2017-08-16 12:38:41

Raja erottaa, mutta Karjala yhdistää

Karjalainen kulttuuri loisti kaikissa väreissään, iloissaan ja tansseissaan viime viikonloppuna Imatralla.  Ympäristönä oli karjalainen kotitalo tanhuoineen. Taustalla virtasi Vuoksi ja karjalaista tunnelmaa vahvistivat Imatralla myös Jääski-päivät kaupungin kulttuurikeskuksessa.

Karjalaisuus rajan molemmin puolin oli tällä kertaa teemana Etno-festivaalilla, jonka järjesti venäläinen kulttuuriseura Lyyra ry. yhteistyössä Etelä-Karjalan liiton ja Imatran kaupungin kanssa.

– VUONNA 2017 haluamme tuoda esille karjalaisuuden rajan molemmin puolin Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi, korostaa Lyyran puheenjohtaja Svetlana Ranta.

Yhteistyö suomalaisten ja venäläisten karjalaisten välillä jatkuu Imatralla kolmatta vuotta. Vuonna 2015 pidettiin seminaari ja taidenäyttely suomalaisten Kalevalaiset -yhdistyksen ja Imatran Inkerien kanssa. 

Viime vuonna ensimmäinen Etno-festivaali esitteli pohjoisvenäläistä kansallispuku-, kansanmusiikki- ja käsityöperinnettä.

– Aiomme vuosittain esitellä yhden kansankulttuurin suomalaisugrilaisesta kansanryhmittymästä. Ensi vuonna esitellään mordvalaista kulttuuria ja pukeutumista, Svetlana Ranta lupaa.

KARJALAN KIELI ja kulttuuri ovat olleet uhanalaisia niin Venäjän pohjoisessa Karjalassa kuin Aunuksen seuduillakin. Ivanovan mukaan pahimmat ajat olivat Neuvostoliiton aikoina.

Suomalais-ugrilaisia sukulaiskielten puhujia ovat muiden muassa vepsäläiset, liiviläiset ja lyydiläiset. Heitä asuu Karjalan tasavallan itäosassa Petroskoin ympäristössä.

MARKKU PAAKKINEN

LUE LISÄÄ  17.8. KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Esko Kurppa (toinen oikealta) sai tanssiinkutsun pietarilaiselta ryhmältä.

 
Lue lisää
2017-08-16 12:41:25

Simo Lipsanen koki Pertti Pousin kohtalon

Kolmiloikkaaja Simo Lipsasen huippukunto osui heinäkuun puolivälissä Puolaan ja alle 23 -vuotiaiden EM-kilpailun hopeamitaliin. Samalla hän saattoi historiaan maamme 49 vuotta vanhan hyppyennätyksen 17 metriä.

Viime viikolla Simo karsiutui Lontoon MM -kilpailujen kolmiloikkakilpailussa tuloksella 16,54 metriä. Vauhdinotto ei sujunut, mutta kulunut kesä nosti pettyneen miehen mielen nopeasti. Edistys on ollut valtavaa, vuodessa lähes metrin lisäys tulokseen.

Seuratasolla Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Simo Lipsanen tavoitteli finaalipaikkaa ja se jäikin vain 12 sentin päähän. Toimittajamme tapasi Simon muutama viikko sitten Kalevan Kisojen tunnelmissa Seinäjoella.

– Ennen MM -kisoja harjoittelin Lappeenrannassa. Kalevan Kisojen ja MM -kisojen karsinnan välillä oli sopiva kahden viikon väli, että sai tehdä valmistavia ja kuntoa terävöittäviä harjoituksia, totesi Lipsanen.

Kalevan Kisoissa eli aikuisten yleisurheilun SM -kisoissa kolmiloikassa Simo otti kultaa tuloksella 16,82. Kilpailu oli askelmerkkien kannalta haastava, sillä Lipsasen hyväksytyissä hypyissä oli myötätuulta 1,4-3,6 metriä sekunnissa. Puolassa hän hyppäsi SE:n vastatuuleen.

Pousille tuli

sama kohtalo

Heinäkuun puolivälissä Lipsanen rikkoi Suomen vanhimman yleisurheilun Suomen ennätyksen, kun hän kolmiloikkasi Puolassa alle 23 -vuotiaiden EM-kisojen finaalissa hopealle tuloksella 17,14. Aiempi SE oli Helsingin Kisa-Veikkoja edustaneen Pertti Pousin, 71, nimissä. Pousi oli hypännyt ennätyksensä 17,00 peräti 49 vuotta sitten ja se uupui vain kolme senttiä maailmanennätyksestä.

– Pousi tuli Lappeenrantaan ennätyksen siirtäjäiskahveille onnittelemaan minua. Olin jahdannut tuota SE -tulosta pitkään ja onneksi kunnon ajoitus meni nappiin ja tuli onnistuminen Puolassa. En kuitenkaan sano ennätyksen purkaneen akkuja. Tavoittelin vieläkin parempaa tulosta Lontoossa.

Pousi hyppäsi ennätyksensä juhannuksena 1968, mutta Mexico Cityn olympialaisissa lokakuussa hän karsiutui loppukilpailusta tuloksella 15,84. Pertin nilkka oli leikattu ennen joulua ja kipsi otettiin pois helmikuussa.

JARI-PEKKA LAITIO-RAMONE

LUE LISÄÄ 17.8 2017  ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Kuvassa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Simo Lipsanen kolmiloikkaa Seinäjoen Kalevan Kisoissa. 
 
Lue lisää
2017-08-16 12:51:50

Rautaisannos Tuntematonta kolmessa Karjalassa

Karjala-lehden lukijamatka 25.–28.8.


Uteliaisuus omista juurista yhdistettynä sotahistorialliseen opastukseen saivat Eeva-Riitta Jokisen ja Mauri Palavaisen Hausjärven Ryttylästä osallistumaan Karjala-lehden lukijamatkalle. Heinäkuun viimeinen viikko seurattiin JR 8:n taistelupaikkoja. Jalkaväkirykmentissä palveli aikanaan myös tuleva kirjailija Väinö Linna, joka kokosi kokemuksestaan kirjan Tuntematon sotilas.

– Omat juureni ovat Pohjois-Karjalasta ja miehen äidin vanhemmat olivat Laatokan Karjalasta. Tämä matka antoi tosi paljon, oppaan lisäksi porukka infosi meitä lisää ja saimme uusia ystäviä, Eeva-Riitta kiitteli.

Amerikansuomalaiset Marja ja Jukka Seppänen tulivat matkalle Floridan Lantanasta ystäviensä Sirpa ja Ari Ahon kanssa. Jukan äiti oli Impilahdelta ja palveli aikanaan tarjoilijana lukijamatkalaisten ensimmäisessä yöpymispaikassa Sortavalan Seurahuoneella. Jukan isä oli Kanneljärveltä.

”Sotaa ei

nähdä näin”

Matka kirvoitti Karjala-lehden lukijoissa tukun tuntemuksia. Lähes 80 kiinnostunutta osoitti, että Tuntematon sotilas edustaa meille tärkeitä asioita. Sotakiihkoilijoita ei matkalla näkynyt; lähinnä sukunsa, Suomen ja kansainvälisen historian vaiheista sekä tietysti Venäjän Karjalan oloista kiinnostuneita.

MARKUS RISSANEN

LUE LISÄÄ 17.8.2017 KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Loimolasta matka jatkui Kollaan ja Säämäjärven kautta Petroskoihin. Talvisodan Kollaan rankka historia hiljensi matkalaiset.
 
Lue lisää

EVAKKOJUNA VIE KARJALAISET HAAPAMÄELLE

EVAKKOJUNA 2017 –tapahtuman 26.8.2017 pääjärjestäjinä toimivat Karjala Lehti Oy, Haapamäen Höyryveturipuisto ja K.K.T. Team. Mukana ovat myös Karjalalaisseurojen Tampereen piiri, Karjalainen Nuorisoliitto, Haapamäen Museoveturiyhdistys sekä Juupajoen, Keuruun ja Haapamäen Karjalaseurat. Keuruun kaupunki sekä Juupajoen kunta ottivat Evakkojunan avosylin vastaan ja Pirkanmaan liitto tukee tapahtumaa. Höyryveturi vie juhlijat Tampereelta Juupajoen kautta Haapamäelle ja dieseleveturi tuo junan takaisin.

 

HÖYRYVETURIPUISTOSSA järjestetään mm. Evakkomarkkinat, ruokailu, karjapalanpiirakka- ja lettukahvilat, erilaisia oheisesityksiä sekä mahdollisuus tanssia ja laulaa karaokea tai höpötellä mukavia. Päätapahtumana on kahden maamme historiaan olennaisesti liittyvän veturin seppelöinti. Muun muassa sukuseurat ja säätiöiden hallitukset järjestävät Evakkojunan rientojen oheen omia tapaamisia.

 

Lisätietoja: www.evakkojuna.fi tai Klaus Thomasson, p. 040 - 7213717, sähköposti: posti@evakkojuna.fi tai Markus Rissanen p. 040 - 701 2461.