Viipurissa esillä olevaan näyttelyyn osallistuvat Jertta Ratia (vas.), Tiina Herttua, Juhani von Boehm, Asta Niemistö ja Tutte Nicolau. Kuvasta puuttuu ryhmän kuudes jäsen Seija Grönqvist.
2018-05-23 12:06:32

Viipurin Taiteilijaseura palasi kotikaupunkiinsa

VIIPURI

Viipurin Taiteilijaseuran uusin, 20. kesäkuuta saakka esillä oleva näyttely avattiin viime viikon perjantaina seuran entisessä kotikaupungissa Viipurissa.

– Karjalankannaksen sotahistoriallisen museon johtaja Bair Irintsejev tarjosi viime vuoden lopulla meille tiloja näyttelyn pitämiseen. Laitoimme jäsenistöllemme kyselyä kiinnostuksesta ja lopulta kuusi meistä vastasi kutsuun, kertoo Viipurin Taiteilijaseuran puheenjohtaja Tiina Herttua.

Näyttelyn järjestäminen paperisotineen ja lupineen oli aikaa vievä prosessi, ja liikkuvia elementtejä riitti aivan loppuun saakka. Vielä Viipuriin tulopäivänä Venäjän tullissa vierähti pitkä tovi, kun Pietarista varta vasten paikalle saapunut kulttuuriministeriön edustaja kävi tarkasti läpi jokaisen rajan yli tuodun taulun.

Siitä huolimatta Tiina Herttua iloitsee kutsusta ja näyttelyn toteutumisesta. Hänen seuran arkistoista kaivamiensa tietojen mukaan edellisestä kerrasta ehti kulua peräti 80 vuotta. 

– Vuonna 1938  Taiteilijaseuran näyttely pidettiin Taidemuseossa. Jotain pienimuotoista ja yksittäisten taiteilijoiden töitä on ollut  esillä Viipurin linnassa 1980-  ja 1990-luvuilla, Taiteilijaseuran nimellä esiinnymme nyt ensimmäistä kertaa sotien jälkeen. 

Tiina Herttuan lisäksi Viipurin-näyttelyssä ovat mukana Juhani von Boehm, Seija Grönqvist, Tutte Nicolau, Asta Niemistö ja Jertta Ratia. Näyttelypaikka sijaitsee yhdessä entisen Keskuskasarmin monista majoitusrakennuksista. Vaikka tila on jo vuosikymmenten välinpitämättömyyden ja huonon hoidon rapistuttama, taiteilijat näkevät siinä vain mahdollisuuksia.

– Tilassa on tiettyä rouheisuutta, mikä luo kontrastia esillä oleville töille. Kunnostamalla tästä saisi hyvän paikan muillekin näyttelyille, Juhani von Boehm ihastelee.

Myös Tiina Herttuan mielestä taidetta on hyvä olla esillä muissakin paikoissa kuin gallerioissa.

– Olen muun muassa itse tekemässä tällä hetkellä yhteisötaideteosta Espooseen kerrostalon päätyyn ja teoksiani on esillä vanhassa radiotehtaassa ja kahvilassa Tartossa Virossa.

Viipurin Taiteilijaseura on perustettu 1930. Jäseniä seurassa on lähes sata, ja esimerkiksi viime vuonna liittyi kymmenen uutta. Jokaisella Taiteilijaseuraan kuuluvalla on sukujuuria luovutettuun Karjalaan. 

– Seurassamme on vielä muutamia sellaisiakin, jotka ovat ehtineet syntyä Karjalassa, mutta pääosin olemme jo toista ja kolmatta polvea, Tiina Herttua mainitsee. Hänen omat juurensa ovat isän puolelta Viipurin maalaiskunnassa.

Viipurin Taiteilijaseuralla on vilkas näyttelyvuosi, ja se käynnistyi alkuvuodesta Raahesta. Kesä-heinäkuun ajaksi Lahden historialliseen museoon tulee esille kahdeksan Taiteilijaseuraan kuuluvan taiteilijan töitä.

– He ovat saaneet itse valita tuotannostaan yhdestä kuuteen teosta ja mukaan tulee veistoksia, maalauksia, grafiikkaa ja luultavasti myös tekstiilitaidetta, Tiina Herttua luettelee.

PÄIVI PARJANEN-VÄTTÖ


« Takaisin