Veiterän mestarijoukkue kaudella 2017-18. Loppuottelua seurasi Lappeenrannassa lähes 4400 katsojaa.
2018-03-14 10:22:29

Jääpallon valtikka jälleen Etelä-Karjalaan

LAPPEENRANTA

Lähes sataprosenttisesti eteläkarjalainen Veiterä voitti jälleen jääpallon Bandyliigan mestaruuden Lappeenrannassa. Joukkue tuo vahvasti esiin karjalaiset juurensa. Jo seuran nimi pohjautuu karjalaiseen veiterä -sanaan, joka kuvaa hyvässä vireessä olevaa, nopealiikkeistä, sopeutuvaa sekä sanavalmista.

Loppuottelussa kukistui Mikkelin Kampparit lähes 4400 katsojan edessä maalein 3-2. Kauden runkosarjan ja Suomen Cupin voittanut Veiterä tehtaili vakuuttavasti 226 maalia ja oma verkko heilahti 55 kertaa. Pronssin vei Porvoon Akilles.

Veiterän miehet voittivat kuudennen Suomen mestaruuden. Seuralla on myös kahdeksan SM-hopeaa ja seitsemän pronssia sekä kaksi Suomen Cup -mestaruutta. Naisilla on myös kulta, hopea ja pronssi.

Joukkueenjohtaja Lauri Segerman niputtaa Veiterän viime vuosien menestyksen monien tekijöiden summaksi.

– Valmennus on motivoinut ja sitouttanut nuoren, keski-iältään 24 -vuotiaiden nälkäisen joukkueen, jolla on valtava halu oppia ja menestyä, korostaa Lauri samalla harjoittelun merkitystä. Vuodessa on kuukausi vapaata ja pelikaudella lepopäivä viikossa.

– Kuntoa pitää olla, koska tiivis kausi on ohi alle neljässä kuukaudessa. Keskimäärin pelaaja luistelee yhden ottelun aikana noin 27 kilometriä, toteaa vankasti eteläkarjalaisen suvun edustaja.

LAURIN oma poika Johan pelaa Veiterässä ja tytär Sofia naisten jääpallomestaruuden viidennen kerran voittaneessa Wiipurin Susissa. Laurin veli Leo Segerman vaikuttaa Veiterän hallituksessa. Leoa arvostetaan yhtenä kautta aikojen parhaimmista jääpalloilijoista. Myös hänen poikansa Emil pelaa Veiterässä ja tytär Tytti Susissa. Molemmat tyttäret ovat maajoukkueemme vakiokalustoa.

Veiterän huoltajan Ilkka Hauskan äidin suku on Antreasta ja Veiterässä pelaa kolme hänen poikaansa Tomi, Janne ja Valtteri. Myös vahvasti eteläkarjalainen Peuhkurin suku on hyvien edustettuna Topin ja Eetun voimin Veiterässä. Esimerkiksi juuri 19 vuotta täyttänyt Kerkko Äikäs edustaa sukutaustaltaan Valkjärveä ja Kivennapaa. Veiterä ry:n puheenjohtaja Martti Tepposen sukujuuret ovat Äyräpäästä ja Terijoelta.

JÄÄPALLO tuli Suomeen Pietarista 1890 -luvun lopussa. Vankimmin laji juurtui Viipuriin ja jääpallossa ratkottiin ensimmäinen joukkuepelin SM vuonna 1908. Sen voitti helsinkiläinen Polyteknikkojen urheiluseura.

Harrastus saapui Lappeenrantaan 1910 -luvulla Viipurista. Vuonna 1930 Lappeenrannan Urheilu-Miehet (LUM) ahdisteli maineikasta Viipurin Sudet -seuraa ja hävisi niukasti 4–5. LUM voitti SM:n vuonna 1949. Joulukuussa 1950 perustettu Veiterä vastanotti lajin valtikan kaakossa.

Sotien jälkeen jääpallo nousi selkeästi Lappeenrannan ykköspeliksi talvilajeissa. Maajoukkue kokosi 1950 -luvulla usein runkonsa Veiterästä, josta riitti pelaajia sekä A- että B-joukkueeseen.

Kentän laidalla oli tuohon aikaan parhaimmillaan 5000–6000 lappeenrantalaista eli yli kolmasosaa kaupungin asukasmäärästä. Viipurilaissyntyinen valmentaja Pentti Pöysti loi Veiterälle tehokkaan yhteispelin. Veiterä oli ensimmäinen jääpalloseura, joka harjoitteli erilaisia pelikuvioita ja mailatekniikkaa määrätietoisesti. Myös nuorisotyö otettiin tosissaan ja seura voitti vuosina 1955–1961 neljä nuorten Suomen mestaruutta.

LUE LISÄÄ 15.3. KARJALA-LEHDESTÄ

MARKUS RISSANEN


« Takaisin