2017-10-18 14:15:16

Perinnepukeutuminen kiinnostaa ympäri maailmaa

Juuri perustetun Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry:n jäsenmäärä kasvaa 150 jäsenen viikkovauhdilla. Facebook on yhdistyksen kanava, jolla tavoitetaan kansallispuvuista kiinnostuneita ympäri maailmaa.

– Tällaiselle yhdistykselle on ollut selkeä tarve, sillä varsinaista kansallispukuyhdistystä ei Suomessa ole aikaisemmin toiminut ja kansallispuvuista kiinnostuneiden määrä lisääntyy koko ajan, Suomen kansallispukuyhdistys Raita ry:n puheenjohtaja Outi Tiainen kertoo.

Facebookin Kansallispuku-ryhmässä on tällä hetkellä yli 4 900 jäsentä. Erityisesti nuorten osuus kasvavassa harrastajakunnassa nousee ja monen ikäiset ovat ottaneet omakseen Karjalaisen Nuorisoliiton aloittaman #TuunaaMunPerinne -some-haasteen, joka kannustaa yhdistämään kansallispukujen osia ja elementtejä arkipukeutumiseen. 

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää suomalaista kansallispukukulttuuria ja positiivista kansallispukumielikuvaa sekä luoda mahdollisuuksia kansallispukuharrastuksen jatkumiselle. 

Raita ry. toimii yhteistyössä harrastajien, alan ammattilaisten sekä Suomen Kansallispukukeskuksen ja Föreningen Bragen kanssa. 

– Monet harrastajat ja kansallispukuammattilaiset ovat ilmaisseet haluavansa antaa omaa osaamistaan tällaiseen käyttöön. Haluttiin kokoava instanssi, josta voi kysyä asioita matalankynnyksen periaatteella. 

– Monet kysyvät tietoja esimerkiksi perinnöksi saadusta kansallispuvusta. Facebook-ryhmästä vastauksen saa usein muutamassa minuutissa. 

Aidot asiat  

ovat muodissa

Perinnepukeutuminen kiinnostaa. 

– Uskon, että yleisestikin perinteisten asioiden arvostus on nousussa. Tehdään kotona itse perinneruokia, ollaan kiinnostuneita sukututkimuksesta ja juurien etsimisestä.

– Kansallispuku on oma käsityön alansa, johon liittyy paljon tekniikoita, joita halutaan opetella. Esiäitien kädentaidot kiinnostavat, ja halutaan päästä itse tekemään, Tiainen uskoo.

Kuinka paljon kansallispukua voi tuunata, että se on edelleen kansallispuku?

– Kansallispuku on aina kokonaisuus. Raja menee siinä, että puvun osia ei vaihdeta toisiin. Jos vaikka puuttuu päähine, kokonaisuus on kuitenkin kansallispuku. Lipokkaita ja supikkaita ei välttämättä tarvita, mustat eleettömät nahkakengät käyvät hyvin.

Kiitollinen  

juhlavaate

Monella on kaapin uumenissa vanha kansallispuku, mutta se ei enää mahdu päälle. 

Onko se menetetty?

– Ei välttämättä. Kannattaa katsoa onko saumavaroissa varaa isontaa, jos puku on itsekseen siellä kaapissa pienentynyt. Kansallispukuryhmästä saa vinkkejä, Tiainen vakuuttaa.

Millainen kansallispuku puheenjohtajalla on?

– Minulla on Liperin pitäjäpuku, koska se tuntuu läheisemmältä kuin Pohjois-Karjalan kansallispuvut. Lähitulevaisuudessa hankintalistalla on kansallispuku, kun teen päätöksen, minkä valitsen ja teenkö sen itse vai teetänkö sen? Kansallispuku merkitsee minulle arvokasta juhlapukua.

Tiaiselle aidot materiaalit ja käsityötekniikoiden säilyminen tuleville sukupolville ovat tärkeitä.

KRISTIINA IJÄS


 


« Takaisin