2017-12-13 12:38:43

Sadat kynttilät syttyivät rajantakaisilla hautausmailla

Rauta-Säätiö esitti alkuvuodesta karjalaisille yhteisöille, pitäjäseuroille ja säätiöille haasteen, jossa toivottiin mahdollisimman monen tahon tekevän kunniakäynnin luovutetulla alueella sijaitseville sankari- ja kenttähautausmaille Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivänä. 

Alueella on noin kuusikymmentä sankarihautausmaata, joihin on haudattu 8000 vapaus-, talvi - ja jatkosodissa kaatunutta sotilasta. Kenttähautausmaita on Säkkijärvellä, Viipurissa, Äyräpäässä, Summassa, Taipaleella, Kollaalla ja Tuuloksessa. Sankari- ja kenttähautausmaat on rauhoitettu vuonna 1992 solmitulla Suomen ja Venäjän välisellä suojelusopimuksella.

Haaste otettiin innostuneesti vastaan.  Se kertoo, ettei sankarivainajien uhrausta rajojemme puolustamisessa ole unohdettu.

– Emme tienneet haastetta esittäessämme, mihin ryhdyimme, mutta se onnistui kaikin tavoin hienosti. Tehtävä koettiin yhteiseksi, ja saimme ilmoittautumisia viime hetkiin saakka. Karjalaiset osoittivat toiminnallaan sen, että toistemme auttaminen on itsenäisyytemme suurin ja yhteisin arvo. Kaveria ei jätetä, iloitsee Rauta-Säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Pietiäinen.

Haasteen toteuttamista varten perustettiin työryhmä, johon kuuluivat Ilkka Pietiäisen lisäksi Riitta Henttonen ja Reijo Loponen. Mukana järjestelyissä oli myös Mikkelin Reserviläiset. 

Haastehanke sai etukäteen paljon julkisuutta ja siitä uutisoitiin paitsi lehdissä myös radiossa. Erityisen kiitoksen tiedon levittämisestä Ilkka Pietiäinen antoi Karjala-lehdelle, joka ensimmäisenä julkisti uutisen hankkeesta heti kuluvan vuoden tammikuun alussa.

– Ilman Karjala-lehdessä ollutta juttua haasteemme ei olisi lähtenyt etenemään, hän totesi.

Hankkeelle perustettiin myös Facebookiin oma Suomi 100 luovutetussa Karjalassa -ryhmä. Sieltä voi jälkikäteenkin katsoa matkojen kuvasatoa ja tunnelmia. 

TIEDOSSA ON, että Valkjärvellä soi kirkonkello itsenäisyyspäivän aamuna kello 9. Antrea-Seuran ja Viipurin maaseurakunnan edustajat yhdistivät voimansa ja tekivät yhteisen matkan  muistomerkeille, ja Heinjoelle lähti lähes parinkymmenen hengen joukko. 

Lisäksi kynttiläpartiot kävivät ainakin Harlussa, Impilahdella, Jaakkimassa, Jääskessä, Kirvussa, Kivennavalla, Kanneljärvellä, Kaukolassa, Kurkijoella, Käkisalmessa, Lumivaarassa, Metsäpirtissä, Muolaassa, Vpl. Pyhäjärvellä, Pälkjärvellä, Ruskealassa, Räisälässä, Salmissa, Soanlahdella, Sortavalassa, Suistamolla, Säkkijärvellä, Terijoella,  Tohmajärvellä, Uudellakirkolla, Valkjärvellä, Vuoksenrannassa ja Äyräpäässä. 

– Uskon, että luettelosta puuttuvienkin pitäjien hautausmailla on käyty, mutta me emme vain ole saaneet siitä tietoa, Ilkka Pietäinen sanoo. 

Hän lisää joukkoon myös ne monet yksityishenkilöt, jotka kävivät omilla matkoillaan viemässä tervehdyksiä haudoille.

PÄIVI PARJANEN-VÄTTÖ

LUE LISÄÄ 14.12. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ« Takaisin