2017-08-16 12:38:41

Raja erottaa, mutta Karjala yhdistää

Karjalainen kulttuuri loisti kaikissa väreissään, iloissaan ja tansseissaan viime viikonloppuna Imatralla.  Ympäristönä oli karjalainen kotitalo tanhuoineen. Taustalla virtasi Vuoksi ja karjalaista tunnelmaa vahvistivat Imatralla myös Jääski-päivät kaupungin kulttuurikeskuksessa.

Karjalaisuus rajan molemmin puolin oli tällä kertaa teemana Etno-festivaalilla, jonka järjesti venäläinen kulttuuriseura Lyyra ry. yhteistyössä Etelä-Karjalan liiton ja Imatran kaupungin kanssa.

– VUONNA 2017 haluamme tuoda esille karjalaisuuden rajan molemmin puolin Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi, korostaa Lyyran puheenjohtaja Svetlana Ranta.

Yhteistyö suomalaisten ja venäläisten karjalaisten välillä jatkuu Imatralla kolmatta vuotta. Vuonna 2015 pidettiin seminaari ja taidenäyttely suomalaisten Kalevalaiset -yhdistyksen ja Imatran Inkerien kanssa. 

Viime vuonna ensimmäinen Etno-festivaali esitteli pohjoisvenäläistä kansallispuku-, kansanmusiikki- ja käsityöperinnettä.

– Aiomme vuosittain esitellä yhden kansankulttuurin suomalaisugrilaisesta kansanryhmittymästä. Ensi vuonna esitellään mordvalaista kulttuuria ja pukeutumista, Svetlana Ranta lupaa.

KARJALAN KIELI ja kulttuuri ovat olleet uhanalaisia niin Venäjän pohjoisessa Karjalassa kuin Aunuksen seuduillakin. Ivanovan mukaan pahimmat ajat olivat Neuvostoliiton aikoina.

Suomalais-ugrilaisia sukulaiskielten puhujia ovat muiden muassa vepsäläiset, liiviläiset ja lyydiläiset. Heitä asuu Karjalan tasavallan itäosassa Petroskoin ympäristössä.

MARKKU PAAKKINEN

LUE LISÄÄ  17.8. KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Esko Kurppa (toinen oikealta) sai tanssiinkutsun pietarilaiselta ryhmältä.


« Takaisin