Jarmo Ahonen on vienyt yli kymmenen vuotta turisteja vesitse Venäjälle ilman välikohtauksia. Kaikkia
2018-01-16 14:00:31

Laivan takavarikko oikeuteen Viipurissa

VENÄJÄ

Viipurin edustalla viime kesäkuussa takavarikoitu haminalaisen matkatoimiston JaPi-Matkojen laiva Charlotte on edelleen laiturissa Venäjällä. Yrittäjä Jarmo Ahonen tapasi marraskuussa Venäjän tullin edustajia lakimiehensä kanssa ja oikeudessa käytiin tuloksetta Viipurissa joulukuussa.

Tilanne on edelleen avoin ja Ahosen mukaan tapaus etenee Viipurissa siviilituomioistuimeen 29. tammikuuta. JaPi-Matkoilta vaadittiin aluksi seitsemän miljoonan ruplan eli noin 100 000 euron korvauksia ”luvattomasta toiminnasta”, mutta nyt vaatimus on laskenut 40 000 euroon.

Jarmo Ahonen epäilee, että tammikuun lopun oikeudenkäynnin jälkeen olisi tulossa vielä hallinnollisiin asioihin liittyvä oikeuskäsittely Pietarissa. 

Alun perin oikeutta piti istua syyskuussa, mutta Venäjän tullin perustelut ja näytöt eivät riittäneet oikeuskäsittelyn järjestämiseen. Joulukuun oikeudenistunto oli lähinnä muodollisuus, sillä Ahosen mielestä mistään rikollisesta toiminnasta ei ollut edelleenkään mitään näyttöä.

Jarmo Ahonen vakuuttaa, että kaikki rajantakaiseen matkailuun tarvittavat asiakirjat ovat olleet aina kunnossa ja mitään vastaavaa ei ole hänen yli 20 vuoden matkailuyrittäjän uralla Venäjällä sattunut. Yrityksen risteilyillä kierrettiin muun muassa Venäjälle luovutettujen saarien äärellä. Joillakin risteilyillä on jalkauduttu luvan kanssa Viipurinlahden ja Suomenlahden saariin.

 

VIIPURIN TULLI takavarikoi Ahosen aluksen 20.6.2017 ja häntä epäiltiin muun muassa alkoholin luvattomasta myynnistä sekä turistien luvattomasta kuljettamisesta Venäjän saaristossa.

Aluksella on Suomessa A -oikeudet, mutta myös venäläiset viranomaiset totesivat, että alkoholia ei ole myyty Venäjän puolella. Lupa kuljettaa turisteja Viipurin saaristossa on Jarmon mukaan selvitetty aikanaan, sillä hän on liikkunut Venäjän vesillä yli vuosikymmenen ilman ongelmia. Oikeudenkäynti on viivästynyt, koska Jarmon mukaan syytteiden muotoilussa on ollut puutteita.

– Tuomari ei saanut millään selville, mistä rikoksesta minua oikein syytetään. Siksi tuomari päätti palauttaa syytteen uudestaan valmisteltavaksi syyttäjänvirastoon.

– Viranomaiset ovat myös vedonneet uuteen lakiin, jonka sisältö on jäänyt ainakin minulle ja lakimiehelleni epäselväksi. Minulle ei ole edes kerrottu sitä, milloin laki on tullut voimaan, ihmettelee tapauksen ratkaisun venymiseen silminnähden kyllästynyt Ahonen.

 

KARJALA-LEHTI ja JaPi-Matkat ovat tehneet yhteistyötä useita vuosia. Lukijamatkojen toteutusta jatketaan turvallisin mielin, sillä lukijamatkat ovat sujuneet ongelmitta ja tapahtumat laivakonfliktissa eivät ole vaikuttaneet JaPi-Matkojen muihin matkajärjestelyihin. Lehden edellinen lukijamatka suuntautui viime heinäkuussa Tuntemattoman sotilaan jalanjäljillä Laatokan Karjalan kautta Vienaan ja Petroskoihin. Seuraava matka on maaliskuun 12.–14. Talvisodan taistelupaikoille.

MARKUS RISSANEN


« Takaisin