2017-09-20 12:37:03

Juho ja Maria Lallukan huoneisto Pamaus Seuralle

Taidekeskus Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljee on siirtynyt Teollisuuden- ja liikkeenharjoittajain Seura Pamaukselle. Taiteilijaresidenssin toimintaa jatketaan yhteistyössä Taidekeskus Salmelan kanssa. Huoneisto on toiminut taiteilijaresidenssinä vuodesta 2010 lähtien Lallukan asuin- ja liiketalossa Viipurin keskustassa. Jatkossa huoneisto on Pamaus Seuran Viipurin klubihuoneisto ja se on edelleen taitelijoiden käytössä osan vuodesta. 

Taidekeskus Salmelan Wiipurin taiteilija-ateljee on ensimmäinen suomalainen taiteilijaresidenssi Venäjällä ja toiminnan tarkoituksena on tukea taiteilijoiden työskentelyä ainutlaatuisessa ilmapiirissä. Residenssissä on vieraillut vuosittain kymmeniä eri alojen taiteilijoita.  Huoneistossa vaimonsa Marian kanssa asunut kauppaneuvos ja taidemesenaatti Juho Lallukka (1852–1913) oli Pamaus Seuran perustajajäsen ja pitkäaikainen puheenjohtaja. 

– On hienoa, että Pamaus saa nyt olla jatkamassa arvostetun puheenjohtaja Juho Lallukan työtä mahdollistaen taiteilijoiden työskentelyn residenssissä, kertoo seuran puheenjohtaja talousneuvos Kalevi Luukkainen.

Lallukan huoneisto tulee toimimaan pääsääntöisesti Pamaus Seuran klubihuoneistona seuran jäsenistön käyttöön.  Pamauksella oli talvisotaan asti Viipurissa klubihuoneisto, joka toimi Viipurin suomalaisen liikemaailman jokapäiväisenä kokoontumispaikkana. Alkuperäinen klubihuoneisto Kurjenkadulla paloi Viipurin takaisinvalloituksen yhteydessä 1941.

– Uudesta klubihuoneistoista tulee seuran kruununjalokivi, iloitsee Luukkainen.

LUE LISÄÄ 21.9. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Allan Schulmanin suunnittelema kansallisromanttista tyyliä edustava Lallukan talo on yksi Viipurin kauneimmista rakennuksista. (Kuva: Heikki Jääskeläinen)


 


« Takaisin