2017-06-21 14:49:43

”Karjalaisuus koitui koko Suomen rikkaudeksi

Karjalaisten kesäjuhlien sunnuntaisessa päiväjuhlassa kuultiin useita karjalaisuuden merkitystä korostavia puheenvuoroja.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kiitteli kesäjuhlien tuovan Jyväskylään paljon eloa.

–Tämä on ehdottomasti yksi kesän kohokohdista Jyväskylän tapahtumissa. Se on sitä paitsi kävijämäärältään myös hienolta ohjelmaltaan, Koivisto sanoi. Hän muistutti, että karjalaisuus on historiallisista syistä iso osa jyväskyläläisyyttä. Sodan jälkeen kaupungin asukasluku lähes tuplaantui siirtokarjalaisten ansiosta.

– Silloinkin tänne tulleet karjalaiset toivat kaupunkiin elinvoimaa ja kulttuuria, joka edelleen vaikuttaa täällä.

Juhlapuheen piti ulkoministeri Timo Soini, joka kertasi siirtokarjalaisten asuttamisen vaiheita. Jotkut suomalaisista vastustivat evakkojen tuloa omalle paikkakunnalleen niin paljon, että lähtivät Helsinkiin taivuttelemaan valtiojohtoa puolelleen.

Ulkoministerin mukaan valtiovalta osoitti viisautta, kun se kuunteli ihmisten huolet, mutta pysyi silti päätöksessään.

– Samaa yksituumaisuutta tarvitaan nytkin, kun oleskeluluvan saaneille pakolaisille haetaan kotikuntia, Soini totesi.

Hän muistutti, että siirtoväen asuttaminen onnistui sodan runtelemassa Suomessa hyvin. Toimeliaat karjalaiset hankkivat itselleen koulutusta ja elättivät perheensä ahkeralla työllä. Lopulta evakkojen vastustajatkin saattoivat todeta, että heidän uudet naapurinsa olivat kunnan piristysruiske.

– Siitä olisi monen opiksi tänäkin päivänä.

Ulkoministeri Soinin mukaan on tärkeää, että karjalaiset sopeutuivat muun Suomen tapoihin, mutta säilyttivät rinnalla omansa. Karjalaiset ruoat ja rotinoiden kaltaiset perinteet valloittivat lopulta kaikkien sydämet.

– Siirtoväen kautta karjalaisuus on koitunut koko Suomen rikkaudeksi.

Juurettomuus

luo ihmiskuoria

Karjalan Liiton tuore puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Hakanen toi juhlaan tasavallan presidentin ja pääministerin tervehdykset. Niin Sauli Niinistö kuin Juha Sipiläkin painottivat tervehdyksissään karjalaisten merkittävää roolia Suomen historiassa.

Omassa puheessaan Hakanen pohdiskeli, mitä jää jäljelle, jos ihmiset unohtavat juurensa. Hänen mukaansa juuret luovat perustan elämällemme.

– Lähes huomaamatta ne ovat määrittämässä valintojamme, antavat voimaa tiukoissa paikoissa ja luovat kuvaa siitä, mitä haluamme elämältämme. Väitänkin, että ilman juuria ei olisi toimivaa yhteiskuntaa. Jäljelle jäisi vain tyhjiä ihmiskuoria, jotka jatkuvasti etsivät ja kyseenalaistavat itseään.

Hakanen korosti Karjalan Liiton roolia juurten vaalimisessa. Nuorille tärkeiden digitaalisten palvelujen kehittäminen mahdollistaa sen, että jäseniksi saadaan tulevaisuudessakin houkuteltua karjalaisuuden ystäviä.

– Vaikka maailma on muutoksessa ja järjestömme on kohdannut haasteita, katson tulevaisuuden kuitenkin olevan hyvin valoisa. Ei karjalaisuus ole meistä häviämässä mihinkään, hän kiteytti.

Kaksituntiseen pääjuhlaan mahtui puheiden lisäksi lukuisia musiikki- ja tanssiesityksiä.

Tanhutaitojaan esittelivät niin Joutsan nuorisoseuran lapsitanhuujat kuin jyväskyläläinen ISON-tanhuujien ryhmä. Musiikista vastasivat suurkuoro, käsikelloja soittanut Clarabella -ryhmä sekä viulisti Mervi Myllyoja.

Lämminhenkistä huumoria tilaisuuteen toi toimittaja ja kirjailija Aino Suhola, joka ruoti esityksessään suomalaisuutta ja karjalaisuutta.

–  Ihminen tarvitsee ihmistä. Ja jos yks uhkaa uupua, ain löytyy yks karjalainen, joka lyö nyrkkiä pöytään ja sanoo: siekin oot lakannu tahtomasta, Suhola sanaili ja kirvoitti yleisöltä lempeät naurut.

MINNA HOTOKKA

LUE LISÄÄ KESÄJUHLISTA 22.6. KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Juhlapuheen piti ulkoministeri Timo Soini, joka kertasi siirtokarjalaisten asuttamisen vaiheita.
« Takaisin