2017-07-19 11:44:59

Evakkolapsille avataan Muistopuisto Lahteen

Lahden Mukkulassa avataan 29.heinäkuuta Evakkolapset ry:n aloitteesta perustettu Muistopuisto. Puistoa varten suunniteltu, Ylämaan spektroliitista valmistettu ja Martti Kälviäisen kivilouhimolta lahjoituksena saatu muistopaasi asennettiin paikoilleen viime viikon keskiviikkona. 

Kahdesta päällekkäin asetetusta kivestä koostuvan ja lähes 1500 kiloa painavan muistopaaden on toteuttanut ja osin myös ideoinut kivialaa opiskeleva Ilpo Sientola Ylämaalta. Hänelle tämä on ensimmäinen julkinen työ. 

Kiven päällispinta on hiottu sileäksi ja siinä on kullatuin kirjaimin teksti: ”Miltä tuntui paeta kotoa sodan takia.”

– Kivet ovat tarkoituksella hieman limittäin. Ajatukseni on, että perustus on vahva, mutta ei välttämättä aivan samassa kohdassa sen jälkeen, kun on joutunut kotoaan lähtemään, Ilpo Sientola avaa paaden symboliikkaa.

Evakkolapset ry:n puheenjohtaja Lauri Kosonen näkee myös kiven valinnassa merkitystä.

– Ylämaan spektroliitti sopii muistopaadeksi, koska Ylämaa oli yksi niistä pitäjistä, jonka raja halkaisi viime sotien jälkeen.

KILPIÄISTENTIEN ja Mukkulan kirkon luona sijaitsevan puiston laajuus on 2,5 hehtaaria, mutta ydinalue  on hehtaaria pienempi. Suomi 100 -juhlavuoteen liittyen puistoon istutetaan sata puuta kymmenen eri lajin ryhmissä. Suurin osa lehti- ja havupuista on jo paikoillaan, vain kymmenen havukuusta jätetään istutettaviksi itse avajaistilaisuudessa.

– Puiksi on valittu vanhoja lahtelaisia lajikkeita, esimerkiksi Paasikiven nimellä tunnettu omenapuulajike. Lisäksi istutamme muun muassa Siperian lehtikuusia ja visakoivuja. Puiden ympärille tulee myös erivärisiä kukkaniittysaarekkeita, kertoo Lahden kaupungin suunnitteluhortonomi Eila Palojärvi

Hän sanoo kukkasaarekkeiden olevan parhaimmillaan parin vuoden kuluttua. Puut puolestaan kasvavat viidessä vuodessa.

PÄIVI PARJANEN-VÄTTÖ

LUE LISÄÄ  20.7. KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Ilpo Sientola kiillottaa paikalleen asennetun muistopaaden pinnan. Tytär Maria seuraa tiiviisti vieressä.


« Takaisin