2017-08-16 12:41:25

Simo Lipsanen koki Pertti Pousin kohtalon

Kolmiloikkaaja Simo Lipsasen huippukunto osui heinäkuun puolivälissä Puolaan ja alle 23 -vuotiaiden EM-kilpailun hopeamitaliin. Samalla hän saattoi historiaan maamme 49 vuotta vanhan hyppyennätyksen 17 metriä.

Viime viikolla Simo karsiutui Lontoon MM -kilpailujen kolmiloikkakilpailussa tuloksella 16,54 metriä. Vauhdinotto ei sujunut, mutta kulunut kesä nosti pettyneen miehen mielen nopeasti. Edistys on ollut valtavaa, vuodessa lähes metrin lisäys tulokseen.

Seuratasolla Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Simo Lipsanen tavoitteli finaalipaikkaa ja se jäikin vain 12 sentin päähän. Toimittajamme tapasi Simon muutama viikko sitten Kalevan Kisojen tunnelmissa Seinäjoella.

– Ennen MM -kisoja harjoittelin Lappeenrannassa. Kalevan Kisojen ja MM -kisojen karsinnan välillä oli sopiva kahden viikon väli, että sai tehdä valmistavia ja kuntoa terävöittäviä harjoituksia, totesi Lipsanen.

Kalevan Kisoissa eli aikuisten yleisurheilun SM -kisoissa kolmiloikassa Simo otti kultaa tuloksella 16,82. Kilpailu oli askelmerkkien kannalta haastava, sillä Lipsasen hyväksytyissä hypyissä oli myötätuulta 1,4-3,6 metriä sekunnissa. Puolassa hän hyppäsi SE:n vastatuuleen.

Pousille tuli

sama kohtalo

Heinäkuun puolivälissä Lipsanen rikkoi Suomen vanhimman yleisurheilun Suomen ennätyksen, kun hän kolmiloikkasi Puolassa alle 23 -vuotiaiden EM-kisojen finaalissa hopealle tuloksella 17,14. Aiempi SE oli Helsingin Kisa-Veikkoja edustaneen Pertti Pousin, 71, nimissä. Pousi oli hypännyt ennätyksensä 17,00 peräti 49 vuotta sitten ja se uupui vain kolme senttiä maailmanennätyksestä.

– Pousi tuli Lappeenrantaan ennätyksen siirtäjäiskahveille onnittelemaan minua. Olin jahdannut tuota SE -tulosta pitkään ja onneksi kunnon ajoitus meni nappiin ja tuli onnistuminen Puolassa. En kuitenkaan sano ennätyksen purkaneen akkuja. Tavoittelin vieläkin parempaa tulosta Lontoossa.

Pousi hyppäsi ennätyksensä juhannuksena 1968, mutta Mexico Cityn olympialaisissa lokakuussa hän karsiutui loppukilpailusta tuloksella 15,84. Pertin nilkka oli leikattu ennen joulua ja kipsi otettiin pois helmikuussa.

JARI-PEKKA LAITIO-RAMONE

LUE LISÄÄ 17.8 2017  ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Kuvassa Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Simo Lipsanen kolmiloikkaa Seinäjoen Kalevan Kisoissa. 

« Takaisin