Viikonlopun tapahtumiin osallistui runsaasti yleisöä. Kuva Hannu Turunen.
2018-03-14 10:52:11

Ekumenia yhdisti kaikki näkökannasta riippumatta

LAPINLAHTI

Karjalan Liiton ekumeeniset päivät 10.–11.3. yhdistivät niin ortodoksiset luostarit, kirkot ja  tsasounat kuin luterilaiset ja roomalaiskatoliset kirkot elämän alkujuurilta ja kaukaa kreikkalaisista vaikutteista alkaen sotien kokemuksia unohtamatta.

Päivien aikana kuljettiin matka mielentilasta ja bysanttilaisesta, kreikkalaisvaikutteisesta kirkkoarkkitehtuurista Ilomantsin Hoilolaan, ristiretkelle rajantakaiseen Korpiselän maisemiin etsimään jäänteitä menneistä temppeleistä. 

Samaan viikonloppuun yhdistyivät vuosisatainen Karjala, vuoden 1918 tapahtumat sekä talvisodan kauhut ja koettelemukset.

PROFESSORI Heikki Hanka Jyväskylän yliopistosta toi mielenkiintoisella tavalla esille erot bysanttilaisen tilojen eriyttämisen  ja läntisen kirkkoarkkitehtuurin yksinkertaisen kirkkosalin välille. 

Lisäksi bysanttilainen rakennusmateriaali koostui kiviaineksista sekä näyttävistä ulkonäköratkaisuista, kun taas  luterilainen  tehtiin hirrestä eli puusta.

Tämä sama tuli esille myöhemmin, sillä kiviarkkitehtuuri keskittyi kaupunkeihin ja luostareihin ja tsasounat olivat olennainen osa karjalaista maisemaa puurakenteisina, joissa oli ikonimaalaus-tyylisiä ikoneita, kun taas kivikirkoissa taidetyyppisiä.

Myöhemmin syntyivät luterilaiseen perinteiseen puiset ristikirkot, joista harvinaisempia olivat niin kutsutut kahtamoiset. Tämänpäivän Suomessa kahtamoista eli kaksoisristikirkkoa edustaa ainoana Lappeen kirkko 1700-luvulta Lappeenrannassa. Ulkoisten puitteitten osalta ei ole paljon eroa myöskään luterilaisen ja ortodoksisen kirkon välillä.

FILOSOFIAN tohtori Hanna Kemppi toi esille oman väitöskirjansa pohjalta, että Karjalassa oli 1930-luvulla 50 kirkkoa ja 90 rukoushuonetta. Suurin rakennusbuumi oli jo takanapäin, sillä samalla vuosikymmenellä tehtiin enää viisi kirkkoa ja 13 rukoushuonetta. Venäläistyyli sipuleineen koettiin kielteiseksi.

Suomen ortodoksinen kirkkokunta järjestyi omakseen vuoden 1920 -luvun puolivälissä ja sen avuksi toiminnan sisällön ja suunnittelun vaikutuksia pohtimaan sai alkunsa myös ”Suomen kreikkalais-katolisen kirkkokunnan ulkonaisten muotojen kansallistuttamiskomitea”, jonka puheenjohtajaksi valittiin arkkipiispa Herman. Tällä komitealla ei ollut kuitenkaan mitään rakentamiseen liittyvää valvontatehtävää.

Komiteaan kuului myös hyvin kiistanalainen kirjailija Iivo Härkönen omalaatuisine ehdotuksineen ja vaatimuksineen. Samaan aikaan myös arkkitehti Veikko Kyander teki näyttävän esiinmarssin kirkkosuunnittelijana. Hänen ajatuksensa eivät yleensä tavoittaneet karjalaista ajattelua kirkkojen muodoissa. Siis kaksi sen ajan ”nuoria kapinallisia”. Valtaosa karjalaisista ei kuitenkaan lämmennyt näin rajuille uudistuksille. Esimerkiksi Simo Tuisku pyysi rakennusmestari Johannes Brockelta suunnitelman, jonka sitten toteuttikin itselleen tarkoitetuksi kirkoksi.

Valtaosa entisen Karjalan kirkoista on tuhoutunut. Rauniokirkkoihin sisältyvät rakkaimmat muistot kaikesta huolimatta.

LUE LISÄÄ 15.3. KARJALA-LEHDESTÄ

HANNU MUSAKKA


« Takaisin