Kaarne Karjalainen kannustaa poikkeamaan polulta, avaamaan aistit ja syventymään luontoon.
2018-07-18 09:31:04

Kaarne laulaa Kolin historian eläväksi

KOLI

KOLIN kansallispuiston pikkuisen tuntemattomampien polkujen suunnalta kuuluu laulua. Runoa laulava eräopas Kaarne Karjalainen, 33, on poikennut ryhmänsä kanssa polulta rauhallisempaan paikkaan, ja laulaa Lemminkäisen virttä. Ryhmä kuuntelee ja nauttii.

– Kuten huomasitte, tämä ei ole ihan sama versio kuin Kalevalassa. Tämä Lemminkäisen virren toisinto on vienalaista alkuperää, ja olen yhdistänyt tähän Miinoan Hännini Marpovalta ja viime vuonna tuonilmaisiin siirtyneeltä Hietajärven Jussi Huoviselta tallennetut toisinnot, Karjalainen selvittää.

Kaarne Karjalainen yhdistää työssään onnistuneesti kaikkea sitä, mitä hän on elämänsä aikana ennättänyt opiskella. Hän on valmistunut Muoniossa Ammattiopisto Lappiasta erä- ja luonto-oppaaksi. Lisäksi Karjalainen opiskeli Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella historiaa ja perinteentutkimusta. Tämä yhdistelmä on se pohja, jolle Kolilla syntynyt Karjalainen oman opastyönsä rakentaa, ja tavoitteena on syvällinen kuva Kolin luonnosta, historiasta – ja laulutavasta, jolla kolilaiset ja karjalaiset ovat itseään ilmaisseet.

SAMALLA tavalla kuin Kaarne Karjalainen karttaa kaikkein tunnetuimpia kansanrunotoisintoja hän haluaa näyttää ryhmäläisilleen myös Kolin kansallispuistosta polkuja ja paikkoja, jotka muuten voisivat jäädä väliin. 

Tällä kertaa Karjalainen valitsi ryhmän liikkumisvalmiudet ja sään arvioituaan Kolin Uuron reitin. Ryhmä seisoo notkon pohjalla, katselee suokaistaletta ja kuuntelee, kun Karjalainen kertoo Kolin alueen erityislaatuisesta geologisesta historiasta:

–Tästä itään päin näkyvä alue on Euroopan vanhinta eli melkein kolme miljardia vuotta vanhaa kallioperää. Siihen kallioperään tuli 1.9 miljardia vuotta sitten seuraava tuliperäisen toiminnan kerrostuma ja sitten vielä jääkauden liikuttama kallioaines pysähtyi, aineksien väliin jäi notko, uuro, kuten täällä sanotaan, Karjalainen kertoo. 

Esitteessäkin on asiasta kertova teksti, mutta uuron suolla mannerlaattojen liike ja graniittigneissin ikuisuus on helpompi ymmärtää: siinähän ne vanhat Kareliadien jäänteet kohoavat ja ylhäällä Ukko-Kolilla odottaa jääkauden moreenin esiin hioma valkoinen kvartsitasanne. Ja toisella puolella se vielä vanhempi maaperä.

LUE LISÄÄ 19.7. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

PIA PAANANEN


« Takaisin