2017-06-21 14:54:30

Karjalaa koskevat aineistot koottiin yhteen

Documenta Carelica –tietoportaalissa yhdistetään Suomen ja Karjalan Kansallisarkistoissa 

säilytettäviä ja Karjalaa koskevia julkisia arkistoasiakirjoja.

Suomen ja Karjalan tasavallan Kansallisarkistojen yhteistyönä toteutettu Documenta Carelica -tietoportaali avautui kansainvälisenä arkistojen päivänä 9. kesäkuuta. Portaali esiteltiin samana päivänä Karjalan kansallisessa arkistossa Petroskoissa.

– Tietoportaali on ainutlaatuinen suomalais-venäläinen arkistoyhteistyöhanke. Sen kautta tarjotaan ensi kertaa tieteelliseen ja tutkimukselliseen käyttöön maksutta laajoja Karjalaa koskevia aineistoja digitaalisessa muodossa, Suomen Kansallisarkiston kehittämispäällikkö Anne Wilenius kertoo.

– Karjalaa koskevat aineistot kiinnostavat monia venäläisiä ja ulkomaalaisia tutkijoita, kotiseutuhistorian harrastajia ja historiasta kiinnostuneita. Documenta Carelica -portaali on heille iso aarre, korostaa Karjalan kansallisen arkiston johtaja Olga Žarinova.

Portaali toteutetaan vuonna 2016 allekirjoitetun Suomen ja Karjalan tasavallan Kansallisarkistojen välisen yhteistyösopimuksen mukaisesti. Sen avaaminen on omistettu neljälle merkkivuodelle: Suomen Kansallisarkiston 200-vuotisjuhlalle 2016, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlalle 2017, Karjalan tasavallan kansallisarkiston 100-vuotisjuhlalle 2018 ja Karjalan tasavallan 100-vuotisjuhlalle 2020.

Portaali toimii Suomen Kansallisarkiston verkkosivustolla osoitteessa www.arkisto.fi/carelica.

Ensi sijassa Laatokan 

Karjalan aineistot 

Portaalin tavoitteena on esittää erityyppisiä aineistoja tasapuolisesti. Aineistot siirretään vaiheittain ja niiden on tarkoitus täydentää Karjalan ja Suomen arkistoissa olevia arkistokokonaisuuksia, jotka ensinnä koskevat Salmin, Sortavalan ja Kurkijoen kihlakuntia.

Karjalan tasavallan kansallisarkisto tarjoaa asiakirjoja Laatokan Karjalan historiasta. Ne sisältyvät Viipurin lääninhallituksen arkistoon. Aineistot siirrettiin Karjalan kansalliseen arkistoon Viipurissa sijaitsevasta Leningradin alueen valtionarkistosta 1980-luvulla.

– Tarjolla on Aunuksen kuvernementin ja Karjalan tasavallan asuttujen paikkojen luettelot 1894 ja 1935, Sortavalan ja Salmin kihlakuntien 1800- ja 1900-lukujen henkikirjoja ja metrikoita, Žarinova kertoo.

Monet arkistoasiakirjat liittyvät sivistykseen. Niiden joukossa on Sortavalan merenkulkukoulun sääntökirja 1892 ruotsin kielellä, suomenkielisiä Sortavalan koulujen päivä-, oppilas- ja arvostelukirjoja 1904-1936.

– Ne kertovat muun muassa siitä, mitä oppiaineita ja kieliä luettiin Sortavalan kansakoulussa, Žarinova sanoo.


SERGEI KARPOV

LUE LISÄÄ 22.6. 2017  ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Asiakirjoja Laatokan Karjalasta. Ne ovat arkistoitu Karjalan kansalliseen arkistoon ja ovat Viipurin lääninhallituksen arkistosta.


« Takaisin