2017-12-13 12:42:24

Arvo Tuomiselta uusi dokumentti Viipurista

Sinivalkoisia ääniä radiossa olivat Pekka Tiilikainen ja Paavo Noponen urheilukenttien äärellä sekä Martti Silvennoinen dokumenttien parissa.

Karjalainen kuulija höristää korviaan, kun ääneen pääsee Arvo Tuominen. Hänen rauhallinen ja matalahko äänensä on väriltään punamusta.

Tuominen osaa mennä aiheensa sisälle. Hän on kuin kotonaan Karjalankannaksella ja Viipurissa, jonka nykyiset ja menneisyyden asukkaat dokumentaristi tuntee hyvin.

Tuomisen tuorein dokumenttielokuva kertoo ravintola Espilän tarinan. Se jatkuu onnellisesti nykypäivänä, koska viipurilaisyrittäjät Larisa ja Konstantin Fomitsev ovat rakennuttaneet Torkkelin puistoon uuden Espilän. Sen nousu tuhkasta on ihmeellinen kuin Feniks-linnun tarina.

– Kohtasimme monia vaikeuksia, ennen kuin Espilä valmistui vuonna 2016. Ne olivat ennen kaikkea taloudellisia, ei niinkään kaupungin hallintoon liittyviä, Larisa Fomitsev lisää. 

Oma raha ei suurtyöhön ei lopulta riittänyt, vaan tarvittiin pankkilainaa.

Dokumentin on ideoinut ja tuottanut espoolainen filosofian tohtori Jukka Kilpi. Hänen anoppinsa Else Seppä on Espilää aikoinaan pitäneen Toropaisen perheen nyt 92-vuotias jäsen.

– Anopin tarjoilu on ollut aina niin ylenpalttista, että olen miettinyt, mistä tämä juontaa juurensa, Jukka Kilpi mainitsee.

Anopin tarinat Viipurista ja sen ravintoloista herättivät Kilven mielenkiinnon. Se huipentui vappulounaaseen uudessa Espilässä. Kun Kilpi ja Else Seppä tapasivat Larisa ja Konstantin Fomitsevin, tuntui siltä, että Espilän henki oli palannut myös sen uusien omistajien muodossa.

– Pariskunnassa on paljon samaa kuin Anna ja Pekka Toropaisessa, Jukka Kilpi tunnustaa.

Dokumentti on tallentanut nostalgisen hetken, kun Fomitsevin pariskunta ottaa vastaan Else Sepällä olleen vanhan Espilän keittokirjan. Sen resepteistä monet ovat peräisin venäläisestä keittiöstä. Espilän pakahduttavan pitkä ja runsas ruokalista kertoo, että perinteet ovat edelleen kunniassaan, suomalaisittain myös höystettynä.

Dokumentti nähdään Suomessa Yleisradiossa, mutta esitysajankohta on avoin. Facebookista se jo löytyy.

Dokumentin synnytyksessä on ollut apuna myös Etelä-Karjalan liitto ja sen kulttuurityöryhmä.  

MARKKU PAAKKINEN

LUE LISÄÄ 14.12.2017 KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Arvo Tuomisella on punamusta, karjalainen ääni.
« Takaisin