2017-06-21 14:56:36

Markku Aro puoli vuosisataa viihteen huipulla

Karjalaisuus on suuri voimavara


Käyn uudelleen eiliseen. Etsin kunnes löydän sun. Markku Aro on monelle solistiemme ykkönen. Hän on säilyttänyt uskollisimmat faninsa vuosikymmenet tanssilavoilla ja stereoiden äärellä. Karjalaisuus on hänelle vuosi vuodelta yhä rakkaampaa.

Markku Aron, 67,  juuret ovat syvällä Karjalan mailla. Hänen äitinsä Tyyne Puputti (o.s. Rastas) ja isä Toivo Puputti olivat Kannakselta, Sakkolasta kotoisin. Heidän evakontiensä etappeja Kanta-Suomessa olivat Jyväskylä ja Punkalaidun.

– Vanhemmillani oli onnea. Evakkopaikoista jäi heille hyviä, elinikäisiä ystäviä, ja sukujen kesken pidetään yhteyttä edelleen, Aro mainitsee.

Puputtien viimeinen etappi Kanta-Suomessa oli Mouhijärven kunta Pirkanmaalla. Siellä tuleva suosikkilaulaja Markku Aro syntyi talvella 1950.

Hän muistaa hyvin lapsuudenkodissaan Mouhijärvellä vallinneen karjalaisen ilmapiirin.

– Meillä kävi aina muita karjalaisia kylässä, ystäviä ja tuttuja. Mummon ja papan ystäviä myös. Murretta puhuttiin ja hauskaa oli. Laitettiin ruokaa. Tehtiin heinää. Kaikkea sitä oli mukava katsella lapsen silmin, Aro kertoo.

Hänen lapsuudenkodissaan paistettiin piirakoita aina, kesähelteilläkin.

– Ne olivat onnen päiviä. Ihailen yhä karjalaista yhteisöllisyyttä, jota sain jo lapsena kokea. Se on edelleen voimavara minulle, ja yhteisöllisyyttä koko Suomikin kaipaa tänä päivänä. Liian moni jätetään nykymaailmassa aivan yksin.

– Välillä tuntuu, etteivät ihmiset jaksa välittää nykyisin toisistaan kovinkaan paljon.

Karjalaiset tulevat

juttelemaan


Markku Aro tapaa keikoillaan säännöllisesti karjalaisia.

– Ihmiset tulevat tansseissa juttelemaan. He kertovat, mistäpäin Karjalaa heidän sukunsa on lähtöisin. Se on hienoa. Sain taannoin muistitikun, joka on sukututkimusta täynnä. Tätini syventyy siihen, Aro kertoo.

Hän tähdentää, että karjalaiset ovat vilkkaita ja elämäniloisia, sanalla sanoen: täysin oma rotunsa.

– Tämä käsitys on vahvistunut minussa entisestään.

Aro sanoo, että hänen on toisen polven karjalaisena suorastaan velvollisuus esittää keikoillaan myös Muolaan suuren pojan Unto Monosen musiikkia.

– Lava täyttyy tanssiväestä heti, kun alamme esittää tangoa Tähdet meren yllä.

” Meren yllä on tummuva yö,/ aallot lauluaan toistaa.”

KARI KUMPULAMPI

LUE LISÄÄ  22.6.2017 KARJALA-LEHDESTÄ

KUVA

Karjalan poikia. Markku Aron juuret ovat molempien vanhempien puolelta Karjalassa, Sakkolassa. – Haluaisin tehdä levyn, joka sisältäisi vain karjalaisia lauluja. 
« Takaisin