2018-03-14 10:32:58

Kolumni 15.3. 2018

Sisällissota ja rauha


JANI KARHU

tutkija, Itäs-Suomen yliopisto

Viime ajat ovat olleet historian tutkijalle kiireisiä. Satavuotias Suomi työllisti viime vuonna, nyt puhuttavat sisällissodan tapahtumat. Mediassa ja tutkimuksessa sisällissota on ollut näyttävästi esillä ja hyvä niin, historiatietoisuus on kansallisen toimintakyvyn kannalta välttämätöntä. Sotien jälkipuinti on usein voittajien ylistystä tai vastaavasti häviäjien surua, piilotettua tai näkyvää.  Suomen sisällissodan käsittelyssä käänne moniulotteisempaan tarkasteluun tapahtui 1960-luvun aikana.

YKSI kevään 1918 tapahtumiin keskeisesti liittyvä piirre on jäänyt sisällissotapuheessa ja tutkimuksessa vähemmälle. Ilmiötä ei ole nostettu sisällissotatutkimuksen keskiöön, nyt kevään aikana muutamissa lehtijutuissa asiaa on lyhyesti käsitelty, tekipä maikkari uutisjutunkin. Kyse on siitä, että kaikki eivät suinkaan sotaa tahtoneet. Mielikuva yksioikoisesta vallankumouksesta tai kaikille selvästä vapaussodasta, on jälkikäteen rakennettu. Kevät 1918 oli sekava, epämääräinen ja ristiriitainen tapahtumaketju, jonka lopputuloksena oli Suomen ajautuminen Saksan vasalliksi, prosessi jonka Saksan tappio marraskuussa 1918 pysäytti.

Tilanteen kiristyessä tammikuussa 1918 useilla paikkakunnilla pyrittiin säilyttämään rauha vähintään omassa yhteisössä. Pohjois-Karjalassa Valtimolla kuntakokous 21.1. linjasi, että aloitettuja veritekoja ei voi hyväksyä, ja koko yhteenoton syyt ovat molemminpuolisen yhteisymmärryksen puutteessa. Kokouksessa oltiin jyrkästi sitä mieltä, että veritöiden ehkäisemiseksi pitäisi aseet riisua kaikilta joille kanto-oikeus ei laillisesti kuulu. Huomautettiin valtiovaltaa myös siitä, että jos hallitus asettuu tasapuolisesti tukemaan kaikkien kansalaisten oikeutettuja vaatimuksia kaikilla yhteiskunnan eri aloilla, ei se aseellista tukea tarvitse. 

KESKI-SUOMESSA Sumiaisissa pidettiin helmikuun 1918 alussa talollisten ja työväenaatteen ihmisten kesken kansankokous, jossa päätettiin, ettei Sumiaisissa tapella, vaikka muualla tappelisivatkin. Pihtiputaalla pidettiin 1.2. kansalaiskokous jossa päätettiin, että kumpikin osapuoli laskisi aseet pois ja luovuttaisi ne puolueettomalle osapuolelle. Suojeluskunnissa ei päätöksiä hyväksytty. Sivuun jättäytyminen ei ollut helppoa, saattoi joutua teloitetuksi puolin tai toisin. Puolueettomuutta pidettiin innokkaiden joukossa rikollisena. Tästä huolimatta paikallisia rauhanpyrkimyksiä oli kymmenillä paikkakunnilla. 

Vastentahtoisuus taisteluun näkyi myös vapaaehtoisten puutteessa. Valkoinen armeija joutui turvautumaan yleiseen asevelvollisuuteen ja punaisten täytyi käynnistää omat rekrytointitoimenpiteensä. Asevelvollisuus ei läheskään kaikkia innostanut, Pohjois-Karjalassa kutsuntoja vältelleitä miehiä oli jopa 2000. Kutsuntoja välttelevät piiloutuivat metsiin ja saloille tai pyrkivät Venäjän puolelle rajaa. Karkulaisia myös etsittiin aktiivisesti, moni pääsi hengestään teloitusrivistön edessä.

SODAN jälkeen muistamisen tavat ovat vaikuttaneet siihen, miten vuoden 1918 tapahtumat mielletään. Syntyivät valkoisen puolen sankarikertomukset ja toisaalta punaisen puolen piilotettu suru. Rauhanpyrkimykset ja puolueettomuus eivät ole olleet suosittu aihe, eikä sivuun jättäytyneille tai siihen pyrkineille ole juuri muistomerkkejä pystytetty. Enemmänkin puhetta sodan tästä puolesta voisi olla, sillä juuri se on osoittaa kuinka ristiriitaisesta tilanteesta kevään 1918 tapahtumissa oli kyse. 

PS. Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen esitelmä- ja keskustelutilaisuus Moniääninen sisällissota, vuodet 1917 ja 1918 Pohjois-Karjalassa pidetään 12.4.2018 Joensuu Pakkahuoneella kello 18  alkaen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.  

JANI KARHU


« Takaisin