2020-04-08 10:03:19

Sortavalasta tuoretta tutkimusta

Sortavalasta on valmistunut uusi historiateos. Emeritusprofessori Tapio Hämysen ja professori Hannu Itkosen toimittama ”Sortavala. Muutosten ja muistojen kaupunki” käsittelee kattavasti Sortavalan murroksia sekä taloudellisia, väestöllisiä, poliittisia ja kulttuurisia muutoksia 1800-luvun jälkipuoliskolta 2000-luvun venäläisvuosiin saakka. 

Oman erikoisuutensa teokselle tuo se, että se on toteutettu suomalais-venäläisenä yhteistyönä. Itä-Suomen yliopiston suojissa toteutettuun tutkimushankkeeseen osallistui tutkijoita Itä-Suomen, Jyväskylän ja Petroskoin yliopistoista sekä Petroskoin Karjalan tiedeakatemiasta. 

 
Lue lisää
2020-04-08 09:48:53

Tuuli ja aurinko ahertavat yhteisen lumouksen

YÖPAKKASTEN jälkeinen aamu Suur-Saimaan äärellä. Ilmassa ulapoiden ja saariston yllä kevään kuulaus ja valo, aurinko pilvettömällä taivaalla, tuulen uinailevaa henkäystä. Olemme norppajäillä tutkimassa ja laskemassa kuinka norppien talvi oli sujunut? Tämäkin retki on kiinnekohta vuoden kulussa, kuin peurojen vuodenaikaisvaellus, kuin muuttolintujen paluu, kuin jäiden lähtö. Kiinnekohta ajassa. Kiinnekohta elämässä.

 
Lue lisää
2020-04-09 11:03:11

Miia Paukkunen on sydämeltään karjalainen

MIJAS COSTA

 – Olen ylpeä suomalaisista, tarkemmin sanoen karjalaisista juuristani ja uskon, että lapsenikin ovat. Elämme täällä  meillä kotona aika lailla suomalaisten tapojen mukaan, Aurinkorannikolla asuva Miia Paukkunen sanoo.

Nyt jo kaksikymmentä vuotta Espanjassa asunut Miia on viihtynyt hyvin uusilla asuinsijoillaan. Hän ei ole kokenut koskaan minkäänlaista syrjintää eikä tuntenut itseään ulkopuoliseksi.

– Ehkä se johtuu siitä, että olen opetellut paikallisen kielen. Sitä paitsi espanjalaiset ovat aina suhtautuneet suomalaisiin positiivisesti.

 
Lue lisää
2020-04-08 10:02:24

LUE 9.4. 2020 ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ!

• Sortavalan uusi historiateos syntyi suomalais-venäläisenä yhteistyönä

• Inkeriläisnäyttely hyytyi koronan kouriin

• Elämäntapana Saimaa: Tuuli ja aurinko ahertavat yhteisen lumouksen

• Aurinkorannikolla asuva Miia Paukkunen: Olen sydämeltäni pysyvästi karjalainen

• Hyväkuntoinen KKES auttaa tekemisen uudistumista

• Aromäen evakko perusti menestyvän konepajan

 
Lue lisää
2020-04-01 11:10:54

Kolumni

Yhdessä selviämme

Sanni Grahn-Laasonen 

 

Maamme elää poikkeusoloissa ensimmäistä kertaa sotienjälkeisessä aikana. Kun tammikuussa kävin valtakunnallisen maanpuolustuskurssin, jossa harjoittelimme valmiuslakien käyttöönottoa, en kuunaan olisi kuvitellut, että näille opeille olisi käyttöä jo tulevina viikkoina.

Pandemiauhka on ollut maailman riskiarvioissa korkealla jo vuosien ajan. Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut lukuisia kertoja. Olen huolissani siitä, tehdäänkö Suomessa nyt tarpeeksi – tarpeeksi nopeasti.

 
Lue lisää
2020-01-15 10:37:37

Tutkija kaipaa tietoja Viipurin ja Sortavalan pihoista

PORI

PORILAINEN maisemantutkija Maritta Lehtinen kerää väitöstyötään varten tietoja rajan taakse jääneiden kaupunkien puistoissa ja pihoissa harjoitetusta viljelystä sekä puutarhan ja eläinten hoidosta.

– Kun olen tutustunut moniin eri arkistoaineistoihin, olen ollut hämmästynyt siitä, kuinka vähän näistä asioista löytyy mainintoja. Varsinkaan menetettyjen kaupunkien maatalouden näkyvyyttä kaupunkikuvassa ei ole juurikaan tutkittu, jonkin verran kyllä joidenkin muiden. 

 
Lue lisää
2020-01-15 12:31:49

Viipurin Lepolasta käynnissä tutkimushanke

Tietokirjailija ja sotahistorioitsija Eeva Tammi sekä kulttuurihistorian opiskelija ja kanttori Kaisa Kautto ahertavat  Viipurin Lepolan hautausmaata koskevan tutkimushankkeen parissa. Projektin nimi on ”Hellästi rakastettu – hautakiviä Viipurin Lepolassa”. 

 
Lue lisää
2020-02-21 12:24:38

LUE KARJALA-LEHTI VERKOSSA

POSTIN lakko aiheutti viivästyksiä Karjala-lehden jakeluun. KARJALA-lehdet 21.11. ja 28.11. ilmestyivät vain digilehtinä.

Lakon aikana ilmestyneet  Karjala-lehden verkkolehdet pääset lukemaan veloituksetta osoitteessa  https://karjalalehti.edocker.com/…/10ba0fc2-ceba-11e7-9503-…

 

Voit ladata myös Karjala-sovelluksen puhelimeesi tai tablettiisi https://www.karjala-lehti.fi/index.php?p=33

 
Lue lisää
2020-04-01 11:20:21

Postin lakko aiheutti muutoksia

Postilakon aikana  ei Karjala-lehteä painettu. 

Normaalisti nettiin ja mobiiliversioon tehtävään näköislehteen on kaikilla avoin lukuoikeus. Painetun lehden tilaajien tilausjaksoa pidennettiin lakon ajalta veloituksetta. 

Tilauslaskutusta siirrettiin, koska laskujen perillemeno on epävarmaa. 

Lakon päättyessä on ensimmäinen painettu Karjala-lehti normaalia laajempi. Se sisältää peruslehden lisäksi joitakin lakon aikana sähköisesti ilmestyneitä juttuja.

 

Viikon 46 (14.11.2019) Karjala painettiin. 

Lehteä ei painettu 21.11. ja 28.11., vaan ne ovat luettavissa netissä veloituksetta.

 
Lue lisää
2020-01-15 12:08:11

Siviilien elämää rintamien takana vuosina 1939-44

TAMPERE

Karjala-lehti kokosi näyttelyn SA-kuvista ja klubin tiloihin Puutarhakadulle tulee myös hieman ajan henkeen liittyvää esineistöä Karjalaisseurojen Tampereen piiriltä. Kaikille avoin maksuton näyttely kuvaa osaltaan muun muassa lasten ja naisten kohtaloita tuona aikana.

 

 Näyttelyä voidaan esitellä myös muina aikoina sopimuksen mukaan, yhteydenotot: sointula@kolumbus.fi / Sointu Lanki.

 
Lue lisää
2020-01-15 12:08:02

Karjala-lehti astuu kännykkään

LEHTEMME uudistui digitaalisesti.  Karjalan verkkolehdessä jutut ja kuvat nousevat jatkossa paremmin esiin klikattaessa. Lehden visuaalisuutta lisätään myös videoilla ja verkkolinkeillä, joilla voidaan ohjata klikkaamalla suoraan muiden karjalaisten toimijoiden sivuille.

 

 
Lue lisää