2019-08-07 11:32:44

Viena auki hyvällä pohjatyöllä

VIENA

Umpeen kasvava juoksuhauta Kiskis-kukkuloilla, toistakymmentä kilometriä Uhtuasta eli nykyisestä Kalevalasta itään saa myös Timo Taavilan ja Jussi Sainion hiljaiseksi. Täällä suomalaisten eteneminen Vienanmeren rannalle pysähtyi syyskuussa 1941 asemasodaksi.

–Tämä ei jätä kylmäksi. Sodasta saa liian romanttisen kuvan, kunnes käy oikeilla tapahtumapaikoilla ja saa opastetun tilannekatsauksen, kuudetta kertaa sotahistorian erikoismatkalle osallistuneet miehet toteavat.

 
Lue lisää
2019-08-07 11:35:46

Kurkijokelainen täyttää 70 vuotta

LOIMAA

”Kuulkaaha kurkijokkeiset, tervetulloo kaupantekkoo, hevospuomi on pihal!” 

Näin houkuteltiin asiakkaita kaikkien aikojen ensimmäisessä Kurkijokelaisessa, joka ilmestyi marraskuussa 1949.

– Kun Kurkijoen noin kymmenestätuhannesta asukkaasta valtaosa muutti Loimaan seudulle, tarvittiin yhdysside, jolla tiedottaa tärkeistä asioista. Alue oli tuolloin laaja ja välimatkat pitkät, kertoo päätoimittaja Helena Sulavuori

 
Lue lisää
2019-08-07 11:38:13

Karjalanpiirakoita ja kansantanssia Taiwaniin

HELSINKI

Yksi vahtii uunia, toiset hämmentävät riisipuuroa ja kolmannet kaulivat ruistaikinaa. Ja koko nuorten porukka rypyttää ja rypyttää. Pääkaupungin Karjalaisten Nuorten Troppu-ryhmä vaalii perinnetaitoja urakalla. Nuoret leipoivat yhteensä 2500 karjalanpiirakkaa, jotka sitten möivät kevään juhliin, koulun päättäjäisiin ja lakkiaisiin. 

Kolmekuumaa, hektistä ja hauskaa talkoopäivää koulun keittiössä kannatti. Piirakoitten tuotto käytettiin matkakassaan, jota 16-henkinen ryhmä tarvitsi matkatessaan heinäkuun lopulla Taiwaniin. 

 
Lue lisää
2019-08-07 11:55:25

LUE 8.8. 2019 ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ!

• Viena auki pohjatyöllä.  (Karjala-lehden lukijamatka)

• Pitäjälehti Kurkijokelainen täyttää 70 vuotta

• Karjalanpiirakoita ja kansantanssia Taiwaniin

• Kotkaniemessä yhdistyvät maan ja Ukko-Pekan suvun kohtalot

• Punatähtinen veturi puksutteli Sortavalan ja Ruskealan väliä

• Viipuri parissa tunnissa - mahdoton tehtävä

• Martti Eirolalle Afrikasta tuli elämänmittainen "projekti"

• Möhkön historia on Karjalan järvimalmin ja metsätyön historiaa

 

 
Lue lisää
2019-08-07 11:43:28

Kolumni

Hyvää oloa käsitöistä

 

PÄIVI PARJANEN-VÄTTÖ

 

Kouluaikoja muistellessani mieluisimpina mieleeni nousevat käsityötunnit Uus-Lavolan kansakoulussa. Ensimmäiseksi meillä lapsilla teetettiin vohvelikankaiset ruokaliinat, joiden päihin pujoteltiin pumpulilangasta erilaisia kuvioita. Liina otettiin heti käyttöön, sillä 60-luvulla ruoka tuotiin luokkiin ja syötiin pulpettien ääressä.

 
Lue lisää
2019-07-03 10:21:28

Siviilien elämää rintamien takana vuosina 1939-44

TAMPERE

Karjala-lehti kokosi näyttelyn SA-kuvista ja klubin tiloihin Puutarhakadulle tulee myös hieman ajan henkeen liittyvää esineistöä Karjalaisseurojen Tampereen piiriltä. Kaikille avoin maksuton näyttely kuvaa osaltaan muun muassa lasten ja naisten kohtaloita tuona aikana.

 

 Näyttelyä voidaan esitellä myös muina aikoina sopimuksen mukaan, yhteydenotot: sointula@kolumbus.fi / Sointu Lanki.

 
Lue lisää
2019-03-20 10:40:44

Karjala-lehti astuu kännykkään

LEHTEMME uudistui digitaalisesti.  Karjalan verkkolehdessä jutut ja kuvat nousevat jatkossa paremmin esiin klikattaessa. Lehden visuaalisuutta lisätään myös videoilla ja verkkolinkeillä, joilla voidaan ohjata klikkaamalla suoraan muiden karjalaisten toimijoiden sivuille.

 

 
Lue lisää