On lauantaipäivä syyskuussa 2019 ja autot jonottavat Narvajoen ylittävällä sillalla Narvasta (vasemmalla) kohti Ivangorodin naapurikaupunkia. Vasemmalla Narvan linna, oikealla Iivananlinnan muuria.
2020-09-23 10:16:54

Koronapandemia nosti raja-aidat korkeiksi

KORONAPANDEMIA sulki rajat ja erotti tuttavat toisistaan. Kaikki loma- ja kotiseutumatkat Venäjälle ovat tänä kesänä olleet stopissa. Voimme vain muistella menneitä retkiä. Viron Narvan ja Venäjän Ivangorodin välillä jopa perheet ovat jakautuneet erilleen kahteen maahan.

Suomen ja Venäjän välinen matkailuliikenne on ollut pysähdyksissä maaliskuusta asti. Raja-asemat eivät ole olleet täysin kiinni, koska esimerkiksi puukuljetukset ja muu tavaraliikenne ovat jatkuneet tauotta. Myös kaksoiskansalaiset ovat päässeet passeillaan kulkemaan yli rajojen. Muilla ei ole ollut asiaa Suomesta Karjalan tasavaltaan eikä muualle itänaapuriin.

Rajavartiosto on joutunut tekemään muutamia esitutkintoja valtionrajarikoksesta Suomessa. Kainuun ja Kaakkois-Suomen rajavartioston rajapartiot ovat ottaneet kiinni henkilöitä, joiden epäillään tulleen maastoitse luvatta Venäjältä Suomeen Kuusamossa, Parikkalassa ja Ylämaalla. Kuusamoon 21. heinäkuuta saapunut mies anoo turvapaikkaa Suomesta. Kainuun rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jarkko Kolehmainen kertoo, että mies on Venäjän kansalainen ja anoo turvapaikkaa, koska kokee joutuneensa painostuksen kohteeksi kotimaassaan. Tarkempia tietoja ei anneta julkisuuteen.

Vainikkalan rajanylityspaikalla ei tehty kesäkuussa ainoatakaan rajanylitystä, koska junat eivät kulkeneet. Vuosi sitten kesäkuussa ylittäjien määrä oli yli 60 000.

Tavallisilta matkailijoilta ovat kaikki kotiseutumatkat ja ystävävierailut olleet pois kesän ohjelmasta. Rajat ovat tiukasti kiinni ja niiden merkitys on kasvanut. Eri maissa elävät ovat eri joukkoa, vaikka olisivat samaa perhettä.

Vanha Neuvostoliiton aikainen muisto rautaesiripusta on noussut uudelleen esiin. Historia kertoo, että jo muinoin karjalaisten osana oli pyöriä suurvaltojen pelinappulana. Rajakansa kuului milloin Ruotsin, milloin Venäjän alamaisuuteen. Nyt erottajana on koronapandemia.

TILANNE on samankaltainen Viron ja Venäjän välillä. Maaliskuun 17. päivänä määrätyt liikkumisrajoitukset iskivät esimerkiksi Narvan ja Ivangorodin väliseen liikenteeseen. Kaupungit sijaitsevat näköyhteyden päässä toisistaan Narvajoen molemmin puolin.

Viro velvoittaa kaikki naapurikaupungista maahan saapuvat kahden viikon karanteeniin. Se on tehnyt Narvassa asuvien elämän vaikeaksi. Monilla on perhettä molemmin puolin rajaa, joillakin perhe ja työpaikka ovat eri valtioissa vähän samaan tapaan kuin Suomen ja Ruotsin välillä Torniossa ja Haaparannassa.

Narvan kaupungin väestöstä yli 90 prosenttia puhuu äidinkielenään venäjää. Koko Virossa venäjänkielisten osuus on noin 25 prosenttia. Normaalisti yhden päivän aikana on noin 4 000 ihmistä ylittänyt maiden välisen rajan kävellen joen ylitse rakennettua lasiseinäistä kävelysiltaa pitkin. Monien vakituinen asuinpaikka on Koillis-Virossa.

EESTIN television EER:n Narvassa haastattelema Natalja kertoo tehneensä keväällä vaikean valinnan, kummalle puolelle rajaa jää toistaiseksi.

– Siellä minulla on perheeni, täällä minulla on asunto ja tärkeää toimintaa. Siellä minulla on aviomies, tytär ja lapsenlapsia, täällä minun on käytävä työttömyyskassassa. Arvelen, että meitä kahdessa kaupungissa asuvia ihmisiä on aika paljon, hän sanoo.

Paitsi sukulais- ja perheasioiden takia, Narvajoen yli kuljetaan apteekki-, pankki- ja postiasioiden sekä ruokaostosten takia. Hinnat Ivangorodissa eli virolaisittain Jaanilinnassa ovat paljon halvempia kuin länsipuolella Narvassa.

Samassa haastattelussa eläkkeellä oleva Alexander kertoo, kuinka hän ennen koronaa ylitti rajan kolmesti viikossa. Hän teki ostoksensa Venäjän puolella.

– Miten selviydyn 90 euron eläkkeellä? Ymmärrän, että taistelu virusta ja mikrobeja vastaan on tärkeää, mutta mitä tapahtuu seuraavaksi, saa nähdä, hän sanoo.

Koronaviruksen leviämisvaaraa on viime aikoina pidetty Virossa melko pienenä. Kulkeminen on lisääntynyt. Maan viranomaiset ilmoittivat heinäkuussa, että Venäjän ja Viron rajan ylittää yhden viikon aikana noin 700 henkilöä. Pahimman kriisin aikaan huhtikuussa rajan ylitti noin 13 500 ihmistä kuukaudessa ja esimerkiksi kesäkuussa jo noin 18 000.

LUE LISÄÄ 17.9.2020 KARJALA-LEHDESTÄ

AILA-LIISA LAURILA


« Takaisin