Suomalaiset saivat lipun haltuunsa Itä-Lemetin mottitaisteluissa Pitkärannan lähellä helmikuussa 1940. Lippu löytyi kaatuneen venäläisen rykmentinkomissaarin takin alta. (Kuva Respublika-verkkolehti)
2020-09-23 10:23:38

Venäläiset haluavat sotalipun Suomesta

PETROSKOI

PETROSKOI Karjalan tasavallalle luovutettiin kopio puna-armeijan 18. jalkaväkidivisioonan lipusta. Divisioona menetti lipun talvisodassa. Luovutus tapahtui Petroskoissa Tuntemattoman sotilaan hauta ja Ikuinen tuli -muistomerkillä.

Suomalaiset valtasivat lipun Itä-Lemetin motin lauetessa Pitkärannan lähellä helmikuun 29. vastaisena yönä 1940. Lippu löytyi kaatuneen rykmentinkomissaari Aleksei Razumovin takin alta. Tapahtumista kertoo petroskoilaisen journalistin ja kirjailijan Anatoli Gordijenkon Kuoleman divisioona dokumenttiromaani.

Alkuperäinen divisioonan lippu on Helsingin Sotamuseossa. Venäläiset uskovat ja toivovat, että lippu palautuu joskus itään.

– Sotamuseo on tehnyt vähän ulkomaisia vaihtokauppoja. Lähdemme aina liikkeelle Sotamuseon tarpeista. Ainutlaatuisen lipun vaihtaminen johonkin muuhun esineistöön ei ole tarkoituksenmukaista, museonjohtaja Harri Huusko kommentoi.

– Lipun kopion paluu Karjalaan oli merkittävä tapahtuma. Sen mukana isoisämme ikään kuin palasivat kotiin, muun muassa isoisäni Ivan Denisov, 18. divisioonan 56. tiedustelupataljoonan sotamies. Hän kaatui 23.2. 1940, kertoo Venäjän upseerit -kansalaisjärjestön Karjalan osaston johtaja Valeri Taborov.

Lipun jäljennös tehtiin Novosibirskissa.

– Etsimme ompelimoa eri kaupungeista ja halukkaita löytyi useita, mutta lopulta kaikki kieltäytyivät vedoten työn vaikeuteen, Taborov toteaa. Kopio on tehty vuoden 1926 mallin mukaan ja samoista materiaaleista kuin alkuperäinen lippu. Lippu on samettia, siinä on molemmin puolin kultaista ja hopeista kirjontaa.

– Kopiointi pohjautui dokumentteihin ja arkistokuviin. Sen tekemiseen osallistui kahdeksan henkilöä ja suurin osa töistä tehtiin käsin. Lipusta tuli painava, mutta erittäin kaunis ja vaikuttava, iloitsee Valeri Taborov. Alun perin lippu aiottiin esitellä Petroskoissa talvisodan päättymisen 80-vuotispäivänä 13. maaliskuuta.

TOISTAISEKSI lippua säilytetään Karjalan kansallismuseossa. Myöhemmin se luovutetaan Petroskoin talvisotamuseolle. Museo on perustettu Venäjän upseerit -järjestön Karjalan osaston aloitteesta tammikuussa 2017.

Alkuaan museo sijaitsi Rigatšininkadulla, kun kaupunki tarjosi museolle maksuttomat tilat. Viranomaiset lopettivat vuokrasopimuksen ja ehdottivat museota maksamaan kuukausivuokraa. Museo torjui ehdotuksen ja haki uusia tiloja.

– Karjalan kulttuuriministeriö löysi meille lämpimät tilat Zaitsevinkadulta, jonne siirsimme museokokoelman. Tiloja käytettiin varastona, joten museo ei käytännössä toiminut, museonjohtaja Valeri Taborov kertoo.

Nyt kulttuuriministeriö on löytänyt museolle uudet, isommat ja maksuttomat tilat Petroskoin keskustasta, läheltä Kansallismuseota. Museo on tarkoitus avata vuoden lopussa. Museon lisäksi Venäjän upseerit -järjestön Karjalan osaston suunnitelmissa on kunnostaa Talvisodassa taistelleiden puna-armeijalaisten kuja Petroskoissa. Vuonna 2018 valmistunut kuja sijaitsee lähellä Aleksanteri Nevskin kirkkoa.

– Tavoite on istuttaa sinne puita, rakentaa kävelytie ja pystyttää muistomerkki, Taborov sanoo.

TALVISOTA yhdistää Karjalan tasavallan ja Novosibirskin alueen, josta kutsuttiin sotaan noin 13 000 henkeä. He taistelivat Karjalankannaksella sekä Neuvosto-Karjalan osuudella ja noin 300 kaatui. Novosibirskissa julkaistiin dokumenttikirja alueen sotilaista talvisodassa.

–Kun käsittelimme Novosibirskissa lippuhanketta, saatiin kirjasta tietää Karjalassa. Päätimme tehdä kirjasta lisäpainoksen, joka ilmestyi tänä vuonna, kertoo Novosibirskin alueen kansalaiskamarin jäsen Sergei Leonov.

Leonovin arvioi puna-armeijan 18. jalkaväkidivisioonan lipun jäljennöksen herättäneen Novosibirskissa kiinnostuksen talvisotaan. Arkistoaineistoa etsitään sotaan osallistuneista sukulaisista. Taiteilijat ovat maalanneet aihetta.

– Ennen lähtöä lipun luovutustilaisuuteen Petroskoihin sain kahdelta taidekoulua käyvältä tytöltä taulut talvisodasta. Kannustamme lapsia kertomaan sodasta taiteen kautta, Leonov sanoo.

Sergei Karpov


« Takaisin