Lippua oli naulaamassa myös Käkisalmi-säätiön edellinen pitkäaikainen puheenjohtaja Erkki Heiskanen. Kuvassa vasemmalla Käkisalmen Kaupungin Rouvasväen Yhdistyksen puheenjohtaja Leena Oikarinen, joka paitsi juonsi tilaisuuden, käytännössä hoiti lipun
2020-10-14 11:38:21

Käkisalmi sai itsensä näköisen ja arvoisensa lipun

HEINOLA

Kun seuraavan kerran marssitaan kesäjuhlilla pitäjäkulkueessa, liehuvat kulkueen keulalla kolmen karjalaiskaupungin: Viipurin, Sortavalan ja viimein myös Käkisalmen liput. Viikonloppuna naulattiin ja vihittiin komealla Heinolan WPK-talolla Käkisalmen uusi lippu käyttöön.

KULTASEPPÄMESTARI ja heraldikko Tuomas Hyrsky oli kutsuttu uuden lipun suunnittelijaksi. Kymmenkunta erilaista ideaa ja versiota tarvittiin, ennen kuin lopullinen lippu sai muotonsa. 

Käkisalmella oli jo 1600-luvulla ensimmäinen oma tunnuskuvansa, sinetissä ollut kolmitorninen linna. Linna on myös lipun keskeinen kuvamotiivi. Linnan torni muureineen on mustana virtaavan Vuoksen varrella. Punataustaiseen lippuun tarvittiin musta kuvaamaan Karjalan värejä. Lipun kulmassa on vanha Käkisalmen vaakuna: haarniskoidut käsivarret ja yhdellä jalalla seisova vartijakurki.  Kurki on heraldiikassa valppauden symboli. 

Virallisen heraldisen selityksen mukaan punaisessa lipussa musta aaltokoroinen tyviö, josta nousee valkoinen muuri ja harjakattoinen torni. Tangonpuoleisessa yläkulmassa Käkisalmen vaakuna.

LIPUN juhlalliseen naulaamiseen osallistuivat sen suunnittelija Tuomas Hyrsky ja lippuidean alullepanija Aimo Pärssinen. Puheessaan hän kiitti kaikkia lipun valmisteluun osallistuneita tahoja. Hän kertoi, miten monasti Karjalan Liiton kesäjuhlien juhlakulkueessa häntä oli harmittanut, ettei heillä käkisalmelaisilla ollut omaa lippua, vaikka lähes kaikilla muilla pitäjäseuroilla oma lippu on joukkoja johdattanut. 

Kolmannen naulan löi kenttärovasti Juhani Liukkonen, joka lipun vihkimisen osuudessa puhui yhteisen symbolin, yhteisyyttä vahvistavan lipun tärkeydestä.

Karjalan Liiton liittovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Martti Taljalla ja Käkisalmi-säätiön hallintoneuvoston jäsen Leena Kärävä-Lindgrenillä oli kunnia lyödä seuraavat naulat. Tilaisuudessa muistettiin kiitossanoin kiittää myös keväällä Käkisalmi-säätiön puheenjohtajan tehtävästä väistynyttä Erkki Heiskasta, joka viestinviejän tavoin naulasi oman naulansa ennen säätiön tuoretta puheenjohtajaa Marja Huovilaa.

MARJA Huovila pohti lipun merkitystä tästä eteenpäin. Tähän saakka huomio on ollut siinä millainen lipun tulisi olla, mutta jatkossa sen merkitys korostuu symbolina, mitä lippu edustaakaan, mitä sillä voidaan viestiä. Toki lippu tulee johtamaan joukkoja kesäjuhlilla, mutta toiveena on, että liputusvapauden mukaisesti lippua haluttaisi käyttää perhejuhlien ja merkkipäivien yhteydessä. 

Tilaisuus jatkui lipun vihkimisellä, ansiomerkkien luovutuksella, kiitossanoilla ja lopulta Vallu Luukan konsertilla. 

Korona-ajan juhlallisuuksissa karjalaisilta sujuivat keskimääräistä luontevammin kyynärpäätervehdykset, jotka olivat kuin Karjalaisten laulun kajahdukset yhteistä heimoa nostattavia. 

RIIKKA SALOKANNEL


« Takaisin