2020-10-21 10:19:27

Kansanedustaja Hilkka Kemppi on ylpeä karjalaisista juuristaan

Asikkala

ASIKKALALAINEN ensimmäisen kauden kansanedustaja Hilkka Kemppi on varttikarjalainen. 

Kempin vaija Erkki Kemppi syntyi Antreasta itsenäistyneessä Vuoksenrannassa Karkialan kylässä lähes 100 vuotta sitten, vuonna 1922. Vaija sisaruksineen ehti kuolla jo ennen Hilkka Kempin syntymää, mutta monenlaiset opit ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle.

 Erityisesti Kemppi tuo esille työn arvostamisen, kohtuuden ja nöyryyden, joita oppeja hän on saanut isänsä Esko Kempin ja muiden karjalaisten sukulaisten kautta.

– Vaija tuli perheineen Ähtärin kautta Asikkalan Vesivehmaalle vuonna 1946, josta Pätiälän kylälle seuraavana vuonna pysyvästi. Perheemme asuttaa edelleen suvun rakentamaa evakkotilaa Asikkalan Pätiälässä. Tämä sama tila on minun syntymäkotini, tarkentaa Kemppi.

Perheen elanto on tullut maasta, joka jatkui edelleen Asikkalassa. Talvisodan ja jatkosodan välillä perhe oli sijoitettuna Kurikan seudulla, mutta palasi hetkeksi takaisin Karjalaan.

Hän on sukujuuria tutkiessaan törmännyt moniin mielenkiintoisiin karjalaisiin. Erityisesti eräs tapaaminen Lopella on jäänyt mieleen. Tämä rouva oli matkustanut evakkona Karjalasta Vuoksen rannalta Kempien isovanhempien kanssa samaan aikaan.

– Hän muisti vaijani kävelykepistä ja huumorista nuoruusvuosilta. Hän kertoi minulle tarinoita siitä, miten hän souti Vuoksen ylitse etsimään puolisoa viimeisinä vuosina Karjalassa ja nappasikin hyvän miehen mukaan evakkomatkalle, naurahtaa Kemppi.

Kempin mieleen kohtaamisesta on jäänyt tarinat Vuoksen tuulista ja laineista elävästi sekä kokemukset tansseista, nauruista, ujoudesta ja ilosta. 

Hän ihmettelee sitä, miten karjalaiset osaavat olla aina luontevasti iloisia, vaikka heiltä voisi odottaa surin ja menetyksen tunteita.

– Vuosikymmenten jälkeen se sakki, jolla olisi lähes oikeus olla pettynyt jaksaa edelleen iloita. Minulle karjalaisuus on ollut aina osa identiteettiä ja olen pienestä saakka arvostanut karjalaisesta kulttuurista kumpuavia tapoja ja tekoja, Kemppi sanoo.

PERINTEISTÄ kiinnipitävä kansanedustaja Hilkka Kemppi osaa karjalanpiirakoiden tekemisen taidon ja pitää sitä hyvänä tapana rentoutua. Tätä taitoa hän pääsi ylläpitämään erityisesti viime keväänä, jolloin koronan vuoksi etäkokousten välillä valmistui riisipuuro.

Oppi tuli aikoinaan naapurin Martalta, joka oli erityisen tarkka rypyttämisestä. Perhe saikin viime keväänä nauttia liikuttuneena kansanedustajan piirakoista, joita tuvan leivinuunissa paistui.

Vaijan kotitalon raunioilla Kemppi ei ole päässyt käymään, mutta odottaa tätä mahdollisuutta innolla. Hänen vanhempansa ovat Karkialan kodin kivijalan luona käyneet tunnelmoimassa ja isä osallistunut Vuoksenrannan kirkon kunnostustalkoisiin.

– Haaveilen, että pääsisin käymään Karkialassa, mutta se haave on odotuttanut itseään, Kemppi mietiskelee.

Lue lisää 15.10. lehdestä

Eija Nurminen


« Takaisin