Valtakunnalliset kesäjuhlat ovat järjestökarjalaisten suurin yhteisponnistus. Korona peruutti Helsingin juhlat, mutta ensi vuonna juhlitaan Raumalla. Raimo Hannukainen kuului vuonna 2016 Seinäjoen juhlien järjestelyryhmään.
2020-11-18 09:56:37

Jäsenmaksujen siirto loppusuoralla

YLI 20 000 karjalaisen kansalais- ja kulttuurijärjestössä siirretään jäsenmaksujen perimistä seuroilta Karjalan Liitolle. Uudet tiedot on toimitettava liittoon marraskuun loppuun.

Liitto siirtyy vuoden alussa keskitettyyn jäsenlaskutukseen. Laskut lähetetään suoraan jäsenseurojen henkilöjäsenille helmikuun jäsenlehden Karjalan Kunnaiden mukana. Maksut menevät liiton tilille, mistä seurojen osuudet tilitetään maaliskuussa. Seuran ainais- ja kunniajäseniltä ei veloiteta seuran jäsenmaksua, mutta lasku liiton ja piirin osuudesta tulee Karjalaseuralle.

Karjalan Liiton jäsenmaksu on seuraavat kolme vuotta 20 euroa. Useamman seuran jäsen voi maksaa vain yhden liiton jäsenmaksun ja alle 18-vuotiailta ei peritä maksua. Jäsenet maksavat myös seuran jäsenyydestä ja osuuden piirijärjestölle.

Seurat säästävät postituskulut ja pankin palvelumaksut.  Niiden vastuulla on, että jäsenrekisterit päivitetään. Myös seuran tietosuoja- sekä rekisteriselosteen pitää olla ajan tasalla. Jäsenmaksut lähtevät toistaiseksi paperilaskuina ja ne välitetään seuroille, kun maksu on vastaanotettu kokonaan.

Maksamattomaan jäsenmaksuun lisätään viiden euron käsittelymaksu. Järjestelmä lähettää rästilaskuja kaksi kertaa, mutta sen jälkeen perintävastuu siirtyy Karjalaseuralle. Liiton oikea jäsenmäärä selviää, kun kuolleet ja passiiviset tahot poistetaan rekisteristä tammikuun puoleen väliin mennessä.

UUDISTUSTA on myös arvosteltu ja muutama seura on ilmaissut kantansa eroamalla liitosta. Kohonneet kustannukset ja monessa seurassa ilmaiseksi mukana olevien, yleensä iäkkäiden kunniajäsenten lisämaksu liitolle koetaan epäoikeudenmukaiseksi.

Suomen Koivisto-Seura ry eroaa Karjalan Liitosta vuoden lopussa. Sen yli 1100 jäsenestä noin 200 on maksanut liiton jäsenmaksun seuran kautta.

– Jäsenmaksumme on 39 euroa ja liiton jäsenmaksun kanssa se tekisi ensi vuonna 59 euroa. Summa on niin suuri, että vaarana oli Koivisto-Seuran toiminnan hiipuminen mahdollisten eroamisten vuoksi, perustelee eroa seuran turkulainen puheenjohtaja Eija Tuominen.

– Koivisto-Seuran mielestä liittoon kuuluminen pitäisi olla vapaaehtoista, hän korostaa. Seura on perustettu Porvoossa syyskuussa 1948 ja se järjestää kotiseututilaisuuksia, julkaisee omaa lehteä sekä kokoaa ja tallentaa kotiseutukulttuuriin liittyvää aineistoa.

Myös Pirkanmaalla parinkymmenen jäsenen Karjalan Kaiku -kuoro eroaa vuoden lopussa liitosta. Piirissä on 17 seuraa ja noin 850 jäsentä. Samoin noin 40 jäsenen Kotkan Karjalaisseura erosi liitosta.

Ongelmaksi on noussut myös se, että pitäjäyhdistyksissä on myös vain pitäjäseurassa olevien jäsenten oma rekisteri. Nyt mietitään, lisäävätkö yhdistykset liiton rekisteriin riskillä niitä jäseniä, jotka eivät ole maksaneet Karjalan Liiton jäsenmaksua. Samalla pelätään, varsinkin Vastaamo -katastrofin jälkeen, syyllistymistä tietosuoja-asetuksen vastaisesti henkilötietojen luvattomaan luovuttamiseen.

KAIKKIAAN Karjalan Liitto edustaa 349 yhteisöä ja seuraa, joissa on yhteensä noin 23 000 jäsentä. Jäsenmaksujen keskittäminen on osa laajempaa uudistusta, jolla aktivoidaan paikallisyhdistysten toimintaa ja rekisteriä hyödynnetään tiedottamisessa. Uudistusta on valmisteltu vuosia ja kustannuksia on liiton mukaan muodostunut merkittävästi.

Yksi toiminnan painopiste on digitaalisuuden lisääminen jäsenpalveluissa. Haastetta riittää, sillä kolme vuotta sitten aloitettu jäsenseurojen yhteystietojen päivitys liiton nettisivuille on edelleen kesken. Kokoon on saatu 172 seuran yhteyslinkkiä, joista alle puolet toimii.

Viestintää on uudistettu Kotisivujen lisäksi sähköisellä uutiskirjeellä, joka oli iso digiloikka liiton jäsenviestinnässä. Kolmas ”digiloikka” on ollut jäsenten aktivoiminen Facebook-sivujen tai FB-ryhmien tekoon. Näitä ryhmiä ovat luoneet erityisesti pitäjäseurat, joiden seuraava oma perusparannuskohde on yhdistysten wikipedia-sivujen päivitys.

MARKUS RISSANEN


« Takaisin