Hosainoffin talon asukkaat pitävät talostaan, vaikka sen remontti on pitkittynyt. 
2018-12-12 12:43:22

Remontti Viipurin malliin

VIIPURI

Putkiremontti on ollut kauhukuva monessa suomalaisessa kerrostaloyhtiössä, mutta Viipurissa remontteihin liittyy monia muitakin riskejä.

Hosainoffin talona tunnettu, vuonna 1908 rakennettu kerrostalo on pahasti keskeneräisen näköinen remonttikohde. Talo sijaitsee Viipurin rautatieasemaa vastapäätä Nesteen huoltoaseman kohdalla. Osoite oli Suomen aikana Karjalankatu 31.

Hiekkapuhalletut tiiliseinät kaipaisivat päälleen kunnollista rappausta. Kuusikerroksisen talon vesikatosta osa on rakennettu, osan päällä repsottavat väliaikaiset peitteet ja päivä paistaa ullakolle edellisen urakoitsijan jäljiltä. Katon keskeneräiset osat ovat peltisuojauksen alla. 

Osa rappukäytävien ja asuntojen ikkunoista on vaurioitunut, sähköjohdot roikkuvat pitkin käytäviä. Mutta rappukäytäviin on jo asennettu uudet lämpöpatterit.

Asukkaiden mukaan remontti toteutetaan Leningradin alueen kiinteistöjen ylläpitorahastosta. Hosainoffin talo on saanut tarkoitukseen ennakkomaksuna 20 miljoonaa ruplaa (noin 270 000 euroa). 

Koko urakka on noin 95 miljoonaa ruplaa. Vastaavia arvotaloja, jotka on sisällytetty ylläpitorahaston ohjelmaan, on Viipurissa parikymmentä.

Tässä tapauksessa kyse on perusparannuksesta, jolloin on tarkoitus korjata muiden muassa vesikatto, lämmitysjärjestelmä, vesijohdot, rikkoutuneet ikkunat ja lattiat. Kellarit on tarkoitus tyhjentää vedestä ja siivota. Myös vintit odottavat siivousta. Kaiken pitäisi olla valmista vuoden 2019 loppuun mennessä avaimet käteen –periaatteella. 

Osassa huoneistoja on kapea ranskalaistyylinen parveke, jotka aiotaan myös kunnostaa. Hissi talosta puuttuu, mutta siitä kertoo hissikuilu suomalaisajoilta. 

Remonttia vauhditti rahoittajan puolella Leningradin alueen vuosijuhla, mutta urakoitsijan, Miro-Groupp -yhtiön kiire aiheutti puolestaan ongelmia. 

Ensimmäisen urakoitsijan työ oli niin huonoa, että urakka piti sanoa irti ja valita uusi urakoitsija. Paljon tehtyjä rakenteita piti purkaa huonon laadun vuoksi. Nyt remonttia tekee Neolik-niminen firma, joka lupaa valmista ensi vuoden loppuun mennessä. Yhtiö pyrkii niin hyvään työn jälkeen, että voisi käyttää Hosainoffin taloa käyntikorttinaan. Erityistä huomiota kiinnitetään materiaalien laatuun.

Remontin valvonta on vastuusuhteiltaan epäselvempää kuin Suomessa. Normaalisti kulttuurihallinto valvoo hanketta, mutta nyt itse Leningradin alueen johtaja  henkilökohtaisesti seuraa töiden edistymistä. 

Korvauksena ensimmäisen urakoitsijan aiheuttamista haitoista saivat talon osakkaat ylläpitorahaston varoista 40 000 – 200 000 ruplaa (5 000 – 30 000 euroa), jokainen riippuen aiheutetun vahingon määrästä ja laadusta.

Hosainoffin talo lämpiää kaukolämmöllä. Lämmin kaukolämpövesi johdetaan vintille, josta se jaetaan alaspäin asuntoihin. Nyt kaikki lämpöpatterit on uusittu. 

Vuoden alusta lähtien talo aloittaa yhteistyön Energoproekt-M –nimisen talonhoitoyhtiön kanssa, joka lupaa panna paikat kuntoon heti alkuvuonna. 

Asukkaat kehuvat taloa hyvänä asuinpaikkana keskellä Viipuria. He jäävät seuraamaan, selviäväkö uusi urakoitsija ja ylläpitorahasto haasteista ja voidaanko pitää tällaista järjestelmää ylipäätään toimivana.

MARKKU PAAKKINEN


« Takaisin