Raudussa syntynyt, mutta Viipurin ilmapiirin omakseen tuntenut Jorma ”Titu” Tiittanen teki urallaan tuhansia piirroksia, joista osa julkaistaan uudessa muistoteoksessa.
2019-10-16 10:08:43

Titun piirros puhuttelee edelleen

Raudussa syntynyt ja Viipurissa lapsuutensa asunut piirtäjäkuvittaja Jorma Titu Tiittanen (1929–2017) teki merkittävän uran suomalaisessa lehdistössä. Osa Titun piirroksista koottiin uudeksi kirjaksi, jonka kustansi Karjala Lehti Oy ja kirjaa myy Karjala-lehti (www.karjala-lehti.fi /Puoti).

Tiittanen valmisti ensimmäisen sarjakuvapiirroksensa kymmenvuotiaana Viipurissa ennen talvisotaa. Hän toimitti kotitalonsa asukaslehteä, joka oli nimetty talon mukaan Pelikaaniksi. Titu piirsi lehteen poliittissävytteistä sarjakuvaa Tšekan kynsissä, vaikka poika tuskin tiesi järjestön alkuperästä mitään. Tšeka oli KGB:n edeltäjä.

Viipurista tuli Titulle rakas ja tärkeä kaupunki. Ensimmäisen kouluaineensa Raudun kansakoulun ensimmäisellä luokalla Titu muisti ulkoa. Opettajan luokan edessä lukema aine oli otsikoitu Kirje Mummolle.

Hyvä Mummo. Miten olet voinut? Minä olen voinut hyvin. Kun tulet käymään, tuo minulle Musta Pekka-pelikortit. Jorma.

Mummon kohtalo sodan turhana uhrina järkytti Jormaa. Sotatoimista täysin ulkopuolisen, Titulle rakkaan mummon kuolema jätti syvät jäljet sielunmaisemaan. Mummo joutui rintamalinjojen takana venäläiskoneen tähtäimeen. Lentokoneen ohjaaja ampui mummon ja laitumelta palaavan Venla-lehmän navetan nurkalle.

Tiittanen ehti asua Viipurissa nelisen vuotta, josta puolet ennen talvisotaa. Ensimmäisen kerran Tiittaset lähtivät Viipurista evakkoon, kun talvisota syttyi. Evakkotaival kuljetti Viipurista Perniöön. Miehen muistelmia Viipurin ajasta ja urasta voi lukea lisää uudesta kirjasta.

TULEVAN piirtäjäkuvittajan koulunkäynti jatkui Hämeenlinnan lyseossa. Opettaja ei kuitenkaan hyväksynyt Titun tapaa tehdä pilapiirroksia. Keskikoulu selvitettiin rimaa hipoen ja Titu tarjosi piirroksiaan Helsinkiin, Lukemista kaikille-lehteen. Ensimmäinen mainosalan työpaikka oli paikallinen maitokauppa.

Titu riimitteli mainoslauseen: Meiltä saatte maitoa, ilman lypsytaitoa. Myöhemmin kirjailijana ja graafikkona tunnettu Aimo Vuorinen laati ytimekkään mainoslauseen ympärille piirroksen.

Seura-lehden päätoimittajalle Olli Ohtomiehelle Titu kertoi vuonna 1965 olevansa Euroopan paras piirtäjä. Karjalan Räisälässä syntynyt Ohtomies oli heimoveli, joka oli työskennellyt Käkisalmen Sanomissa. Titu palkattiin Seuraan ja loppu on aikakauslehdistömme historiaa.

Seuran entinen päätoimittaja Jouni Flinkkilä nosti Titun lehden kirkkaimmaksi ja tunnetuimmaksi brändiksi.

Hän oli aina ajassa kiinni. Titu löysi tyylinsä iskeä huumorin kautta asian ytimeen ja aina hänellä oli aiheeseen oma näkökulma, Flinkkilä vertasi Jorma Tiittasen piirroksia Kari Suomalaisen töihin Helsingin Sanomissa.

LEGENDAKSI kohonneen Titun piirrosten ajankohtaisuus on säilyttänyt hämmästyttävästi tehonsa vuosikymmenten saatossa. Ihminen ei ole muuttunut, vaan kulissit hänen ympärillään. Titu asettui tavallisen ihmisen puolelle, mikä vahvisti piirrosten suosiota. Seuran lukijatutkimuksissa hänen piirroksensa kohosi aina lehden suosituimpien sivujen kärkeen.

Titun lapset Katariina ja Teppo muistavat isänsä rentoutuneen työstä vaimonsa Irman kanssa perheen kesämökillä Karjalohjalla.

–Kesämökillä isä ei tehnyt koskaan piirroksia. Hän tykkäsi pilkkoa puita ja tehdä kaikenlaisia pikkuhommia, Teppo Tiittanen kertoo kirjassa. Katariina Pahimanolis (o.s. Tiittanen) muistaa isästään erityispiirteen: Lauteilla istuessa Titu heitti löylyä ja lauloi kappaletta Heili Karjalasta. Koskaan muulloin en kuullut hänen laulavan.

LUE LISÄÄ 17.10.2019 KARJALA-LEHDESTÄ

MARKUS RISSANEN


« Takaisin