Karjalan Liitolla on tänä vuonna 80-vuotisjuhla ja Karjalainen Nuorisoliitto juhlii 40-vuotistaivalta.
2020-02-21 12:48:09

Presidenttipari suojelee karjalaisten juhlavuosia

TASAVALLAN presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio suojelevat karjalaisten järjestöjen juhlavuosia. Presidentti on lupautunut Karjalan Liiton 80. juhlavuoden suojelijaksi ja rouva Jenni Haukio suojelee Karjalaisen Nuorisoliiton 40-vuotistaivalta.

Karjalan Liitto muistelee Mikkelissä talvisodan päättymistä ja viettää ekumeenisia hengellisiä päiviä 14.–15. maaliskuuta. Juhlaviikonloppu 24.–25.4. alkaa kunniakäynnillä Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkillä Hietaniemen hautausmaalla, minkä jälkeen viedään seppeleet liiton entisten puheenjohtajien haudoille. Lauantain juhlaseminaarin ja liittokokouksen jälkeen vietetään Karjalatalolla juhlagaalaa, jossa jaetaan Pro Carelia -ansiomerkit.

Kesäjuhlat ovat 12.–14.6. pääkaupungissa ja Helsinki-päivän puitteissa karjalaiset ovat esillä muun muassa Oodi-kirjastossa, Karjalatalolla ja Seurasaaressa. Avajaiset ja kansallispukukavalkadi nähdään Finlandia-talolla, missä vietetään sunnuntain päiväjuhla, johon saapuu perinteinen kulkue Senaatintorilta.

Karjalainen tori supistuu Helsingissä muutamaan kymmeneen myyjään ja toria pääsee pystyttämään Finlandia -talolle vasta lauantaiaamusta. Piirakkamestaruus ratkotaan Käpylän Karjalatalolla, missä on myös piirakkakahvila. Urheiluperinnettä pidetään yllä SM-kyykässä Käpylän liikuntapuistossa sekä Karjalan maratonilla ja Nuorten maililla Pirkkolan liikuntapuistossa.

Kesäjuhlaväen hartauspaikkoina ovat Uspenskin katedraali, muistojen iltaa vietetään Temppeliaukion kirkossa ja sunnuntain messuun kokoonnutaan Tuomiokirkossa.

NUORISOLIITON 40. juhlavuotta värittävät monet näyttävät tapahtumat, joista puheenjohtaja Outi Mulari nostaa esiin kaikille järjestöstä riippumattoman, avoimen Kangasalan kevätpäivät ja kansantanssiluokittelun 4.–5. huhtikuuta sekä Karjalaisen Nuorisoliiton juhlakonsertin 26.9.

Puheenjohtaja Mulari yllättyi iloisesti juhlavuoden avauksesta, kun #MinunKansallispukuni -tempaus sosiaalisessa mediassa räjäytti pankin. Juhlan kunniaksi liiton edustajat pukeutuvat parhaimpiinsa eli karjalaista pukuperinnettä tuodaan tunnetuksi useamman kerran kuukaudessa. Vuoden aikana esitellään liiton nettiisivulla kaikki karjalaiset kansallis-, pitäjä- ja muinaispuvut.

– Esittelylle on ollut aivan huikea vastaanotto. Jatkoa on luvassa isommalla hankkeella, kun keräämme Museoviraston kanssa laajemmin pukuja museon kokoelmiin, paljastaa Outi Mulari.

– Tyylillisesti karjalaisina pukuina pidetään tutkimuksen valossa lähinnä Etelä-Karjalan ja Kannaksen alueen pukuja. Haluamme kuitenkin meneillään olevassa sarjassa esitellä koko luovutetun Karjalan sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalan rikasta puvustoa, joten olemme valinneet laajemman, maakuntajakoon perustuvan rajauksen, selvittää puheenjohtaja.

– Perinteisen pukuesittelyn lisäksi haluamme nostaa esiin tarinat kansallispukujen ja niiden kantajien taustalla. Mikä kansallispuvuissa ihastuttaa, miksi pukeudun juuri tähän kansallispukuun ja ehkä tärkeimpänä, mitä minä haluan kertoa kansallispuvustani ja mitä kansallispukuni kertoo juuri minusta, hän korostaa.

JUHLAVUODEN merkeissä Nuorisoliiton kulttuuritarjontaa näkee muun muassa Helsinki-päivänä 12.6. Oodi-kirjaston tapahtumassa. Karjalaisuutta edustetaan myös Ruotsin Mölnlyckessä heinäkuun Barnlek -tapahtumassa, joka järjestetään kolmen vuoden välein. Pohjoismainen kansantanssin suurtapahtuma on suunnattu lapsille ja nuorille. Ruotsissa juhlitaan kansantanssialan pohjoismaisen yhteistyön 100. vuotta.

Elokuussa nuorisoliittolaiset edustavat Liettuan Klaipédassa 57. kansantanssin kansainvälisessä suurkohtaamisessa Europeadessa. Perinteinen liiton kulttuurimatka suuntautuu Karjalaan syyskuussa ja Kekripäiviä vietetään 31.10.–1.11.

MARKUS RISSANEN


« Takaisin