Juhlavigilian litaniaosassa leipien, vehnänjyvien, viinin ja öljyn siunauksen johtaa Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni.
2019-06-12 14:08:58

Pyhittäjä Johannes Valamolainen liitettiin pyhien joukkoon

HEINÄVESI

HEINÄVESI Suomen ortodoksinen kirkko sai ensimmäisen oma pyhänsä, kun kirjeenvaihdostaan tunnettu skeemaigumeni Johannes (1874–1958) liitettiin pyhien joukkoon ja hän sai nimen Pyhittäjä Johannes Valamolainen.

Valamon luostarissa pidetyt kanonisaatiojuhlallisuudet alkoivat reliikkiarkun siunaamisella ja jatkuivat hautausmaalla, jossa luostarin johtaja arkkimandriitta Sergei toimitti skeemaigumeni Johanneksen haudalla viimeisen muistopalveluksen pyhien joukkoon liitettävälle. 

Illan vigilian toimitti metropoliitta Arseni ja tilaisuus alkoi juhlavasti, kun arkkidiakoni Viktor luki Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin laatiman Pyhien joukkoon liittämisasiakirjan. Vigilia huipentui, kun metropoliitta Elia ja metropoliitta Panteleimon kantoivat alttarissa siunatun Pyhittäjä Johanneksen ikonin keskelle kirkkoa.

KANONISAATIOJUHLA jatkui Pyhien joukkoon liittämisen pyhässä liturgiassa, jonka aikana arkkipiispa Leo piti opetuspuheen. Opetuspuheessaan hän muistutti miten ortodoksisen kirkon hengellinen elämä tulee erityisellä tavalla läsnäolevaksi kirkon pyhissä ihmisissä. 

– Jokainen, jota on kohdannut siunaus saada tavata elävä pyhä ihminen, tietää sen ainutlaatuisen rauhan tunteen, joka ympäröi pyhän olemusta. Hän on ikään kuin tässä, mutta samanaikaisesti jo tulevassa maailmassa. Pyhät toimivat kompasseina elämällemme, he ovat opastamassa meitä Kristuksen tielle.

Arkkipiispa Leo totesi puheessaan, että skeemaigumeni Johanneksen perintö tunnetaan hänen kirjeittensä kautta, ja kirjeet on koottu Valamon vanhuksen kirjeitä -kirjaksi.  Arkkipiispa arvioi, että kirjeiden luovuttamatonta hengellistä ansiota ovat niissä välitetyn opetuksen vaivaton omaksuminen ja elämänläheisyys. 

– Kuin ihmeellisellä, pyhällä tavalla nämä kirjeet ovat vuosikymmenten saatossa pystyneet lohduttamaan armoitetulla tavalla yhä uusien lukijoiden kipuilevia, harhailevia ja etsiviä sieluja ympäri maailmaa.

LUE LISÄÄ 13.6. KARJALA-LEHDESTÄ

PIA PAANANEN


« Takaisin