Kaarne Karjalainen kannustaa poikkeamaan polulta, avaamaan aistit ja syventymään luontoon.
2018-08-15 13:50:26

Suomalaiset ostivat palan Karjalaa

MIKKELI

MIKKELI Rautu-Sakkolan lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin tienoilla tehtiin historiallinen maakauppa.

Kotiseutumatkailun päästessä vauhtiin 1990-luvun alussa monien mieleen tulvahti haave ja ehkäpä toivokin mahdollisesta Karjalan palautuksesta. 

–Ne toiveet lyttäsi Suomen silloinen presidentti Mauno Koivisto. Kuulin niin monen halusta ostaa maata Karjalasta, toteaa kotiseutuneuvos Markku Paksu Mikkelistä.

–Tämä ei kuitenkaan ollut mahdollista, ennen kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti vuonna 2012 lain, jonka mukaan ulkomaalaisetkin voivat ostaa maata suoja-alueen ulkopuolelta luovutetusta Karjalasta, Käkisalmen piirin alueelta.

Tähän alueeseen kuuluvat muun muassa Sakkola, Rautu ja Metsäpirtti.

Laatokan Karjalasta on Markku Paksun tietojen mukaan hankkinut niin sanotun datsan jo vuosia aiemmin useampikin suomalainen, mutta Kannakselta vain naimakaupan kautta.

RAUTU-SAKKOLAN lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkin tontin tienoilta tänä kesänä tehty maakauppa lienee ainutlaatuinen.

–Tonttikauppa Sakkolan Hovinkylässä on Group Hovinkylän ensimmäinen. Ryhmä koostuu sakkolalaisista ja rautulaisista yksityishenkilöistä, jotka halusivat turvata kulkuoikeuden entisessä Petäjärven emäntäkoulun puistossa sijaitsevalle lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkille.

Group Hovinkylässä ovat Paksun ohella toimineet Soini Hartikainen ja Hannu J. Paukku

– Aina on myös löytynyt talkoolaisia tontin raivaukseen ja kunnossapitoon.

Kuinka tonttikauppa sitten käynnistyi?

– Sakkola-Säätiö oli jo vuonna 2000 saanut vuokrattua muistomerkin tontin alueen Petäjärven kunnan johdolta. Siihen sisältyi kulkuoikeus tontille sen edustalla sijaitsevien tonttien väliltä.

– Vuonna 2016 alkoi kuitenkin kuulua sellaisia terveisiä, että toisen tontin omistaja aikoo kieltää läpikulun, koska laki oli muuttunut ja aiemmalla sopimuksella ei enää ollutkaan lainvoimaa, kertaa Markku Paksu.

LUE LISÄÄ 16.8. ILMESTYNEESTÄ KARJALA-LEHDESTÄ

MARJO RISTILÄ-TOIKKA


« Takaisin