Nuijamaan vastaisella Brushnitshnojen raja-asemalla uutta tullimääräystä sovelletaan tarkasti. Auto käännytetään, jos se on rahoitusyhtiön omaisuutta ja saman rahoitusyhtiön omistama auto on jo Venäjällä.
2018-09-19 12:24:54

Auton vienti Venäjälle arpapeliä

NUIJAMAA

Yksityisellä haltijalla olevan, mutta rahoitusyhtiön omistaman  auton vienti Venäjälle on ollut syyskuun alkupäivistä lähtien arpapeliä. 

Uuden tullilain mukaan Venäjällä saa olla yhtä omistajaa kohden vain yksi auto kerrallaan ilman tullimaksuja. Määräys koskee myös yrityksiä ammattiliikennettä lukuun ottamatta.  Uudet tullisäädökset ruuhkauttivat 4. syyskuuta alkaen Venäjän puoleiset raja-asemat, mutta viime viikolla jonot lyhenivät. Syynä oli uusien määräysten leviäminen suomalaisten tietoon ja Venäjän matkailun väheneminen määräysten johdosta.

Viime torstai-iltana 13. syyskuuta rahoitusyhtiön omistama auto pääsi Brushnitshnojen raja-asemalta Venäjälle. Ensin auto sai käännytyspäätöksen, mutta sitten tullivirkailija ilmoitti, että kyseisen rahoitusyhtiön ainoa auto on poistunut Venäjältä. Edessä oli käännytyspäätöksen mitätöinti ja uuden myönteisen tulliselvityspäätöksen tekeminen.

Olette onnen pekka, tullivirkailija naurahti hyvällä englannin kielellä. Hän selasi pariin kertaan läpi tietokoneen listan maahan tulleista autoista omistajittain. 

Saman rahoitusyhtiön auto oli tullut maahan 7. syyskuuta ja poistunut jo 10. syyskuuta.

Tullivirkailija valitti, että hänen on käytettävä kahta tietokoneohjelmaa, jotka eivät synkkaa keskenään. Edellispäivänä maasta poistunut rahoitusyhtiön auto ilmestyi tietokoneelle viiveellä.

Tiedossa oli, että käännytyspäätös voidaan välttää maksamalla vakuutena tullimaksut, jotka voivat kohota kymmeniin tuhansiin euroihin. 

Tullivirkailija käytti termiä deposit, mutta kehotti kääntymään asiassa toisessa rakennuksessa olevan virkailijan puoleen. Suomeen tulleiden tietojen mukaan myös takuusumman palautus kokonaisuudessaan on mahdollista, jos sitä älyää pyytää.

Uusista tullimääräyksistä jaettiin tietoa sekä Nuijamaan että Brushnitsojen rajanylityspaikoilla. Suomalaiset rajaviranomaiset voivat neuvotella asioista, mutta päätökset ovat Venäjän asia.

Määräykset kytkeytyvät itäiseen Euraasian talousyhteisöön, jossa on muitakin jäseniä kuin Venäjä. Myös alkoholin vientimääräykset Venäjältä ovat tiukentuneet, mutta käytännössä kontrollia tapahtuu vain Suomen tullissa.

LUE LISÄÄ KARJALA-LEHDESTÄ 20.9.

MARKKU PAAKKINEN


« Takaisin