2021-01-20 08:47:04

KOLUMNI 14.1.2021

Kuuluuko, näkyykö, onko sulla vanha tassu?

 

KIRSI JUURA

 

NÄIN vuodenvaihteen jälkeen on tapana summata mennyttä vuotta. Vaikka korona hyydytti karjalaisten pitäjäyhdistystenkin toimintaa, niin ihan Ruususen unta ei silti ole nukuttu. Moni teko ansaitsisi tulla mainituksi, mutta tässä muutama vuoden karjalainen teko sekä leikkimielinen kurkistus uuteen vuoteen.

Vuoden yhteistyö


Rajantakaisten hautausmaiden hoito venäläisten toimesta, kun korona sulki itärajan. Nähtiin Kekkosen aikaisen YYA-sopimuksen ruohonjuuritason toteutus, kun venäläiset raahasivat nurmikonleikkuukoneensa, sirppinsä ja viikatteensa hautuumaille ja ajelivat nurmet. Sytyttivät kynttilät pyhäinpäivänä ja jouluna. Huippuunsa yhteistyö eteni, kun venäläiset jopa kultasivat suomalaisten hautamuistomerkkien kuluneita tekstejä. Toimista saatiin valokuvia ja videoita Youtubeen sekä venäläisten ylläpitämiin Facebook- ja Vk-ryhmiin.

 

Vuoden mediateot


Etteikö nuoria Karjala kiinnostaisi? Lotta pappansa kanssa valloitti ensin somen ja presidenttiparin itsenäisyyspäivän juhlassa, kun 1,6 miljoonaa suomalaista näki heidät Lotan kansallispuvuista modernisti tuunaamissa asuissa. Myös Diandran tulkinta Evakon laulusta Elämäni biisi -ohjelmassa sai paljon huomiota.

 

Vuoden kulttuuriteko


Luovutetun Karjalan seurakuntien kirkonkirjojen digitointi Karjala-tietokannassa, Katihassa, uhkasi päättyä, kun Xamkin tutkimusryhmän rahoitus loppui keväällä. Pitäjäseurat ja pitäjiä lähellä olevat säätiöt sekä lukuisat Karjala-juuriset yksityishenkilöt ryhtyivät varojen keruuseen. Digitoinnin ansiosta Karjala-juuriset löytävät selkokielistä sukutietoa jopa 1600-luvulta asti.

 

Vuoden ruoka


Rostis. Tämä karjalaisen oloinen piirakka tuo mieleen karjalaismummolan ruokamuistot. Leipomo kertookin Rostiksen syntyneen ”leivinuunin lämmöstä ja kaipuusta Karjalaan, joista on tuunattu moderni makumatka leipomisen ytimeen. ”

 

Vuoden oppi


Ensin posti tuli yhteen kylän taloista, sitten tuli serafiinat telefoonikeskuksineen, lankapuhelin, NMT, sähköposti ja nyt koronavuonna Teams. Monet pitäjäyhdistykset pitivät historiansa ensimmäiset verkkokokoukset. Vuoden kysytyimmät kysymykset olivat Teamsissa hoetut kuuluuko, näkyykö, onko sulla vanha tassu? Nähtiin kavereiden tapetit ja naureskeltiin taustalla jääkaapilla vilahtelevia puolisoja kalsareissaan.

 

ENTÄ miltä näyttää uusi vuosi ja uusi normaali? Karjalaisten uudenvuoden tinoista sekin paljastuu.

Sanni Grahn-Laasonen palaa vauvalomalta eduskunnan Karjala-kerhon vetäjäksi ja neuvottelee Karjalan takaisin. Matkustaminen sinne on koronan takia mahdotonta, mutta taivas on mustanaan karjalaisten droneja, joilla tarkistetaan jo tilojen rajapyykkien paikkoja.

Karjalanpaistista tuunataan kasvisversio. Lihat korvataan terveyttä edistävillä pakurikäävällä, tyrnimarjoilla ja muilla terveellisillä ja pahanmakuisilla ainesosilla. EU:n nimisuojan vuoksi sitä ei saa enää sanoa Karjalanpaistiksi, joten se ristitään Kurjalanpaistiksi.

Karjalaisista kansallispuvuista tulee trendikkäitä niiden autenttisuuden ja luonnonmateriaalien ansiosta. Lindex ja H&M aloittavat kansallispukujen massavalmistuksen. Louis Vuitton ja Michael Kors kiistelevät, kumpi saa tehdä kansallispukuihin kuuluvat nahkapussukat ja vyölliset.

Karjalan Liiton jäsenrekisteriin tehdään kyberhyökkäys ja tietomurron seurauksena yhteystiedot leviävät ympäri maailmaa. Sen seurauksena karjalaisten postilaatikkoihin tulvii miljoonittain hyvää uutta vuotta toivottavia postikortteja.

 

Kirjoittaja on Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liiton, Jääski-seuran ja Ankkapurhan Kulttuurisäätiön puheenjohtaja. Hän on työskennellyt viestinnän ja markkinoinnin asiantuntijatehtävissä elinkeinoelämän ja median palveluksessa. Tällä hetkellä hän on Kymenlaakson kauppakamarin viestintäpäällikkö.

KIRSI JUURA


« Takaisin