Vainikkalan aseman ratapiha täyttyy tavaraliikenteen vaunuista, kun henkilöliikenne Suomen ja Venäjän välillä ei kulje.
2021-01-20 08:56:06

Itärajan liikenne pysähtyi 75-prosenttisesti koronaan

KAAKKOIS-SUOMEN rajavartioston valvomat rajanylityspaikat toimivat alkuvuonna 2021 edelleen minimimiehityksellä, mutta maa- ja merirajojen itärajalla vartiointi jatkuu normaalien voimavarojen puitteissa.

Sisärajavalvonnan palauttamisen johdosta rajanylityspaikoilla painopiste on siirtynyt EU:n sisärajoille.

Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella rajanylitysten määrä laski viime vuonna 75 prosenttia edellisvuoteen nähden eli alle kahteen miljoonaan.

 

RAJANYLITYKSET ovat muodostuneet pääasiassa tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöstä, Suomen ja Venäjän kansalaisten ja Suomessa oleskeluluvalla oleskelevien paluuliikenteestä sekä muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisten kauttakulusta.

- Mitään äkkinäistä muutosta ei ole näköpiirissä, mutta koronatilanteen hellittäessä rajanylitykset kaakkoisrajalla vilkastuvat. Tähän mennee kuitenkin vuosia. Kaikki riippuu terveysviranomaisten määräyksistä, muistuttaa Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Jukka Lukkari.

Kaakkois-Suomen terveysviranomaiset olivat viime vuoden loppupuolella huolissaan koronaviruksen leviämistä Venäjältä Suomeen tulevien matkustajien mukana. Tällaisia ketjuja epäiltiin olevan muutamia.

 

RAJANYLITYSPAIKOILLA Suomen, Venäjän ja näiden maiden kaksoiskansalaisia eli kahden passin omistajia sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevia Venäjän kansalaisia koskevat erilaiset määräykset.

- Suomen kansalaisella on oikeus palata Suomeen, mutta matkustamiseen Venäjälle  päin vaaditaan erityiset syyt, jotka Venäjän hallitus on määrittänyt. Matkailu ei käy tällä hetkellä syyksi. On myös huomioitava, että Venäjän rajan yli pääsy ei ole taattu pelkällä passilla ja viisumilla, apulaiskomentaja toteaa.

Lukkarin mukaan laki määrittää kaksoiskansalaisten ja oleskelulupalaisten mahdollisuudet maasta poistumiselle ja maahan saapumiselle.

Venäjän rajanviranomaiset ohjeistavat myös, että Venäjän kansalainen voi lähteä Venäjältä hoitamaan sairaita lähisukulaisiaan Suomessa, mutta hoidon tarve pitää todistaa virallisesti.

 

- VUOSI SITTEN huippupäivänä rajanylityksiä oli 40 000, kun vastaava luku jäi nyt 2 000:een, Lukkari selvittää. Rajanylittäjistä suurin osa on ollut venäläisiä rekkakuskeja.

Viime vuoden loppupuolella päiväkohtaisia ylityksiä Kaakkois-Suomen rajavartiostossa oli keskimäärin 1 500 ja viikkotasolla 10 000.

Lappeenrannan Vainikkalassa kulki vain tavaraliikenne, kun Allegro ja Tolstoi eivät liikennöi korona-aikana.

Rajavartiosto esti viime vuonna hieman edellisvuotta vähemmän maahantuloja eli 615. Yleisin syy oli ensimmäistä kertaa kansanterveyden vaarantuminen ja yleisen turvallisuuden takaaminen.

Luvattomien rajanylitysten määrä pysyi kymmenkunnassa.

LUE LISÄÄ 14.1. 2021 KARJALA-LEHDESTÄ

MARKKU PAAKKINEN


« Takaisin