2021-02-24 10:49:19

KOLUMNI 18.2.2021

Tarvitsemme kulttuuria ja kulttuuri tarvitsee meitä 

TOMI HÄRMÄ

OLIMME viikonloppuna kotimaan lomamatkalla ja sain kuunnella pitkästä aikaa elävää musiikkia. Koronaturvallisesti toteutettu musiikkielämys muistutti mieleeni, miten suuri merkitys kulttuurilla on meille ja hyvinvoinnillemme.

Koronavuoden aikana on puhuttu resilienssistä, yksilötasolla se linkittyy vahvasti jaksamiseen pandemian keskellä. Aika monella resilienssi on ollut koetuksella, kun karanteenielämä jatkuu kuukaudesta toiseen.

Kulttuurielämykset muistuttavat meitä ”vanhasta normaalista” tai antavat pilkahduksia siitä, että normaali elämä joskus vielä varmasti palaa.

Normaalinkin arjen keskellä kulttuurin avulla viemme itsemme toiseen tunnelmaan, unohdamme arkiset huolet. 

KULTTUURILLA on myös muita merkityksiä meille. Usein kulttuuri, vaikkapa teatteri, kertoo tarinaa, joka opettaa meille jotain uutta tai tuo uuden näkökulman.

Kulttuuri voi olla tietysti myös harrastus, jossa toimimme itse tekijänä. Silloin koemme yhteisöllisyyttä, yhdessä oppimista ja saamme toteuttaa itseämme usein eri tavalla kuin perusarjessamme.

Kulttuuri rakentaa kokemuksia yksittäisille sukupolville ja parhaimmillaan myös yhdistää sukupolvia.

The Beatles, ARS 95, Tuntematon sotilas eri versioina elokuvina ja teatterissa. Esimerkkejä sukupolvikokemuksista ja kansakuntaa yhdistävistä kulttuurikokemuksista, joista puhumme vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Tai katsomme ja kuuntelemme yhä uudelleen ja uudelleen.

Kulttuuri voi yhdistää kansakuntaa tai jopa kansakuntia toisiinsa. Kulttuuri rakentaa kansakunnan yhteistä identiteettiä ja kertovat historiaa uusille sukupolville.

VIRON Laulava vallankumous toi koko maailman tietoisuuteen laulun muutosvoimana. Laulu oli pitänyt kansan yhtenäisenä neuvostovuosien ajat.

Laulu- ja tanssijuhlaperinne jatkuu Virossa vahvana onneksi edelleen. Laululavan täyttyessä kymmenistä tuhansista laulajista voimme vain kuvitella niitä tunteita, joita koettiin Viron itsenäistyessä. Kansalle ne ovat kipeitäkin muistoja, katsojalle sen lisäksi taitavaa estradiviihdettä.

Yhtä paljon kuin me tarvitsemme kulttuuria selvitäksemme, niin kulttuuriala tulee tarvitsemaan meitä koronan jälkeen. Kulttuurialan toimijat, tapahtumateollisuus ja tuhannet freelancerit ovat kohta vuoden taistelleet olemassa olostaan ja elannostaan.

Monet ammattimuusikot ovat nostaneet asiaa esiin sosiaalisessa mediassa. He ovat kohdanneet kommentteja, joissa jopa kehotetaan menemään oikeisiin töihin. Musiikkitoimiala on ollut viime vuosikymmenet digimurroksessa ja muusikoiden leipä on ollut tiukassa jo siten ennen pandemiaakin.

Suomalaisen kulttuurin elinvoimalla on merkitystä koko kansakunnan identiteetin tulevaisuudelle.

Koronan kourissa kouristeleva kulttuuriala tarvitsee meitä. Mitä sinä voit tehdä?

 

 

Kirjoittaja toimii strategiajohtajana mainostoimistossa ja vapaa-ajallaan edistää karjalaista kulttuuria.

TOMI HÄRMÄ


« Takaisin