2021-04-14 08:07:22

KOLUMNI 25.3.2021

Nomen est omen – nimi on enne

KIRSI JUURA

SANONTA syntyi, kun roomalainen orja neuvoi isäntäänsä ostamaan Lucris-nimisen orjattaren, koska tämän nimi muistutti enteellisesti sanaa lucrum eli kauppavoitto.

Sukututkimus paljastaa ihania, vanhoja etunimiä, jotka toistuvat sukupolvesta toiseen.

Muistan, kuinka tyttäreni ristiäisten jälkeen löysin omasta sukutaulustani nimet Valpuri – Walborg ja Heleena, ja harmittelin, etten ollut tutkinut suvun nimiä tarkemmin ennen ristiäisiä. Toki kun myöhemmin kerroin hänelle, että tällaiset nimet jäivät käyttämättä, hän oli vain tyytyväinen.

Toisen nimensä Aleksandra hän sai isoäidiltäni, joka puolestaan oli saanut nimen Suomen suuriruhtinattaren, Venäjän keisarinnan mukaan. Nyt tuntuisi oudolta antaa lapselle nimeksi Vladimir tai Angela valtionpäämiehen tai -naisen mukaan, mutta 1900-luvun alussa se oli ihan tavanomaista.

Etunimissä on selkeät trendit.  Iidat, antit ja villet tulivat suosioon 1980-90 -luvuilla. Vuonna 2019 suosituimmat tytönnimet olivat Aino, Aada ja Sofia, poikien puolestaan Leo, Elias ja Oliver.

OIVALTAVAA nimiperinnettä edustaa pika-aituri Elmo Johannes Hannunpoika Lakan nimi, johon on mahdutettu myös suvun kotipitäjä sekä vuosisatainen nimikäytäntö, jolla ilmaistaan, kenen lapsi on kyseessä.

Toinen äärimmäisyys on antaa nimi tieteiselokuvan sankarin mukaan tai kuten Elon Musk, joka antoi lapselleen nimeksi X Æ A-Xii.

Vielä muotiin tulemattomia nimiä ovat Karjalassa jo 1500-luvulla yleiset nimet kuten Sipi, Nuuti tai Pärttyli –Sigfried, Cnut ja Bertil.

Karjalassa jo keskiajalla käytetyt nimet taipuivat ruotsinkielisten kirjurien sulkakynissä niin, että Matista tuli Mattz, Juhosta Johan. Kun Erkki muuttui kirkonkirjoissa Erikiksi, niin Karjalassa puhuttiin Ierikasta. Yleisiä nimiä olivat Liisa, Kaarina, Matti ja Tuomas. Monilla etunimillä on kristillinen tausta kuten Maria tai Kristiina -Tiina, Pietari -Petri ja Pyhä Andreas -Antti. Viipurin ja Turun kautta nimikulttuuriin tuli saksalaisvaikutteita kuten Hendrich -Henrikki -Heikki.

Sukututkimus on hurjassa nosteessa. MTV3:n Sukuni salat -sarjan Pete Parkkosen jakso keräsi 862 000 katsojaa. Karjalaisen Nuorisoliiton ja Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liiton Minun juureni -sarjan kattavuus somekanavissa on ollut jopa yli 6000 ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liiton sukututkimuswebinaarit ovat keränneet ennätysmäärän osallistujia.

Toivottavasti sukututkimusbuumi leviää niin, että tulevat isät ja äidit tutustuvat sukujensa vanhoihin etunimiin ja niitä antamalla vievät sukuhistoriaansa eteenpäin.

ETUNIMI on pysyvä muisto menneistä sukupolvista. Nimiperinne on osa karjalaisen kulttuurin siirtoa. Nuorten on tärkeää kuulla tarinoita sukulaisista. Ovatko vanhemmat toivoneet myös joidenkin ominaisuuksien siirtyvän nimen mukana?

Etunimi rakentaa nuoren identiteettiä. Esi-isiltä peritty nimi vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tunnetta, että lapsi on osa pidempää ketjua.

Antit, jaakot, pekat, tuomaat ja hannut ovat esiintyneet karjalaisissa kirkonkirjoissa jo 1500-luvulla.

Vieläkö nähdään se aika, että pulpeteissa viittaavat Pentti, Reino, Ritva ja Hilkka.

 

Kirjoittaja on Jääski-seuran ja Ankkapurhan kulttuurisäätiön puheenjohtaja.

KIRSI JUURA


« Takaisin