Irina on keikkaillut vuodesta 1998 lähtien. Hänen ensimmäinen sooloalbuminsa ilmestyi 2004. Nyt Irinalta julkaistiin Haluun Olla Yksin -uutuusalbumi. Kuvassa Irina esiintyy Seinäjoella Vauhtiajot-festivaalilla.
2021-05-05 09:16:10

Irinan isänäiti oli lähtöisin Salmista

IRINA-ARTISTINIMEÄ käyttävältä Irina Saarelta ilmestyi kahdeksas sooloalbumi. Sen nimi on Haluun Olla Yksin. Poppia ja poprockia tekevän Irinan jokaiselta levyltä on löytynyt hiteiksi nousseita singlekappaleita. 

Kauhajoella vuonna 1975 syntyneen naisen tunnetuimpiin biiseihin lukeutuvat En Olekaan Valmis, Hiljaisuus, Kymmenen Kirosanaa, Pokka, Vastaukset ja Älä Riko Kaavaa.

HALUUN Olla Yksin -albumilta melko paljon radiosoittoa yhä maaliskuussa saa lokakuussa julkaistu En Meistä Meitä Saa -single. Se on Irinan ja bändin kosketinsoittajan Antti Pitkäjärven koskettava ja yhdessä sanoittama duetto.

– Se on tietysti kiva asia, että En Meistä Meitä Saa soi edelleen radioasemilla, ja että Pitkäjärvikin pääsee ääneen radioaalloilla. Tiedostin ennalta, että tuossa kappaleessa on sinkkuvalinnaksi hyvien puolien lisäksi omat riskinsä. Hitaat biisit eivät välttämättä ole aina kuuminta musiikkia, Heinolassa jo pitkään asunut Irina huomauttaa.

Nainen sai ajatuksen duetosta, kun pari vuotta sitten hänellä ja Pitkäjärvellä tuli 20 vuotta täyteen yhteistä bändihistoriaa. He keikkailivat yhdessä jo 1990-luvulla ennen Irinan soolouraa. Irinasta jotain kertoo se, että hänen kokoonpanonsa on pysynyt samana 17 vuotta. Irinan vierellä ovat Pitkäjärven lisäksi kitaristit Miika Colliander ja Janne Kasurinen, basisti Jussi Saxlin sekä rumpali Mikko Pöyhönen.

UUDELTA levyltä julkaistaan näillä näkymin seuraavana singlenä Nosta Mut Ilmaan. Se on esimerkiksi Sara-yhtyeestä tutun Joa Korhosen käsialaa.

– Olen aina pitänyt Saran musiikista. Joa lähetti minulle monia muitakin kappaleita. Tuossa kivassa ja kepeässä biisissä minuun erityisesti osui ja upposi instrumentaatio. 

Ilmestymisviikollaan Haluun Olla Yksin -levy oli fyysisessä muodossa ostettujen albumien listalla ykkönen. Sijoitus oli kolmas, kun huomioitiin myös digitaaliset musiikkipalvelut. 

Irina on säilyttänyt suosionsa ensimmäisestä albumistaan eli vuonna 2004 julkaistusta Vahvasta lähtien. Levyistä se, Älä Riko Kaavaa sekä Liiba Laaba ovat ylittäneet platina- ja kaksi seuraavaa albumia kultalevymyyntirajan. Älä Riko Kaavaa –albumia on ostettu lähes 50 000 kappaletta.

Vahvan tuotti Apulanta-bändin Toni Wirtanen. Menestykseksi muodostunut Vahva palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2004 debyyttialbumina. Silloin Irina huomioitiin myös vuoden pop-tulokkaan Emmalla.

– Vahva oli tavallaan hakuammuntaa. Se ei jotenkin ollut yksiselitteistä, että millä tavalla haluan laulaa omaa musaani, vaikka olin keikkaillut jo vuosia. Jännitin myös sitä, että mitä Wirtanen odottaa minulta. Asiat menivät kuitenkin hyvin. Tietty kunnioitus on ollut alusta asti läsnä minua sekä sitä kohtaan, että miten haluan tehdä asioita. Tietynlainen vapaus on jatkunut Vahvankin jälkeen, Irina myhäilee.

Hän allekirjoitti juuri uuden levytyssopimuksen Sony Music Finlandin kanssa.

KAUHAJOELLA syntyneen Irina Saaren (o.s. Lahtinen) isänäiti Veera Lahtinen (o.s. Tsupukka) syntyi Salmissa kesäkuussa 1917. Veera asettui asumaan Etelä-Pohjanmaalle Jurvaan. Veeran asuinpaikka Salmissa oli ollut Varpaselkä.

– Tuo tieto on Karjalan evakoista kertovassa kirjassa, joka on appivanhemmillani. Siinä on Veerasta osuus. Ensimmäiset elinvuoteni mummoni oli skarppi, mutta hän alkoi menettää enemmän muistiaan, kun olin noin yhdeksänvuotias, kertoo 1975 syntynyt Irina.

Veera ja hänen vuonna 1967 kuollut Toivo-puolisonsa saivat vuosina 1942–53 viisi lasta. He ovat syntymäjärjestyksessä Martti, Marketta, Salme, Esa ja Pauli, joka on Irinan isä.

Irinalla ei ehtinyt muodostua läheistä sidettä Veeraan.

– Veeralla oli lastenlapsia melko runsaasti ja siksi Jurvassa oli aika vapaata touhottaa pihalla muksuna. Äitini Sirpa Lahtisen puolelta minä ja veljeni olemme puolestaan ainoat lapsenlapset.

LUE LISÄÄ 29.4.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

JARI-PEKKA LAITIO-RAMONE


« Takaisin