Nuori Jalmari Lankinen.
2021-05-19 09:30:30

Jalmari Lankinen oli Viipurin arkkitehti

Etelä-Karjalan museossa Lappeenrannassa on avattu näyttely, joka esittelee monipuolisen ja ansioituneen arkkitehti Jalmari Lankisen (1894–1970) elämää, arkkitehtuuria ja valokuvausharrastusta.

”Jalmari Lankinen – Viipurin arkkitehti, Kannaksen valokuvaaja” on kunnianosoitus Lankiselle, jonka kädenjälki näkyy vielä tänäänkin eri puolilla Etelä-Karjalaa, Viipurissa ja muualla Karjalankannaksella kuin myös hänen viimeisessä kotikaupungissaan Lahdessa. 

Näyttely perustuu museon muutama vuosi sitten lahjoituksena saamaan Jalmari ja Juha Lankisen mittavaan, kymmeniä tuhansia valokuvia ja muuta arkistomateriaalia sisältävään kokoelmaan.

– Aineistoa on niin runsaasti, että sen rajaaminen oli vaikeaa. Lopulta esille valikoitui reilut kolmesataa valokuvaa, kertoo intendentti Satu Ståhlberg.

Uuteen näyttelyyn liittyy myös juhannuksen alla ilmestyvä kirja, jonka toimittaa Etelä-Karjalan museon valokuva-arkiston amanuenssi Miikka Kurri.

– Kirjalla ei ole vielä nimeä, mutta siihen tulee noin 300 sivua ja runsaasti valokuvia sekä tarinaa Lankisen urasta ja elämästä, Miikka Kurri esittelee.

Jalmari Lankinen on yksi eniten Viipuriin rakennuksia suunnitellut arkkitehti, ja hänen ansionsa tiedetään myös nykyisessä Viipurissa. 

– Viipurin linnan museo on kiinnostunut näyttelystämme ja toivoisi saavansa sen esille myös sinne, Satu Ståhlberg iloitsee. 

Ilonaihe on sekin, että koronarajoitukset helpottuivat siinä määrin, että museon sai avata toukokuun alussa jälleen ovensa rajoitetuin kävijämäärin. Lisäksi museotilojen korjaustöiden vuoksi evakossa oleva intendentti Juha Lankisen toteuttama Viipurin pienoismalli palaa vielä tämän vuoden aikana paikalleen ja kävijöiden tutkittavaksi.

JALMARI LANKINEN syntyi Antreassa muurariperheeseen. Hän oli lahjakas poika ja pääsi opiskelemaan Viipurin suomalaiseen realilyseoon. Arkkitehdiksi hän valmistui 1921 Helsingin teknillisestä korkeakoulusta ja aloitti uransa Viipurissa Uno Ullbergin arkkitehtitoimistossa. Hänen ensimmäisiä töitään oli Pyöreän tornin muutospiirustusten laatiminen Ullbergin kanssa. Muutosprojektissa olivat mukana myös arkkitehti Erkki Väänänen, rakennusmestarit August ja Hugo Carlsson sekä taiteilijat Toivo Vikstedt ja Bruno Tuukkanen

Viipuriin Jalmari Lankinen suunnitteli peräti kolmekymmentä rakennusta, muun muassa Itä-Toukolan Setlementin talon Sorvalin kaupunginosassa, Viipurin maalaiskunnan talon Punaisenlähteentorin laidalla, Viipurin Suomalaisen Säästöpankin, Tuomioseurakunnan talon, Satamatyömieskunnan konttorin, korjaamon ja autotallin  sekä asunto-osakeyhtiöt Pantsarin, Kullervonkatu 33:n, Puistokulman, Eliaankatu 3:n ja Pormestarinkatu 4:n. 

Lisäksi Jalmari Lankinen suunnitteli koulurakennuksia, liiketaloja, yleisiä saunoja, teollisuusrakennuksia ja sairaaloita ympäri Karjalankannasta ja nykyistä Etelä-Karjalaa. 

– Lankisen suunnittelemia ja toteutuneita rakennuksia ja muutostöitä on laskettu olleen lähes kaksisataa, kertoo Lankisten kokoelman parissa työskentelevä projektitutkija Anne Tahvanainen.

VUONNA 1932 Viipuriin valmistuneen maalaiskunnan talon sanotaan olevan Jalmari Lankisen merkittävimpiä töitä. Rakennuksen katutasossa on liikehuoneistoja, joihin hän suunnitteli suuret näyteikkunat Keski-Eurooppaan tekemänsä opintomatkan innoittamana.

Toisessa kerroksessa sijaitsi Viipurin Osuusliikkeen ravintola, kolmannessa maalaiskunnan hallinto ja neljännessä Viipurin maaseurakunnan kirkkoherranvirasto sekä asuinhuoneistoja. Viidennessä ja kuudennessa kerroksessa sijaitsi 3–5 huoneen asuntoja, joihin asennettiin jääkaapit ensimmäisinä Viipurissa. Ylimmässä kerroksessa oli vielä tilat yksityissairaalalle.

Viime vuosina venäläiset ovat kunnostaneet maalaiskunnan taloa ainakin julkisivultaan. Talossa toimii muun muassa useampia ravintoloita, vaatekauppoja ja kultasepänliike. 

Etelä-Karjalassa tunnetuin Jalmari Lankisen suunnittelema rakennus lienee Joutsenoon 1939 valmistunut Tiuruniemen tuberkuloosiparantola. Sota-aikana se toimi sota- ja kenttäsairaalana sekä 1960-luvulta aina 1990-luvulle asti keuhkotauti- ja reumasairaalana. Vuosina 1993–2012 kiinteistössä toimi Joutsenon vastaaanottokeskus. 

Nykyisin Lappeenrannan kaupungin ja Holiday Club Resortsin yhdessä omistama funkkistyylinen sairaala seisoo kylmillään ja odottaa sopivaa käyttötarkoitusta. Muita sairaalakokonaisuuteen kuuluvia rakennuksia on korjattu ja ne ovat osa kylpylähotellia.

ETELÄ-KARJALAN museon näyttely esittelee Jalmari Lankista myös innokkaana valokuvaajana. Karjalan kameraseuraan kuulunut  Lankinen kuljetti kameraa matkassaan lähes kaikkialle ikuistaen muun muassa rakennustyömaitaan sekä Viipurin, Jääsken ja Etelä-Karjalan rakennuksia, luontoa ja maisemia. 

– Hän kuvasi paljon myös perheensä elämää niin kotonaan Viipurissa kuin kesäpaikassaan Antreassa, Anne Tahvainen lisää.

Osa kuvista on värillisiä, sillä Jalmari Lankinen ryhtyi ensimmäisten joukossa kuvaamaan 1936 markkinoille tulleelle Agfacolor-väridiafilmille.

Näyttelyssä pyörii myös Jalmari Lankisen kuvaama kaitafilmi perheen mökkirantaan 1942 pakkolaskun tehneestä saksalaisesta vesitasokoneesta.

Jalmari Lankinen – Viipurin arkkitehti, Kannaksen valokuvaaja -näyttely on esillä 10.10.2021 saakka.


LUE LISÄÄ 6.5. 2021 KARJALA-LEHDESTÄ

PÄIV PARJANEN-VÄTTÖ


« Takaisin