Eurajoen yhteiskoulun oppilaat viettivät erilaisen koulupäivän. Kuva Veeti Andstén
2021-06-09 08:57:40

Evakkovaellus Eurajoella herätti koululaisten ajatuksia

EURAJOKI

EURAJOEN yhteiskoulun oppilaat viettivät erilaisen koulupäivän 20.toukokuuta – koulu järjesti oman ”evakkovaelluksensa”. Vaellus on koulun kuluvan lukuvuoden niin sanotun monialaisen oppimiskokonaisuuden päätapahtuma ja samalla kunnianosoitus kaikille viime sotien yhteydessä kotinsa jättämään joutuneille evakoille. 

Taivalta taitettaessa tavoitteena on pohtia, miltä oman kodin ja kotiseudun jättäminen on tuntunut. Koko päivän kestäneeseen tapahtumaan osallistuvat koulun kaikki oppilaat.

Eurajoen yhteiskoulun historian opettaja Sami Koivula kertoo, että vaelluksella haluttiin osoittaa oppilaille tavallisen ihmisen näkökulmasta se, miltä oman kodin ja kotiseudun jättäminen tuntuu.

MUUTAMAN kilometrin mittaisen reitin varrella oppilaat vierailivat erilaisilla tehtävärasteilla ja kuulivat tietoiskuja kohdaten sotilaita, lottia ja muita evakoita. Evakkotaival ei ollut vailla vaaroja, vaan suojautumista ja kenties ensiapuakin tarvittiin. Eräs polku kulki kaikkien luovutettujen Karjalan pitäjien lävitse. Lounas nautittiin taivasalla suoraan soppatykistä. Kahvia vaeltajille tarjosi kylän väki.

Vaelluksen reitti kulki koulun ympäristössä metsässä ja peltoaukeilla. Päivä järjestettiin yhteistyössä Eurajoen kulttuuripalveluiden kanssa.

EVAKKOTEEMAA on käsitelty laajemmin Eurajoen yhteiskoulussa kevätlukukauden aikana. Jokaisen oppilaan kotiin muun muassa lähetettiin kysely, jossa kysyttiin esivanhempien taustoista ja mahdollisesta evakkomatkasta.

– Noin 38 prosentilla kyselyyn vastanneista  oppilaista oli karjalaista taustaa. Erityisesti täällä Eurajoella on Räisälästä lähteneitä, mutta kaikkiaan koulun seinälle kiinnitettyyn karttaan merkittiin noin 20 eri paikkakuntaa, kertoo Koivula.

LUE LISÄÄ 3.6.2021 KARJALA-LEHDESTÄ


« Takaisin