2021-06-16 09:53:08

Terveisiä Vahvialasta

VAHVIALA

Suomen Pietarin-pääkonsulaatissa työskentelevä Marja Lyhty kiersi 32 sankarihautausmaata luovutetun Karjalan alueella syksyllä 2020. Hän siisti hautausmaita, vei haudoille havuja ja sytytti kynttilän. Toukokuussa 2021 Vahviala-seura sai häneltä viestin, että hän oli käynyt myös Vahvialan hautausmaalla.

Terveisiä 

Vahvialasta!

Olin suunnitellut meneväni Viipuriin istumaan iltaa parin venäläisen ystäväni kanssa perjantai-iltana ja lauantaina oli tarkoitus haravoida Viipurin kaksi sankarihautausmaata, sekä kenttähautausmaa.

Olin viikolla katsonut missä Vahviala sijaitsee ja hävetti etten ollut edes sitä aiemmin katsonut, sillä käyn Viipurissa usein ja Vahvialahan on ihan naapurissa!
Perjantaina melkein viikon vesisateen jälkeen paistoi aurinko, niin teinkin suunnitelmiin muutoksen.

Kävin lounaan aikaan kotona pakkaamassa tavarat viikonlopuksi.  Lähdin iltapäivällä töistä suoraan Viipuriin, jossa sain hautausmaat kuntoon ennen illanistujaisia, paitsi kenttähautausmaa jäi vähän kesken. Olin Viipurissa yötä ja lauantaina suuntasin Vahvialaan, vaikka sääennusteesta poiketen sateli vähän vettä. 

VAHVIALASSA katsoin ensin alueen ja kaikki näytti olevan kunnossa eli muistomerkit samoin kuin myös aita olivat kunnossa.
Harmitti se roskan paljous heti aitojen takana. Pahin on taka-aita, jossa koko aidan matkalla on roskaa, oksia, lehtiä, muovikukkia, eväsroskia pusseissa, vanhoja ristejä.

Kulkuaukon molemmin puolin on korkeat kasat. Samoin sisääntulon oikeanpuoleisen aidan taus oli koko matkalta roskassa. Siinä oli vain oksia ja haravointiroskaa, joka on ehkä heitetty ”meidän” puolelta, sillä roskat ovat aidan ja kuusien välissä, eivät kuusien ja venäläisten hautojen välissä. Tuon sisääntulon oikeanpuoleisen aidan kauempaan kulmaan on tänä keväänä alettu kasaamaan roskakasaan, jossa on ihan kaikkea roskaa - oksia, lehtiä, muovia, metallia. 

En tiedä onko Vahvialan hautausmaalla aiemmin ollut roskalavaa, mutta nyt ainakin sellainen oli. Jaksan vaan ihmetellä, ettei roskia jakseta viedä sinne. Vahviala on kuitenkin ihmeen siisti verrattuna moneen muuhun venäläiseen hautausmaahan.

KELI OLI kalsean sateinen, mutta hetkessä tuli lämmin, kun aloin heiluttamaan haravaa. En ollut varautunut sateeseen, vaan olin sokeasti luottanut säätiedotukseen, niin en ollut pakannut mukaan sadetakkia ja saappaita. Tein 150 litran jätesäkkiin pään ja käsien aukot ja se toimi sadeviittana.

Muutamia ihmisiä kävi lähellä olevilla haudoilla ja muutamat ihmiset kävivät juttelemassa. Oli hauskaa, että melkein jokainen aloitti kysymyslauseella: ”Sinähän olet suomalainen?” Toivoin, että suomalaisuus näkyi työskentelyssä mutta tosiasiassa päälläni ollut jätesäkki varmasti kertoi, että olen suomalainen, sillä venäläisnaiset tuskin pukeutuisivat säkkiin.

On kiva, kun ihmiset tulevat juttelemaan.  Pysähdyn jokaisen kanssa vaihtamaan kuulumisia ihan rauhassa, vaikka nytkin, joka kerta alkoi palella ja mitä kauemmin seisoo puhumassa, sitä kauemmin työ kestää.

LUE LISÄÄ 10.6.2021 KARJALA-LEHDESTÄ


« Takaisin