Ystävykset Marja Hurme (vas.) ja Hanna-Kaisa Savela poseerasivat upeissa maisemissa Jääkärimarssilla. Taustalla Perinneryhmä ja veden takana Hämeen linna.
2021-06-16 09:55:10

Jääkärimarssi pyöräiltiin Ruben Laguksen kunniaksi

HÄMEENLINNA

HATTULAN ja Hämeenlinnan ulkoilijat ja pihankunnostajat hieraisivat silmiään 22.toukokuuta, kun ohi sujahti ryhdikäs pyöräkolonna vihreässä maastopuvussa ja ”Tuntemattomasta” tutuksi tulleessa harmaassa univormussa. 

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK Hattulan koulutuspaikka järjesti ensimmäistä kertaa panssarikenraali Ruben Laguksen kunniaksi polkupyörillä järjestetyn Jääkärimarssin. Jääkärikenraalimajuri Lagus oli Mannerheim-ristin ritari numero 1 ja jatkosodassa 1. jääkäriprikaatin komentaja.

Kolmenkymmenen kilometrin polkupyörämarssi tarjosi marssijoille huikean elämyksen.  Mukana ollut Perinneryhmä polki piirun verran pidempään ja poikkesi lopuksi Parolannummea halkovalla Pyhälle tielle. 

– Vesisade vain lisäsi autenttisuuden tuntua, kertoo Perinneryhmän johtaja vantaalainen Tuomo Aho.

– Täytyy kiittää Saulia onnistuneesta reitistä! Saulilla Tuomo tarkoittaa harjoituksen johtajaa, MPK Hattulan valmiuspäällikkö Sauli Mäentaustaa, jonka piirustuspöydällä reittisuunnitelma oli syntynyt.

PERINNERYHMÄSSÄ yhdistyy Raskas Patteristo 1:n perinneyhdistyksen ja Etulinja ry:n aktiiveja. 

– Haluamme elävöittää historiaa käyttämällä vanhoja vaatteita, varusteita ja ohjesääntöjä. Olemme kimpassa esimerkiksi simuloineet kaukopartiotapahtumia tai tehneet pyöräretkiä. Ryhmän jäsenet kouluttavat muille omia kiinnostusten aiheitaan, vaikkapa pioneeri- tai hiihtopartiotoimintaa, Tuomo kertoo.

– Itse olen kiinnostunut tykkitoiminnasta, sillä isoisäni toimi jatkosodassa tykistössä. Olen parhaillaan organisoimassa hänen ja muiden Raskaspatteristo 1:ssä toimineiden kunniaksi 80-vuotismuistomerkkiä Tohmajärvelle, jossa merkki paljastetaan 4. heinäkuuta, jatkaa Tuomo.

– Ajatuksena on toimia samalla lailla kuin sota-aikana. Pyrimme autenttiseen pukeutumiseen alusasuja myöten, huomauttaa Tuomo hymyillen.

JÄÄKÄRIMARSSI toivotti kaikki yli 16-vuotiaat Suomen kansalaiset tervetulleiksi mukaan. Kurssilaiset kertasivat ja oppivat sotilaspolkupyörien käyttöä ja huoltoa sekä harjoittelivat ryhmäajoa. Ajatuksena oli myös herättää kiinnostus fyysisen kunnon ylläpitämiseen ja pyöräilyyn. Koronaviruksen aiheuttamien varotoimien takia noudatettiin erityistä varovaisuutta.

Mynämäkeläinen Marja Hurme oli ilmoittautunut marssille työkaverinsa Hanna-Kaisa Savelan ehdotuksesta. Molemmat ovat tutustuneet vapaaehtoiseen maanpuolustus- ja turvallisuustoimintaan jo kymmenen vuoden ajan muun muassa valtakunnallisissa Naisten Valmiusliiton NASTA-harjoituksissa. 

– Perinneryhmällä oli hienot varusteet ja joukko oli näyttävä näky. Meidän ”ryhmä rämämme” toimi etujoukkona, Marja kertaa päivän kohokohtia. 

– Armeijan varusteet olivat äärettömän hyvät päällä. Materiaali on outo, kun siinä ei tule ollenkaan kuuma, ja lisäksi yhtenäiset asut luovat yhteenkuuluvuuden tunteen.

Marja on myös innokas ja osaava pyöräilijä.  Perinneryhmän mainostama Salpavaellus 3.7. Lappeenrannan maisemissa kiinnostaa. 

SEITSEMÄN pyöräilijän Perinneryhmä polki matkansa vanhoilla Puolustusvoimien pyörillä, joista yksi valmistui kalkkiviivoilla edellisenä yönä. Kalusto kesti hienosti ja mieli oli korkealla.

- Tämä oli ensimmäinen tässä laajuudessa toteutettu pyöräreissu. Nyt jäi vähän nälkää ja pitäisi varmastikin järjestää uusi vastaava tilaisuus, Tuomo mietiskelee.

Muutakin toimintaa Perinneryhmä on lähiaikoina järjestämässä.

– Olen järjestänyt toistakymmentä perinnetykkikurssia Hattulassa, viimeisimmän lokakuussa, ja ensi syksylle kaavailen uutta, Tuomo kertoo. 

LUE LISÄÄ 10.6.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

TAINA LUOTO


« Takaisin