2021-07-21 09:10:11

Raunioituva Domuksen talo luvataan restauroida

VIIPURI

JOKO VIIPURIN arkkitehtuurin pahoin rapistunut helmi ja valmistuessaan 1904 jopa Suomen hienoimpana kerrostalona pidetty Domuksen talo Linnankadulla vihdoin remontoidaan?

Ensimmäisen kerran suojeltua taloa piti remontoida jo neuvostoaikaan 1980-luvulla, kertoi venäläinen Kommersant-talouslehti. Talo ehdittiin tyhjentää asukkaista, mutta remonttia kuulunut.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen talo on pysynyt heitteillä ja asumattomana. Se on kärsinyt tulipaloista ja vandalismista, ja esimerkiksi katto ja välikatot ovat sortuneet.

Viime vuonna viranomaiset totesivat talon olevan romahdusvaarassa muun muassa kantavissa rakenteissa olevien halkeamien vuoksi, ja Linnankatu suljettiin Domuksen talon kohdalta autoilta ja jalankulkijoilta.

TALO ON vuodesta 2014 lähtien ollut pietarilaisen Severo-Zapad-rakennusyhtiön omistuksessa. Yhtiö suunnitteli restauroivansa rakennuksen ja perustavansa siihen mahdollisesti hotellin.

Severo-Zapadin suunnitelmat eivät kuitenkaan koskaan edenneet, vaan rakennuksen raunioituminen jatkui. Edes oikeuden yhtiölle antamat korjausmääräykset eivät tepsineet.

Tilannetta mutkisti se, että Severo-Zapad ajautui konkurssiin viime vuonna, ja Domuksen talo on yhtiön pankkilainojen vakuutena.

Lopulta Leningradin aluehallinnon vaatimuksesta Viipurin kaupunkioikeus vahvisti viime maaliskuussa Domuksen talon siirtyneen Severo-Zapadilta Leningradin alueen haltuun.

Viipurilaisen Vyborg-lehden mukaan Severo-Zapadia vastaan on nostettu oikeusjuttu kulttuuriperinnön tuhoamisesta.

KEVÄÄLLÄ Leningradin alueen vararahastosta osoitettiin hätäapuna Domuksen talon kunnostamiseen 20 miljoonaa ruplan eli noin 230000 euron määräraha.

Leningradin alueen kulttuuriperinnön suojelukomitean puheenjohtaja Vladimir Tsoi kertoi Vyborg-lehdelle, että kyseisillä varoilla aiotaan lokakuun loppuun mennessä tutkia rakennuksen kunto, laatia korjaussuunnitelma ja tehdä alustavia korjaustöitä.

Tsoin mukaan ylempien kerrosten jäljellä olevia rakenteita aiotaan osittain purkaa ja rakentaa uudestaan. Lisäksi seiniä vahvistetaan metallisilla tukirakenteilla, jotka pitävät rakennuksen pystyssä varsinaisten restaurointitöiden alkamiseen saakka.

Talon kunnostamisen arvioidaan kokonaisuudessaan maksavan jopa miljardi ruplaa eli yli 11 miljoonaa euroa.

MONET KAUPUNKILAISET eivät kuitenkaan ota viranomaisten restaurointilupauksia todesta, sillä Viipurin kaupunki tai Leningradin alue eivät aiemminkaan ole puheiden lisäksi tehneet mitään talon pelastamiseksi.

Yksi pelko on, että talo lopulta puretaan ja arvokas tontti päätyy gryndereiden haltuun. Toisaalta restaurointisuunnitelmien keinotekoisenkin ylläpidon ja suunnitelmiin myönnetyn rahoituksen arvellaan hyödyttävän taloudellisesti viranomaisia.

”60 prosenttia remonttirahoista päätyy Viipurin hallintoihmisten taskuun. Heidän ei kannata purkaa taloa, koska korjausrahojen vuoksi kyse on kultamunia munivasta kanasta”, kommentoi yksi viipurilainen korjaussuunnitelmia venäläisen Vkontakte-sivuston keskustelussa.

DOMUKSEN TALON rakennutti 1903–1904 kirjakauppias Victor Hovingin omistama Domus-osakeyhtiö. Talon suunnitteli arkkitehti Karl Hård af Segerstad.

Talon katutasossa oli Clouberg & Co:n kirjakauppa, ja talossa toimivat myös muun muassa yleinen kylpylaitos, räätäli ja asianajotoimisto.

Talon tekivät poikkeukselliseksi muun muassa katutason suuret näyteikkunat, porraskäytävien seinämaalaukset, osassa asuntoja ollut keskuslämmitys, kylpy- ja palvelijainhuoneet sekä 60 erilaista kaakeliuunia – tosin kaakelit ja muu irti lähtevä on varastettu talosta jo aikaa sitten.

OUTI SALOVAARA


« Takaisin