Nuijamaan raja-asemalla bussilastillinen Venäjältä saapuvia odotti pääsyä koronatestiin. Kuljettaja toimitti tarvittavat asiakirjat rajavartijoille.
2021-07-21 09:10:28

Koronaseula tiukentui itärajalla

LIIKENNE Suomesta Venäjälle ja Venäjältä Suomeen on normalisoitunut jalkapallon EM-kisoja edeltäneelle tasolle. Tosin kesän aikana rajanylitysliikenteen rajoituksiin on tehty muutoksia, jotka ovat hieman lisänneet rajanylitysliikennettä.

Taso on kuitenkin kaukana ajasta ennen koronaa, sillä raskaan liikenteen osuus rajaliikenteestä on ollut noin 60 prosenttia koko liikenteestä Nuijamaan raja-asemalla ja Vaalimalla noin 35 prosenttia.

Nuijamaan kautta saapui Suomeen kesäkuussa keskimäärin 120 henkilöautoa ja Vaalimaan kautta 160.

Kuljetus- ja logistiikkahenkilöstön lisäksi yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta merkittäviin työtehtäviin saapuu henkilöitä, mutta heidän osuutensa liikenteen kokonaismäärästä ei ole merkittävä.

EM-KISOJEN ei-toivottuina tuliaisina Venäjältä on ollut toistaiseksi noin 400 koronatartuntaa ja yli 50 jatkotartuntaa, joista suurin osa on paikannettu Suomessa pääkaupunkiseudulle HUS:n alueelle. 

Suomalaisten matkustus Suomesta Venäjälle jatkuu vähäisenä. Terveysviranomaisten kehotus välttää matkustamista pahenevalle korona-alueelle on otettu huomioon lukuun ottamatta nyt lähes päättynyttä jalkapalloturismia.

Myytyjen lippujen perusteella viime viikonloppuna oli Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla odotettavissa muutama sata jalkapallon EM-kilpailuihin liittyvää rajanylitystä Venäjältä Suomeen.

Etelä-Suomen aluehallintoviranomaisten määräykset rajanylityspaikkojen terveystarkastuksista riskimaista kuten Venäjältä saapuville henkilöille ovat tiukat.

Rajanylityspaikkojen liikenteen rajoittaminen ei vaikuta perustuslain mukaiseen Suomen kansalaisen liikkumavapauteen, jonka mukaan Suomen kansalaista ei saa estää saapumasta maahan. Jokaisella on myös oikeus lähteä maasta, ellei hänen matkustusoikeutta ei ole lakiperusteisesti rajoitettu.

Valtioneuvoston päätöksessä lueteltujen maiden kansalaisten oikeutta saapua Suomeen koskee lista välttämättömistä syistä. Niitä ovat muiden muassa kauttakulku lentoliikenteessä, luonnontuotteiden keräys yrityksen kutsulla, Suomessa omistettu kiinteistö sekä Suomen kansalaisen ulkomailla asuvan perheenjäsenen maahan saapuminen. 

KAIKKI RISKIMAISTA kuten Venäjältä saapuvat matkustajat erikseen lueteltuja poikkeuksia lukuun ottamatta on määrätty osallistumaan Etelä-Karjalan tai Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspiirien järjestämiin terveystarkastuksiin covid-19-tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Määräys ei koske poikkeuksien lisäksi henkilöitä, joilla on luotettava todistus täydestä rokotussarjasta riittävällä varmuusajalla tai todistus koronan sairastamisesta alle puolen vuoden sisällä.

– Käytännössä muilta kuin poikkeusryhmiltä otetaan nenänielutesti ja heidät ohjataan 14 vuorokaudeksi omaehtoiseen karanteeniin, josta voi vapautua käymällä aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahantulosta uudessa testissä, jos se on negatiivinen, selvittää Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula.

Kaipuu kotiseutumatkoille Karjalaan ei riitä humanitaariseksi syyksi itärajan ylitykseen Suomesta Venäjälle yksin tai pikkubusseissa, sillä Venäjän rajoitukset estävät tällaisella syyllä maahantulon. Viranomaisten toteama kansainvälisen suojelun tarve tai humanitaarinen syy on rajanylitysliikenteen rajoitusten voimassa ollessakin on hyväksytty syy saapua maahan.

Polttoaineralli alkaa olla jo Venäjän reissujen historiaosastoa, mutta se voi vielä palata pandemian kaikottua. Polttoaineiden hinnan nousu on kuitenkin todellisuutta myös itärajan takana.

ITÄRAJAN YLITTÄJIEN   joukossa on oikeuksiensa kannalta yksi ryhmä ylitse muiden. Se on Suomessa kiinteistön omistavien venäläisten joukko, jotka voivat pitkän tauon jälkeen saapua entistä helpommin. Terveysviranomaisten määräykset EU:n ulkorajalla koskevat kuitenkin kaikkia rajanylittäjiä.

– Aikaisemmin he pystyivät tulemaan kiinteistöilleen vain pakottavista ja välttämättömistä syistä ja tältä osin liikenne jäi vähäiseksi. Nyt kun maahan saapuminen tällä perusteella on mahdollista, niin kiinteistönomistajien osuus henkilöliikenteessä on lisääntynyt, arvioi rajavartiomestari Ari Jokinen Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta.

Jokisen mukaan epidemiologisen tilanteen vaikutusta loppuvuoden henkilöliikenteeseen on mahdotonta ennustaa.

– Liikennemäärät ovat kesän aikana kasvaneet ja mikäli rajoitukset pysyvät ennallaan, niin liikennemäärien voi ennustaa kasvavan loppukesää kohden. Elokuu on Venäjällä perinteinen lomakuukausi ja tämä tulee varmasti näkymään myös rajanylitysmäärissä, Jokinen ennakoi.

Kun korona on vaikuttanut Suomen ja Venäjän välisen matkustamiseen jo yli vuoden, monien viisumit rajan molemmin puolin ovat menneet vanhoiksi ja uusien hakemisesta on epätietoisuutta.

Venäläisten paluu itärajan katukuvaan on jo antanut merkkejä itsestään, mutta ”rekisterikilpi-indeksi” näyttää olevan korkeintaan muutamia prosentteja sadasta, kun se saattoi ennen rajoituksia olla lähes viisikymmentä.

LUE LISÄÄ 8.7.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

MARKKU PAAKKINEN


« Takaisin