Kävelylenkillä voi törmätä villihevosiin tien varressa
2021-08-04 11:28:23

Riina Happonen on Bhutanin ainoa suomalainen

THIMPHU

PÄÄDYIN tänne pääasiassa mielenkiintoisen toimenkuvan myötä. Nyt pidän täällä tehtävästä työstä, maasta ja ihmisistä niin paljon, että tämä on mitä mieluisin paikka työskennellä, Riina Happonen sanoo.

Riina on toiminut suomalaisen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan maaohjelmakoordinaattorina Himalajalla Intian ja Kiinan välissä sijaitsevassa Bhutanin kuningaskunnassa syksystä 2018 alkaen.

– Täällä ei ole muita suomalaisia ja ylipäätään ulkomaalaisia on vähän.

– Jatkan vielä pari vuotta Bhutanissa. En tiedä, minne siirryn sen jälkeen, Riina sanoo.

Suomen kiertävä suurlähettiläs käy Bhutanissa pari kertaa vuodessa. Lähin suurlähetystö sijaitsee Intiassa, mutta sinne on hankala päästä. Tällä hetkellä ei Riinan mukaan pääse lainkaan.

– Kerran viikossa on lento Bangkokiin. Hätätapauksessa sitä kautta voi päästä maasta pois. Tämä on hyvin eristäytynyt ja myös monella tavalla mystinen maa, hän kertoo.

RIINA on koulutukseltaan tietotekniikan insinööri. Hän erikoistui mediatekniikkaan Mikkelin ammattikorkeakoulussa.

– Työskentelin toistakymmentä vuotta Soneralla. Aloitin jo opiskeluaikana kesätöissä matkapuhelinmyymälässä Mikkelissä. Valmistuttuani etenin myymäläpäälliköksi ja kouluttajaksi. Viimeksi vastasin Soneran ulkoisten jälleenmyyjien myynnistä Etelä-Suomessa.

– Pidin paljon työstäni, mutta sitten aloin haluta elämältä muutakin. Moni ystäväni työskenteli Fidalla ja minäkin huomasin omien ja Fidan arvojen käyvän yhteen.

Fida etsi 2018 Bhutaniin maaohjelmakoordinaattoria, jolla olisi kokemusta myyntityöstä. Riina keskusteli asiasta Fidan Aasian aluepäällikön kanssa, kävi haastattelussa ja tuli valituksi.

– Tämä on ensimmäinen Fidan työpaikkani. Aikaisemmin olin harjoittelemassa Intiassa lastenkodissa. Tansaniassa pääsin tutustumaan Fidan työkohteisiin ja työhön.

Bhutanissa Riinan työhön kuuluu maaohjelman toteuttaminen. Työtä tehdään aina kumppanin kanssa. Tällä kertaa se on Bhutanin kuningataräidin perustama järjestö RENEW.

– Se on keskittynyt ehkäisemään ja auttaman sukupuoleen kohdistuvan väkivallan uhreja.

Riina asuu pääkaupungissa Thimphussa. Ympärillä on vain vuoria. Harrastusmahdollisuuksia ei juurikaan ole. Koronan vuoksi kuntosalit on suljettu. Niinpä Riinalla onkin tapana lenkkeillä paljon jylhässä vuoristossa.

FIDA saapui Bhutaniin 2011. Siellä ei toimi muita suomalaisia kansalaisjärjestöjä. Keskeinen tavoite on naisten taloudellisen aseman parantaminen koulutuksella.

– Koulutuksiin osallistuvat henkilöt ovat muun muassa yksinhuoltajia, koulupudokkaita, leskiä ja perheväkivallan uhreja. Alkuvaiheessa koulutukset keskittyivät ompelutaitoihin.

– Vuonna 2019 alettiin panostaa vahvasti naisten ja nuorten yrittäjyyskoulutukseen. Kun Bhutanin valtio huomasi koulutuksen merkityksen, se ryhtyi tukemaan ja rahoittamaan organisoimaamme yrittäjyyskoulutusta.

Ammatillinen koulutus muuttaa osallistujien, heidän perheidensä ja koko kyläyhteisön elämää. Osallistujat saavat itseluottamusta ja heitä aletaan arvostaa omissa kyläyhteisöissään.

– Uuden ammatin ansiosta saaduilla tuloilla ostetaan yleensä monipuolisempaa ruokaa, varmistetaan lasten koulunkäynti ja jotkut ovat perustaneet oman yrityksen.

Bhutanin kuningataräidin nimi on Her Majesty the Queen Mother Sangay Choden Wangchuck. Riina on päässyt työnsä puolesta tapaamaan hänet useamman kerran.

– Mieleenpainuvin kokemus oli kuningataräidin syntymäpäivät pari vuotta sitten. Ne järjestettiin luostarissa, jonka kuningataräiti on rakennuttanut, hän kertoo.

MARKKU SUMMA


« Takaisin