Mokoma-yhtye esiintyi Kauhajoella Nummijärvi Motosound -tapahtumassa Nummijärvi Campingilla noin 650-henkiselle yleisölle. Kuvassa ovat solisti Marko Annala ja kitaristi Tuomo Saikkonen.
2021-09-22 09:46:20

Mokoma valloittaa rauhallisesti sekä rankasti

KAUHAJOKI

VUONNA 1996 perustettu Mokoma on kuulunut suomenkielisen raskaamman metallimusiikin kärkiyhtyeisiin lähes 20 vuotta. Bändi sai laajempaa suosiota Kurimus-kolmoslevyn Takatalvi-singlellä, kunnes teki sitten ison läpimurron Tämän Maailman Ruhtinaan Hovi -albumilla 2004. Ne ilmestyivät Sakara Records -levy-yhtiön kautta.

– Meidän mielestämme Kurimus oli läpimurto, mutta toisaalta Tämän Maailman Ruhtinaan Hovi vei suosiota ja musiikkiamme seuraavalle tasolle. Sakara Records piti perustaa puolipakon edessä, koska kukaan ei tarjonnut meille uutta levytyssopimusta. Levy-yhtiö oli varmaan minun ideani, mutta laulaja Marko Annala taisi keksiä nimen, muisteli kitaristi Tuomo Saikkonen.

Maailman Ruhtinaan Hovin jälkeen Mokoman olisi varmasti halunnut moni levy-yhtiö talliinsa. Seuraavat albumit, Kuoleman Laulukunnaat (2006) ja Luihin Ja Ytimiin (2007), myivät molemmat kultaa. Niiden jälkeen ilmestyneet seitsemän albumia ovat kaikki nousseet Suomen virallisen albumilistan ykköspaikalle.

MOKOMAN uusin albumi on viime vuonna ilmestynyt Ihmissokkelo.

– Sitä varten sävelsimme noin 15 kappaletta ja treeneissä kokeilimme aihioita noin kymmenestä biisistä. Annala ei mielellään tee sanoituksia muihin kuin levylle päätyviin kappaleisiin. Nyt yhtään tekstitettyä biisiä ei tainnut jäädä yli, Saikkonen mietti.

Annala tekee vahvoja sanoituksia. Elävien Kirjoihin -levyn (2015) teemana on Annalan masennus ja sen voittaminen. Sävellyksistä solisti tekee noin 60 prosenttia.

– Useimmiten me muut lähdemme rakentamaan biiseihin lisää osioita Annalan tekemien pohjien päälle siinä kohdassa, kun hänellä on niin sanotusti takki tyhjentynyt. Esimerkiksi Elävien Kirjoihin -levyn Sinne Missä Aamu Sarastaa -biisi syntyi niin, että Annala oli tehnyt akustisen demon, jossa oli laulumelodia ja joku pohjasointi, ja sitten minä kirjoitin sen riffit, Tuomo Saikkonen selitti.

TUOMO SAIKKOSEN isoisä syntyi Sortavalassa.  Saikkosen isä Eero Saikkonen teki eläkepäivillään sukututkimuksen ja -kirjan.

– En ehtinyt tavata isäni vanhempia. He kuolivat niin nuorina. Isänisäni Arvi Saikkonen syntyi Sortavalassa ja myös osa isäni sisaruksista, mutta ei isäni. Hän teki hienon ja ison työn sukukirjan kanssa. Siinä on aika paljon haastatteluita, muistoja sekä tarinoita, jotka liittyvät esimerkiksi evakkomatkaan, Tuomo Saikkonen mainitsi.

Saikkosten evakkotaival johti Tyrnävälle eli Pohjois-Pohjanmaalle. Eero syntyi siellä. Tuomolle tuli sukukirjan kautta tietynlaisena yllätyksenä, etteivät evakot olleet tervetulleita ainakaan osaan paikoista Tyrnävällä.

LUE LISÄÄ 16.9.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

JARI-PEKKA LAITIO-RAMONE


« Takaisin