Ylioppilaslahjaksi impilahtijuuriselta mummiltaan Nina Nummela sai Tuuterin kansallispuvun. – Mummi kutoi kankaat, teki kirjailut ja ompeli puvun. Kuva on otettu kotipihassa Kuortaneella, hän kertoo. (Kuva Nina Nummela)
2021-09-22 09:56:30

Arjen asioista päätetään kunnanvaltuustoissa

VANTAA

- KUNNISSA  päätetään arjen kannalta kaikkein tärkeimmistä asioista. Esimerkiksi terveydenhuolto, koulut, kirjastot, teiden kunnossapito ja kaavoitus ovat kaikki kunnan vastuulla.

Vantaan kaupunginvaltuustoon kesäkuun kuntavaaleissa valittu Nina Nummela sanoo, että äänestäminen on helpoin tapa vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kotikuntaa kehitetään. Ei ole sama, kuka valtuustossa istuu.

– Tästä syystä minua harmitti, että ihmiset äänestivät niin laiskasti.
Esimerkiksi Vantaalla äänestysprosentti oli jopa historiallisen alhainen, vain runsaat 48 prosenttia äänioi-keutetuista kävi äänestämässä. 

NINA NUMMELA valittiin Vantaan kaupunginvaltuustoon Liike Nytin edustajana 976 äänellä. Hän sai vantaalaisista ehdokkaista yhdeksänneksi eniten ääniä ja eniten uusista ehdokkaista.

– En osaa sanoa, mikä oli menestymiseni salaisuus. Minulla oli kokonaisvaltainen kampanja eri kanavissa. Ja tein ahkerasti töitä valintani eteen, Vantaalla vuodesta 2015 asunut Nummela sanoo.

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Nummela keräsi 2665 ääntä ja tuli valituksi Uudenmaan vaalipiiristä Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimon varakansanedustajaksi.

Vantaa on monikulttuurinen kaupunki. Maahanmuuttajien osuus väestöstä on kasvu-uralla. 

– Sillä ei ole väliä mistä maasta on kotoisin, kunhan vain tekee töitä. Suomi tarvitsee ulkomaista työvoimaa. Olen yrittäjänä itsekin työllistänyt maahanmuuttajia, hän sanoo.

Työttömyys on Vantaalla Nummelan mukaan iso ongelma. 

– Haluan toimia niin, että talous lähtee kasvuun, työllisyys paranee, perheiden hyvinvointi lisääntyy ja nuorilla olisi mahdollisuus vähintään yhteen mielekkääseen harrastukseen.

ETELÄ-POHJANMAALLA syntynyt ja kasvanut Nummela tuli ylioppilaaksi päästyään Helsinkiin opiskelemaan kaupallisia aineita.

Ensin hän luki merkonomiksi, sitten tradenomiksi ja lopulta kauppatieteiden maisteriksi. Työura alkoi markkinointiassistenttina luottotietofirmassa.

– Sen jälkeen työskentelin kymmenen vuotta lentoemäntänä Air Finland Oy:llä, Jetflite Oy:llä ja Lillbacka Jetairilla. Alun perin tarkoitus oli vain kokeilla sitä ammattia, mutta kymmenen vuotta siinä vierähti.

Sen jälkeen Nummela opiskeli kauppatieteitä Aalto-yliopistossa ja työskenteli sijoitusalalla yksityispankkiirina yksitoista vuotta. Sitä työtä hän tekee edelleen, mutta nyt enää osa-aikaisesti.

– Ryhdyin yrittäjäksi 2017. Minulla ja yhtiökumppanillani on Helsingin Tuomarinkylässä Annan Kartano -niminen ravintola. Vuokrasimme tilat Helsingin kaupungilta ja panimme ravintolan pystyyn.

Miksi yrittäjäksi juuri ravintola-alalle? Nummelan mukaan osin sen selittää sattuma. Tilat tulivat vuokralle ja kiinnostus heräsi. Hän on kuitenkin aina ollut kiinnostunut ruuasta ja viineistä.

– Teen ravintolassa ja yrityksessä oikeastaan kaikkea muuta, mutta en työskentele keittiössä, sillä minulla ei ole kokkikoulutusta. Viihdyn yrittäjänä, joskin viimevuodet ovat olleet erittäin rankkoja.

– Koronarajoitukset ovat tehneet ravintolayrittämisen hankalaksi. Esimerkiksi viime vuonna juhlia, firmojen joululounaita ja pikkujouluja peruttiin paljon, mutta yrittäjyys jatkuu.

MARKKU SUMMA


« Takaisin