Mummi kertoi Siljalle Jääskessä.
2022-01-24 13:14:59

Jääski-seura ja Iltalehti yhteistyössä

ILTALEHTI ja Jääski-seura tekivät yhteistyötä tänä syksynä ja nyt on kauppojen kassojen viereen ilmestynyt Iltalehden Historia-liite Menetetty Suomi.

Lehti on osa Iltalehden historia-lehtien sarjaa.

Lehdessä on usean aukeaman artikkelit Jääsken historiasta ja kaksi henkilöhaastattelua runsaine kuvineen.

TOIMITTAJA Timo Kiiskin kirjoittama artikkeli ´´Enso oli Suomen Ruhr´´ kuvaa Enson alueen teollisuuskeskittymää, jossa sijaitsivat Enso Gutzeitin, Outokummun, Kuidun ja Imatran Rautatehdas.

- JÄÄSKI-SEURALLE oli valtavan iso merkitys päästä laajalla artikkelikokonaisuudella näin laajalevikkiseen lehteen. Lehti on ostettavissa ruokakaupoista ympäri maan ja haastattelut ovat aivan timanttisia. Ei voisi parempaa tapaa toivoa saada esille menetettyä pitäjäämme ja Jääski-juuristen tuntoja. Erityisen hienoa on, että Iltalehti teki henkilöhaastattelut sekä yli ysikymppisestä että nuoremman polven Jääski-juurisesta, sanoo Jääski-seuran puheenjohtaja Kirsi Juura.

- Yhteistyömme käynnistyi jo syyskuussa ja oli koko prosessin ajan antoisaa, vaikkakin työlästä. Iltalehden tuottaja Ilkka Enkenberg pyysi etsimään haastateltavaksi henkilön, joka olisi syntynyt Jääskessä ja pystyisi kertomaan elämästä siellä ja myös karjalaisten evakkovaiheista. Aino Toikan avulla he saivat autenttisen aikalaistarinan lehteen. Etsimme yhdessä Ainon kanssa tekstiin sopivia kuvia ja toimitimme tietoa toimittaja Timo Kiiskille. Hän haastatteli Ainoa, kirjoitti artikkelit, valitsi sopivat kuvat ja sai mielestäni erittäin hyvin välitettyä molempien haastateltavien tunnot Jääskestä ja jääskeläisyydestä, Kirsi Juura kertoo.

KOSKETTAVISTA evakkoon lähdön hetkistä artikkelissa kertoo 92-vuotias Aino Toikka(o.s. Pelli). Hän muistelee lehdessä Terijoelta tuotua kotitaloaan ja rauhaisaa maalaiselämää ennen sotien syttymistä. Jouhevasti kerrottu henkilötarina etenee talvisotaan ja lähdön hetkiin. Kiiskin artikkeli kuvaa hyvin karjalaisten evakkomatkaa Satakuntaan ja paluuvaiheita Elimäen kautta takaisin Jääskeen jatkosodan aikana rintaman vetäydyttyä.  

- Rikkoutuneita ikkunoita oli tilkitty sanomalehdillä ja ruisleipätaikinalla, Toikka sanoo Iltalehden haastattelussa paluustaan.

Omasta jääskeläisyydestään kertoo nuoren polven edustaja Silja Heliste (o.s. Parkko) lehden Karjalaisuus elää -artikkelissa.

- Kyllä se veti hiljaiseksi ja nöyräksi, Silja kuvaa käyntiään mummin lapsuudensijoilla Jääskessä toimittaja Timo Kiiskin artikkelissa.

Lehdessä on karjalaisjuurisille paljon luettavaa itsenäisyyspäivän tunnelmiin.


« Takaisin