Winterin huvila -lomakylä on saanut nimensä lääkäri Gustaf Winterin huvilan mukaan. Huvila on nykyisin museona. (Kuva Outi Salovaara)
2022-01-12 09:27:09

Putinin lähipiirin matkailukohteille tunnustusta

MATKAILU Presidentti Vladimir Putinin lähipiirin matkailukohteet Venäjän lähialueilla menestyivät tämänvuotisessa Venäjän matkailualan Hotel Awards -kilpailussa.

Igoran matkailukeskus Karjalankannaksen Sosnovossa eli entisessä Raudussa valittiin kisassa vuoden 2021 Venäjän parhaaksi ympärivuotiseksi turistikeskukseksi.

Sortavalassa Laatokan rannalla sijaitsevan Datša Vintera – eli suomalaisittain Winterin huvila -lomakylän ravintola puolestaan valittiin Venäjän parhaaksi hotelliravintolaksi.

Hotel Awards -palkintojen voittajat julkistettiin marraskuun lopulla kolmannen kerran.

PIETARISTA noin 50 kilometrin päässä sijaitsevassa Igorassa turisteille on tarjolla viihdykettä ravintola- ja kylpyläpalveluista laskettelurinteisiin, jäähalliin ja keilailuun.

15 vuotta sitten perustetun ja venäläisittäin hyvin varustellun lomakeskuksen rahoittamiseen on osallistunut tiiviisti Rossija-pankki, jonka pääomistaja on Putinin lähipiiriin kuuluva Juri Kovaltšuk.

Igoran omistavan Ozon-yhtiön nykyinen pääosakas on vaatimattomista oloista miljonääriksi noussut liikenainen Svetlana Krivonogih Pietarista. Krivonoghin tytärtä, vuonna 2003 syntynyt Jelizavetaa, pidetään Putinin nuorimpana tyttärenä.

Igoran palvelut täydentyivät viime vuonna F1-radalla.

Kansainvälinen autoliitto FIA on hyväksynyt Igora Draiv -radan ykköskategorian radaksi, ja vuodesta 2023 lähtien Venäjän F1-kisat ajetaan Igorassa Mustanmeren Sotšin sijaan.

Moottoriratayhtiön yksi osakas on Venäjän toiseksi suurin pankki VTB, josta valtio omistaa 75 prosenttia. Muut osakkaat ovat tunnettu entinen ralliajaja Vladimir Vasiljev sekä presidentti Putinin serkunpoika Mihail Šelomov yhtiönsä kautta.

VINTERIN HUVILA -lomakylä on rakennettu Sortavalan yleisen sairaalan ylilääkärin Gustaf Winterin (1868–1924) kansallisromanttisen huvilan ympäristöön. 1909 valmistunut Eliel Saarisen suunnittelema huvilarakennus on nykyisin museona. 

Sen ympäristöön on rakennettu hotelli, rivitalohuoneistoja sekä huviloita.

Rannassa sijaitsee Hotel Award -palkinnon saanut, Gustaf Winterin nimeä kantava ravintola, jonka seinän kokoisista ikkunoista avautuu näkymä Laatokalle.

Ravintola kertoo tarjoavansa ”aitoa karjalaista ruokaa modernilla otteella”. Listalla on muun muassa hirvenlihaa ja kalaa Laatokasta ja Äänisestä.

Vuonna 2016 niin sanottu Panaman paperit -tietovuoto paljasti, että Putinin ystävä ja tämän Marija-esikoistyttären kummi, sellisti Sergei Roldugin, oli rahoittanut lomakylän taustayhtiöitä.

Lisäksi Juri Kovaltšukin Rossija-pankki on myös myös Winterin huvila -lomakylän yhteistyökumppani.

PALKITTUJEN lomakylien yhteys Juri Kovaltšukiin näkyy myös niiden ravintoloiden viinilistoissa.

Sekä Winterin huvilan lomakyläravintolassa Sortavalassa että Igoran ravintoloissa on tarjolla viinejä krimiläisiltä Novyi Svetin ja Inkermanin viinitiloilta, joiden kerrotaan Krimin valtauksen jälkeen päätyneen välikäsien kautta juuri Kovaltšukin omistukseen.

Inkermanin yksi pääomistajista oli vuosina 2010–2019 suomalainen Hartwallin suku ja sen sijoitusyhtiö. Venäjän vallattua Krimin Ukrainalta EU-maiden liiketoiminta Krimillä kävi mahdottomaksi, ja Hartwallit myivät Inkerman-omistuksensa.

LUE LISÄÄ 16.12.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

OUTI SALOVAARA


« Takaisin