Floristin työ vaatii innovatiivista suunnittelua ja toteutusta viheralan kovassa kilpailussa. – Kukkien sidonta on käsityötä. Ennen kuin sidonta on valmis, kukkien käsittely vaatii paljon työtä. Kuormasta otetut leikkokukat käsitellään yksitellen kau
2022-01-12 09:32:13

Joulu on kukkakaupoissa suurin ja vaativin sesonki

TURKU

– JOULUKUKISTA löytyy tänäkin vuonna moneen makuun. Meillä myyntihitti on jo usean vuoden ajan ollut amaryllis, mutta pintansa pitää myös punainen joulutähti, Vuoden floristi Jutta Toivonen sanoo.

Amaryllis on Jutan mukaan helppohoitoinen, näyttävä, kestävä ja sitä on saatavissa sekä ruukku- että leikkoversiona. Suosituimpien joulukukkien listalta löytyy amarylliksen ja joulutähden lisäksi myös hyasintti.

– Jouluruusukin on suosittu. Sen suloisuus viehättää monia, hän sanoo.

Jutta Toivosen yritys, Kukkakauppa Tähkä, sijaitsee Turun keskustassa Yliopistonkadulla. Jutta seppelöitiin Vuoden floristiksi syyskuussa Kukkakauppiaspäivillä Tampereella.

Vuoden floristi on alalla toimiva, innostunut, inspiroiva ja aikaansa seuraava ammattilainen. Hän tekee työtään suurella sydämellä ja on kiinnostunut kehittämään sekä itseään että koko alaa. 

Jutan äidinäiti oli syntynyt Sortavalan Helylässä

KUKKAKAUPPIAAT eivät ole Jutan mukaan jääneet tuleen makaamaan, kun maailma ympärillä on muuttunut.

– Nykyisin kukkia myydään marketeissa ja monissa muissa paikoissa, mutta erityisesti silloin, kun halutaan laadukkaita kukkakimppuja tai
-laitteita, tullaan ostoksille edelleen alan erikoisliikkeeseen.

Jutta sanoo, että kukkakaupat eivät edusta alkuunkaan auringonlaskun toimialaa. Yrittäjät ovat miettineet useita vaihtoehtoja, miten varmistaa alan elinvoimaisuus.

Minkälainen kukkakauppiaan pitää olla pärjätäkseen 2020-luvulla.

– Kauppiaan pitää kuunnella asiakasta, ymmärtää mitä hän haluaa, seurata kehitystä ja kehittää palveluita sen mukaan, miten kysyntä muuttuu.

– Meille esimerkiksi hyvin toimiva lähettipalvelu on tärkeä asia, Jutta sanoo.

Hän lisää, että myös netti ja some ovat jo pidemmän aikaa olleet olennainen osa kukkakaupan arkea. Uutta on myös yhteistyö Foodoran kanssa. 

– Sen palvelusta voi nyt tilata Tähkästä viittä erilaista, turkulaisittain nimettyä kukkakimppua. Saimme vapaat kädet luoda tuotteet, joilla voi täydentää herkkuhetken.

Jutta iloitsee siitä, että erityisesti nuoret aikuiset ovat entistä kiinnostuneempia viherkasveista ja kukista. He käyttävät niitä paljon.

JUTTA kouluttautui alun perin vaatturiksi, mutta ei  valmistuttuaan kokenut sitä omaksi ammatikseen.

– Työskentelin toistakymmentä vuotta asiakaspalvelutehtävissä turkulaisessa graafisen alan yrityksessä. Avioiduttuani kävin auttamassa anoppiani hänen kukkakaupassaan.

– Sieltä sain kipinän lähteä kouluttautumaan floristiksi Paimiossa sijaitsevaan Ammattiopisto Liviaan. Koulutus kesti 2,5 vuotta. Valmistuin 2012 ja jäin tekemään töitä anopin liikkeeseen.

Vuonna 2018 Jutasta tuli yksityinen elinkeinonharjoittaja. Hän ryhtyi jatkamaan kukkakauppa Tähkää, jonka on perustanut anopin äiti, Talvikki Kaski, 19-vuotiaana 1948.

– Viihdyn tässä työssä. Parasta on asiakaspalvelu ja ihmisten kohtaaminen. Minulla on kaksi työntekijää ja lisäksi ajoittain floristiopiskelijoita työssäoppijoina. Anoppikin käy auttamassa.

Jutta on aktiivisesti mukana kukkakauppa-alan järjestötyössä. Hän on Suomen Kukkakauppiasliiton hallituksen sihteeri ja liiton Varsinais-Suomen piirin hallituksen jäsen. Panostuksestaan järjestötyöhön hän sai syksyllä hopeisen ansiomerkin.

– Järjestötyön kautta on ollut erinomainen mahdollisuus verkostoitua. Nautin osallistumisesta oman toimialani edunvalvontatyöhön. Se antaa ehdottomasti enemmän kuin ottaa.

Lomaakin Jutta on ehtinyt pitää, tosin epäsäännöllisesti. Tänä vuonna kesällä hän oli poissa yrityksestä 1,5 viikkoa ja marraskuussa viikon.

– Käsitöiden tekeminen ja neulominen on minulle tapa rentoutua. Kerttu-mummilla oli sama juttu eli villasukkia tuli hänenkin käsiensä kautta meille lapsenlapsille.

LUE LISÄÄ KARJALA-LEHDESTÄ 16.12.2021

MARKKU SUMMA


« Takaisin