Kolmesta Brusnika-talosta piti tulla moderneja asuintaloja kauniine pihoineen. Toistaiseksi yksikään taloista ei ole valmis. Puolukka-niminen talo on ollut rakenteilla Viipurissa vuodesta 2007 lähtien. (Kuva: VK/Vyborg Interesting)
2022-01-26 11:01:53

Keskeytyneet talohankkeet tuskattuttavat Viipurissa

VIIPURI

KESKENERÄINEN 16-kerroksiseksi tarkoitetun tornitalon luuranko on surullinen näky.

Brusnika- eli Puolukka-niminen talokyhäelmä sijaitsee Viipurin keskustan eteläpuolella Avgustovskaja-kadulla, eteläisen eli Talikkalan torin vieressä.

Ikkunoiden aukot ammottavat tyhjinä, ja harmaan kirjavat paljaat betoni- ja tiiliseinät ovat säiden pieksämät.

120 asunnon taloa alettiin rakentaa 15 vuotta sitten, vuonna 2007. Rakennus ei ole kuitenkaan vieläkään valmis.

Samalle tontille piti nousta kaksi muutakin samanlaista tornitaloa, mutta niiden rakentaminen ei koskaan edes alkanut.

VIIPURILAISET  lehdet ovat vuosien varrella tehneet jutun toisensa perään Puolukka-talon valmistumisen siirtymisestä ja siitä, mikä on uusi valmistumisaika. Kaikki aikataulut ovat kuitenkin pettäneet.

Puolukka-taloyhtiön ensimmäinen rakentaja oli Baltenergomontazh-yhtiö. Se kuitenkin meni konkurssiin vuonna 2014 rakennettuaan seitsemän kerrosta.

Työtä jatkoi Aiber Zvezda -rakennusliike, joka niin ikään rakensi seitsemän kerrosta. Aiber Zvezda meni konkurssiin vuonna 2020.

Nyt Viipurin aluehallinto on käynyt neuvotteluja kahden puuttuvan kerroksen ja talon viimeistelytöiden loppuun saattamisesta taas uuden yhtiön kanssa.

Tällä kertaa työt aikoo ottaa vastuulleen saratovilainen Sistema-rakennusyhtiö.

Venäjän rakennusministeriön on tarkoitus tehdä Sisteman kanssa sopimus rakennustöiden käynnistämisestä uudelleen ensi kesänä.

PUOLUKKA – TALON valmistumista on vuosia odottanut 93 ostajaa, jotka ehtivät tehdä asuntokaupat ennen konkursseja.

Venäjällä tyypillinen käytäntö on, että uudistalojen asunnonostaja maksaa rakennusliikkeelle suuren etumaksun, jolla rakentaminen käynnistetään.

Tyypillistä on kuitenkin ollut myös se, että rakennusliike on ottanut rahat ja mennyt konkurssiin tai kadonnut, eikä asunnonostajalle ole jäänyt sen enempää rahaa kuin asuntoakaan.

Pitkiksi venähtäneistä ja kesken jääneistä rakennushankkeista käytetään Venäjällä nimitystä dolgostroi, mikä tarkoittaa pitkään rakenteilla ollutta.

Tilanne ei ole ongelma vain asuntoa turhaan odottaville tuleville asukkaille ja esteettinen haitta naapurustolle.

Kyse on myös turvallisuusongelmasta. Keskeneräiset vartioimattomat rakennukset vetävät puoleensa seikkailijoita joskus hyvin vakavinkin seurauksin.

Viipurissa traagisin tapaus sattui helmikuussa 2021. Silloin Puolukka-talon 13. kerrokseen kiivennyt 12-vuotias poika tippui ja löytyi kuolleena talon toisesta kerroksesta.

PUOLUKKA-talon ohella yksi paljon Viipurissa keskustelua herättänyt keskeneräinen rakennuskohde on keskustassa nykyisen Lenininkadun eli Torkkelinkadun varrella, lähellä kauppatoria.

Kuusikerroksista uudisrakennusta alkoi rakentaa Prominvest-rakennusyhtiö vuonna 2007. Linnamainen kivitalo olisi muistuttanut ulkonäöltään Viipurin vanhaa rakennuskantaa.

Viivästysten jälkeen rakentaminen alkoi, mutta loppui kun parin kerroksen seinät olivat hädin tuskin pystyssä.

Paljastui, että Prominvestin omistaja ja johtaja olivat vieneet asunnonostajien etumaksurahat ilman aikomusta rakentaa taloa valmiiksi tai palauttaa rahoja.

Omistajan kerrottiin paenneen Dominikaaniseen tasavaltaan, ja hänestä tehtiin kansainvälinen etsintäkuulutus.

Venäjälle jäänyt johtaja haastettiin petoksesta oikeuteen ja tuomittiin 2018 neljäksi vuodeksi vankeuteen.

Selvittely siitä, miten talon rakentaminen saatetaan loppuun, on edelleen kesken.

LUE LISÄÄ KARJALA-LEHDESTÄ 13.1.2022

OUTI SALOVAARA


« Takaisin