Henry Chesbrough (Credit UCBerkeley)
2022-05-18 08:01:56

Viipuri-palkinto Henry Chesbrough’lle

LUT-kauppakorkeakoulun ja Viipurin taloudellisen korkeakouluseuran (VITAKO) myöntämä Viipuri-palkinto annetaan tällä kertaa amerikkalaiselle organisaatioteoreetikko Henry Chesbrough’lle (Haas School of Business University of California, Berkeley, USA). Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Chesbrough tunnetaan erityisesti avoin innovaatio -käsitteen luomisesta.  

VIIPURI-PALKINTO myönnetään noin joka toinen vuosi kansainvälisesti arvostetulle huippututkijalle, jonka työ vaikuttaa merkittävästi myös LUT-kauppakorkeakoulun tutkimukseen ja opetukseen.

”Professori Chesbrough tunnetaan maailmalla laajalti avoimen innovaation isänä. Hän esitteli avoimen innovaation konseptinsa vuosituhannen alkupuolella, ja nyt kaksi vuosikymmentä myöhemmin tämä paradigma on edelleen relevantti”, sanoo LUT-kauppakorkeakoulun dekaani Sami Saarenketo.

Avoin innovaatio (engl. open innovation) tarkoittaa tiivistettynä sitä, että yrityksen pitäisi käyttää sekä ulkoisia että sisäisiä ideoita ja polkuja markkinoinnissaan ja teknologiansa edistämisessä. Chesbrough’n mukaan yrityksillä ei ole varaa luottaa kokonaan omaan tutkimukseensa, vaan niiden kannattaa ostaa tai lisensoida prosesseja ja keksintöjä muilta yrityksiltä.

Lisäksi ne liikeideat, joita ei hyödynnetä yrityksen sisällä, olisi viisasta ohjata yhteistyökumppaneille tai spin-off-yrityksiin.

 

Viipuri-palkinto on Viipurin taloudellisen korkeakouluseuran perustama, ja se myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003. Palkinnon perusteena ovat merkittävät saavutukset strategiatutkimuksen alalla.

VITAKO:n puheenjohtaja Tuomo Rönkkö kertoo, että kansainvälisyys ja yrittäjyys ovat VITAKO:n ytimessä. Viipuri-palkinto on ollut seuralle siten erittäin hyvä sijoitus.

”Saamme houkuteltua suhteellisen pienellä Viipuri-palkinnolla maailmanluokan nimiä LUT-yliopistolle. Palkinnon suurin anti on se, että LUTin tutkijat pääsevät luomaan henkilökohtaisia suhteita ja tekemään tutkimusyhteistyötä tieteen huippunimien kanssa”, Rönkkö toteaa.

 

CHESBROUHG vastaanottaa palkintonsa 3. kesäkuuta 2022 LUT-yliopiston Lappeenrannan kampuksella. Hän pitää tilaisuuden yhteydessä luennon aiheesta "The promise and limits of open innovation after the pandemic". Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta tilarajoituksen vuoksi tilaisuuteen on ilmoittauduttava. Mukaan mahtuu 500 henkeä.


« Takaisin