Valle Resko oli pitkään Suomen ja maailman nyrkkeilyliiton luottamustehtävissä. Kuva: Wikipedia.
2022-06-06 08:24:48

Valle Resko nousi Viipurista olympianyrkkeilyihin

VALFRID RESCH syntyi Karjalankannaksen Uudellakirkolla 3. kesäkuuta 1910. Hän menetti nuorena isänsä. Hän haki siihen lohtua urheilusta ja sisältöä nuoruuteensa. Hän menestyi nyrkkeilyssä, yleisurheilussa, painissa, pesä- ja jalkapallossa sekä uinnissa. Viipurin Voimailijoihin Resch liittyi 13-vuotiaana vuonna 1923. Seuran nimekkäin urheilija oli tuolloin painin kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Oskari Friman. 

Valfrid Reschin lopulliseksi lajivalinnaksi tuli nyrkkeily. Saamiensa oppien ja tunnollisen harjoittelun tuloksena Resch voitti 16-vuotiaana ensimmäisen aikuisten sarjan ottelunsa Porvoossa. Hän osallistui myös SM-kilpailuihin ja voitti kultaa kääpiösarjassa. 

VIIPURILAISILLA ei ollut valmentajaa. Kertomusten mukaan kaupungissa laivoissaan vierailleet merimiehet toimivat toisinaan viipurilaisten otteluvastustajina. Valmentajan puuttuessa tyyli oli melkoisen vapaa, mutta kuitenkin Viipurin Voimailijoiden edustajat selvisivät tyydyttävästi kilpailuissa. Tanskalainen olympialaisten hopeamitalimies Anders Pedersen saatiin ohjaamaan Viipurin Voimailijoiden nyrkkeilijöitä noin puolen vuoden ajaksi vuonna 1925.

Amsterdamin olympiakisoihin vuonna 1928 mennessä suomalaiset nyrkkeilijät olivat hankkineet siinä määrin jo kokemusta, että Suomen Nyrkkeilyliitto pyrki lähettämään sinne omia nyrkkeilijöitämme. Liitto esitti kahdeksaa miestä lähetettäviksi, mutta rahavaikeuksien vuoksi Suomen olympiakomitea sääti kolmen miehen kiintiön. 

NYRKKEILYLIITOSSA nimettiin viisi urheilijaa ehdolle kisoihin. Heidät kutsuttiin kesäkuussa 1928 valmennusleirille. Kutsutut olivat Kaarlo Väkevä, Jonni Hellström, Runar Dickman, Yrjö Virtanen ja Valfrid Resch. Karsinnoissa Suomen mestari Yrjö Virtasen ja Reschin ottelu oli tasainen. Se oli niin tasainen, että voittajaa ottelusta ei nimetty. Resch oli tuolloin vasta 18-vuotias. Olympialaisiin lähetettiin Jonni Hellström, Kaarlo Väkevä ja Valfrid Resch. 

AMSTERDAMIN olympiakehässä vuonna 1928 Resch oli vielä liian nuori ja kokematon. Hän hävisi Argentiinan Pascual Bonfigliolle pistein ja Reschin kisa päättyi siihen. Argentiinalainen ei noussut mitaleille saakka. Kevyessä sarjassa nyrkkeillen Resch voitti SM-kultaa vuosina 1929 ja 1934. Keskisarjan Suomen mestaruuden hän voitti vuonna 1937. Hän muutti nimensä Valle Reskoksi Kalevalan juhlavuonna 1935.

VALFRID RESCH oli mukana perustamassa myös lajinsa erikoisseuraa Viipurin Nyrkkeilijöitä. Nyrkkeilyn valmentajana hän toimi vuosina 1929-1937. Pesäpallo oli hänen toinen lajinsa aikuisena. Lahden Mailaveikoissa hän voitti SM-hopeaa vuonna 1933. Viipurissa hänen seuransa tässä lajissa olivat Havin Kiri ja Viipurin Pallonlyöjät. 

Suomi valmistautui sotien jälkeen Lontoon olympiakisoihin vuonna 1948. Maaliskuussa oli järjestetty SM-kilpailut ja huhtikuussa järjestettiin yhdet olympiakarsinnat.  Nyrkkeilijöiden lopulliset valinnat oteltiin Lahden hyppyrimäen alastulonotkoon pystytetyssä kehässä 25. kesäkuuta 1948. 

NYRKKEILYLIITTO ja TUL saivat kumpikin nimetä Lahteen kuhunkin sarjaan yhden nyrkkeilijän. Raskaaseen sarjaan ei kummaltakaan liitolta löytynyt ottelijaa. Paluuta yrittänyt Valle Resko oli yksi ottelijoista. Hänen mukaan pääsynsä herätti keskustelua, koska hän ei osallistunut kevään aiempiin karsintoihin. Aikalaisten mukaan Lahdessa paikalla oli suuri yleisömäärä. 

Resko voitti Lahdessa keskisarjassa vastustajansa Helge Suomisen ja valittiin Lontoon olympiakisoihin viiden muun nyrkkeilijän lisäksi. Lontoon olympialaisiin nyrkkeilijöiden viimeistelyharjoituksia vetivät valmentajina Sten Suvio ja Elis Ask.

VALLE RESKON vastustajaksi Lontoon olympiakehässä osui Unkarin Lazlo Papp. Otteluavustajana toiminut Elis Ask varoitti Reskoa unkarilaisen kovista koukkuiskuista. Ensimmäinen erä oli mennyt niin hyvin, että Resko tuumi Askille viipurilaisittain: ”Elä sie poika puhu mittää, miehän johan!” Askin kuvauksen mukaan Resko putosi toisessa erässä kuin salaman iskusta. Papp voitti Reskon tyrmäyksellä ja voitti myös keskisarjan kultamitalin silloin 1948 Lontoossa. Hän uusi kultansa vuoden 1952 Helsingin olympiakisoissa ja Melbournen kisoissa 1956.

Valle Resko toimi myöhemmin monissa Suomen ja kansainvälisen nyrkkeilyn järjestötehtävissä. Kansainvälisen nyrkkeilyliiton AIBA:n hallitukseen hän kuului vuosina 1957-1966. Hän kirjoitti nyrkkeilyoppaan ja esiintyi Helsingin olympialaisten kunniaksi tehdyssä elokuvassa Jees, olympialaiset, sanoi Ryhmy. Valle Resko kuoli Lahdessa 2. elokuuta 1988. Hänen poikansa Anssi Resko oli menestynyt ja tunnettu moottoripyöräilijä 1960-luvulla. 

LASSE KOSKINEN


« Takaisin