Ravintola Finnjävelin läskisoosi
2022-06-09 10:33:55

Kenellä olisi resepti Euroopan huipulle?

KATSOKAA tätä kuvaa! Näyttää siltä kuin annos olisi Pablo Picasson maalaus, mutta maku on kuin oman mummon keittiöstä. 

Karjalanpiirakka hämmensi ehkä kaikkein eniten ulkonäöllään. Mutta oli paljon muitakin ruokalajeja, jotka yllättivät, kun helsinkiläinen ravintola Finnjävel loihti perinteiset maut tähän päivään ja tulevaisuuteen.

Aivan kuten Paula Kiviluoma kirjoitti tällä palstalla 19. toukokuuta: Perinteiset ruoat kiinnostavat nykypäivän kokkaajia.  

Tämä ilmiö nousee kotikeittiöstä Michelinin tähtitaivaalle. Nimenomaan suomalaisen perinteisen ruoan ja sen raaka-aineiden uudella tulemisella Finnjävel ansaitsi arvostetun tähtensä.

RESEPTEJÄ heillä on toki entuudestaan, mutta siitä huolimatta ravintola käynnisti kevään korvalla erikoisoperaation uusien kansallisruokien löytämiseksi.

Yhteydenottoja on tullut jo kiitettävästi, mutta jos kuitenkin vielä Karjala-lehden lukijakunnasta löytyisi lisää makumuistoja, tietoa, osaamista ja halua jakaa se huippuravintolalle. (Katso osoite jutun lopusta!)

Mitä sitten on haussa ja onko kynnys korkea? 

Tarvitaan tarinaa ruokalajin takaa. Kenties se tarina kertoo ruoasta, joka on jo kertaalleen päässyt unohtunut tai jonka perinne on enää harvojen taitajien hallussa. Tarina saa kertoa myös tekijöistä.

Luettuaan vinkit huippukokit lähtevät kylään. Jos ideasi tärppää, he tulevat kuulemaan ja oppimaan mielenkiintoista mahdollisesti juuri sinulta.

VASTAVUOROISESTI he kutsuvat sitten oppi-isänsä ja -äitinsä Helsinkiin maistamaan, mitä siitä syntyi, kun ruoka taiottiin tähän päivään ja eurooppalaiseen huipputasoon.

Kynnys ei ole korkea. Tätä vakuuttaa ravintolan läskisoosin kehittämisessä mukana ollut Jouni Kaartinen Juvalta. Tämä tapaus päätyi myös televisioon ja on yhä nähtävänä MTV3:n sarjassa Menu Finnjävel MTV3-palvelussa.

Lopputulosta, joka ei näyttänät perinteiseltä läskisoosilta, Kaartinen kutsui herkullisen näköiseksi ja sitten makuarvio:.

– Mieletön yllätys oli se, että kun sen laittoi suuhun, se ei eronnut äidin tekemästä. Se siis kunnioitti makumaailmaa, hän kuvailee.

Nyt huippukokit Tommi Tuominen, Timmo Linnamäki ja Henri Alén löytäisivät mielellään jotain uuttaa lämmintä kalaa. Siis löytyisikö jotain muutakin kuin kalakeitto ja savukala pääruoaksi? Olisiko se pääpälli? Kalapiiras?

Tällaisen haasteen voi katsoa lähtevän esimerkiksi Saimaalle, Pieliselle, Kymijoelle,  Suomenlahdelle sekä tietenkin muistojen Karjalaan Laatokalle, Viipuriin, Koivistolle, Seiskariin, Suursaareen…

KUKA HALUAA osallistua tähän kansallisruoan erikoisoperaatioon, kertokoon tarinansa.  Etsitään siis perinteistä ruokalajia, sen valmistustapaa ja tietenkin siihen sopivia kotimaisia raaka-aineita.

Se halutaan siirtää mummoilta ja vaareilta seuraaville sukupolville ja salonkikelpoisesti Eurooppaan.

Tätä varten Finnjävel avasi kotisivuilleen https://finnjavel.fi/ osion, johin reseptejä ja tarinoita voi lähettää.

Myös perinteisellä kirjeellä tai postikortilla voi osallistua erikoisoperaatioon, ja osoite on:

Ravintola Finnjävel Salonki, Helsingin Taidehalli Ainonkatu 3, 00100 Helsinki 

SAKARI NUPPONEN


« Takaisin