Kansantanssijat kokoontuivat tanhuamaan
2022-06-15 09:44:31

Hyvinkään Hoijakassa tanssittiin ja laulettiin

Sää suosi mittavaa Hoijakka-perinnetapahtumaa Hyvinkäällä. Karjalaisuus näkyi ja kuului kulttuurintäyteisenä karjalaisena viikonloppuna Hyvinkäällä. 

– Halusimme luoda iloisen ja raikkaan kesätapahtuman, joka on avoin kaikille. Meillä on runsaasti ohjelmaa kaikenikäisille, ja toivotamme kaikki karjalaisesta kulttuurista kiinnostuneet tervetulleiksi osallistumaan Hoijakkaan, kertoo Karjalaisen Nuorisoliiton toiminnanjohtaja Marianne Valola.

– Luvassa on todellinen karjalaisen kulttuurin ilotulitus. Yhdistämällä tapahtumat pystymme tarjoamaan erittäin korkeatasoisen ja monipuolisen ohjelman, sanoo Suistamon laulujuhlien taiteellinen johtaja Satu Niemelä

Suistamon VII laulujuhlilla lavalle nousi Philomela, kansanlaulaja, muusikko ja itkijä Emmi Kuittinen, kanteleryhmä Jovajoa Satu Kirpun johdolla ja lasten kansantanssiryhmä. Philomelaa johti musiikkineuvos Marjukka Riihimäki, jonka juuret ovat Viipurin seudulla.

KANSANTANSSIN pääjuhlaa Pohjoispuiston koulun pihalla saatiin viettää leppoisassa suomalaisessa kesäsäässä. Silmää hiveli parinsadan tanssijan valkoiset paidat ja kansallispukujen kirjo. 

– Ei meitä surulla ruokita, se on ilo joka elättää. Ollaan suomalaisen ja karjalaisen täydellisessä hoijakassa eli vinhassa piirissä. Tanhupiirillä on nyt ilon ja tanssin aika, siis hyvää Hoijakkaa, Karjalaisen Nuorisoliiton puheenjohtaja Outi Mulari sanoi pääjuhlan avauspuheessaan. 

– Kansantanssissa viehättää yhteisöllisyys, iloisuus ja kunnon kohottaminen. Pidetään yhdessä hauskaa, sitä se kansantanssi on, Tarja Kotamäki kuvaili.

Eikä ole niin nogonuukaa vaikka joskus askeleet eivät ihan oikein menisikään. 

– Olin aikoinani laiska liikkumaan ja huomasin pian, että kyllä tästä hien pintaan saa, Lauri Mäkelä vakuutti. 

Musiikki tekee tästä liikunnasta vielä kokonaisvaltaisempaa, molemmat kuvailivat. Ja kun laittaa esiintymisasut päälle, tanssimisesta tulee tosi juhlavaa. 

Mäkelän isä on syntynyt Kivennavalla ja mummon Torkkelin suku on Muolaasta. Kotamäen suku tulee Räisälästä. 

Hoijakassa nähtiin Karjalaisen Nuorisoliiton ja Suomalaisen Kansantanssin Ystävien kansantanssikonsertissa kaikenikäisiä kansantanssijoita lapsista aikuisiin eli monipuolinen kattaus riemukasta kansantanssia ja kansanmusiikkia. 

Kolmipäiväisen tapahtuman Hyvinkäällä järjestivät Karjalainen Nuorisoliitto, Suomalaisen Kansantanssin Ystävät ja Suistamon Perinneseura. 

LUE LISÄÄ KARJALA-LEHDESTÄ 16.6.2022

KRISTIINA IJÄS


« Takaisin