2022-06-15 09:09:40

KOLUMNI 16.6.2022

Yhtä juhlaa

OUTI ÖRN

KARJALAISUUDEN ylistys tiivistyy juhlinnassa. Sosiaalinen yhdessä olo juhlinnan merkeissä on keskeinen osa karjalaisuutta. Aivan ensimmäiset Karjalajuhlat järjestettiin jo talvisodan päätyttyä ja Karjalan Liiton perustamisen jälkeen Helsingissä toukokuussa 1940. Tänään tuttu Karjalaisten kesäjuhlien formaatti kehittyi 1950-luvun aikana usean tapahtuman yhdistelmänä, jossa juhlakokonaisuus muodostui erilaisista kilpailutapahtumista ja hengellisistä tilaisuuksista.

VUOSIKYMMENTEN myötä Karjalaiset kesäjuhlat ovat muodostuneet sellaiseksi kokonaisuudeksi, kuin me sen tällä hetkellä tunnemme. Kesäjuhlilla ovat paikkansa löytäneet urheilun ja hengellisyyden ohella muun muassa musiikki, tanssi, näytelmät, seminaarit, ruokakulttuuri, karjalainen tori, pitäjäesittelyt, sukututkimus ja tutustuminen juhlapaikkakuntaan. Unohtamatta tietenkään viikonlopun huipentumaa eli juhlakulkuetta!

TULEVANA viikonloppuna järjestetään Raumalla 72. Karjalaiset kesäjuhlat. Juhlien järjestelyistä ovat vastanneet Karjalan Liiton Satakunnan piiri yhdessä Karjalan Liiton sekä Rauman kaupungin kanssa. Rauma on erittäin kiinnostava toki oman kulttuurinsa näkökulmasta, mutta myös karjalaisen historian ja kulttuurin näkökulmasta. Useita Koivistolta lähtöisin olleita laivanrakentajia tuli tekemään sotakorvauskuunareita Hollmingin telakalle ja siten koivistolainen laivanrakennusperinne sai jatkoa sotien jälkeen. Satakuntaan karjalaisia asutettiin mm. Hiitolasta, Räisälästä ja Vpl. Pyhäjärveltä. He ovat pitäneet Satakunnassa yllä karjalaisia perinteitä ja karjalaista kulttuuria.

KESÄJUHLIEN ohella ei tule kuitenkaan unohtaa myös lukuisia kesän pitäjäjuhlia. Itselläni on kunnia olla mukana ainakin Uukuniemi-juhlilla Uukuniemellä, Vpl. Pyhäjärvi-juhlissa Sastamalassa, Heinjoki-juhlassa Karkkilassa, Hiitola-juhlassa Porissa sekä videotervehdyksen muodossa Raivola-seuran 50-vuotisjuhlissa. Näiden ohella lähes 30 muutakin luovutetun alueen pitäjäjuhlaa järjestetään kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävän kesäkauden aikana. Eikä myöskään tule unohtaa useita karjalaisten sukujen kesän aikana järjestettäviä sukutapaamisia. 

Koronapandemian vuoksi niin monet juhlat ovat jääneet järjestämättä viimeisen kahden vuoden aikana. Uskon, että ihmisillä on nyt patoutunutta tarvetta nähdä toinen toisiaan kasvotusten näissä tapahtumissa. Kun aikanaan talvi- ja jatkosodan jälkeen näitä juhlia järjestettiin ensimmäisiä kertoja, oli ihmisillä polttava tarve tavata osin eri puolille Suomea sijoitettuja ja sijoittuneita sukulaisia, ystäviä ja naapureita, jotka olivat ennen olleet aivan siinä lähellä. Juhlat antoivat mahdollisuuden kokoontua yhteen, kertoa kuulumisia, itkeä suruja ja iloja. 

USKON, että meillä on tämä tarve olemassa edelleen. Pitkän tauon jälkeen kaipuu ystävien tapaamiseen on suuri ja Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan voi tuoda näihin tapaamisiin uusia sävyjä, kun tilanne on nostanut karjalaisten mieliin kipeitä muistoja tai suvun kokemuksia. 

Maailman mullistusten keskellä olen siis vakuuttunut siitä, että kesän juhlat tulevat enemmän kuin tarpeeseen. Juuri nyt tarvitaan karjalaiset kokoavia tapahtumia, joissa pääsemme käsittelemään iloja ja suruja yhdessä. Omasta puolestani toivotan kaikki karjalaiset ja karjalaisuudesta kiinnostuneet tervetulleeksi Raumalle!

Kirjoittaja on Karjalan Liiton puheenjohtaja


OUTI ÖRN


« Takaisin