Puolustusministeri Antti Kaikkonen vieraili Marskin Majan 80-vuotisjuhlasta. Hän kiittelee kasvanutta suomalaisten maanpuolustustahtoa.
2022-06-15 09:42:11

Marskin maja on veteraanien perinnön muistomerkki

LOPPI

Marsalkka Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivälahjaksi rakennetun metsästysmajan 80-vuotistaivalta juhlittiin Lopella.

Marskin sotilailtaan 1942 saama maja pihapiireineen ei ehtinyt olla kauan alkuperäisessä paikassaan Itä-Karjalan Rukajärvellä. Sodan loppuvaiheissa majan hirret purettiin ja koottiin 1945 uudelleen Lopen Punelia-järven rannalle.

Vuosikymmenten aikana Marskin Majan alueesta on kehittynyt merkittävä turistikohde ja juhlapaikka.

JUURI ENSIMMÄISEN virkakautensa 2012 aloittanut tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi Lopella Marskin Majan historian merkityksen vertaamalla sitä itsenäiseen Suomeen. Kumpikin rakennettiin vaikeissa olosuhteissa ja pystytettiin uudelleen sodan jälkeen.

VALTIOVALLAN tervehdyksen 80-vuotisjuhlaan tuonut puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi Mannerheimin ajan Euroopassa ja tämän hetken ennustamattomuudessa olevan samankaltaisuutta.

– Voimapolitiikka on palannut, kylmän sodan kaltaiset huurut ovat täällä taas ja niiden suuntaa on vaikea ennustaa. Viime aikoja on sävyttänyt vahvasti Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sen aiheuttamat vaikutukset. 

– Ukrainan taistelu maansa puolesta on Suomessa tuonut monien mieliin omat raskaat sotavuotemme ja maatamme noina vaikeina aikoina yhdistäneen maanpuolustushengen.

PUOLUSTUSMINISTERIN mielestä vahva kansallinen, laajaan reserviin perustuva puolustuskykymme on turvallisuutemme kivijalka – nyt ja tulevaisuudessa. Tämä pätee huolimatta päätöksestä hakea puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

–Toivottavasti jäsenyysprosessi saadaan etenemään ripeästi, ja löydämme Suomea, Ruotsia ja Turkkia tyydyttävän tavan edetä siinä lähiviikkojen aikana. 

– Nato-jäsenyys tuo muutoksia, mutta sisältää myös jatkuvuutta. Päätämme edelleen itse puolustuksemme toteuttamisperiaatteista. Asevelvollisuus, koulutettu reservi ja korkea maanpuolustustahto ovat Suomen puolustuksen perusta myös Naton jäsenenä.

SUOMEN puolustuskyvylle kohdistuvat vaatimukset ovat turvallisuustilanteen heikkenemisen myötä kasvaneet. Hallitus on päättänyt tarpeellisista lisäpanostuksista puolustukseen.

– Ukrainan tilanteen takia vapaaehtoisen maanpuolustuksen koulutuksen kysyntä on kasvanut ennennäkemättömän paljon. Maanpuolustus- ja reserviläisjärjestöistä muodostuu tulevaisuudessa entistä tärkeämpi osa myös puolustusvoimien toimintaa muun muassa maanpuolustustahdon, osaamisen tunnistamisen, koulutuksen, rekrytoinnin ja viestinnän tuottajina, Antti Kaikkonen sanoi.

PUOLUSTUSVOIMIEN komentajan kenraali Timo Kivisen mukaan Venäjä on edelleen Suomen haasteena, mutta nyt on alkanut uusi aikakausi.

Puolustusvoimat saa uusia panostuksia tehtäväänsä varten, ja Nato-laajeneminen on hyvässä vauhdissa. Kivinenkin korosti sitä, että oma kyky ja tahto ovat Suomen puolustuksen perustana.

Marskin ”evakkomajasta” on 80 vuodessa
kehittynyt merkittävä matkailupyydys

METSÄSTYSMAJA on jääkärikenraalimajuri Erkki Raappanan ja hänen johtamansa 14.Divisioonan sotilaiden syntymäpäivälahja ylipäällikölle. Majan suunnittelija, rakentajat ja kalustajat löytyivät divisioonan omasta joukosta.

Mannerheim ei tiettävästi halunnut tuottaa majaa Itä-Karjalasta, koska kesän 1944 torjuntataisteluissa perääntyvillä joukoilla oli tärkeämpääkin poiskuljetettavaa. Raappana päätti kuitenkin kuljetuttaa puretun majan Suomeen.

MAJAN uuden yli neljän hehtaarin tontin myivät Carl Gustaf Emil Mannerheimille Saara ja Paavo Kassari omistamansa Leppäniemen kartanon maista symbolisella hinnalla. Marsalkan allekirjoittamaa shekkiä ei ilmeisesti koskaan lunastettu. Kauppakirja on majan seinällä.

Kassarit halusivat lahjoittaa maan, mutta Mannerheim kieltäytyi lahjasta. Näin menetellen kauppa hoitui kumpaakin tyydyttävällä tavalla.

Kenraali Raappana ystävystyi Leppäniemen kartanon omistajien kanssa. Valtiollisen poliisin miehet pidättivät hänet Lopelta Saara Kassarin 50-vuotispäivien aikana 1947. Juhlaväki lauloi kiinnioton aikana spontaanisesti Maamme-laulua.

Mannerheim-ristin ritari Erkki Raappana tuomittiin asekätkentäjutussa ainoana kenraalina puoleksi vuodeksi vankeuteen. Pidätettynä hän oli kahdeksan kuukautta.

OTTAESSAAN metsästysmajansa toisen kerran vastaan Lopella 21.6.1945 Mannerheim oli tasavallan presidentti.

”Oma tupa, oma lupa”, hän sanoi astuessaan majaan. Hän selitti, että omistaa nyt ensimmäisen oman talon. Mannerheim ei saanut virallisesti omistukseensa valtion hänelle lahjoittamaa Kaivopuiston taloa. Kirkniemen kartanon omistaja hänestä tuli vasta myöhemmin.

LUE LISÄÄ KARJALA-LEHDESTÄ 16.6.2022

OLAVI SAARINEN


« Takaisin