Satakunnan Taimitukulle olisi tulossa Mikko Rampan mukaan töihin niin paljon ukrainalaisia kuin yritys pystyy ottamaan vastaan. Kuvassa Juha Rampa, Tiina Rampa, Anette Johansson ja Mikko Rampa. (Kuva: Satakunnan Taimitukku, kuvaaja Inha Balaban)
2022-06-23 12:49:57

Lavialainen puutarha-alan yritys työllistää ukrainalaisia

LAVIA

 KUN SATAKUNNAN Taimitukku ei saanut aikanaan kotimaista työvoimaa lyhytaikaisiin työsuhteisiin, yritys lähti merta edemmäs kalaan ja ryhtyi rekrytoimaan ukrainalaisia kausityöntekijöitä.

Yrittäjä Mikko Rampa kertoo, että hänen isänsä, yrityksen perustaja Juha Rampa,  kutsui ensimmäiset ukrainalaiset kausityöntekijät 2010. Siitä lähtien ukrainalaisia on työskennellyt heillä joka vuosi.

– Monet ovat tulleet meille vuosi toisensa jälkeen. Nyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan sanoimme, että voivat tulla tänne lastensa kanssa. Tänä vuonna meillä on 10 naista, kolme miestä ja seitsemän lasta.

– Kiitos Porin kaupungille, että se on järjestänyt ukrainalaislapsille mahdollisuuden käydä Laviassa suomalaista koulua. Lisäksi lapset käyvät verkossa myös ukrainalaista koulua, Mikko kertoo.

Luokka koostuu lapsista, joiden perheille Satakunnan Taimitukku on tarjonnut asunnon ja mahdollisuuden paeta turvaan sodan jaloista. Luokassa on neljän perheen 8–14-vuotiaita lapsia.

ENSIMMÄISET ukrainalaiset Juha Rampa palkkasi 2010 välittäjän avulla.
Myöhemmin on löytynyt muitakin kanavia.

– Monet Taimitukussa töitä tehneet tulevat meille vuosi toisensa jälkeen ja suosittelevat meitä ukrainalaisille kavereilleen, joita kiinnostaa puutarha-alan kausityö Suomessa, Mikko kertoo.

Sekä Juha että Mikko Rampa ovat tyytyväisiä ukrainalaisiin työntekijöihin. He ovat ahkeria ja hyvin työhönsä motivoituneita, mihin vähäisimpänä syynä ei varmaan liene suomalainen palkkataso.

– Ukrainalaiset voivat olla viisumivapaasti Suomessa kolme kuukautta, mutta työssäoloa varten tarvitsevat kausityöluvan. Jos työskentely jatkuu pidempään, voi hakea jatkolupaa Maahanmuuttovirastosta Helsingistä, Mikko kertoo.

TAIMITUKULLA on kolme erillistä asuntolaa, joissa asuu 16 ukrainalaista.
Lisäksi Juha ja Tiina Rampa ovat antaneet ukrainalaisten käyttöön kesämökkinsä, jossa asuu neljä henkilöä.

– Auttaminen ei ole käynyt voimien päälle. Vielä jaksetaan. Eteenpäin mennään oikeastaan omalla painolla. Ja pääasiahan on se, että ukrainalaisten työpanos on tärkeä yritykselle.

–  Paikkakunnalla on suhtauduttu myönteisesti ukrainalaisiin. Kun Satakunnan Kansa oli tehnyt meistä ja ukrainalaisevakoista jutun, moni lavialainen otti yhteyttä ja ilmaisi halunsa antaa tavara-apua.

– Arvelen, että osa ukrainalaisista palaa kotimaahansa, kun sota on ohi ja jälleenrakennus alkaa. Osa jää Suomeen tai ainakin asuvat täällä pitkään.
Onhan heillä hyvät edellytykset kotoutua tänne.

YRITYKSEN lähtöruutu on vuodessa 1989. Silloin puutarha-alan ammattilaiset Juha ja Tiina Rampa perustivat taimiston nimeltä Satakunnan Taimitukku.

Vuonna 2019 vetovastuu siirtyi Mikko Rampalle ja hänen avopuolisolleen Anette Johanssonille. Mikko on koulutukseltaan metsätalousinsinööri AMK ja Anette bioanalyytikko AMK.

Porin itäisessä osassa Laviassa sijaitseva Satakunnan Taimitukku on perennojen kasvatukseen erikoistunut perheyritys. Se on alallaan maan suurin.

– Tuotamme perennoja tukkumyyntiin puutarhamyymälöille, julkissektorille ja viherrakennukseen. Tilaustyönä kasvatamme myös orvokki- ja mansikka-amppeleita.

– Asiakkaita meillä on ympäri maata.  Työllistämme oman väen lisäksi vakituisesti kahdeksan ulkopuolista työntekijää. Merkittävimmät kilpailijat ovat keskieurooppalaisia yrityksiä, Mikko kertoo.

YRITYKSEN vahvuuksia ovat tehokas taimituotanto, tasalaatuiset ja virusvapaat taimet sekä nopeat toimitukset.

– Suurimmat haasteet ovat ulkomainen halpatuonti ja kotimaassa raaka-aineiden hintojen nousupaine. Puutarha-alan yritykset käyttävät paljon turvetta kasvualustana, ja nyt sen käyttö EU:ssa on vaakalaudalla.

Mikko ja Anette viihtyvät yrittäjinä. He saivat johtaakseen hyvässä iskussa olevan yrityksen Mikon vanhemmilta, jotka jatkavat edelleen työntekoa yrityksessä.

– Työvoima on suurin yksittäinen kuluerä. Minulla ja Anetella oli hyvä tuuri, että isän ja äidin rekrytoima henkilökunta jatkaa meidän leivissä ja on sekä osaavaa että motivoitunutta, Mikko sanoo.

LUE LISÄÄ KARJALA-LEHDESTÄ 16.6.2022.

MARKKU SUMMA


« Takaisin