Päätoimittaja Paula Kiviluoma ja tuottaja Jessica Turkia.
2022-08-03 09:51:33

PÄÄKIRJOITUS 4.8.2022

Sanat eivät riitä kertomaan

RAKKAAT Karjala-lehden lukijat, kirjoitan teille nyt viimeistä Karjala-lehden pääkirjoitusta. Tiedän joukossanne olevan lukuisia tilaajia, joille Karjala on tullut vuosikymmeniä ja lehti on teille tärkeä.

”Karjala-lehti on ainoa lehti, joka kertoo Karjalasta,” totesi eräs tilaaja puhelinkeskustelumme aikana juuri tätä pääkirjoitusta kirjoittaessani.

Ajatusten käydessä varsinaista vuoristorataa on vaikea saada jutun juonesta kiinni. Pidän itseäni puheliaana karjalaisena, mutta nyt olen melko sanaton. Sanat eivät riitä kertomaan miten pahalta nyt tuntuu.

KARJALA-LEHDESTÄ on sanottu sen olevan ovi karjalaisuuteen, Karjalaan, sen nykyisyyteen ja menneisyyteen. Karjala-lehti on toiminut karjalaisuuden äänitorvena sekä perinne- ja historiatiedon kerääjänä. Mutta mitkään näistä ansiokkaista tehtävistä pelkästään eivät riittäneet turvaamaan lehden tulevaisuutta. 

Karjala-lehden yli satakymmenvuotinen taival on nyt kuljettu – käytetyt keinot talouden kohentamiseen tai tilauskannan nousuun eivät tuottaneet tulosta.

Lauluja Karjalasta lauletaan radiossa: viimeisiä laulujaan Karjalasta laulavat siellä karjalaiset, nämä maailman hienoimmin pettymyksensä kestäneet ihmiset.”

– Eeva Kilpi, Naisen päiväkirja 1978

UUSIEN tilaajien tai ilmoitusasiakkaiden kiinnostuminen pienen levikin omaavaan lehteen on työ, jossa eteen tulee aina se kuuluisa Karjalan mänty, johon päätä on lyöty. Vaikka olemme mielestämme onnistuneet saamaan lehden sisällön kiinnostavaksi ja ulkoasunkin monien kokeilujen jälkeen kohdalleen, ei se levikkiä lähtenyt kasvattamaan. Mielenkiintoista, koska karjalaisuus elää nähdäkseni kuitenkin eräänlaista nousukautta ja Karjala, karjalaisuus ja omat juuret kiinnostavat entistä enemmän. Lukuisissa kansalaisopistoissa ja foorumeissa järjestetään tulevana syksynä Karjala-aiheisia luentosarjoja ja kursseja ympäri Suomea. Kaustisen kansanmusiikkijuhlien teemana oli Karjala – ”kesän onnellisimmille päiville” löysi tiensä yli 40 000 kävijää.

 

ENNEN VUODENVAIHDETTA pidimme lehtipalaveria tuolloisen toimitusjohtajan kanssa. Innokkaina löimme lukkoon vuoden 2022 teemanumerot. Elokuun 4. päivän lehden merkkasimme pitäjäjuhlateemanumeroksi.

Kesäkuussa osallistuimme Karjalan Liiton kesäjuhlille Raumalle – esittelimme Karjala-lehteä ja markkinoimme tilauksia. Olimme iloisia saadessamme monia kymmeniä tilauksia. Emme tuolloin todellakaan tienneet, että tilanteet muuttuisivat näin nopeassa rytmissä. Pahoittelumme teille kaikille, joille emme nyt enää pysty luvattuja lehtiä toimittamaan. 

Heinäkuisen ilmestymistauon jälkeen oli tarkoitus julkaista lukupaketti, johon oltaisiin koottu iso rypäs juttuja kesän pitäjäjuhlista. Heinäkuussa lomiemme aikana saimme kuitenkin ikäviä uutisia lehtiyhtiön hallitukselta sekä lomautuspaperin. Elokuun ensimmäinen lehti jää nyt viimeiseksi osaltamme. Teemalehti syntyi, mutta hieman erilainen kuin suunniteltiin. 

 

KARJALA-LEHDEN toimituksessa teimme kovasti töitä ”kahteen pirkkoon”, jotta olisimme saaneet joka toinen viikko uskollisille tilaajillemme mielenkiintoisen ja kokonaisvaltaisen lukupaketin. Haaste oli kova – lehdestä piti tulla uutislehti. Mutta siihen ei kyllä joka toinen viikko ilmestyvä lehti helpolla pysty eli aikataulullisesti se vain ei aina onnistu.

Mutta mahtavan ja ammattitaitoisen avustajakaartimme kanssa saimme Karjala-lehdestä kuitenkin sellaisen, jota moni tilaajamme kehui lukevansa kannesta kanteen. Iso kiitos ja halaus avustajillemme – teillä on suuri karjalainen sydän!

 

VIIMEINEN mennyt reilu puoli vuotta tuntuu nyt kuin kovalta urheilusuoritukselta. Loppukirin jälkeen maalissa voimme vain vastata tuttuun urheilukysymykseen – miltä nyt tuntuu. Teimme kaiken sen minkä pystyimme, mutta se ei vain riittänyt pelastamaan rakasta Karjala-lehteämme.

PAULA KIVILUOMA

päätoimittaja

JESSICA TURKIA

tuottaja


« Takaisin