2022-08-03 10:21:48

Tämä erä päättyi tappioon – taistelu jatkuu

Tämä erä päättyi tappioon – taistelu jatkuu

Hyvät sanomalehti Karjalan tilaajat, lukijat ja ilmoittajat!

Pitkäaikainen taistelu vuonna 1904 perustetun sanomalehti Karjalan pitämiseksi elossa on valitettavasti päättynyt tällä erää. Lehteä kustantavan Karjala Lehti Oy:n hallitus joutui toteamaan 21.7.2022, ettei lehden julkaiseminen ole enää taloudellisesti mahdollista yhtiön sijoitussalkun tyhjennyttyä.

Sijoituksilla on katettu lehden julkaisemisesta aiheutuneita tappioita. Enää se ei ole mahdollista. Tämä lehti jää tällä erää Karjalan viimeiseksi numeroksi. Lehtiyhtiön hallitus on tästä päätöksestä yhtä harmissaan kuin lehden toimittajat, uskolliset tilaajat, lukijat, Facebook-tykkääjät ja ilmoittajat. Ei tässä näin pitänyt käydä.

Lehteä on uudistettu ja parannettu, ja se on säilyttänyt levikkinsä kohtuullisesti verrattuna lehtialan yleiseen kehitykseen. Toteutettu saneerausohjelma alkoi purra koko voimallaan huhtikuusta lähtien, ja se on vakauttanut yhtiön taloutta olennaisesti – mutta liian myöhään. Lisämurheita aiheutui siitä, ettei pandemian lamauttama ja jo ennestäänkin vähäinen ilmoittelu lehdessä ole elpynyt.

LEHTIYHTIÖN HALLITUS  on päättänyt yksimielisesti kutsua Karjala Lehti Oy:n ylimääräisen yhtiökokouksen koolle 5.9.2022 Karjalataloon. Hallitus esittää sille Karjalan Lehti Oy:n asettamista selvitystilaan ja selvitysmiehen valitsemista tehtävää hoitamaan.

TAISTELU EI OLE kuitenkaan vielä ohi. Hallitus esittää nimittäin ylimääräiselle yhtiökokoukselle myös, että lehden julkaisuoikeudet, nimi, brändi, arkisto ja tilaajarekisteri myydään Karjalan Liitolle pientä korvausta vastaan. Näin siksi, että pääomistajat ovat halukkaita takamaan niiden säilymisen luotettavissa käsissä. Se on hyvä uutinen ja antaa toivoa.

Liiton sisäinen työryhmä selvittää parhaillaan, onko Karjalan Liitolla edellytyksiä ryhtyä lehteä julkaisemaan. Liiton on määrä kertoa suunnitelmistaan ja päätöksentekoaikataulustaan ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

KARJALASTA ei tehtäisi liiton jäsenlehteä, mutta toki nykyisen kaltainen järjestösisältö kuitenkin jatkuisi. Uudistettavan Karjalan pitäisi tulla toimeen omalla tulorahoituksella. Sen takia on äärimmäisen tärkeää, että Karjalan tilaajat, lukijat ja ilmoittajat sekä koko karjalainen kansa lähtisi mukaan tähän uuteen pelastusoperaatioon yhdessä Karjalan Liiton kanssa.

Toimitus ja hallitus ovat saaneet jatkuvasti kuulla, että lehti on tärkeä karjalaisuuden ikkuna ja tietokanava ja että sitä arvostetaan. Nyt on kaikkien korkea aika muuttaa nuo sanat teoiksi. Karjalan Liitonkaan ei ole mahdollista julkaista lehteä tappiollisena. Karjala tarvitsee tuekseen entiset tilaajat ja mainostajat sekä paljon uusia. 

JOS UUDISTETTU Karjala alkaa ilmestyä ylimenokauden jälkeen, on todennäköistä, että saamatta jääneiden lehtien hyvitystä jossakin muodossa selvitetään uuden lehden tilaajille.

 

Risto Uimonen 

hallituksen puheenjohtaja

040 552 0206

Timo Pellikka

vt. toimitusjohtaja

0400 7034 136« Takaisin