Pojat kattavat pärekattoa uuteen kotiin. SA-kuva
2022-06-14 14:26:09

Siviilien elämää rintamien takana vuosina 1939-44

TAMPERE

TAMPERE Talvisodan ja raskaiden evakkovuosien alkamisesta tulee syystalvella kuluneeksi 80 vuotta. Noina vuosina Karjala-lehden etusivuja täyttivät rintamalla kaatuneiden kuolinilmoitukset, uutiset sodan kulusta ja siviilien arkeen liittyvät käytännön asiat; kadonneiden ihmisten, karjan ja omaisuuden etsintää sekä kuulutuksia yritysten ja viranomaispalvelujen uusista asemapaikoista.

Heinäkuussa 1944 alkoi esimerkiksi Panssarimarkka -keräys aseveliperheiden ja kaatuneiden omaisten hoitoon. Sotainvalidien Veljesliitto ja Lotta Svärd -yhdistys jakoivat tilapäisavustuksia. Työantajiin vedottiin sotainvalidien työllistämiseksi.

´´Evakuoitavan väestön ilman ostokortteja tapahtuva muonitus loppuu, kun evakuoitu on saavuttanut hänelle määrätyn sijoituspaikan. Tämän jälkeen hän siirtyy joko omavarais- tai korttitalouteen,´´ linjasi Kansanhuoltoministeriö. Ruotsista ja Tanskasta saadun lastenruoan jakelusta vastasivat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Koteja kodittomille lapsille ry., joka sijoitti vuonna 1943 yhteensä 276 lasta.

Siviilien evakkotiestä vuosina 1939–44 koottu näyttely on esillä Tampereen Suomalaisella Klubilla. Karjala-lehti kokosi näyttelyn SA-kuvista ja klubin tiloihin Puutarhakadulle tulee myös hieman ajan henkeen liittyvää esineistöä Karjalaisseurojen Tampereen piiriltä. Kaikille avoin maksuton näyttely kuvaa osaltaan muun muassa lasten ja naisten kohtaloita tuona aikana.

SA-kuviin on lisätty faktatietoa. Osa teksteistä on Karjala-lehden Evakkojuna 2017-tapahtuman yhteydessä saaduista tarinoista.

 

 Näyttelyä voidaan esitellä myös muina aikoina sopimuksen mukaan, yhteydenotot: sointula@kolumbus.fi / Sointu Lanki.« Takaisin