Korona yhdisti tämän vallattoman kolmikon. Yhdessä tekeminen on heille helppoa. – Vielä ei edes tiedetä, mitä kaikkea tulevaisuudessa kehittelemme yhdessä, he toteavat.
2020-07-08 09:33:43

Korhoskat tekevät makumatkoja Karjalaan

VALTIMO

Valtimon Puukarista kuuluu tällä hetkellä kummia. Kaksi Korhosta Taru ja Anni löivät hynttyyt yhteen ja mukaan tuli vielä viestinnän ammattilainen Matti Koukkari. Kevään mittaan kolmikolta alkoi syntyä verkkokursseja, joissa kerrotaan vanhojen karjalaisten perinneruokien valmistuksesta sekä luonnonmukaisen ruoan saattamisesta ruokapöytiin. 

– Meitä kaikkia yhdistää pohjoiskarjalaisuus, perinteiden kunnioittaminen ja näköjään vielä samanlainen hulluus. Puhetta ja naurun räkätystä riittää koko ajan. Ajattelin, että minun on itse alettava tehdä vanhoja perinneruokia, koska kumpikaan mummo ei ole niitä enää tekemässä, Taru Korhonen sanoo. 

Verkkokurssien mainoksessa lukee, että aloita matkasi ensimmäisen luokan emännäksi Kaks Korhoskaa -verkkokurssien avulla. Näillä kursseilla opit taidot vaivaamiseen, rypyttämiseen, hapattamiseen ja hortoiluun.

– On haluttu olla videoilla just semmoisia kuin ollaan. Ronski huumori ja meidän oma murteemme näkyy siellä. Ainakin karjalanpiirakan teosta ja sen malleista on kaikki huumori revitty irti. Facebook ei näytä kaikkia sanoja hyväksyvän, ja on se tietysti hyvä muutenkin vähän nätimmin puhua, Korhoskat nauravat. 

Ennen yhteisiä videoita Korhoskat sekoitettiin koko ajan toisiinsa tai heitä luultiin vähintään siskoksiksi. Taru Korhonen on pitänyt suosittua Instagram-tiliä Hellasta itään ja kirjoittanut Mikä Itä -blogia. 

– Eihän me sukua olla, sielunsiskoja kylläkin. Sekaannuksen ymmärtää, samanlaisia iloisia ja pahasuisia lotvakkeita kumpikin. Korhonen on myös hyvä ja käytännöllinen perusnimi salolla. Kaikkihan täälläpäin on Korhosia, Taru Korhonen sanoo.

Kolmikko sanoo, että heidät yhdisti kulkutauti korona. Poikkeustilan tultua kaikkien omat hommat menivät uusiksi. Taru Korhonen on opintovapaalla. Anni Korhosen Majatalo meni kiinni ja Matti Koukkarin työt omassa audiovisuaalisen alan yrityksessä vähenivät. 

– Ensin mietittiin Tarun kanssa Facessa, että mitähän tehtäis. Ja kun keksittiin idea, niin muistettiin, että meillä on tuttu ammattilainen kuvaaja ja otettiin seuraavaksi Mattiin yhteys. Tärkeintä näin isossa projektissa on, että kemiat pelaavat. Nauretaan ihan katketaksemme yhdessä ja ideat vaan sinkoilevat ilmassa. Yhdessä tekeminen on helppoa. Eikä vielä tiedetä, mitä kaikkea kehitellään tulevaisuudessa. Tämä oli vasta alkua, Anni Korhonen miettii. 

Korhosten kuvaamia verkkokursseja on nyt viisi. Yksi kurssi on erilaisista karjalaisista piirakoista. Toinen leivinuunin jälkilämmössä syntyvistä pataruuista, joista tärkein on karjalanpaisti. Hapanmaitotuotteet ovat myös kuuluneet ennen vanhaan kotona tehtäviin herkkuihin. Lisäksi on kurssit ruisleivän teosta ja yrteistä.

– Villiyrttien keräys eli hortoilu ja niiden käyttö on kuulunut pitkään Puukarin Pysäkin ruuan valmistukseen, joten niistä teimme oman verkkokurssin. Nythän on pellot täynnä keltaista herkkua eli voikukkia. Orvokit kasvavat parvekkeella järkiruokien koristeiksi. Keräilyssä on omat jipponsa, joten siihen tulee meiltä ohjeita, Anni Korhonen kertoo. 

Puukarin Pysäkin emäntä Anni Korhonen on saanut luonnonmukaisen elämän ajattelun sekä työskentelytavat perintönä vanhemmiltaan Anita ja Heikki Ovaskaiselta. He perustivat aikoinaan majatalon ja omalla maatilalla Puukarissa on aina kunnioitettu vanhoja työtapoja ja viljelymenetelmiä. 

– Tämmöistä kaikkea puuhattiin korona-aikaan, joten siitä olikin meille paljon hyötyä. Näitä voi käydä ihastelemassa osoitteessa: www.majatalonpuoti.fi . Verkkokursseihin kuuluu video-ohjeet, joita voi katsella niin paljon kuin haluaa. Siellä on ohjeet ja pääsy sisäpiirin ryhmään, jossa voi kysellä neuvoja ja erityisesti esitellä omia onnistumisia, tekijät sanovat. 

ULLA KORKATSU


« Takaisin