2020-07-22 09:12:35

Sosiaalisten suhteiden uusi normaali

KATSON peltomaisemaa mökkimme ikkunasta kuten olen katsonut maaliskuun puolesta välistä alkaen. 30 neliötä ympäröivät mäntylautaiset seinät ovat tulleet kevään aikana hyvinkin tutuiksi. Aika on opettanut paljon itsestä sekä siitä millainen on sosiaalisten suhteiden rooli meille ihmisille. Montaa asiaa on kaivattu, mutta myös paljon positiivista uutta on tullut elämäämme.

Heti maaliskuussa täytyi luoda kaikki arkirutiinit uudelleen. Työ onneksi piti kiireisenä ja nopeasti huomasikin, että kaikkihan sujuu lähes yhtä hyvin etäyhteyksillä kuin aiemminkin. Monia myönteisiä asioita etätyö toi mukanaan ja suomalainen toimistoarki siirtyi vikkelästi korona-aikaan.  Parasta oli, että työpaikalla oli heti kun heräsi eikä siirtymiseen tarvinnut käyttää aikaa.

Ennen koronaa etäpalaverit olivat harvassa ja jos niitä olikin, niin ei kukaan pitänyt videokameraa päällä.  Ensimmäinen oppi etäpalavereissa olikin, että ihmisten kohtaamisessa täytyy yrittää luoda normaalia fyysistä kohtaamista vastaavat olosuhteet ja nähdä muut osallistujat. Vaikka videopalaveri onkin nyt normikäytäntö, niin ihmisten ruumiinkielen tuntemista ei silloin pysty kommunikaatiossa samalla tavalla hyödyntämään kuin aiemmin.

KESÄKUUN lopulla kävin toimistolla ensimmäistä kertaa maaliskuun jälkeen ja vietimme iltaa työkavereiden kanssa. Oli mahtavaa jutella useampi tunti työkavereiden kanssa ja purkaa kevään aikana tapahtunutta face-to-face.

Vaikka olemme tiimin kanssa pitäneet päivittäisiä kahvihetkiä, niin pikaiset kuulumisten vaihtamiset käytävillä ja kahvikoneen äärellä muiden työkavereiden kanssa ovat jääneet vähiin. Small talk etäpalaverien alussa on jäänyt vähiin, kun usein mennään suoraan asiaan.

Tämä kevät aiheuttaa varmasti pysyvän muutoksen asiantuntijoiden toimistotyöhön, toimistotiloista tulee sosiaalista kanssakäymistä tukevia tiloja, kun taas työpöytätyötä tuskin tullaan tekemään niin paljon enää yhdessä tilassa. Oman kodin toimistotyömahdollisuuksiin tullaan sen sijaan panostamaan.

Myös kuntosali- ja ryhmäliikuntaharjoittelu ystävien kesken vaihtui lenkkeilyyn lähimaastossa ja oma vakiolenkki löytyi helposti. Samalla huomasi, että urheiluun liittyy myös vahvasti sosiaalinen kulma, kun saa hikoilla yhdessä toisten kanssa. Sitä ei nyt ollut.

Sosiaalisen paineen puuttuessa täytyi itse ottaa vielä voimakkaammin itseään niskasta kiinni ja erilaisten treenisovellusten määrä puhelimessa kasvoi kevään edetessä. Kevät opetti siis jotain myös itsekurista ja itsensä motivoimisesta.

YHTEYDENPITO ystäviin muutti muotoaan. Yhteisiä illanviettoja pidettiin videoyhteydellä ja uusia WhatsApp-ryhmiä syntyi erilaisten kaveripiirien ympärille, joihin kerrottiin mitä kukakin tekee.

Joiltain osin yhteydenpito kavereihin jopa lisääntyi, kun aiemmin työmatkoihin tai kaupassa käyntiin käytetty aika vapautui muuhun. Mutta kun ensimmäistä kertaa etäyhteydenpidon jälkeen pääsi halaamaan parhaita ystäviä, niin muisti sen, mitä fyysinen läheisyys ystävyyteen tuo.

Yksi parhaista asioista oli seurata luonnon heräämistä kevääseen. Miten paljon pelto tänään vihertää enemmän ja miten paljon päivä piteni tänään. Asioita, joita kaupungissa ei huomaa.

Puutarhaa sai mökillä kuopsuttaa joka ilta heti kun töistä pääsi irtautumaan ja monet useamman vuoden odottaneet mökkiprojektit etenivät vihdoin. Aika monessa perheessä varmaan pohditaankin nyt, että pitäisikö kaupunkiasumista vähentää ja siirtyä myös työvuoden aikana mökkiasukkaaksi. Niin mekin.

Kirjoittaja toimii strategiajohtajana mainostoimistossa ja vapaa-ajallaan edistää karjalaista kulttuuria.


TOMI HÄRMÄ


« Takaisin