2021-07-21 09:14:40

Venäjä käy loputonta sotaa myrkkyjättiputkea vastaan

Hyvät kaupungin asukkaat! Välttäkää 13.–17. heinäkuuta metsissä kulkemista ja pitäkää ulkona liikkuessanne silmällä lapsia ja kotieläimiä – kaupunki suorittaa jättiputkimyrkytyksiä!

Näin varoitti Priozerskin eli Käkisalmen kaupunki asukkaita Facebookia vastaavassa venäläisessä VKontakte-palvelussa heinäkuun alussa.

Samanlaisia viestejä kantautui kesällä ympäri Venäjää.

Myrkyllisestä Kaukasian jättiputkesta on tullut suuri ongelma ja kasvin hävittämisoperaatioista jokakesäinen rutiini yhä useammissa Venäjän kylissä ja kaupungeissa.

Lue lisää
2021-07-21 09:12:35

Riina Happonen on Bhutanin ainoa suomalainen

THIMPHU

PÄÄDYIN tänne pääasiassa mielenkiintoisen toimenkuvan myötä. Nyt pidän täällä tehtävästä työstä, maasta ja ihmisistä niin paljon, että tämä on mitä mieluisin paikka työskennellä, Riina Happonen sanoo.

Riina on toiminut suomalaisen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan maaohjelmakoordinaattorina Himalajalla Intian ja Kiinan välissä sijaitsevassa Bhutanin kuningaskunnassa syksystä 2018 alkaen.

– Täällä ei ole muita suomalaisia ja ylipäätään ulkomaalaisia on vähän.

– Jatkan vielä pari vuotta Bhutanissa. En tiedä, minne siirryn sen jälkeen, Riina sanoo.

Suomen kiertävä suurlähettiläs käy Bhutanissa pari kertaa vuodessa. Lähin suurlähetystö sijaitsee Intiassa, mutta sinne on hankala päästä. Tällä hetkellä ei Riinan mukaan pääse lainkaan.

Lue lisää
2021-07-21 09:07:47

Karjalaisuus säilyy osana suomalaista kulttuuria

KARJALAISEN kulttuurin, perinteen ja identiteein säilymiseen tulevaisuudessakin oli vankka usko SuomiAreenan keskustelufoorumin osallistuneilla. Aiheena oli ”Siirtokarjalaiset sopeutuivat–kokemusten merkitys nyt ja tulevaisuudessa”.

– Karjalan Liitolla on vahvat perusjärjestöt. Kun ne jaksavat toimia, niissä on voima, jolla karjalaisuus säilyy tulevaisuudessakin. Karjalaiset ovat aktiivisia ja lähtivät uusillakin asuinalueillaan kaikkeen uuteen toimintaan. Siitä voi olla hyötyä, jos tulevaisuudessa joudutaan tilanteeseen, jossa pitää muuttaa yhteiskuntaa, ainoa keskusteluun osallistunut evakko Armas Komi kiteytti. Hän on lähtöisin Raudusta.

Lue lisää
2021-07-21 09:01:16

KOLUMNI 22.7.2021

ELÄMÄNI ensimmäiset kaksi vuosikymmentä soutaminen oli soutelemista: lumpeita, ulpukoita, sudenkorentoja, vesikirppuja, rantakalaa saaressa, mattopyykkiä ajan silittämillä laakeilla rantakallioilla. Pääsin papan mukaan katiskoita kokemaan. Hän muisti aina kehua miten hyvin osaan soutaa. Muutenkin pappa antoi ymmärtää, että olen Suuri Ihme, osaan ihan mitä vain. Kun olin viisi, pappa opetti minulle seitsemän kertotaulunkin.

Lue lisää
2021-07-21 08:56:58

LUE 22.7.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

• Karjalaisuus esillä SuomiAreenalla

• Venäjä käy loputonta sotaa myrkkyjättiputkea vastaan

• Riina Happonen on Bhutanin ainoa suomalainen

• Lotat vaalivat arjen turvallisuutta, valmiussuunnitelma rakenteilla

• Karjalankielinen musiikki ja itämainen tanssi kohtaavat

Lue lisää
2021-07-19 14:28:00

KOLUMNI

Niinistön arvostus hämmentävän suurta

 

RISTO UIMONEN

 

Presidentti Sauli Niinistöön tyytyväisten määrä kohosi uuteen ennätykseen, 90 prosenttiin, viime torstaina HS-gallupissa. Tyytymättömiä oli vain yksi prosentti.

Noin korkeita valtiojohtajien hyväksyttävyyslukemia on totuttu näkemään epädemokraattisissa maissa. Suomi on vakaa demokratia, joten 90 prosentin rajan rikkoutuminen herättää hämminkiä. Voiko kukaan presidentti toimia koskaan niin, että hänen työnsä tulos vastaa todellisuudessa gallupiin haastateltujen korkeaa käsitystä työssä onnistumisessa? 

Lue lisää
2021-07-21 09:10:28

Koronaseula tiukentui itärajalla

LIIKENNE Suomesta Venäjälle ja Venäjältä Suomeen on normalisoitunut jalkapallon EM-kisoja edeltäneelle tasolle. Tosin kesän aikana rajanylitysliikenteen rajoituksiin on tehty muutoksia, jotka ovat hieman lisänneet rajanylitysliikennettä.

Taso on kuitenkin kaukana ajasta ennen koronaa, sillä raskaan liikenteen osuus rajaliikenteestä on ollut noin 60 prosenttia koko liikenteestä Nuijamaan raja-asemalla ja Vaalimalla noin 35 prosenttia.

Nuijamaan kautta saapui Suomeen kesäkuussa keskimäärin 120 henkilöautoa ja Vaalimaan kautta 160.

Lue lisää
2021-07-21 09:10:11

Raunioituva Domuksen talo luvataan restauroida

VIIPURI

JOKO VIIPURIN arkkitehtuurin pahoin rapistunut helmi ja valmistuessaan 1904 jopa Suomen hienoimpana kerrostalona pidetty Domuksen talo Linnankadulla vihdoin remontoidaan?

Ensimmäisen kerran suojeltua taloa piti remontoida jo neuvostoaikaan 1980-luvulla, kertoi venäläinen Kommersant-talouslehti. Talo ehdittiin tyhjentää asukkaista, mutta remonttia kuulunut.

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen talo on pysynyt heitteillä ja asumattomana. Se on kärsinyt tulipaloista ja vandalismista, ja esimerkiksi katto ja välikatot ovat sortuneet.

Viime vuonna viranomaiset totesivat talon olevan romahdusvaarassa muun muassa kantavissa rakenteissa olevien halkeamien vuoksi, ja Linnankatu suljettiin Domuksen talon kohdalta autoilta ja jalankulkijoilta.

Lue lisää
2021-07-21 09:02:06

Sotilaskotiliitto juhlii satavuotistaivaltaan

SUOMEN ensimmäinen sotilaskoti avasi ovensa Helsingissä Vuorikadulla 7.5.1918 Helsingin Nuorten Miesten Kristillisen yhdistyksen toimesta. Sotilaskoti on ollut alusta lähtien varusmiehen vihreä keidas, joka tuo kaivattuja lepohetkiä ja virkistystä palvelusaikaan.

HNMKY oli hakenut toimintamallin veljesjärjestöltään Tanskasta. Sotilaskotiliitto perustettiin sotilaskotiyhdistysten kattojärjestöksi vuonna 1921 eli vuosi 2021 on liiton sadas toimintavuosi. 

Liiton pääasiallinen tehtävä on tukea sotilaskotiyhdistysten toimintaa niiden varmistaessa edelleen jokaiselle varusmiehelle sotilaskodin peruspalvelut palveluspaikasta riippumatta.

Lue lisää

Sivu 1     Vanhemmat julkaisut >