2021-10-20 09:34:23

Katoavatko Harppulinnan viimeisetkin jäänteet?

1900-LUVUN ALUN  valokuvissa näkyy poikkeuksellisen koristeellinen ja arkkitehtuuriltaan omalaatuinen puuhuvila, jonka kruununa on 15 metrin korkeuteen kohoava näkötorni.

Valokuvat kertovat pihan runsaista istutuksista, huvilan koristeellisista portaikoista ja sisustuksesta, johon ovat kuuluneet tummasävyiset tapetit ja tyylihuonekalut.

Kellomäen eli nykyisen Komarovon merenrantatörmällä sijaitsi Harppulinnana tunnettu Villa Arfa, Terijoen kuuluisin huvila. 1908 valmistunut huvila edusti art nouveauta eli jugend-tyyliä, jolle ovat ominaisia epäsymmetrisyys, keveys ja lasitetut terassit.

Itse huvilasta on jäljellä vain valokuvia.

Lue lisää
2021-10-20 09:31:23

Haastan kaikki suomalaiset unelmoimaan riittävän isosti

VINEYARD UTAH

– ARKINEN  työ saa merkityksen, kun voi ponnistella kohti unelmaa. Ihminen uupuu eli hänellä ei ole energiaa mennä eteenpäin kohti uutta, jos elämästä katoaa merkityksellisyys.

Viimeksi Havaijilla Oahun saarella Laiessa Brigham Young yliopiston liiketoiminnan johtamisen professorina toiminut Helena Hannonen haastaa kaikki etsimään itselleen riittävän isoja unelmia.

Unelmat ovat parhaimmillaan polttoainetta arkiseen uurastukseen. Ne pitävät mielen positiivisena, koska jotakin parempaa on odotettavissa. Surkeimmassa asemassa ovat Hannosen mukaan ne, jotka ovat lopettaneet unelmoinnin ja vajonneet näköalattomuuteen.

– Vuosien varrella olen auttanut tuhansia miehiä ja naisia muun muassa urasuunnittelussa, johtamistaidossa ja elämänmuutoksissa. Siinä työssä olen huomannut, että usein ihmisten unelmat eivät ole tarpeeksi suuria.

Lue lisää
2021-10-20 09:28:08

Pajot-festivaali tarjosi laulua, tanssia ja elokuvaa

KONTIOLAHTI

KARJALAISEN musiikin ja kulttuurin Pajot Sygyzy -festivaali 8.–9. lokakuuta toi Kontiolahden kotiseutukeskuksen perinnemaisemaan laulua, tanssia, elokuvaa ja sähköjouhikonkin. 

Pajot Sygyzyn aluksi Kyynelkanavat-hankkeen tutkijat ja taiteilijat toivat iltaseminaarissa esille itkuvirsien jatkumoa ja roolia tässä ajassa. Liisa Matveinen itki Pajot-rahvaan tervetulleeksi. 

Lue lisää
2021-10-20 09:24:47

KOLUMNI 21.10.2021

Harrastamisen voima

OUTI MULARI 

 

YKSI LEMPILAUSAHDUKSISTANI on Johann Wofgang von Goethen vanha viisaus: ”Ihmisen pitäisi joka päivä kuulla ainakin yksi pieni sävelmä, lukea hyvä runo, nähdä hieno taulu ja jos vain mahdollista, sanoa muutama järkevä sana.” Loppuun lisäisin vain muistutuksen ”ja hankkia itselleen hyvä harrastus”. 

Harrastus voi luoda tulevaisuuden uran tai ammatin, se opettaa uusia taitoja, rytmittää vapaa-aikaa ja kiinnittää ihmisen osaksi yhteisöä. Harrastaminen on tärkeää myös aikuiselle. Itselleni torstain kansallispukukurssi on jo kuuden vuoden ajan ollut hengähdyshetki arkeen. Tusina eri-ikäisiä naisia yhteen kokoontuneena yhteisenä asiana rakkaus tekemiseen. Jokaisen kansallispuvut valmistuvat, aikanaan ja pisto kerrallaan, tärkeimmän asian ollessa itse matka, ei niinkään lopputulos. 

Lue lisää
2021-10-20 09:24:57

LUE 21.10.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

• Karjala-lehti kotiin entistä jämäkämpänä

• Katoavatko Harppulinnan viimeisetkin jäänteet?

• Emeritaprofessori Helena Hannonen: "Haastan kaikki suomalaiset unelmoimaan riittävän isosti"

• Pajot-festivaali tarjosi laulua, tanssia ja elokuvaa

• Yliluonnolliset kokemukset toivat sota-ajan ihmisille myös turvaa

• Karjalan keittiö: Perinneruoat toivat Michelin tähden

• Uusi sarja - Anna Kortelainen jäljittää talvisodan kokemista Karjalan lukijoiden silmin

Lue lisää
2021-10-20 09:37:17

KARJALA KOTIIN ENTISTÄ JÄMÄKÄMPÄNÄ

Tilaushinnat laskevat

 

Sanomalehti Karjala tiivistää ilmestymiskertojaan ensi vuonna. Lehti ilmestyy 24 kertaa kotiin kannettuna. Ilmestymispäivänä pysyy torstai.

Karjala Lehti Oy:n hallitus on nimittänyt lehden vt. päätoimittajan Paula Kiviluoman päätoimittajaksi sekä Jessica Turkian tuottajaksi 1.1.2022 alkaen.

Karjalan pitkäaikainen toimittaja Päivi Parjanen-Vättö jää lomalle vuodenvaihteessa ja sen jälkeen pois lehden palveluksesta.

Yhtiön toimitusjohtajana jatkaa Pertti Hakanen.

Lue lisää
2021-10-20 09:31:33

Uusi Viipuri olisi nopeuttanut menetyksestä toipumista

HELSINKI

Sanomalehti Karjala oli yksi valtakunnan sanomalehdistä, joka julkaisi toukokuun 3.päivä 1941 sivulla 4 lyhyen uutisen suunnitelmista perustaa viipurilaiselle siirtoväelle kaupunki Kokkolan ja Raahen välille. 

Ehdotuksen uudesta asutuskeskuksesta teki Siirtoväen Huollon Keskuksen johtaja Urho Kekkonen.

Historioitsija ja tietokirjailija Anna Kortelainen kertoo tuoreessa Uusi Viipuri -kirjassaan faktaa ja fiktiota yhdistäen, millainen suunnitelma Viipurin jälleenrakentamiseksi Pohjanlahden rannalle ehdittiin välirauhan aikana tehdä ja millainen kaupungista olisi toteutuessaan tullut.

Lue lisää
2021-10-20 09:28:20

Lotilla oli tärkeä osuus Suomen itsenäisyyden puolustamisessa

Lottien ja lottatyttöjen sukupolvi pelasti Suomen ja sen itsenäisyyden. Naisten rooli eri tehtävissä oli merkittävä sotien aikana.

Tätä korosti Puolustusvoimien komentaja kenraali Timo Kivinen puhuessaan Lotta Svärd 100 -juhlagaalassa Helsingissä.

Lotat vapauttivat miehiä aseelliseen palvelukseen rintamalle, noin 25 000 miestä talvisodan aikana ja jatkosodan aikana vielä enemmän.

Lue lisää
2021-10-20 09:25:33

Karjalaisilla oli suuri osa Parkanon kasvutarinassa

PARKANO

PARKANO on Pohjois-Satakunnan laaja metsäkunta ja vilkas liikennekeskus sekä eräs kaukolalaisten nykyisistä asuinsijoista.”

Luonnehdinta on Karjalasta vuodelta 1951. Lehti eli suuruutensa aikoja ja ulotti reportaasimatkansa evakkojen uusille asuinsijoille ympäri maata.

Kun Kihniö vuonna 1920 irtautui itsenäiseksi kunnaksi, tippui Parkanon asukasluku. Sitten seurasi valtava kasvu, johon siirtolaisilla oli suuri vaikutus:

Lue lisää

Sivu 1     Vanhemmat julkaisut >