2021-03-03 10:01:45

Tykistökeskitys järisyttää maata Päämajamuseossa

MIKKELI

HUHTIKUUN lopussa Mikkelissä avautuva Sodan ja rauhan keskus Muisti tulee olemaan alallaan ennennäkemätön yhdistelmä viime sotien päämajan autenttisuutta ja unohtumattoman todentuntuista virtuaalikokemusta.

Se, minkä piti toteutua Lappeenrannan Linnoituksessa, toteutui Mikkelissä. Paavo Lipposen, silmäterä Tali-Ihantala-keskus , josta tuli matkan varrella sotahistoriakeskus Kannas, on saanut Mikkelissä sellaiset puitteet ja taloudellisen selkärangan, jollaisia Lappeenranta ei pysty tarjoamaan.

Ideaansa Paavo Lipponen ei hylännyt, vaikka toteuttamispaikka vaihtui. Seniorivaltiomies istuu Muistin hallintoneuvoston puheenjohtajana.

 

RAKENNUKSEN muutostöistä vastaa Mikkelin kaupungin tilapalvelujen rakennuttaja Saija Himanen,  joka kertoo muutostöiden sujuneen ongelmitta ja pysyneen budjetista.

Rakennusmiehillä on ollut tuuria, jonka ansiosta kiinteistö sai lisäripauksen salaperäisyyttä.

Lue lisää
2021-03-03 09:59:40

Kuorolaulu tukee ikääntyvien hyvinvointia

HELSINKI

KUOROLAULULLA voi olla samansuuntaisia kognitiivista eli tiedollista toimintakykyä edistäviä vaikutuksia kuin soittoharrastuksella, 
tohtorikoulutettava, psykologi  Emmi Pentikäinen Helsingin yliopistosta sanoo.

Pentikäinen ja hänen useasta kollegasta koostuva ryhmänsä kartoittivat vastikään arvostetussa kansainvälisessä tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa kuorolaulun terveyshyötyjä.

– Tutkimus tehtiin osana pitkittäistutkimusta, jossa seurataan kuorolaulun  pitkäaikaisvaikutuksia kognitioon sekä emotionaaliseen että sosiaaliseen hyvinvointiin. Mukana oli 106 kuorolaulajaa ja 56 verrokkia, kaikki olivat vähintään 60-vuotiaita.

Lue lisää
2021-03-03 09:57:46

Viipuria arvostettiin johtavana teatterikaupunkina

TEATTERINTUTKIJA ja -historioitsija FT Pentti Paavolainen tutki myös Viipuria teatterikapunkina. Teatterin juuret ulottuvat Viipurin koulun ruotsinkielisiin koulunäytelmiin 1600-luvulla. Venäläisen upseeriston ja kaupunkilaisten tarpeisiin oli Tervaniemelle rakennettu teatteritalo (Das Komödienhaus) 1700-luvun toisella puoliskolla.

Vuonna 1832 valmistui Vahtitorninkadun ja Possenkadun kulmaan kivinen teatteritalo, joka oli pitkään Suomen parhaita. Siinä aloitti toimintansa Suomalainen Ooppera (Suomalaisen Teatterin lauluosasto) 1873. Rakennus tuhoutui jatkosodan alussa 1941.

Lehtimies Jaakko Leppo kirjoitti 1930-luvusta, että Viipurissa teatteriharrastuksen ylläpitäjinä ja näyttämön tukijoina oli kaikkien kansankerroksien jäseniä, joilla oli omat teatterinsa. Vuonna 1899 teatteritalossa aloitti Suomalainen Maaseututeatteri, jonka tärkein taloudellinen takuumies oli Juho Lallukka.

Lue lisää
2021-03-03 09:55:11

KOLUMNI 4.3.2021

Yhdessä yksin?

OUTI MULARI

 

TÄNÄ talvena on puhuttu paljon lasten ja nuorten asemasta koronakriisin keskellä. Heidän elämänsä on muuttunut monin tavoin, merkittävimpänä harrastamisen rajoitukset ja etäopiskelun normiutuminen. Voimme ihan syystä olla huolissamme siitä, miten nuoret jaksavat tämän poikkeuksellisen ajan. He ovat varmasti kyllästyneitä ja väsyneitä koko koronaan. Sinä ja minä olemme, päättäjämmekin ovat. Silti on jaksettava pestä käsiä, muistaa turvavälit, pitää etäisyyttä. Vaikka harva meistä haluaa olla yksin.

On eri asia olla yksinäinen kuin yksin. Verkostoitua voi myös verkossa ja varsinkin nuorille se on luonteva kanava myös ystävyyssuhteiden ylläpitoon. Tähän mahdollisuuteen niin järjestöt kuin eri palvelutarjoajat ovat tarttuneet upeasti.

Lue lisää
2021-03-03 10:02:42

LUE 4.3.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

• Sodan ja rauhan tiedekeskus Muisti avautuu huhtikuun lopussa

• Viipuria arvostettiin johtavana teatterikaupunkina

• Tohtorikoulutettava Emmi Pentikäinen: Kuorolaulu tukee ikääntyvien hyvinvointia

• Karjala-lehti on tärkeä karjalaisuuden välittäjä

• Kannaksen leluteollisuus oli kotimaisen lelunvalmistuksen asialla

• Kannaksen rajaseutu suuren vakoilusodan näyttämönä

Lue lisää
2021-03-03 10:00:08

Jukka Jalonen on ylpeä karjalaisista juuristaan

RIIHIMÄKI

SUOMEN MIESTEN jääkiekkomaajoukkueen kahdesti maailmanmestaruuteen valmentanut Jukka Jalonen on ylpeä karjalaisista juuristaan.

Leijonat valmistautuvat hänen johdollaan kevään Latvian MM-kisoihin, joista toinen isäntämaa Valko-Venäjä jätettiin kohun saattelemana pois. Suomi puolustaa 2019 saavuttamaansa mestaruutta. Viime vuoden kisat Sveitsissä peruuntuivat koronaviruspandemian takia. Kotikisat ovat 2022 Helsingissä ja Tampereella.

Koronavirus koettelee edelleen. Päävalmentaja antoi haastattelun etäyhteyden kautta. Koko Suomen joukkue joutui Ruotsin EHT-turnauksesta palattuaan kotikaranteeniin, koska yhdellä pelaajista todettiin koronatartunta ilman oireita.

Ennen Malmön turnausta kaikki todettiin testeissä puhtaiksi ja varotoimenpiteitä noudatettiin tarkasti turnauksen aikana.

Lue lisää
2021-03-03 09:57:55

Karjalan kielen elvytyshanke käynnistyy

JOENSUU

OPETUSMINISTERIÖ on myöntänyt Itä-Suomen yliopistolle 200 000 euron hankerahan, jolla kahden vuoden aikana luodaan pohja tulevalle karjalan kielen elvytystyölle.  

– Kaksi vuotta on lyhyt aika, 200 000 euron rahasumma on myös rajallinen, mutta tänä aikana voimme tehdä verkostoitumistyötä, tukea karjalan kielen käyttöä ja luoda pohjaa tulevalle. Yliopisto ei tietenkään yksin elvytä kieltä, vaan siihen tarvitaan kieliyhteisön toimintaa. Me luomme apuvälineitä ja autamme, kertoo hanketta johtava professori Helka Riionheimo.

Yliopiston johto ja opetusministeriö neuvottelivat pitkään Karjalan kielen elvytysohjelman päätymisestä Joensuuhun. Neuvotteluvaiheessa hankkeelle tehtiin toimenpideluonnos.  Nyt alkamassa on luonnoksessa hahmoteltujen suunnitelmien kehittäminen yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Lue lisää
2021-03-03 09:55:46

Sopraano Marjukka Tepposelle
 kiinnitys Metropolitaniin

HELSINKI

SOPRAANO Marjukka Tepponen on saanut kiinnityksen New Yorkin maineikkaaseen Metropolitan-oopperaan. Hän on siellä ensi vuonna helmikuusta huhtikuuhun.

Jatkoakin on luvassa riippuen siitä, miten Marjukka hoitaa hommansa. Tatjanan cover-rooli  Jevgeni Onegin-produktiossa on hänen mukaansa mahtava juttu.

– Olin tammi-helmikuussa 2020 laulamassa tuon roolin Seattlen oopperassa. Se meni hyvin ja sen pani merkille myös katsomossa istunut Metropolitanin edustaja. Hän teki minulle tarjouksen.

– Agenttini Jan Hultin, jolla entisenä Savonlinnan Oopperajuhlien johtajana oli tiedossa lista Metropolitanin tarpeista, laittoi nimeni listalle. En odottanut mitään, mutta hyvin kävi.Tähän mennessä Marjukka on tehnyt suurimman osan ulkomaankiinnityksistään Itävallassa Grazissa ja Bregenzissä ja Yhdysvalloissa Seattlessa.

Lue lisää
2021-03-03 09:53:51

KOLUMNI 25.2.2021

”Kirjoitan sydämeni pohjasta”

 

RIITTA UOSUKAINEN

 

OLIN juuri aloittanut koulun, kun sain tädiltäni kangaskantisen päiväkirjan. Mitäs minä tähän nyt kirjoitan, kysyin isosiskoltani. Kirjoita vaikka, että tänään oli hauska päivä, vastasi sisko. Niillä sanoilla aloitin vastedes jokaisen päiväkirjamerkinnän.

”Olen kirjoittanut pienestä pitäen. Toisella luokalla kirjoitin joulujuhlaan näytelmän, jossa olin pääosassa. Ainekirjoituksista sain hyviä arvosanoja ja palautetta, että kirjoitan sydämeni pohjasta.”

Riitta Uosukainen on aina rakastanut suomen kieltä ja kirjallisuutta. Siksi minusta tuli äidinkielen opettaja. Opettajavuosina kirjoitin joitakin oppikirjoja. Kansanedustaja- ja puhemiesvuosina kirjoittaminen oli kirjeiden, kolumnien ja puheiden kirjoittamista.

Lue lisää

Sivu 1     Vanhemmat julkaisut >