2020-10-21 10:27:41

Sekava liittokokous poiki eroamisia

Karjalan Liiton 23.8. liittokokouksen pöytäkirjan tarkastuksessa tuli esiin epäselvyyksiä ääntenlaskussa. Lisäksi Karjalaisten Pitäjäyhdistysten Liitto pyysi kokouksen kulusta lisäselvitystä. Selvityksen tulos jäi vain hallituksen tietoon.

Vaikka juridisesti henkilövalinnat olivat liittohallituksen mukaan päteviä, pyysi kansanedustaja Heikki Autto (kok) eroa valtuuston toisen varapuheenjohtajan tehtävästä.

– Pöytäkirjan tarkastuksessa ilmeni, että on olemassa perusteltu epäilys siitä, että kirjattu päätös ei mahdollisesti toteuta vaalissa ilmaistua liittokokouksen tahtoa. Näin minulla ei ole mahdollisuutta toimia kyseisessä tehtävässä. Heikki Autto toteaa.

Myös Eevaliisa Kurki pyysi eroa liittohallituksen toisen varapuheenjohtajan tehtävästä. Voimassa olleiden sääntöjen mukaan hän ei ollut liittokokouksessa vaalikelpoinen. Vaalikelpoinen oli alle 75-vuotias ehdokas ja tehtävässä jatkanut Kurki täytti kesällä 77 vuotta. Sääntömuutos ikärajan poistamisesta käsiteltiin loppuun vasta äänestysten jälkeen, joten ehdokasasettelun aikana ehtona oli tuo ikäkelpoisuus.

Lue lisää
2020-10-21 10:20:53

Nuorisoliitto ja pitäjät iskevät kampanjassa hynttyyt yhteen

POIKKEUSAIKA poiki uusia avauksia myös karjalaiseen järjestötoimintaan. Karjalainen Nuorisoliitto ja Karjalaisten Pitäjäyhdistysten liitto KPYL käynnistävät #minun juureni -kampanjaa. 

Kyseessä on verkossa toteutettava juttusarja, jossa karjalaisia juuria omaavia nuoria tuodaan esille tarinoilla.

– Koronaepidemian rajoitukset pakottivat perumaan monia tilaisuuksiamme, joten kehitimme juttusarjan toiminnan näkyvyyden parantamiseksi varsinkin nuorten keskuudessa, kertovatKarjalaisten Pitäjäyhdistysten liiton puheenjohtaja Kirsi Juura ja Karjalaisen Nuorisoliiton puheenjohtaja Outi Mulari.

Lue lisää
2020-10-21 10:19:11

Itärakentajien muistot kansien väliin

SUOMALAISET rakensivat  Seitsemänkymmentäluvulta lähtien Neuvostoliittoon tehtaita, hotelleja, kokonaisen kaupungin. Millaista itärakentajien elämä oli rajan tuolla puolen, lähinnä Svetogorskissa ja Kostamuksessa?

 

AJALLAAN ja viimeisen päälle hoidetut sotakorvaukset olivat vakuuttaneet neuvostopäättäjät suomalaisen teollisuusrakentamisen korkeasta laadusta.

Eipä ihme, että erinomaiseksi havaittua Suomi-osaamista haluttiin Neuvostoliittoon lisää, vaihtokauppana. Vastineeksi urakoista saatiin öljyä, osana idänkauppaa.

Itäprojekteista tuli 1970–1980 -luvuilla sen verran jättiläismäisiä, etteivät yksittäiset suomalaisyritykset voineet niitä enää toteuttaa. Rahkeet eivät riittäneet. Tehtiin järjestelyitä ja suurimmat suomalaiset toimijat perustivat yhteenliittymän, Finn-Stroin.

Lue lisää
2020-10-21 10:10:58

KOLUMNI 22.10.2020

Kuva karjalaisuudesta

OUTI ÖRN

 

MITÄ miettii karjalaista toimintaa harrastava Ritva tai Pentti kahvia juodessaan ja Karjala-lehteä lukiessaan? ”Piirakoita pitäisi paistaa seuraavaan oman Karjala-seuran tilaisuuteen ja syksyn viimeinen kyykkäkisa järjestää. Voisi näitä hommia siirtää jo uusille tekijöille, mutta tunkua näihin tehtäviin ei ole. Jostain karjalaisesta eripurasta ne tuolla lehden palstalla kirjoittelee. Mitä lie Helsingin kotkotuksia. Ei ne taida tätä meidän arkea täällä ymmärtää, keskenään kinastelevat.”

Näin voisin arvailla.

Lue lisää
2020-10-21 10:04:24

LUE 22.10.2020 KARJALA-LEHDESTÄ

• Nuorisoliitto ja pitäjät iskevät kampajassa hynttyyt yhteen

• Sekava liittokokous poiki eroamisia

• Itärakentajien muistot kansien väliin

• Farkut murensivat neuvostoaatteen

• Kansallinen näkökulma häivytti kansanrunoista karjalaisuutta

• Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn: Jälleenrakennuksessa on käyttöä karjalaiselle tulevaisuususkolle

Lue lisää
2020-10-21 10:22:10

Pahimmat aukot Viipurin seurakuntien arkistoissa

VUODENVAIHTEESSA 1949–1950 lakkautettiin luovutetuille alueille jääneiden paikkakuntien seurakunnat. Karjalassa oli evankelis-luterilaisia seurakuntia 49 sekä Inkerin pakolaisten seurakunta. Ortodoksisia seurakuntia oli 20.

Lue lisää
2020-10-21 10:19:27

Kansanedustaja Hilkka Kemppi on ylpeä karjalaisista juuristaan

Asikkala

ASIKKALALAINEN ensimmäisen kauden kansanedustaja Hilkka Kemppi on varttikarjalainen. 

Kempin vaija Erkki Kemppi syntyi Antreasta itsenäistyneessä Vuoksenrannassa Karkialan kylässä lähes 100 vuotta sitten, vuonna 1922. Vaija sisaruksineen ehti kuolla jo ennen Hilkka Kempin syntymää, mutta monenlaiset opit ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle.

Lue lisää
2020-10-21 10:11:20

”Sain makeat unet mummon kainalossa”

Utrecht

Vaikka äidinäidin kuolemasta on jo yli kaksikymmentä vuotta, minulla saattaa vieläkin joskus olla ikävä häntä, Hollannin Utrechtissa asuva Satu Johanna Siiskonen kertoo.


Lue lisää
2020-10-21 10:08:02

KOLUMNI 15.10.

Luottamuksen vaalijoilla kova vastuu

OUTI MULARI

 

JOKA VUOSI unohdan, kuinka täysi kuukausi on maailman tylsin ja rauhallisin syyskuu. Kotona kalenteri täyttyy vanhempainilloista ja kaverisynttäreistä, Karjalaisen Nuorisoliiton toimistolla aherretaan tulevan vuoden toimintasuunnitelman parissa ja töissä runnomme kasaan vuosi-inventaaria ja osakeyhtiön tilinpäätöstä.

Lokakuun alussa aina huokaisen, että taas tästä selvittiin, ensi vuonna muistaa sitten taas. Varautua, karsia kaiken turhan, varata mummin viikoksi 

kylään ruokkimaan lapsia. Pakkohan tätä kaikkea ei olisi suorittaa kuukaudessa, mutta luottamus omaan venymiseen kantaa kaaoksen yli.

Lue lisää

Sivu 1     Vanhemmat julkaisut >