2021-09-22 10:02:31

Sissi Enestam haki astronauttikoulutukseen

HELSINKI

EUROOPAN  avaruusjärjestö ESA:n astronautiksi haki tämän vuoden helmikuussa 307 suomalaista. Suomalaisista hakijoista 59 oli naisia ja 248 miehiä. Helsinkiläinen avaruustieteen tohtorikoulutettava Sissi Enestam oli yksi heistä.

Hakijoita oli yli 22 000. Astronauteiksi valitaan vain 20 hakijaa. Heistäkin osa valitaan ura-astronauteiksi, osa jää odottelemaan mahdollista avaruuskomennustaan reserviin.

Naishakijoiden määrä nousi edelliseen hakukierrokseen verrattuna. Vuoden 2008 haussa naishakijoita oli 15 prosenttia, tällä kierroksella heitä oli jo 24 prosenttia. 

Nyt oli myös ensimmäinen kerta, kun fyysisesti rajoittuneen oli mahdollista hakea ja tulla myöhemmin valittua astronautiksi. Lisäksi astronauttien yläikäraja nostettiin 50 vuoteen edellisestä 37 vuodesta. Sissi on 35-vuotias.

Lue lisää
2021-09-22 10:04:54

Uusi turistikeidas nousee Sortavalan Kirjavalahdelle

SORTAVALA

APTEEKKARI Tauno Jääskeläisen entisen huvilan tienoosta Sortavalan Kirjavalahdella on tulossa jälleen yksi uusi turistikohde venäläismatkailijoiden suosimaan Karjalan tasavaltaan.

Laatokan pohjoisrannalla, Petroskoihin johtavan vilkkaan valtatien varrella sijaitseva huvila on tunnettu Neuvostoliitossa ja Venäjällä Säveltäjien talona, sillä se on ollut Venäjän säveltäjäliiton omistuksessa ja muusikoiden lomakäytössä.

Noin sadan metrin päähän huvilasta valmistui viime vuoden syksyllä uusi hotellirakennus. Alueen investoinnit eivät kuitenkaan jää tähän.

Rantala-nimen saaneen hotellin viereen on Stolitsa na Onego -verkkolehden mukaan tulossa myös näköalaravintola ja 270-paikkainen konserttisali.

Rakenteilla on lisäksi kävelytunneli valtatien alitse. Petroskoihin johtava maantie sijaitsee hotelli- ja huvila-alueen ja Laatokan välissä, ja tunnelilla varmistetaan turistien turvallinen pääsy rantaan.

Alueelle suunnitellaan myös muistomerkkiä Kirjavalahdessa aikoinaan työskennelleelle kuuluisalle venäläiselle kuvataiteilijalle Nikolai Roerichille.


Lue lisää
2021-09-22 09:56:10

Kalle Lehmuksen ura katkesi Kekkoseen

MANÖÖVERI  on tilannetajua vaativa toimenpide sekä politiikassa että sodankäynnissä, joskus aliarvostaen takinkäännöksikin kutsuttu.

Vailla sotilastutkintoa ja rintamakokemusta puolustuslaitoksen ja -hallinnon hierarkiassa edenneen everstin ja jatkosodan jälkeen puolustusministeriksi kohonneen Kalle Lehmuksen junailemia manöövereitä tarvittiin.

Jatkosodan aikana syntyi sodanjohdossa konflikteja, jotka johtuivat henkilökemioista, ideologisista näkemyseroista tai molemmista. Silloin Kalle Lehmuksen sana ja tilannetaju olivat tarpeen.

Lasse Lehtisen ja Jussi Lehmuksen uutuuskirjassa ”Salaista sotaa – Mannerheimin demari Kalle Lehmus”  osin hämärän peitossa ollut everstin ura Puolustusvoimien tiedotuksessa, tiedustelussa ja puolustushallinnossa saa vihdoin kattavan selvityksen. 

”Mystinen SDP-vaikuttaja” nousi Mannerheimin esikuntaan jo vuonna 1939.

Lue lisää
2021-09-22 10:05:32

KOLUMNI

Sanna Marin rikkoo rajoja

 

RISTO UIMONEN

 

KOHU Sanna Marinin nahkarepusta voi vaikuttaa joutavanpäiväiseltä. Taustalla on kuitenkin vakava asia. Miten pääministeri käyttää valtaansa?

Reppukohua ei olisi ilman Marinin somessa julkaisemaa videota. Hän esitteli siinä ostamaansa Pihka-reppua, hinta 359 euroa. Kohu ei kuitenkaan koske pääministerin tyyristä ostosta vaan huomioarvoa tuotteelle, jonka omistajan siskon Marin tuntee.

Alistiko Marin pääministeri-instituution palvelemaan yksittäisen yrityksen kaupallisia tarpeita? Vastaus on kiistaton. Marin julkaisi itse videon omalla Instagram-tilillään, jolla on lähes 500 000 seuraajaa, joten hän tiesi edistävänsä repun menekkiä. Hän ei ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Marin puffasi viime vuonna Trendi-lehden tyylikkäässä kuvassa Kalevala-korua.

Lue lisää
2021-09-22 09:44:18

LUE 23.9.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

• Uusi turistikeidas nousee Sortavalan Kirjavalahdelle

• Kalle Lehmuksen ura päättyi Kekkoseen

• Sissi Enestam hakei astronauttikoulutukseen

• Ana Botero ja Olavi Kiviniemi muuttivat kaupungista maalle yrittäjiksi

• Tykkimies Hugo Soinille muistokivi Mäntsälään

• Jääsken kirjojen tuuletus Lappeenrannan kirjastossa

Lue lisää
2021-09-22 09:59:20

Karjalainen tapahtumakenttä herää

Koronavirus ja sen tuomat rajoitukset aiheuttivat karjalaisella tapahtumakentällä laajasti peruutuksia juhlien, kokousten  ja matkojen järjestelyihin. Pitäjäjuhlat ovat peruuntuneet suurilta osin jo kahtena kesänä. 

Rokotekattavuuden alkaessa lähennellä 80 prosenttia, on rajoitustoimia voitu jo purkaa.

Jo kovin kaivattuja juhlia ja kokoontumisia on päästy järjestämään niin virtuaalisesti ”etänä”, hybridimallilla tai terveysturvallisesti turvavälit huomioon ottaen.  Monet tapahtumat on striimattu YouTube-kanavalle, kuten esimerkiksi Äyräpään kotiseutupäivä Lahdessa sekä Kirvu-kihut Kärkölässä. 

Lue lisää
2021-09-22 09:56:30

Arjen asioista päätetään kunnanvaltuustoissa

VANTAA

- KUNNISSA  päätetään arjen kannalta kaikkein tärkeimmistä asioista. Esimerkiksi terveydenhuolto, koulut, kirjastot, teiden kunnossapito ja kaavoitus ovat kaikki kunnan vastuulla.

Vantaan kaupunginvaltuustoon kesäkuun kuntavaaleissa valittu Nina Nummela sanoo, että äänestäminen on helpoin tapa vaikuttaa siihen, mihin suuntaan kotikuntaa kehitetään. Ei ole sama, kuka valtuustossa istuu.

– Tästä syystä minua harmitti, että ihmiset äänestivät niin laiskasti.
Esimerkiksi Vantaalla äänestysprosentti oli jopa historiallisen alhainen, vain runsaat 48 prosenttia äänioi-keutetuista kävi äänestämässä. 

Lue lisää
2021-09-22 09:46:20

Mokoma valloittaa rauhallisesti sekä rankasti

KAUHAJOKI

VUONNA 1996 perustettu Mokoma on kuulunut suomenkielisen raskaamman metallimusiikin kärkiyhtyeisiin lähes 20 vuotta. Bändi sai laajempaa suosiota Kurimus-kolmoslevyn Takatalvi-singlellä, kunnes teki sitten ison läpimurron Tämän Maailman Ruhtinaan Hovi -albumilla 2004. Ne ilmestyivät Sakara Records -levy-yhtiön kautta.

– Meidän mielestämme Kurimus oli läpimurto, mutta toisaalta Tämän Maailman Ruhtinaan Hovi vei suosiota ja musiikkiamme seuraavalle tasolle. Sakara Records piti perustaa puolipakon edessä, koska kukaan ei tarjonnut meille uutta levytyssopimusta. Levy-yhtiö oli varmaan minun ideani, mutta laulaja Marko Annala taisi keksiä nimen, muisteli kitaristi Tuomo Saikkonen.

Lue lisää
2021-09-22 09:44:28

KOLUMNI

Pohjois-Karjala 300-vuotta                                                                                                              

JANI KARHU

tutkija, Itä-Suomen yliopisto

 

Pohjois-Karjalassa juhlistetaan tänä syksynä maakunnan 300 vuoden taivalta. Maakunnan synty ajoitetaan Uudenkaupungin rauhaan 1721. Tuolloinen rahvas ei paljoakaan pohjois-karjalaista maakuntahenkeä tuntenut, eikä seutua vielä tuossa vaiheessa yleisesti kutsuttu Pohjois-Karjalaksi. Käsitys omasta maakunnasta vahvistui vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla. Mutta raja on johonkin vedettävä ja historialla on merkitystä. Vielä enemmän historialla on merkitystä, mikäli se voidaan osoittaa lyhyen ja epämääräisen sijaan pitkäksi ja vakiintuneeksi. 

Lue lisää

Sivu 1     Vanhemmat julkaisut >