2020-08-05 10:03:39

Toivo oli evakkojen voimavara

HELSINKI

- Toivo auttoi karjalaisia jaksamaan niinä vuosina, jolloin heidän elämänsä meni täysin uusiksi. Toivo on Karjalan heimon tarinassa kaikkein tärkeintä. Siitä pitää kertoa jälkipolville, ihmisoikeuslakimies Kristiina Kouros sanoo.

Kristiinalla on vahva kytkös luovutettuun Karjalaan. Hänen äitinsä on syntynyt Sortavalassa 1936 ja isä Käkisalmessa 1934.

– Karjalaiset jaksoivat ylläpitää toivoa sotatilanteessa ja toivoa siitä, että sen jälkeen selvitään ja ehkä myös siitä, että vielä jonakin päivänä palataan juurille.

Lue lisää
2020-08-05 10:01:20

Valtiolta korona-apua korotetusti seurantaloille

RIIHIMÄKI

Koronarajoitusten takia vuokratuloja menettäneet seurojen ja työväenyhdistysten talojen toimintaa pyörittävät järjestöt kokivat myönteisen yllätyksen. Valtiolta anottiin puolentoista miljoonan lisätukea. Sitä tuli hallituksen lisätalousarviossa anottavaksi toinen mokoma lisää, kolme miljoonaa euroa.

Valtakunnallisen Työväentalomuseon Riihimäellä piti avautua yleisölle kesäkaudeksi perinteisesti vappuna. Poikkeusolojen takia ovet päästiin avaamaan vasta heinäkuun alkupuolella.  

Museossa on esillä näyttely, joka käsittelee Karjalallekin merkittävän Riihimäen ja Pietarin välisen radan avaamista. Tapahtumasta tulee kuluneeksi 11. syyskuuta 150 vuotta. Päivämäärä on myös nimetty 60 vuotta kaupunkina olleen Riihimäen syntymäpäiväksi.

Lue lisää
2020-08-05 09:59:35

Karjala kansantanssin näyttämöllä

KARJALAISET tanssit ovat keskeinen osa suomalaista kansantanssia ja kansantanssin ammattikoulutusta. Karjalaisten tanssien vauhti, vaihtelevat rytmit ja vapaat improvisaatio-osat jo sinänsä pitävät harrastajien keskuudessa suosiota yllä.

– Karjalainen tanssi on juurevaa, sen voima ja liikkeen tuki otetaan maasta. Selvimmin se näkyy tyypillisessä puolijuoksussa. Painopiste alhaalla, lähellä maata, polvet koukussa koko ajan. Siksi kannattelua ei ole, kun esimerkiksi ruotsinkielisen puolen menuettien painopiste on ylempänä ja kannattelu on hyvä, kertoo tanssinohjaaja ja koreografi Rami Meling.

Lue lisää
2020-08-05 09:54:45

KOLUMNI 6.8.2020

Keskustan ahdinko on eurooppalainen ilmiö

LAURI KONTRO

 

SUOMEN poliittista historiaa ei voida kirjoittaa ilman kahta puoluetta, sosialidemokraatteja ja keskustaa. Nämä vanhat puolueet ovat olleet vallassa milloin vuorotellen, milloin yhdessä.

Suuret uudistukset ovat lähes aina nojanneet SDP:n ja keskustan varaan.

Lue lisää
2020-08-05 09:52:56

LUE 6.8.2020 KARJALA-LEHDESTÄ

• Valtiolta korona-apua korotetusti seurantaloille

• Ihmisoikeuslakimies Kristiina Kouros: Toivo oli evakkojen voimavara

• Karjala kansantanssin näyttämöllä

• Anna Laakkonen tutkii Neuvosto-Karjalan 1920-30 -lukujen suomalaisia sanomalehtiä

• Karjala on Lassi Hakuliselle ehtymätön ideoiden lähde

• Kirsti Nahirnyjin pukukuvissa värejä, liikettä ja raikkautta

• Arja Kastinen ja kanteleaarteet

• Lotta Svärd -kioski herätettiin henkiin Punkaharjulla

Lue lisää
2020-08-05 09:48:31

Evakkojen lapsista valmistui väitöstutkimus

– Evakkojen kertomukset ja tunnekokemukset karjalaisuudesta ja siirtokarjalaisuudesta ovat ainakin jossain määrin siirtyneet jaettuna sisäisenä tarinana osaksi heidän lastensa identiteettiä ja elämänkertomusta, päättelee kasvatustieteiden maisteri Hellä Neuvonen-Seppänen vastikään valmistuneessa tutkimuksessaan ”Menetetyn Karjalan valot ja varjot: Siirtokarjalaisuus evakon lapsen elämässä ja muistoissa”.

Lue lisää
2020-08-05 09:48:06

Bomba uudistuu vauhdilla

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa avasi viime viikonloppu Bomban talon ja kylpylähotellin pitkän koronatauon jälkeen. Yksi merkittävä uusi yhteistyökumppani on Villi Pohjola, jonka kanssa Bombaa lähdetään viemään kansainvälisille markkinoille. Villin Pohjolan asiakkaista 98 prosenttia on kansainvälisiä asiakkaita.

Lue lisää
2020-08-05 09:47:54

Hackmanin linnasta Karjalan maaseudun raiteille

Arkkitehti Netta Böökin pääkadut ja lehmipolut Karjalaan liittyvän arkkitehtuurin tutkimisessa ovat johtaneet moniaalle. Tuorein esimerkki tästä on Arkkitehtuurimuseon vastikään julkaisema teos Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti. 

Böökin ja kulttuurihistorian emeritusprofessori Kari Immosen toimittama kirja kuvaa viipurilaisen arkkitehdin Uno Ullbergin (1879–1944) elämäntyötä, jota esitellään  paraikaa Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä. 

Lue lisää
2020-08-05 09:47:44

Niinistön aktiivisuus ärsyttää joitakuita

Suomessa on väitelty pari viikkoa tasavallan presidentin vallan rajoista ja Sauli Niinistön vallankäytöstä. Väittely olisi jäänyt ohimeneväksi akateemiseksi ilmavaivaksi, ellei presidentti olisi sanonut, että hänen suunsa halutaan tukkia.

Niinistö otti kysyttäessä kantaa asiaan MTV:n ohjelmassa. Raflaava ilmaisu sai muutkin huomaamaan, että pandemiakriisin varjossa tapahtui jotain erikoista. 

Tässä vesilasimyrskyssä huomio on kohdistunut eritoten Niinistön sananvapauteen ja asemaan ulkopolitiikan johtajana. Niinistön huolestuneita kommentteja koronakriisissä ovat jotkut pitäneet puuttumisena sisäpolitiikkaan, joka ei presidentille kuulu.

Lue lisää

Sivu 1     Vanhemmat julkaisut >