2021-09-22 09:40:27

LUE 16.9.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

• Karjalainen tapahtumakenttä herää 

- kerromme lehdessä monista äskettäin järjestetyistä juhlista ja tapahtumista

• Mokoma valloittaa rauhallisesti sekä rankasti

• Arjen asioista päätetään kunnanvaltuustoissa

• Hiitolan uusi muistomerkki siunattiin etänä

• Sortavalan takaisinvaltaus tehtiin vähin vaurioin

• Jälleen löytyi sankarivainaja Teikarsaaresta

Lue lisää
2021-09-15 09:31:30

Omaa sukua löytyi rajan takaa

IITTI

Elokuun viimeisenä sunnuntaina koettiin Iitin kirkolla harvinainen ja juhlava hetki, kun Muolaan pitäjän Punnuksen kyläkoulun kaivosta joulukuussa 2018 löytyneet iittiläiset sankarivainajat, alikersantti Tapio Aalto, sotamies Paavo Haaparanta, sotamies Jaakko Hautamäki ja sotamies Arttur Savonen siunattiin sotilaallisin menoin. 

Iittiläisten pitkä matka kotiin alkoi helmikuun 15. päivänä 1940 vihollisjoukkojen aloittaessa päähyökkäyksen tavoitteenaan murtaa Mannerheim-linja. Summan rintaman murruttua 16. helmikuuta myös Punnuksessa olleiden joukkojen täytyi perääntyä nopeasti. Vainajia ei ehditty siirtää kaatuneiden evakuointikeskukseen, joten he jäivät vihollisen käsiin. 

Kaivosta löytyneiden vainajien jäännökset tuotiin Suomeen vuonna 2019. DNA- ja vertailunäytetutkimusten jälkeen tunnistettiin kaikki kuusi sankarivainajaa ja heidät on nyt haudattu kotipitäjiensä sankarihautausmaille. 

Lue lisää
2021-09-15 09:13:38

Asiantuntija päätyi vankilaan Viipurissa

VIIPURI

PAHOINPITELIKÖ 62-vuotias viipurilainen yrittäjä ja arkkiehti-restaurointiasiantuntija Valeri Kozhuhar todella kahvilaansa tulleen naisapulaissyyttäjän elokuun alussa?

Tätä viipurilaiset ovat pohtineet muun muassa Facebookia vastaavan VKontakte-sivuston keskustelupalstoilla. 

Kozhuharin aiempi toiminta ei viittaa moiseen huliganismiin. 

Hän on osallistunut Venäjällä lukuisten historiallisten kohteiden restaurointiin muun muassa Viipurissa ja Valamossa, mutta myös Italiassa. Hän on Venäjän restauroijien liiton perustajajäsen.

Nyt Kozhuhar kuitenkin istuu Viipurissa kahden kuukauden tutkintavankeudessa ja hänen puolisonsa Ariadna Bessonova kotiarestissa.

Lue lisää
2021-09-15 09:15:55

Ensimmäinen karjalankielinen karaoketalllenne valmistui

MAAILMAN ensimmäinen karjalankielinen karaoketallenne on nähnyt päivänvalon. Tapaus on historiallinen. Karaoketiähti olet sinä, Karaoke karjalakse (pajot.fi/karaoke) sisältää tulkintoja laajalla skaalalla ja karjalan kielen eri murteillakin – mukana on folkkia, rokkia ja iskelmiä. Esimakua tallenteesta saatiin Rääkkylän kihauksessa keskikesällä 2021 ja sitten varsinainen julkistamiskiertue toteutui elokuun puolivälissä hilpeissä tunnelmissa Nurmeksen Bomballa ja Ilomantsin Parppeinvaaralla. 

Lue lisää
2021-09-15 09:04:05

KOLUMNI

Uusi viipurilainen ystävä

ANNA KORTELAINEN

tietokirjailija

 

MENNEEN kesän hienoin näyttelykokemukseni oli Etelä-Karjalan museon näyttely arkkitehti Jalmari Lankisen (1894−1970) elämäntyöstä. Näyttely on avoinna 10.10. asti, ja sen tunnelmia ja tietomäärää täydentää näyttelyn tekijöiden, Miikka Kurrin ja Anne Tahvanaisen teos Jalmari Lankinen – arkkitehti ja valokuvaaja Viipurista.

Lue lisää
2021-09-15 08:53:06

LUE 9.9.2021 KARJALA-LEHDESTÄ

• Sankarihautajaiset Iitissä 26.9. - Omaa sukua löytyi rajan takaa

• Ensimmäinen karjalankielinen karaoketallenne on valmistunut

• Restaurointiasiantuntija päätyi vankilaan Viipurissa

• Suomen Partiolaiset on maan suurin nuorisojärjestö

• Nuorten valoisa rakkaus tuo jatkosodan arjen lähelle

• Fennomaanien tukikohta Ansala Lopen Kormussa

Lue lisää
2021-09-08 10:01:21

Afganistanin hallinnon nopea romahdus yllätti

HELSINKI

– AFGANISTANIN  tilanteen nopea eskaloituminen ja hallinnon äkillinen romahtaminen elokuun puolivälissä yllätti monet asiantuntijat ja myös ääriliike Talibanin.

Kabulissa (1.6.2019– 31.8.2021) toiminut Suomen suurlähettiläs Pekka Kosonen sanoo, että on vaikea ymmärtää, miksi tässä pääsi käymään näin. Kosonen seurasi tilanteen kehitystä Suomesta, jossa hän oli lomalla.

Miksi talibanien nousu valtaan saattoi tapahtua niin nopeasti? Sitä on Kososen mukaan pohdittu paljon ja pohditaan jatkossakin. Taustalla on varmasti monia asioita, joista ei vielä tällä hetkellä ole tietoa.

Muutos Afganistanin tilanteessa johti mittavaan evakuointioperaatioon. 
Suomi evakuoi noin 413 ihmistä.

Lue lisää
2021-09-08 09:59:25

Muistomerkkien korjaus etenee Räisälässä

RÄISÄLÄISTEN Säätiö jatkaa Räisälässä sijaitsevien muistomerkkiensä korjaussuunnitelmien toteuttamista. Säätiöllä on pitkäaikaiset suhteet Melnikovon kunnan johtoon ja yhteistyö toimii vaikka rajat ovat kiinni. 

Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Räisäläisten Säätiön aloitteesta ja toimesta pystytettiin Melnikovoon kolme muistomerkkiä:  kirkkomaan ja sankarivainajien muistopatsas aitauksineen, kirkkomaan ja sotilashautausmaan suojelualueen  aidakemerkit ja Timoskalan  ortodoksisen hautausmaan ja  tsasounan muistoristi.     

Lue lisää
2021-09-08 09:53:36

Suomen Metsästäjäliitto juhlii 100-vuotistaivaltaan

SUOMEN METSÄSTÄJÄLIITON perustamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Merkkipaalua on juhlistettu pitkin vuotta monin eri tavoin. Juhlavuosi näkyy kaikessa toiminnassa.

Vuosi on rakennettu erilaisista kampanjoista ja tapahtumista. Liitto on halunnut juhlavuotena nostaa esiin suomalaista metsästyskulttuuria ja metsästyksen merkitystä yhteiskunnassa. 

Liiton päätehtävä on edistää metsästystä ja suomalaisten metsästäjien edunvalvojana edesauttaa kestävää metsästystä ja metsästysseuratoimintaa sekä kouluttaa osaavia ja vastuullisia metsästäjiä.

Metsästysharrastus on mahdollista säilyttää yhdessä luontaisena osana yhteiskuntaa ja tukea metsästysseurojen toimintaedellytyksiä muuttuvassa maailmassa. 

Lue lisää

< Uudemmat julkaisut     Sivu 2     Vanhemmat julkaisut >