2020-06-10 10:56:24

Valli-ryhmä löysi Tali-Ihantalasta sankarivainajan

RAJAN takana talvi- ja jatkosodan taistelukentillä etsintöjä suorittava Karjalan Valli-ryhmä löysi äitienpäivän aattona sadannen suomalaisen sankarivainajan. Ryhmän edellisestä löydöstä oli muutama viikko.

Ryhmä tutki Viipurin koillispuolella kahden kukkulan välistä maastoa. Aurinkoisessa metsässä oli paljon valkovuokkoja, muistelee ryhmän jäsen, Vjatseslav Slava”Skokov Sotaveteraani.fi -sivustolla.

– Kukaan ei tiedä tarkasti, kuinka monta vainajaa noidenkin kukkien alla odottaa.

Lue lisää
2020-06-10 10:56:14

JR 200 eli Suomen pojat maksoivat kunniavelkaa

Viron ja Suomen kansojen veljeyttä on useasti koeteltu. Kun suomalainen Pohjan Poikien rykmentti taisteli Viron vapaussodassa vuonna 1919, maksoivat virolaiset tätä kunniavelkaansa Suomen armeijassa talvisodan, mutta erityisesti jatkosodan aikana.

Sekä Neuvostoliiton että Saksan miehityksen aikaisesta tiukasta valvonnasta huolimatta virolaisia pakolaisia saapui jo talvisodan aikana ja sen jälkeen jatkuvasti Suomeen. Osa kotimaastaan paenneista miehistä halusi palvella vapaaehtoisina Suomen armeijassa.

Lue lisää
2020-06-10 10:56:05

Luovutetussa Karjalassa toimi useita kansalaisopistoja

VAASA

 – Suomen ensimmäinen kansalaisopisto aloitti Tampereella 1899 nimellä Tampereen työväenopisto. Nykyisin sen nimi on Tampereen seudun työväenopisto, Kansalaisopistojen liiton puheenjohtaja Sannasirkku Autio kertoo.

Kansalaisopistot, työväenopistot, vapaaopistot, aikuisopistot ja opistot ovat tarjonneet suomalaisille vapaan sivistystyön opetusta yhtäjaksoisesti 120 vuotta. 

Lue lisää
2020-06-10 10:55:29

KOLUMNI

Luonnollinen karjalainen kuolema

OUTI ÖRN

 

ÄITINI kuoli vatsasyöpään lyhyen taistelun jälkeen reilu neljä vuotta sitten. Kiltti pieni äitini ehti juuri täyttää 60 vuotta. Lähti liian varhain. Monia on lähtenyt ennen häntä ja hänen jälkeensä, mutta ei toista näin rakasta. Sen tuskan kuvaamiseen eivät sanat riitä, kun yksi maailman tärkeimmistä ihmisistä viedään pois.

Lue lisää
2020-06-17 12:38:49

LUE 11.6.2020 KARJALA-LEHDESTÄ

• Sotasammon ahkera takominen toi Mikko Koholle tohtorin hatun

• Karjalainen metsä istutettiin Lavajärvelle Euraan

• Ankka ja jalaton hiiri seikkailevat Vienan Karjalassa

• Ramin tanssiharrastus on taipunut kaikkiin elämänvaiheisiin

• Viipuria piiritettiin 83 päivää

• Tanssilavat ovay kuuluneet Suomen kesään jo pitkään

• Karjalainen Nuorisoliitto: Tanhuharrastajien kesäkuulumiset

Lue lisää
2020-06-04 09:47:18

Viipurin Lepolasta käynnissä tutkimushanke

Tietokirjailija ja sotahistorioitsija Eeva Tammi sekä kulttuurihistorian opiskelija ja kanttori Kaisa Kautto ahertavat  Viipurin Lepolan hautausmaata koskevan tutkimushankkeen parissa. Projektin nimi on ”Hellästi rakastettu – hautakiviä Viipurin Lepolassa”. 

Lue lisää
2020-06-04 09:50:46

Karjalaisen tietokannan täydennys loppusuoralla

LUOVUTETUN Karjalan kirkonkirjojen henkilötietoja on tallennettu digitaaliseen tietokantaan yli 30 vuotta. Valtavaan urakkaan on käytetty lähes yhdeksän miljoonaa euroa ja viimeinen vaihe on menossa. Lopputyön lasketaan vievän kaksi vuotta. Yksityishenkilöille järjestetty pienkeräys päättyy 14. kesäkuuta.

– Pienkeräyksellä on saatu kokoon lähes 2000 euroa. Useista seurakunnista on tallentamatta enää muutamia satoja tai tuhansia henkilötietoja. Pienkeräyksen tuoton avulla voidaan saattaa loppuun juuri näitä keskeneräisiä töitä, vetoaa työryhmän vetäjä FM Sari Rasa.

Lue lisää
2020-06-11 07:55:44

Postin lakko aiheutti muutoksia

Postilakon aikana  ei Karjala-lehteä painettu. 

Normaalisti nettiin ja mobiiliversioon tehtävään näköislehteen on kaikilla avoin lukuoikeus. Painetun lehden tilaajien tilausjaksoa pidennettiin lakon ajalta veloituksetta. 

Tilauslaskutusta siirrettiin, koska laskujen perillemeno on epävarmaa. 

Lakon päättyessä on ensimmäinen painettu Karjala-lehti normaalia laajempi. Se sisältää peruslehden lisäksi joitakin lakon aikana sähköisesti ilmestyneitä juttuja.

 

Viikon 46 (14.11.2019) Karjala painettiin. 

Lehteä ei painettu 21.11. ja 28.11., vaan ne ovat luettavissa netissä veloituksetta.

Lue lisää
2020-06-04 09:49:45

”Koronakriisi herätti ihmisissä auttamishalun”

HELSINKI

Koronaepidemiasta johtuva poikkeustila on herättänyt kansalaisissa halun auttaa pulaan joutuneita. Se näkyy myös siinä, että SPR on saanut kevään aikana lähes tuhat uutta vapaaehtoista.

Vapaaehtoisten määrän kasvu on ollut Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja Pertti Torstilan mukaan tervetullut, sillä järjestön voima perustuu suurelta osin vapaaehtoisiin auttajiin.

– Riveissämme on tällä hetkellä noin 40 000 vapaaehtoistyöntekijää eri puolilla maata. Kukin heistä toimii oman kotipaikkakuntansa paikallisosastoissa. Niitä on noin 500.

Lue lisää

< Uudemmat julkaisut     Sivu 2     Vanhemmat julkaisut >