2022-06-09 10:33:55

Kenellä olisi resepti Euroopan huipulle?

KATSOKAA tätä kuvaa! Näyttää siltä kuin annos olisi Pablo Picasson maalaus, mutta maku on kuin oman mummon keittiöstä. 

Karjalanpiirakka hämmensi ehkä kaikkein eniten ulkonäöllään. Mutta oli paljon muitakin ruokalajeja, jotka yllättivät, kun helsinkiläinen ravintola Finnjävel loihti perinteiset maut tähän päivään ja tulevaisuuteen.

Aivan kuten Paula Kiviluoma kirjoitti tällä palstalla 19. toukokuuta: Perinteiset ruoat kiinnostavat nykypäivän kokkaajia.  

Tämä ilmiö nousee kotikeittiöstä Michelinin tähtitaivaalle. Nimenomaan suomalaisen perinteisen ruoan ja sen raaka-aineiden uudella tulemisella Finnjävel ansaitsi arvostetun tähtensä.

Lue lisää
2022-06-06 08:24:48

Valle Resko nousi Viipurista olympianyrkkeilyihin

VALFRID RESCH   syntyi Karjalankannaksen Uudellakirkolla 3. kesäkuuta 1910. Hän menetti nuorena isänsä. Hän haki siihen lohtua urheilusta ja sisältöä nuoruuteensa. Hän menestyi nyrkkeilyssä, yleisurheilussa, painissa, pesä- ja jalkapallossa sekä uinnissa. Viipurin Voimailijoihin Resch liittyi 13-vuotiaana vuonna 1923. Seuran nimekkäin urheilija oli tuolloin painin kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari Oskari Friman. 

Valfrid Reschin lopulliseksi lajivalinnaksi tuli nyrkkeily. Saamiensa oppien ja tunnollisen harjoittelun tuloksena Resch voitti 16-vuotiaana ensimmäisen aikuisten sarjan ottelunsa Porvoossa. Hän osallistui myös SM-kilpailuihin ja voitti kultaa kääpiösarjassa. 

Lue lisää
2022-06-15 09:16:18

Venäjän presidentti pelaa tuhoisaa pokeria

VENÄJÄN ykköskanavalla avautuu venäläinen maailma, ”ruskiij mir” joka iltapäivä. Sikäläisessä A-studiossa katsotaan maailmaa Vladimir Putinin ajatusten kulkua myötäillen ja ennakoiden. Ukrainan sodalla on takanaan suuri suunnitelma ja sen takana presidentti.

Venäjän A-studiossa oli äskettäin lavasteena lattiassa näkyvä suuri kartta, jota katossa oleva kamera kuvaa. Suomalainen katsoja sai olla kärpäsenä katossa.

Juontajan tapana on kävellä edestakaisin kartan päällä. Alkukeväästä hän talloi Ukrainaa ja sen rajoja, mutta loppukeväästä kartta vaihtui.

Nahkakenkä astui ensin Suomen itärajalle ja siitä yli Pohjanlahden, Ruotsiin saakka. Suomi-neito ja Svea-mamma olivat saaneet poltinmerkin, Nato-tähden, joka ilkeästi vilkkui.

Vuonna 2017 perustetun Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja, Venäjä-asiantuntija Hanna Smith ei hetkahda Venäjän valtiollisen, vallanpitäjän talutusnuorassa olevan television tyylistä.

Lue lisää
2022-06-15 09:16:04

Ilves-Kissat täyttää 90 vuotta

VIIPURISSA vuonna1932 perustettu seura täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja elää uutta tulemistaan. Kausi kovassa kakkosdivisioonan lohkossa on lähtenyt hyvin käyntiin.

Tampereen-Viipurin Ilves-Kissojen puheenjohtaja on nyt entinen jalkapallomaalivahti Tuomas Karjanlahti. Hänen johdollaan seura luo uutta – vanhaa unohtamatta.

Häntä kiinnostaa Kissojen perinteikäs historia, kuten myös muita nuoria toimijoita, vaikka monille lähihistoriakin on outo, kuten eurocup-ottelut Itävallassa.

Joukkueen perustajat olivat tarinan mukaan innokkaita – mutta niin nuoria – että piti hakea joku täysikäinen, jotta Viipurin maistraatti hyväksyi rekisteröinnin.

Kun seura tuli evakkoon Tampereelle, siellä oli jo yksi Ilves. Nimeksi otettiin Ilves-Kissat. Sisarjoukkueensa Kissalan Poikien kanssa se pelasi talvella jääpalloa. Myös jääkiekko piipahti ohjelmassa.

Lue lisää
2022-06-15 09:09:52

Vuoden johtolanka -palkinto Niko Rantsille


SUOMEN dekkariseura myönsi tänä vuonna parhaasta kotimaisesta jännityskirjasta Vuoden johtolanka -palkinnon espoolaiselle rikosylikonstaapeli Niko Rantsille hänen Tammen kustantamasta romaanistaan Kuka viereesi jää.

Dekkariseuran myöntämän tunnustuksen perusteluissa todetaan, että teos edustaa suomalaisten jännityskirjojen vahvaa perinnettä. Se on vaikuttava näyttö uskottavasta ja realistisesta poliisiromaanista, joka pitää lukijan mielenkiinnon vireillä alusta loppuun.

Rantsin ensimmäinen rikosromaani Sinun puolestasi vuodatettu sai tunnustusta hienosta poliisityön ja ihmismielen kuvauksesta.

Lue lisää
2022-06-15 09:06:51

KOLUMNI 2.6.2022

Uusi rautaesirippu riesanamme

RISTO UIMONEN

 

VENÄJÄN hyökkäyksellä Ukrainaan on ollut järisyttäviä seurauksia maan suhteille EU:iin, Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Länsi haluaa eristää Venäjän pakotteilla, matkustusrajoituksilla ja estämällä tavaraliikenteen. 

Ulkoministeriö suosittelee, ettei Venäjälle matkusteta. Omalla kyydillä pääsee yhä rajan yli perustellusta syystä, mutta siihenkin liittyy moraalisia ongelmia sodan ja pakotteiden takia.

Kotiseutumatkailu rajan yli Karjalaan seisoo jo kolmatta kesää peräjälkeen. Ensin sen pysäytti pandemia, nyt sota. Kukaan ei tiedä, koska evakkojen jälkeläiset pääsevät taas katsomaan sukujensa entisiä asuinpaikkoja.

Lue lisää
2022-06-15 08:53:09

LUE 2.6.2022 KARJALA-LEHDESTÄ

• Hybridikeskuksen johtaja Hanna Smith: Hyökkäys Venäjän narratiivin mukainen, mutta laajuudessaan yllättävä

• Vuoden johtolanka -palkinto Niko Rantsille: Rikosylikonstaapeli alkoi kirjoittaa dekkareita

• Ilves-Kissat täyttää 90 vuotta

• Kysymys - missä on Ruskeala - innosti kirjantekoon

 • Valle Resko nousi Viipurista olympianyrkkeilyihin

 • Karjalan keittiö:  kenellä olisi resepti Euroopan huipulle

Lue lisää
2022-06-15 08:52:50

Monipuolista ohjelmaa Karjalaisilla kesäjuhlilla

RAUMA

Rauman kesäjuhlien ohjelmassa uutta on se, että avajaiset pidetään lauantaiaamuna Rauman torilla kaiken kansan keskuudessa.  Lauantaina 18.6. klo 9 avajaiset käynnistyvät Pyyrmannin avajaistrumpuksella, eli Rauman perinteisen tiedottajan rummutuksella.  Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela ja Karjalan Liiton puheenjohtaja Outi Örn tuovat tervehdyksen ja avaavat Karjalaiset kesäjuhlat. Lisäksi ohjelmassa on muuta musiikkia ja raumalaisuuteen johdattelee Rauman historiasta tuttu apteekkari Nyyper. Ensi kertaa kesäjuhlilla kuullaan kesäjuhlarauhan julistus protokollapäällikkö Mika Akkasen suulla. Rauman torilta kannattaa kiiruhtaa kesäjuhlien pääpaikalle, Rauman jäähallille. Siellä on koko päiväksi kiinnostavaa ohjelmaa ja puuhaa kaikenikäisille. 

Lue lisää
2022-06-15 08:52:23

Hengelliset tilaisuudet keskeinen osa kesäjuhlaa

Karjalaisten Kesäjuhlien hengelliset tilaisuudet ovat keskeinen osa juhlaviikonloppua. Tapahtumia on sekä Rauman Pyhän Ristin kirkossa että Pyhän Nikolaoksen rukoushuoneessa. Muistojen iltakirkko alkaa lauantai-iltana kello 17.30. Siinä ovat mukana mm. Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen ja kirkkoherra Valtteri Virta. Tilaisuuden päätteeksi muistetaan Karjalan luovutettuja alueita muistokynttilöin.

Sunnuntain 19.6. hengelliset tilaisuudet aloitetaan kunniakäynnillä Rauman vanhalla hautausmaalla. Kunniakäynnin yhteydessä lasketaan seppeleet Karjalaan jääneiden vainajien ja sankarivainajien muistomerkeille. Kunniakäynnit toteutetaan myös Lapin kappeliseurakunnan ja Kodisjoen saarnahuonekunnan hautausmaiden muistomerkeille.

Sunnuntaina on Karjalaisen kansan messu Pyhän Ristin kirkossa klo 10 alkaen. Tästä TT Tapani Nuutisen säveltämästä ja sanoittamasta messusta todetaan, että karjalaisen kansan sielussa soi yhtä aikaa itku ja nauru. Kivun ja ilon vuorottelu elämässä ja kaiken sen keskellä Jumalan kantava armo antavat uskonelämälle juurevan pohjan, joka kestää maailman tuulissa. Siitä on hyvä yhdessä laulaa ja soittaa. 

Lue lisää

< Uudemmat julkaisut     Sivu 2     Vanhemmat julkaisut >