2020-06-17 07:46:18

Juhlat jotka jäivät pitämättä Hiitolassa

Hiitolan pitäjäjuhlat 6.6. Hiitolassa

Fiktio .... eli juhla mikä jäi pitämättä

Tänä vuonna 2020 olimme päättäneet järjestää pitäjäjuhlat sukujemme entisellä kotiseudulla Hiitolassa, sillä olihan siellä pidetyistä edellisistä juhlista kulunut jo 27 vuotta. 

Juhlien järjestäjinä olivat Hiitola-Säätiö, Hiitolan Pitäjäseura ja Hiitolan kunta joka olikin  kulttuuritoimen kanssa innolla ja yhteistyöhaluisena järjestelyissä mukana.

 

Niin kaunis on 

Hiitolamme

Hiitolan Pitäjäseuran ja Keskimatkojen järjestämälle juhlamatkalle Hiitolaan oli saapunut kolme bussillista juhlavieraita, lisäksi juhlintaan osallistui melkoisesti omin kyydein tulleita ja runsaasti myös paikkakuntalaisia. 

Kesäkuun 6. päivä valkeni kauniina, lämpimänä ja aurinkoisena. Linnut lauloivat, moni oli heti aamutuimaan kuullut käen kukuntaa, se viestitti meille että nyt ollaa Karjalassa. Juhlapaikalle ajettaessa oli tien laidoissa keltaisina ryppäinä kulleroita sekä muita niittykukkia. Koivut raikkaan vihreissä asuissaan toivottivat matkalaiset tervetulleiksi entiselle kotiseudulleen. Tie oli hyvässä kunnossa ja matka joutui. Tuota pikaa saavuimme hautausmaan ja kirkon alueelle.

 

Muistomerkkien 

paljastustilaisuus

Juhlatapahtumat  Hiitolan kirkon alueella aloitettiin  klo 10. 

Paikalle saapuessamme  voimme virittäytyä heti juhlatunnelmaan  kuullessamme  Hiitolan kirkonkellon kutsuvaa soittoa.

Monet juhlavieraat olivat pukeutuneet kansallispukuihin tai  fereseihin, muillakin kesäiset  juhla-asut. 

Päivän avauksen ja  tervetulotoivotuksen esitti Hiitola-Säätiön asiamies Raimo Hannukainen sekä suomeksi että venäjäksi. Tämän jälkeen kansallispukuiset airueet poistivat suojapeittet  ja paljastivat 5 erillistä muistomerkkiä missä on 304 Hiitolaisen sankarivainajan nimet.  He antoivat henkensä että me saisimme elää. 

Hiitolaisjuurinen vuorineuvos Jukka Viinanen piti  vaikuttavan muistomerkkien paljastuspuheen.  Yhdessä Hiitolan kunnanjohtajan kanssa  laskettiin vielä muistoseppele kirkon ja hautausmaan muistomerkille.

Tämän arvokkaan ja vaikuttavan tuokion jälkeen siirtyi juhlaväki entisen kirkon paikalle 

missä vietimme  pienimuotoisen  muistotilaisuuden  luterilaisen ja ortodoksisen papin toimittamana. 

Oli vaikuttavaa olla jälleen ”Hiitolan kirkossa” ja laulaa Suvivirttä paikassa missä katto oli korkealla ja seinät leveänä, luonnonkukat koristeena ja lintujenlaulu musiikkina. 

Tänä ikimuistoisena hetkenä  joutui moni pyyhkimään silmäkulmastaan liikutuksen kyyneliä.

Näiden juhlallisuuksien  jälkeen oli  varattu vielä tuokio muistomerkkeihin tutustumista varten..

 

Ja juhlallisuudet jatkuu... 

Vähitellen alettiin palailla busseihin ja siirtyä Hiitolan keskustassa olevalle juhlapaikalle.

Kulttuuritalolta kuuluikin jo soittokunnan kutsuvaa soittoa. Juhlapaikan tuntumassa oli myös muutamia matkamuistomyymälöitä joissa venäläisten sekä myös suomalaisten  myyntipöydillä oli monipuolista tarjontaa. Iloinen juhlaväki parveilikin kiinnostuneina tutustumassa pöytien antiin, tehtiinpä  monia hyviä kauppojakin.

Iloksemme huomasimme että melkeinpä kaikki olivat toivomuksemme mukaisesti varanneet mukaan myös retkijakkaran missä  oli päivän aikana mukava istua ja seurata ohjelmaa.

Tervetulotoivotus esitettiin juhlanjärjestäjien toimesta jälleen suomeksi sekä venäjäksi, juhlapuheen piti Karjalan Liiton toiminnanjohtaja Pertti Hakanen. Ohjelma oli laadittu viihdyttäväksi ja melkoisen musiikki painotteiseksi, välillä laulettiin molemmille osapuolille tuttuja yhteislauluja suomeksi sekä venäjäksi. Mukaan olimme varanneet  myös muutamia tulkkeja joten seurustelu onnistui mukavasti. 

Tarjoilu pelasi Suomi-Venäjä yhteistoimin  hienosti kylän ”kauppaneuvoksen” sekä Keskimatkojen Petterin toimiessa ”päähössäiminä”. 

Tunnelma oli leppoisa ja yhteishenkinen, päivästä jäi mukava muisto.

 

Illalla iloista 

yhdessäoloa

Illaksi oli vielä järjestetty matkalaisten yhteinen vapaamuotoinen tapaamistilaisuus missä oli mukava haastella tuttujen kanssa. Ja kyl myö haastettiiki ja kuten tapana on melkeinpä kaikki yhteen ääneen, välillä  laulettiin tuttuja yhteislauluja ja nautittiin Keskimatkojen iltatarjoiluista. 

Pitkän, tapahtumarikkaan  päivän jälkeen olikin jo vähitellen aika kömpiä yöpuulle, uni ei  kuitenkaan heti meinannut tulla, mielessä pyöri vielä päivän monet juhlallisuudet. 

Myös seuraava päivä oli jo ajatuksissamme  olihan se monille kauan kaivattu tilaisuus palata juurilleen, myös se olisi yhtä juhlaa.

Näin meinas nyt olla ....  yritetään ensi vuonna uudestaan.

Tämän kuvitteellisen juhlakoosteen kirjoitti tehtyjen suunnitelmien pohjalta

Raija Laaksonen

 
Lue lisää
2020-01-14 07:56:58

RETKI VUOKSELLE 2.-5.8.2019

HARRI E HATAKKA

REIPAS  joukko antrealaisia täydennettynä kolmella vuoksenrantalaisella, yhdellä kirvulaisella ja parilla muulla kannakselaisella matkasi perjantaina 2.8.2019 kohti Karjalan Kannasta. Alkuperäisenä tarkoituksenamme oli soutaa Vuoksea pitkin Jääskestä aina Äyräpäähän asti, mutta valitettavasti emme onnistuneet viemään mukanamme ollutta kahta kirkkovenettä rajan yli, sillä kaikista ennakkovalmisteluista huolimatta emme kuitenkaan olleet osanneet ottaa huomioon sitä, että naapurimaamme puolella myös tällaisista veneistä vaaditaan erilliset rekisteröintitodistukset.

Nopeasti tehdyllä päätöksellä luovuimme veneistä mutta päätimme kuitenkin jatkaa matkaamme kahden autokunnan voimin. Ensimmäisen yömme vietimme Jääsken Rouhialassa sijaitsevassa Aholan kartanossa. Juhlava on ollut kyseinen Vuoksen rannalla sijainnut kartano aikoinaan, nyt se oli ehkä hieman rapistunut ja peruskorjauksen tarpeessa.

Seuraavana päivänä kävimme aluksi Jääsken kirkon raunioilla, missä saimme mielenkiintoisen selvityksen myös vuonna 1697 nälkään kuolleitten joukkohaudan muistomerkillä ja niistä ajoista kertovasta ”Suvivirrestä”, jonka toki lauloimme muistokiven äärellä yhteisesti.

Jääskestä lähdettyämme poikkesimme ensin Kamennogorskissa kaupassa ja siitä siirryimme Antrean kirkkojen raunioille sekä Antrean sankarimuistomerkeille, missä Seppo Kuparinen lauloi meille ”Veteraanin iltahuudon”. Täältä siirryimme Kuukaupin sillan ja Noskuan kylän kautta Kuparsaareen. Kuparsaaren Heikanmäellä teimme nuotion makkaranpaistoa ja kohvinkeittoa varten, minkä jälkeen poikkesimme myös Kuparsaaren Metsästysseuran syntypaikalla Kempinmäellä. Täältä matkamme jatkui pikkuteitä pitkin aina Heinjoelle, jossa poikkesimme myös kirkon raunioilla ja sankarimuistomerkillä.

Suuntasimme edelleen Äyräpäähän, missä majoituimme kahdeksi yöksi vanhasta suomalaisesta kivinavetasta kunnostamalla ja korottamalla tehtyyn Kuusaan motelliin. Mainio paikka jossa ystävällinen henkilökunta sekä hyvät saunatilat.

Kuusaasta käsin kävimme Äyräpään kirkon raunioilla sekä sankarimuistomerkillä mistä siirryimme seuraavaksi Vuoksen varrelle paikkaan, jossa tarkoituksemme oli ollut alun perin vetää veneemme maihin. Pölläkkälästä matkasimme ensin Kiviniemelle, jossa ihailimme hetken kosken kuohuja sekä pidimme ruokatauon paikallisessa ravintolassa. Kiviniemestä jatkoimme Sakkolan Haparaisten ja Keljan kyliin, missä seisahduimme Viljam Pylkäksen (Tuntemattoman sotilaan Rokka!) kotitanhuvien äärellä sekä edelleen Keljan taistelujen muistokiven äärelle, missä nostimme maljan mukanamme olleelle vuoksenrantalaiselle, tuona päivänä 35 vuotta aviossa olleelle parille  ja lauloimme ”Heili Karjalasta”. Täältä siirryimme Metsäpirtin Taipaleeseen saakka, mistä näimmekin jo päämääränämme olleen Laatokan ja osa ryhmästämme kävi kastautumassa Vuoksen aalloissa. Matkalla takaisin majoituspaikkaamme pysähdyimme vielä Sakkolassa olevan kaupan luona tauolla.

Matkamme oli onnistunut sikäli, että saimme tutustua Vuokseen aina valtakunnan rajalta Laatokkaan asti. Lisäksi meillä oli mahdollisuus tutustua eri viime sotiemme aikaisiin taistelupaikkoihin sekä alueen sotahistoriaan niin VKT- kuin Mannerheim-linjankin osalta ja olipa meillä ilo tutustua myös Taipaleessa, Laatokan rannan tuntumassa sijainneen Linnakankaan keskiaikaisen muinaislinnan alueeseen.

Kuten ystäväni totesikin, näimme meitä kiinnostaneet kohteet nyt alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen maitse, mutta ehkäpä tarkemmin kuin mitä olisimme vesitse pystyneet niihin tutustumaan. Tämän voin itsekin mukana olleena, alun perin soutajaksi lupautuneena vahvistaa.

Tyytyväisinä kaikkeen näkemäämme ja kuulemaamme palasimme Viipurin kautta koteihimme tältä neljän päivän retkeltämme. Tällä matkalla laulettiin paljon ja kotimatkalla soitin matkapuhelimeni kautta toisessa autossamme olleille vielä antrealaissukuisen tuttavani Timo Mäenpään aikoinaan tekemän ”Ystäväni muistathan” Korsuorkesterin esittämänä. Se jotenkin sopi tämän hienon reissun päätökseksi! 

 
Lue lisää
2019-12-12 12:11:00

Antin päivän aamu Raudussa 2019

Antin päivän aamu Raudussa 2019

 

Antin päivä, marraskuun viimeinen 80 vuotta sitten, merkitsi suuria muutoksia. Talvisota alkoi ja rajan pinnassa asuneet joutuivat kiireen vilkkaan lähtemään pois sodan jaloista. Suuri osa siviileistä oli jo lähtenyt syksyllä niinkin aikaisin, että jotkut ehtivät jo palatakin. Aamulla kello seitsemän alkoi tulivanoja näkyä taivaalla. Ja kohta kumeita räjähdyksiä kuulua kranaattien iskeytyessä kyliin.

 

Pitäjäseuran piti järjestää talvisodan alun muistoretki ryhmämatkana Rautuun ja Kannakselle, mutta se peruuntui vähäisen osallistujamäärän vuoksi. Ajattelin kuitenkin lähteä vaikka yksin haistelemaan tunnelmaa Sirkiänsaaren Koskitsan valvontatornin juurelle Antin päivän aamuna kello seitsemän. Muutaman vaiheen jälkeen meitä lopulta oli kolme matkassa: Jouko Rätyja Reijo Onikkiitseni lisäksi. Reijo on rautulaisjuurinen ja Joroisista, Jouko on myös Joroisista mutta savolainen. Minäkään en karjalaisia juuria omista, mutta yritän sinne kovasti kuitenkin juurtua. 

 

Aamulla pimeässä

 

Sirkiänsaaren Koskitsan valvontatorni oli jo ennen sotia sinne rajan läheisyyteen rakennettu, oikeastaan ainoa puolustusrakennelma.

”Taipaleenjoen eteläpuolella ei Koskitsan tähystysasemaa lukuun ottamatta ollut mitään varustelutöitä tehty.” toteaa Metsäpirtin osaston eversti Reino Inkinenmuistelmissaan.

Valvontatornin paikka oli itäisen Kannaksen uloin vartiopaikka ja reilu 15 metriä korkeasta tornista koetettiin saada selville, mitä rajan takana touhutaan. Sirkiänsaaren luona rajan takana oli Saarijärvellä kenttävartio ja kasarmialue aivan rajan vieressä. Sieltä oli vaatimaton tieyhteys Huhdin suuntaan. Sen sijaan Korosaaren kautta tuli kunnollinen maantie Sirkiänsaareen ja Metsäpirttiin ja sitä suuntaa vartioitiin tästä Koskitsan tornista kuin tietenkin tehtiin myös ilmavalvontaa.

Jo ennen sodan alkua tornista Inkisen mukaan ammuttiin kivääreillä laukauksia rajan ylittäneen lentolaivueen perään. Ammunta sai rajan takana puhelinlinjoja rakentaneet tulevat viholliset pakenemaan suinpäin pensaisiin.

Inkinen kertoo myös Neuvostoarmeijan harjoituksista tornin näköalueella: ”Neljän raskaan ja kahdentoista kevyen kenttätykin lisäksi he toivat tähän mutkaan neljäkymmentäkaksi konekivääriä ja noin kaksi pataljoonaa jalkaväkeä. Koko sunnuntaipäivän he siellä tekivät hyökkäysharjoituksia kohti rajaa ja erikoisesti kohti tähystysasemaa ja ammuskelivat paukkupatruunoilla aivan rajalla. Kylmäpäisesti seisoivat rajamiehet tähystyspaikassaan ja selostivat puhelimitse venäläisten tempauksia kuin Tiilikaisen Pekka hiihtokilpailuja. Illan hämärtyessä kokosivat naapurit kamppeensa ja poistuivat.”

Me tulimme tornin seutuville jo hyvissä ajoin ennen seitsemää. Teimme nuotion ja nautimme aamiaiseksi nuotiomakkarat. Kello seitsemän aikoihin kuuntelimme Evakon laulun nykyaikaisesti youtubesta.

Taivaanranta oli myös tuona aamuna uhkaavan näköinen, liekö Pietarista asti valot hehkuneet melko mataliin pilviin. Lunta sateli hieman ja tuuli puhalteli nuotion savuja silmiin. Oli aivan pimeää. Mietimme sitä sodan alun hetkeä, miksi kello seitsemän. Vain siksi, että aikaisemmin ei olisi voinut pimeässä hyökätä. Seitsemältä tykit laitettiin pauhaamaan ja jauhamaan suomalaisten vähäisiä asemia ja varmasti myös siviilikohteita. Sota alkoi siis aivan pimeässä. Tämän reissun aikana käytimme termiä: ”pimeää kuin mörön persiissä”. Niin pimeää silloin oli.

Sää lie ollut lähes identtinen 80 vuotta aiemman aamun säähän, pilvinen ja tuulinen pakkaspäivä oli tulossa. Aamun sarastaessa jätimme nuotiolle kynttilän ja poistuimme.

 

Seurailimme sotapolkua

 

Viisjoen yli on Koskitsassa yksi silta, sitä ei ilmeisesti räjäytetty talvisodassa. Siitä vihollinen tuli rajan yli ja pääsi etenemään Sirkiänsaarelta kohti Palkealaa ja Rautua sekä toista tienhaaraa pitkin Korleelle kohti Metsäpirttiä ja Taipaleen jokea.

Siirryimme rauhallisesti Korleen kohdalle ja piipahdimme aamun sinisen hetken aikaan Viisjoen varressa. Vihulainen eteni perässämme joen molempia puolia pitkin. Raskaampi kalusto kolisteli tietä pitkin, muita joukkoja tuli Lumisuon pohjoispuolelle joen vartta pitkin ja siitä sitten entisen hovin tienoilla pääsivät jo tiellekin kohti Metsäpirtin tanhuvia.

Samaan aikaan oli Taipaleen joen lautalla ollut kova ruuhka, kun ainoaa pakotietä pitkin yrittivät sadat hevoskuormat ja siviilit toiselle puolelle jokea.

”Päivä sydännä vaikutti tilanne suorastaan hirvittivältä. Viestit edestäpäin kertoivat vihollisen hyökkäilevän Viisjokilinjaa vastaan panssarivaunujen tukemana ja muutaman kilometrin päässä takanapäin, Taipaleen lautalla oli ruuhkautunut monia satoja hevosajoneuvoja ja tuhansittain siviiliväestöä pyrkimässä joen yli pois sodan jaloista. Mutta ehkä juuri tietoisuus tästä kannusti miehiä etulinjassa pysymään paikoillaan siitäkin huolimatta, että sota uutuudessaan oli hirvittävää”, kertoo Inkinen aamuvarhaisen tilanteesta.

 

Suojajoukot

 

Viivytystaisteluissa olivat suojajoukot pääosassa, Raudussa ne olivat siltä samalta alueelta koottuja rajavartiokomppanioita, oman kylän miehiä. Puolustustahdosta ei siis ollut puutetta. Viivytystaisteluissa turvattiin omien vetäytymistä kuin siviilienkin poistumista pääpuolustusasemien suojaan. Raudusta reitti pääasemien taakse oli Kiviniemi, jossa sillat odottivat tuhoamistaan, kunhan siviilit ja joukot olisivat siltojen pohjoispuolella.

Raudun ja Metsäpirtin alueiden linnoitus ja muut varustelut olivat aivan olemattomat ja suunnitelmien mukaisesti perääntyi suomalainen sotajoukko pääasemiin. Sitten tuhottiin vesistön ylitysmahdollisuudet ja ryhdyttiin torjumaan ylivoimaisen vihollisen hyökkäyksiä. Pääpuolustusasemat olivat Suvannon ja Taipaleen joen pohjoispuolella ja ne sitten pitivätkin. Kun talvisota päättyi, olivat suomalaiset edelleen pääpuolustuslinjassa.

 

Metsäpirtti

 

Metsäpirttiin tulimme aivan sankarivainajien muistomerkin vierestä ja siinäkin kävimme kynttilän laittamassa. Jatkoimme samalla suunnalla edelleen ja kuljimme sitä reittiä mistä suomalaisjoukot sitten purkautuivat Taipaleen joen taakse. Koselan metsistä löysimme juoksuhautoja ja muita viivytysasemiin viittaavia kaivantoja, Umpilampilinja nimeltään.

Taipaleenjoen lautan kohdalle aivan rantaan emme päässeet. Portti oli kiinni ja kuikuilimme vain peltisen portin yli maisemaa. Datsojahan siinä on ja kapeahko joki, joka talvisodan aikaan sai nimen Tuonelan virta.

Yrjö Jylhärunoili talvisodan kokemuksensa Taipaleenjoella Kiirastuli-kokoelmaansa (1941). Hyökkäyksen raskaat tappiot painavat häntä, komppanian päällikköä, joka joutui antamaan hyökkäyskäskyn. Runosta Rynnäkön jälkeen:

 

He ryntäsivät äsken

kuin myrsky ja ukkonen.

Nyt turhaan kysyn, käsken,

niin turhaan tiedän sen:

He kaatuneet on lakoon

ja jääneet syliin yön,

kuin suistuneet ois vakoon

he kesken peltotyön.

 

Viel äsken vieretyksin

päin syöstiin, tulta päin;

nyt yksin olen, yksin –

te menneet, minä jäin.

Nyt seison keskellänne

kuin tuonen niittomies,

mun jäätävä on tänne –

vain huomiseen kenties.

 

 

Runoilija Yrjö Jylhälle kapea Taipaleenjoki oli samalla Tuonelan virta. Se virtasi hänessä. Jylhä ei päässyt siitä yli elämän puolelle. Hänen sydämensä oli jäänyt kaatuneiden asetovereiden luo Taipaleenjoelle, kuoleman rannalle.

Paluu Rautuun

Marraskuinen päivä on lyhyt, kynttilöitä oli jäljellä, kiersimme tuttuja paikkoja, löysimme myös uusia, jätimme kynttilöitä. Tikatsu, Kylmäoja, Maanselkä, Suvenmäki, Kuusenkanta, Raasuli, Niittyjärvi, Sunikkala. Päivän lenkki oli pitkä eikä teema unohtunut. Antin päivän matkat 80 vuotta aiemmin olivat myös pitkät eikä teema taatusti unohtunut.

Retkestä on youtube video, joka löytyy hakusanalla: ”Antinpäivän aamu Raudussa 2019”.

Linkki videoon:  

https://youtu.be/L04G5WvptjE

 
Lue lisää
2019-10-11 13:47:13

IKÄ ELYÄ, AIKA MUISTUA Holapat Kalevalan kunnailla

Holapat Kalevalan kunnailla

Kalevalassa – entisessä  Uhtuassa - Likopiän kylään pystytetty ”sananparsipuu”  pysäyttää matkalaisia valokuvaamaan sitä ja myhäilemään sen tarjoamia opastuksia; esimerkiksi ”mitä kylvät, sit i niität” tai ”vierija kivi ei sammallu”.

Ne on kirjoitettu karjalan ja venäjän kielillä mutta ovat tuttuja ja tunnistettavia vanhoja viisauksia myös suomalaisille.  

    Lähemmin katsottuna  selviää, miten hyvä turistirysä yksinkertaisella tavalla on tehty tähän kylään Keski Kuittijärven rantamaisemaan Vienan Karjalassa.  Sananparsipylvään lähellä on suurikokoinen kuvataulu, jossa on kartta Keski Kuittijärven tämän rannan kylistä. Täällä on elänyt useita tunnettuja runonlaulajia.  Valokuvissa ovat mm.  Arhippa, Miihkali jaTatjana Perttunen.  Elias Lönnrotin kerrotaan eläneen  Vahvarontta Janasen kanssa  1836, ja Jansen laulavista veljistä on kuva vieressä. Toisessa taulussa esitellään ”Karjalais-šuomelaini Kalevala-eepossa”; ”šen perustana on karjalaisien ta šuomelaisien eeppisie lauluja, mit ilmeššyttih muinoin ta noin puolitoista vuosišatua takaperin niitä ruvettih kuččumah runoloiksi.”

     Viisi kissaa kisailee lähimmän vanhan talon aidan pielissä kaikessa ystävyydessä kun Holapansukuseuran väkeä kulkee ympäriinsä kameroineen. Vienan-matkalla oltiin tutustumassa runonlaulajien kyliin ja joihinkin jatkosodan tapahtumapaikkoihin. Holappa-suku on lähtöisin Karjalasta, Jääskestä. Varhaisimmat tiedot ovat vuodelta 1495.  Suku on levinnyt Suomessa laajalti; nyt matkalaisia oli mm. Sodankylästä ja Espoosta.  Myös Kuolaan, Murmanniin ja Amerikkaankin Holapoita on matkannut. 

     Paikallinen asukas, Maria Lavronska, entinenSallinen,  alkaa juttusille pehmeällä karjalankielellään. Iloisesti hän kertoo kotikylänsä kuulumisia ja on oikein tyytyväinen oloonsa. Hän on jalkaisin matkalla parin kilometrin päähän. Maria on jo kauan ollut eläkkeellä, ikäkin jo kahdeksissakymmenissä. Toinen jalka vammautui taannoin onnettomuudessa, jonka vuoksi hän käyttää keppiä apunaan.  Mutta tarjottuun autokyytiin hän ei tule: ”..siä on hyvä…”, hän nauraa.

 Kalevalan juuret

Kalevala-teos on Vienan Karjalassa kenties tutumpi ja käytetympi kuin Suomessa konsanaan. Kaupungin keskustassa paikallisessa museossa on  Kalevalasta useita eri versioita,  koululaisia varten painettuja, ja kirjojen ulkonäkö todistaa, että käyttöä niillä on ollut. Samaa sanoo museon hoitaja: Kalevalaa luetaan yhä vielä oppitunneilla. 

      Kalevala ja monet perinnetiedot ja –taidot, esimerkiksi käsitöissä, on otettu Vienan kaupungeissa ja kylissä turismin tueksi.  Mikäpä siinä, näiltä seuduiltahan Lönnrot kokosi enimmän osan Kalevala-eepoksensa lauluista. Täällä on Kalevalan juuret. Kalevala on käännetty yli 60 eri kielelle. Ehkä jonakin päivänä turisti Japanista, Ranskasta tai Amerikoista tulee istahtamaan Lönnrotin laulupuuksi nimetyn kelohongan juureen miettimään syntyjä syviä, niin kuin nyt siellä tekevät suomalaisetkin. 

    Itse Kalevalan kaupunki on monivivahteinen sekoitus vanhoja taloja  ja uudempia, neuvostoaikaisia, rakennuksia, luonnonmukaisia puistoja, kauppoja yhdelle nurkalleen painuneesta putiikista uudenaikaiseen tavarataloon ja – tietysti - toriin. Sieltä löytää kaikkea arkipäivän tarpeita:  kenkiä ja vaatteita, työkaluja ja kosmetiikkaa, käsitöitä, koneita ja käärmesalvaa. Tapaamiset ja juttuhetket ovat torin antia.  Aina löytyy  joku karjalankielinen, joka saa suomalaisen turistin hyvälle kauppamielelle.

Nykyaikaa

Vuokkiniemi, Vuoninen ja varsinkin Tsirkkakemi-joen varressa vanha Jyskyjärvi kietovat turistin karjalaiseen tunnelmaan. Jyskyjärven vanhat, hirrestä rakennetut talot ovat  joen varressa kuin pitkänä nauhana. Talojen päädyt ovat rantaan päin, ja myös niiden osoitekyltit ovat joen puoleisilla seinillä. Se osoittaa, miten tärkeä kulkuväylä joki asutukselle on ollut ja on vieläkin, vaikka pihoissa isoja autoja jo onkin. Joen ylittää kolme riippusiltaa; ne ovat ehkä tunnetuimmat tämän kylän nähtävyydet.   Hyvin ne kelpasivat  kulkutieksi kolmelle irtokoirallekin, joiden tassujen töpsyttely siltalautoja vasten tuntui pienenä tärinänä ihmisellekin. 

     Majoittuminen vanhassa talossa, iltasauna pehmeälöylyisessä kylyssä ja paikallisen väestön vieraanvaraisuus hellittelevät turistia ja saavat arvostamaan historiaa ja entisaikaista elämää.  Paikallisesti ajatellen se on todellista entisaikaa.  Monet vanhat talot ovat autioituneet, tai niitä käytetään vain kesäisin. Talot ovat uunilämmitteisiä. Ilman vesi- ja viemärijohtoja asuminen on vaikeaa. Kylissä ei kaikille löydy enää työtä. On kuljettava työtä ja palveluja hakemassa  kuoppaisen hiekkatien takana noin kuudenkymmenen kilometrin päässä Kostamuksessa tai kauempanakin. Lapsille on koulu, johon kuljetetaan autoilla myös uuden Jyskyjärven koululaiset, noin seitsemän kilometrin päästä.

     Kuitenkin Jyskyjärvellä elää ympärivuotisesti viitisensataa tyytyväistä asukasta.  Joku on muuttanut kaupungin hälinästä takaisin upeiden maisemien kylään. Taloja kohennetaan nykyaikaisella talotekniikalla, ja esimerkiksi modernia keittiö- ja huonekalustoa voi hankkia Moskovan ja Pietarin lähellä sijaitsevista Ikean kauppakeskuksista. Mutta uusienkin pientalojen pihoilla on edelleen kasvimaat, joista saa niin perunat kuin kirsikkasadotkin.  Läheisiltä soilta kerätään hillat, metsistä mustikat, puolukat ja sienet. Tsirkkakemi-joen siika on komeaa, ja miehet myös metsästävät. Elintarvikkeita perheenemännät  säilövät perinteiseen tapaan talvikauden varalle.

 
Lue lisää
2019-09-30 14:39:08

KOTISEUTUMATKA KAUKOLAAN KESÄLLÄ 2019

Aluksi taustatietoa sukumme historiasta täältä Kaukolan ajoilta.Isoäitini Annan vanhemmat olivat Matti ja Maria Laakkonen. Matti Ristonpoika Laakkonen oli s. 8.4.1875 Jaakkiman Miinalan kylässä. Laakkosen sukua oli ollut tällä paikalla jo 1800-luvun alussa. Kirkonkirjat kertoivat, että Matille olisi annettu "naimakirja" 8.4,1899 Kaukolaan. Puolisoksi tuli Maria Tuomaantytär Kaija s.18.6.1880 Kaukolan Järvenpään kylästä.
Avioliiton alkutaipaleen he asuivat Matin syntymäkodissa Miinalan kylässä n.9. Heille syntyi yhdeksän lasta,joista vanhimmat täällä Miinalassa, kuten isoäitini Anna.Annan matkareitistä käy ilmi,että hän olisi ollut Miinalassa v.1902-1907. Sitten muuttanut Kortteensalmelle 5-vuotiaana. Olisiko ollut äitinsä Maria Kaijan suvun luona vuoteen 1911?Sen jälkeen perhe yhdistyi Parikkalassa.Kun perhe kasvoi, tilan tarvekin kasvoi.Perhe muutti Kaukolaan,josta Matti osti Kosken tilan n.1917,Käkösen soppi nimeltään.Lopulta Kosken tilalla asui 11-henkinen perhe.Koverilan Hukkasuolta ostettiin v.1920 Suopelto niminen salomökki lisämaineen.Tänne tuotiin lehmät kesäksi ja tytöt olivat niitä hoitamassa.Isoäitini muisteli,että sudet ulvoivat lähellä.Laakkoset myivät Kosken tilan Luukoille ja muuttivat kokonaan Hukkasuolle 19.2.1931.Ennen sotia v.1938 muuttivat Rautjärvelle.            

KAUKOLAA VALLOITTAMASSA    

Näille suvun seuduille matkasimme. Kaukolan kirkolta lähdettäessä ensimmäinen matkaetappimme oli Koverilan kylässä oleva Kosken entisen tilan rauniot.Rakennuksia ei enää ollut. Kosken tilaan oli kuulunut 90 ha maata. Pellot kasvoivat heinää polveen asti.Oli siinä kahlaamista.Mäellä kasvoi liljoja ym.kasveja. Löytyipä vanha ruostunut haravakin ,joka lähti Eevan mukaan,kuten liljan alutkin. Esko löysi suden jätökset joka oli syönyt jotain villieläintä.Kosken tilan rappusilla otettiin valokuvat ja tujaus konjakkia suvun muistolle.Venäläinen auto jolla meitä kuskattiin oli luku sinänsä.Ei ihan tätäpäivää.
Seuraava etappi oli Hukkasuolla,Suopellon paikka.Numero 45 tai 46 kartasta riippuen.Se sijaitsi lähellä Hiitolan rajaa.Rakennuksien pohja löytyi,mutta sitten alkoi etsiminen,missä olivat lehmien laidunmaat? Siitä tuli pieni seikkailu.Todennäköisesti talolta lähti metsäpolku pelloille ja niityille? Oli aikamoista rytkytystä niillä teillä,kun ajelimme oikeaa tiehaaraa hakien.Esko teki saunavihdan muistoksi entiseltä kodin paikalta.Majapaikkamme oli Käkisalmessa kauniilla Laatokan rannalla.Seuraavana päivänä suuntasimme Kaukolan Koverilaan Juho Kaijan entiselle tilalle.Maria Kaijan veli? Oli aika haasteellinen ja tasapainoa vaativa etappi.Muutama pyllähdys tuli,kun piti nostaa jalkaa korkealle kaatuneiden puunrunkojen yli.Talon paikka oli kaunis puineen ja niittypeltoineen. Rakennuksia ei täälläkään ollut.Tullessa pysähdyimme Kortteensalmen koulun raunioille.Näillä seuduilla isoäitini Annakin asunut lapsena.Kaijan sukua asui ihan koulun vieressä.Auto jolla matkasimme oli entistä antiikkisempi.Akku oli kuljettajan takana ja sitä piti taltalla naputtaa,että auto käynnistyi.Miehet istuivat takana patjan päällä niinsanotussa "sikavaunussa."Aikamoista matkan tekoa.Maisemat olivat kauniita Kaukolassa. Ei turhaan sanota Karjalaa kauniiksi.Kukkivat niityt olivat tosi upeita.Jäi rakkaat muistot sieltä esivanhempien asuinseuduilta. Valokuvia katselemalla voi muistella myöhemminkin antoisaa matkaamme.
 
Lue lisää
2019-09-13 12:48:31

Lumoava Loimola

Maire Tainio lähetti tyttärentyttärensä Annan (36 v) kirjoittaman runon.

Anna osallistui nyt kesällä 2019 matkalle Suistamolle.

Tämä runo on julkaistu vuonna 2007 Nuori Karjala-lehdessä.

Lumoava Loimola

Karjalaisten bussi saapuu Karhulaan,

se ottaa mukaansa kolme naista,

he seikkailunhaluisia ovat,

onnellisia, innoissaan matkasta joka vie heidät sinne,

mistä heidän juurensa ovat peräisin.

Bussi ajaa pitkiä kilometrejä eteenpäin

Kohti Loimolan kylää,

kylää joka on täynnä erilaisia muistoja,

kilometrit karttuvat –

torkahdan välillä,

pellot keltaisina kullervoista kukkivat,

maisema sanoinkuvaamattoman kaunista on.

Suistamon salaperäiset kaatuneet

Hautamuistomerkit saavat kiinnostukseni

Heräämään,

Löydettiin hautoja sammaleen,

puiden ja ojan lähistöltä-

oja kuiva oli,

kauniisti lepäävät kivet olivat

levittyneet ympäri Suistamon

vehreää metsää

ruosteiset ristit, vinkuvat portinkarmit kuvaavat

ikivanhaa Suistamon kalmistoa.

Kesäinen ukkosmyrsky iskee

Loimolan pieneen kylään,

annamme vanhalle mummolle

pipon ja kaulaliinan –

hän hymyilee,

laittaa ne yllensä,

järvi täyttyy sadepisaroista,

sadekuuro oli kova.

Aurinko valaisee koivunrinteessä

sijaitsevan Keijo-enon haudan,

äidin eno lepää siellä –

koivujen alla,

kylyjen pienet ja suuret

savukiehkurat äänettöminä nousevat taivaalle –

Haihtuen näkymättömiin,

Loimolan asukkaat valmistautuvat lauantai-illan

viettoon.

Runonlausujien hautuumaan kukkulalta näkyy

keltaisen kirkon rauha.

Kirkko vaikuttaa ihmisten elämään.

Ostin sieltä ikonin –

mielestäni kauniin sellaisen,

tuuli tyyntyi iltaa myöten,

kuuntelimme siellä mieleenpainuvan

Jumalanpalveluksen –

Erilaisen kuin täällä Suomessa

olen kokenut.

Anna

 
Lue lisää
2019-08-29 13:50:32

Mitä elokuinen Laatokan kierros jätti sydämeen?

Meitä lähti Laatokan kierrokselle lähes täysi linja – auto lastillinen matkaajia. Mukana oli henkilöitä, jotka olivat syntyneet luovutetussa Karjalassa sekä juuriltaan Karjalaisia. Tässä muutama maininta, mistä oli juuriväki ja tai suku lähtöisin: Viipuri, Sortavala, Valkjärvi, Matsinsaari, Jaakkima sekä Lumivaara. Matkalla näimme ja koimme paljon. Ehkä kaksi asiaa oli, jotka jäivät erityisesti sydämen sopukoihin. 

Täysi hiljaisuus oli autossa, kun suurlähettiläs Eva-Christina Mäkeläinen kertoi Lunkulan salmen kohdalla talvisodan Mantsista, omasta lapsen kepposesta, kun hän oli tilannut äitinsä nimissä Matsin sotilaskotiin 300 kg karamellia kaupasta, joka toimitti tavaraa sotilaskotiin. Seuraavana päivänä totuus paljastui, kun kaupasta soitettiin äidille ja varmistettiin tilauksen todenperäisyys. Myös alla olevan kertomuksen Eva–Christina Mäkeläinen kertoi meille matkalaisille. Alla oleva teksti on lainattu Laatokan Puolustuksen Perinneyhdistyksen verkkosivuilta.

”Laatokan puolustajien 

haudan vaiherikas historia

Parikkalan Harjulinnan viereisellä harjulla sijaitseva Laatokan puolustajien muistomerkki on ollut paikallaan elokuusta 1961 lähtien. Pystytystä edeltävät tapahtumat eivät liene kovin monen tiedossa. Seuraavassa kirjoituksessa tulevat esille haudan eri vaiheet aikajärjestyksessä.
Laatokan Meripuolustusalueen joukot olivat käyneet koko talvisodan ajan sitkeitä taisteluita Laatokan koillispuolella Kitilän ja Lemetin alueelle motitettuja neuvostojoukkoja vastaan. Mottien huoltaminen oli tapahtunut jäitse ja huollon suurimpana esteenä oli vihollisen joukkojen kannalta Pitkärannan edustalla ollut Petäjäsaari, joka menetettiin 6.3.1940. Noin 25 kilometriä etelämpänä olevat Mantsinsaari, Lunkulansaaren luoteiskärki sekä Uuksalonpään kaakkoisosa jäivät suomalaisten haltuun. Maaliskuun 12. päivänä neuvostojoukot olivat päättäneet tehdä selvää Uuksalonpäästä ja aloittivat voimakkaan hyökkäyksen sitä vastaan. Puolustuksessa oli reservivänrikki Kortelan joukkue ja sen apuna yksi konekivääri alikersantti Evolan johdolla. Iltapäivällä vänrikki Kortela tuli alikersantti Evolan konekiväärin taakse. Kranaatinheittimen ammus putosi heidän väliinsä, jolloin Evola kaatui heti, Kortela haavoittui kaulavaltimoon. Verenvuotoa ei pystytty heti ehkäisemään. Juuri silloin vihollinen teki panssarien tukeman hyökkäyksen ja ruumiit oli pakko jättää taistelukentälle.
Moskovan rauha tuli voimaan seuraavana päivänä, mutta monista yrityksistä huolimatta venäläiset eivät suostuneet siihen, että vainajat olisi voitu hakea pois. Vasta muutaman päivän kuluttua he toimittivat ruumiit mantereelle suomalaisten haltuun.

Kansalaiskokous

Laatokan meripuolustuksen joukkojen mukana samassa rautatievaunussa kirkonkellojen kanssa tuodut ruumiit piti saada hautaan, mutta mihin? Vänrikki Veikko Kortelan kotipaikka oli Jaakkima ja alikersantti Niilo Evolan Salmi. Kortela oli luterilainen ja Evola ortodoksi. Laatokan Meripuolustuksen päällikön, eversti E.I. Järvisen aloitteesta kutsuttiin koolle kansalaiskokous Savonlinnaan LMeP:n (Laatokan meripuolustuksen) upseerikerholle 29.3.1940.
Läsnä oli 17 laatokankarjalaista sekä siviili- että sotilaspiirien edustajaa. Ajatuksena oli saada aikaan sellainen hautapaikka, joka symboloisi kaikkia Laatokan puolustajia, myös niitä, joitten hautapaikka jäi rajan taakse.
Kokouksessa käydyn keskustelun aikana hautamuistomerkin paikaksi nousi kaksi paikkakuntaa, Savonlinna ja Parikkala.
Savonlinnaa pidettiin keskeisempänä paikkana, kun taas Parikkalan etuja olivat karjalainen maaperä sekä sen kuuluminen Sortavalan suojeluskuntapiiriin kuuluvana Suomen puolisena osana. Kokouksessa esitettiin, että hautapaikan tulee käsittää Laatokan-Karjalan maakuntaliiton ja Laatokan maanpuolustuksen alueet.
Kokouksessa ei tehty mitään päätöstä hautapaikasta, vaan muistomerkkiasiaa eteenpäin viemään valittiin toimikunta, johon tulivat eversti E.I. Järvinen, lääkintämajuri J. Tiittanen, sotilaspastori Tauno Laakso ja lisäksi LMeP:n kukin lohko ja Laatokan-Karjalan Maakuntaliitto saivat nimetä kukin yhden edustajan.
Varajäseniksi tuli opettaja Solehmainen Lumivaarasta. Kokoonkutsujaksi valittiin pastori Tauno Laakso. Asian kiireellisyyden vuoksi kehotettiin toimikuntaa kokoontumaan jo seuraavana päivänä. 


Toimikunta 

Parikkalassa

Saamansa tehtävän mukaisesti toimikunta kokoontui heti seuraavana päivänä, eli 30.3.1940. Toimikunta vieraili Parikkalassa ja kävi ehdotetulla paikalla, jota se piti erittäin sopivana tähän tarkoitukseen.
Myös paikkakunnan edustajat pitivät asiaa kunnianosoituksena paikkakunnalleen. Toimikunta päättikin valita Laatokan puolustajain muistopaikaksi hongikkoharjun Simpelejärven rannalta läheltä Harjulinnaa, perustellen päätöstään muun muassa seuraavasti:
1) Parikkala on ainoa Suomen puolelle jäänyt osa Laatokan - Karjalaa.
2) Parikkalan on kuulunut Sortavalan suojeluskuntapiiriin ja Laatokan - Karjalan Maakuntaliiton alueeseen.
3) Paikka on harvinaisen kaunis ja maan laatu erittäin sopiva.
4) Parikkalan kunnan, seurakunnan ja suojeluskunnan edustajat ovat lausuneet erityisen toivomuksen, että muistomerkki pystytettäisiin heidän vaalittavakseen.
Toimikunta päätti toimittaa asian laajojen kansalaispiirien tietoon toivomuksella, että asia saisi yleisemmän myötätunnon. Sotilaspastori Tauno Laakso kirjoitti asiasta tiedotteen, jossa hän lausui muun muassa seuraavaa: "Laatokan-Karjalan asumasijoiltasi siirretty asukas! Muista, että sinulla on yksi paikka Karjalassa, jossa sinua varmasti ymmärretään. Se on Parikkalan kirkolla, jylhällä hongikkoharjulla oleva Laatokan puolustajain hautakumpu."  

Hautaus

Toimikunnan päätöksen jälkeen asiat etenivät sotilaallisella vauhdilla. Heti seuraavana päivänä, 31.3.1940, antoi LMeP kiireelliset hautausohjeet puhelimitse kaikille eri osastoille. Niissä käskettiin muun muassa, että arkkujen ja seppelten kantajat esiintyvät lumipuvuissa. Kantajina toimisi upseereita ja aliupseereita. Parikkalan Suojeluskuntaa pyydettiin varaamaan lämmin ateria noin 250 hengelle.
Siunaustilaisuus Parikkalan kirkossa alkoi kello 12.00. Lumipukuiset kantajat toivat valkeat arkut alttarin ääreen III AK:n  (Suomen III armeijakunnan) soittokunnan soittaessa hymniä. Virren jälkeen toimitti sotilaspastori Tauno Laakso 9 papin avustamana ruumiinsiunauksen. Parikkalan seurakunnan kirkkokuoro lauloi sotarukouksen. Parikkalan Suojeluskunta ja Lotta-Svärd järjestö olivat mukana hautajaisjärjestelyissä. Surusaatto matkasi kirkosta hautapaikalle, jossa rovasti Ahonen Viipurin hiippakunnan piispan luvalla vihki hautapaikan ja siunasi vainajat haudan lepoon. Hautaus suoritettiin sotilaallisin kunnianosoituksin. Haudalle laskettiin lukuisia seppeleitä. LMeP:n päällikkö eversti Järvinen laski upseerikunnan puolesta seppeleen ja lausui muun muassa:

"Olkoon tämä paikka samalla, kun se on näitten sankariemme leposija, pyhä ja edustakoon tämä kumpu niitä lukuisia sanakarihautojemme kumpuja, jotka ovat jääneet rajan tuolle puolen. Tällä kummulla suoritettu hetken hiljaisuus, huokaus tai rukous tapahtukoon samalla tuonne rajan taakse jääneitten sankarihautojemme kunniaksi ja niitä muistaen." Lainaus päättyy.

LAATOKANKIERROS päättyi osaltamme Parikkalaan. Ensimmäinen tehtävä oli löytää Parikkalasta Laatokan puolustajien muistomerkki. Kapusin vaimoni kanssa korkealle harjulle, missä muistomerkki sijaitsi. Muutamia päiviä aikaisemmin oli Laatokan Puolustuksen Perinneyhdistys pitänyt vuosikokousta Parikkalassa ja samalla käyneet muistomerkillä ja laskeneet seppeleen sinne. Itse en päässyt silloin kokoukseen, sillä olin juurillani Laatokan rannalla Lumivaarassa. Oli sydäntä riipaiseva tunne seisoa muistomerkillä ensimmäistä kertaa ja olla palanen mennyttä Suomen historiaa.

Toinen asia oli kun matkanjohtaja soitti huuliharpulla Suomen vanhalla rajalla Salmissa Finlandia hymnin. Se myös kosketti, olinhan saanut kokea Finlandia hymnin edellisen kerran Karjalassa silloin, kun Suomi täytti 100 vuotta. Silloin Lumivaaran sankarihautausmaalla paloivat haudoilla kynttilät ja Lumivaaran kirkko oli valaistu sinivalkoisin valoin.

Kari Johanneksen poika Rapo

”Laatokan harmaan suden” miinalaiva Yrjön matruusin nuorin poika ja Laatokan Puolustuksen Perinneyhdistyksen jäsen.

Lähteet: suurlähettiläs Eva – Christina Mäkeläisenkertomus ja Laatokan Perinneyhdistyksen www sivut.

Lisätietoa Laatokan Puolustuksen Perinneyhdistyksestä ja muistomerkistä: http://perinneyhdistys.suntuubi.com/

 
Lue lisää
2019-08-21 09:43:54

Vahviala-seuran Viipurin matka 2.-3.7.2019

EEVA MAIJA HEIKKILÄ

Aurinkoisena tiistaipäivänä starttaa Vahviala-seuran Viipurin matka Kiasman edestä Helsingistä. Kun viimeiset matkalaiset on poimittu rantatien varrelta, pidetään kahvitauko Rajahovissa Vaalimaalla. Rajan ylitys on sujuva ja Viipurin Veikoissa vaihdetaan rahat sekä ostetaan eväät.

Bussissakiertävät kirjat 16 karjalaista kylää karttoina ja Vahviala kotiseutua kuvina. Palautettiin mieliin, miten ja miksi Vahviala erosi Viipurin maalaiskunnasta omaksi pitäjäksi. Kuitenkin Viipuri oli edelleen vahvialalaisten elinehto. Viipurissa olivat virastot, mm.verovirasto ja poliisi, oppi- ja ammattikoulut, lääkäri 

ja sairaala. Viipuri oli myös Vahvialan elinkeinoelämän keskus, kauppaa käytiin ja työpaikoille ”pendelöitiin”. Matkalla luettiin myös kyläkirjoista koottuja vahvialalaisten muistoja Viipurista. 

Vaikka matka sujui nopeasti, lounas Hotelli Viktoriassa oli jo tervetullut. Seisovasta pöydästä jokainen löysi varmasti sopivaa syötävää.

Viipurinnähtävyyksistä oli matkalaisille lähetetty ennakkoon informaatiota. Parituntisen kiertoajelun aikana tutustuttiin keskiaikaiseen vanhaan kaupunkiin, Suomen aikaisiin kauniisiin rakennuksiin, nyky Venäjän arkitehtuuriin ja myös 

sodan jättämiin raunioihin. Nähtiin mm ”Suomen kaunein katu”, Torkkelin puisto ja Mäntysen Hirvi-patsas sekä Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kirjasto. Suomen ajasta kertoo myös alkuperäisen näköinen kahvilaksi tehty raitiovaunu Pyöreän tornin takana.

Hotelli Victoriaan majoittumisen jälkeen jokainen vietti muutaman tunnin vapaa-ajan tavallaan, lepäillen, kauppahallissa ja kaupungilla ostoksilla, vanhassa kaupungissa vaellellen ja kivijalkakauppoihin tutustuen.

Illalliselle Ravintola Espilään oli muutaman sadan metrin pakollinen iltakävely Torkkelin puistossa.

Espilä on rakennettu vanhan tuhoutuneen Espilän paikalle ja vanhan mallin mukaan.

Kristallikruunujen alla ruokaillessa aisti vanhan Espilän hengen. Voi helposti kuvitella viipurilaisen rahakkaan taiteen ystävän, Juho Lallukan, pöydän päähän sanomaan :”Mie maksan.”

Hotellissa meitä odotti yllätys, ei tule vettä. Ongelma oli kuulemma koko kaupungin laajuinen. Hotelli palveli kuitenkin hyvin ja jokaiseen huoneeseen oli tuotu kanisterissa vettä. Meitä haittasi kuitenkin eniten se, että kattoterassi, mistä on upeat näköalat yli koko kaupungin, oli suljettu.

Kun aamu valkeni, tuntuikin hyvältä, että kattoterassi oli ollut kiinni. Niiden puolesta, jotka eivät ole siellä käyneet kuitenkin vähän harmitti.

Aamiaisen jälkeen sovittiin yhdessä bussin kulkureitti, Eremitaasi, pellavakauppa, kirjasto ja kotiinlähtöpaikka Punaisenlähteen torin laidassa.

”Aallon kirjasto”, tällaisella nimellähän se meillä tunnetaan, on muutama vuosi sitten kunnostettu vanhaan loistoonsa. 

Kuin tilauksesta oli päivää ennen matkaamme Helsingin Sanomien uutisgurussa kysymys: Kuinka monta kirjaa Alvar Aallosta on kirjoitettu? a) Noin 50, b) Noin 500, c) Noin 5000 ja toinen kysymys, Entä kuinka  monella kielellä? a) 12:lla, b) 40:llä, c) 102:lla (oikeat vastaukset jutun lopussa). 

Kaksi päivää on lyhyt aika. Näkemättä jäi vielä linna, jonka restaurointi on kesken, Monrepos-puisto, jonka entisöinti on aloitettu, rautatieasema ja kirkot sisältä, Sorvalin hautausmaa, Talikkalan tori jne 

Moni matkalaine oli käynyt Viipurissa edellisen kerran 1990-luvulla. Siitä kaupunki on muuttunut melkoisesti. Rakennuksia on korjattu ja uutta rakannettu, kaduilla on siistiä ja turvallista. Viipurissa niin kuin  muuallakin jokainen näkee ja kuulee, mitä haluaa. 

 Kiitos Puolakan Valmismatkoille hyvästä matkan järjestämisestä ja erinomaisesta kuljettajasta.  Hyvän matkan tekee matkaseura.  Kiitos kaikille mukana olleille. 

Oikeat vastaukset n. 5000 kirjaa 40:llä kielellä.

 
Lue lisää
2019-08-16 14:08:09

Neljäs matkani Suistamolle

KUN TULEE ikää, tulee kysyttyä, kuka minä olen?

Näkemys siitä - millaisena minä tunnen ja näen maailman – tulee sukupolvien takaa.

Heinäkuussa tuli 75 vuotta kuluneeksi siitä, kun viimeinen evakkojuna lähti Loimolan asemalta vieden mukanaan äitini, puolivuotiaan sisareni ja minut 9-vuotiaan tytön.

Matka kulki helteisessä säässä Kauhavalle. Matkalla oli pysähtymisiä ja olipa pari pommitustakin.

ENSIMMÄISENkerran palasin Loimolaan 1990- luvulla Neuvostoliiton aikana.Ihme kyllä kotikyläni talot, Kurikan kylässä, olivat säilyneet ehjänä, vaikka sotaa oli käyty aivan vieressä.

Aloitin kävelyn Kurikan tienhaarasta ja mukana silloisella matkalla oli kummisetäni. Kummi tiesi kaikki entiset asukkaat ja tunsi talot. Silloin kaikki talot olivat uudelleen asutettuja ja niinpä meidänkin talo oli saanut uuden perheen. Perheen isä oli Suomesta lähtenyt Neuvostoliittoon javaimo on Siperiasta. Voi sitä lämpöä, millä ottivat meidät vastaan. Tarinaa riitti ja olisivat meille laittaneet ruokaa; olisi ollut uusia perunoita ja suolattua lahnaa. Meillä vaan oli niin vähän aikaa.

Toisen matkani Loimolaan tein vuonna 2001 Suistamon perinneseuran nuorisomatkalla. Silloin mukana olivat tyttäreni ja hänen vanhin tyttärensä. Silloin pääsimme myös kyläilemään lapsuudenkotiini. 

Vuonna 2006 teimme matkan taas Loimolaan ja mukana oli tuolloin mieheni ja kaikki kolme lastani puolisoineen. Taas matkamme vei lapsuudenkotiini mutta perheen vanhemmat olivat jo kuolleet ja taloa piti perheen tytär lapsineen. Kotikuja oli vielä silloin elämää täynnä ja talot asuttuja.

NELJÄSmatkani Karjalaan tapahtui kesäkuun lopulla 2019. 

Teimme matkan Jyrkilän pikkubussilla Niiralan rajanylityspaikan kautta Suistamolle.  Aamulla varhain lähdimme Kotkasta ja mukaan tällä kertaa lähtivät kaikki neljä tyttöä lapsenlapsistani ja lisäksi tyttärenpojan vaimo (hänelläkin karjalaiset sukujuuret isänsä puolelta Salmista). Loput lapsenlapset, kolme poikaa, eivät päässeet mukaan.

Ensimmäiseksi ilmoitin tytöille, että kyseessä on matka menneisyyteen. Aloitin tarinan kertomalla mieheni suvusta ja omasta suvustani. 

Esivanhemmistamme sen verran, mitä tietoja kirkonkirjoista on löytynyt.  Kerroin mieheni vanhemmista ja isovanhemmista, koska olin heidät tuntenut. Kerroin myös omista vanhemmistani ja isäni äidistä.

Tytöt saivat miettiä, löysivätkö he itsestään mitään samoja piirteitä kuin esivanhemmista. Olin ottanut myös muutaman valokuvan mukaan.

Sitten keskustelu siirtyi karjalaisuuteen, siihen mitä karjalaisuus on. Kerroin tytöille loimolalaisesta Matjoi Plattosesta, itkuvirsien suuresta taitajasta. Hän esiintyi mm. Suistamolla ja Sortavalassa ja ympäri Suomea. Hän kävi koko Suomea edustamassa kulttuurikongressissa Unkarissa. Hän esiintyi kotikutoisessa mekossa. Koko Loimolan väki oli ollut juna-asemalla häntä saattamassa matkalle. Matka oli ollut hänelle raskas, koska hän kuoli myöhemmin samana vuonna 86-vuotiaana. 

SEURAAVAKSIkerroin Larin Paraskesta, joka tuli 20 -vuotiaana 40 -vuotiaan miehen vaimoksi.

Hän synnytti 20 vuoden aikana yhdeksän lasta, joista kuusi kuoli. Lisäksi hän ruokki rintamaidollaan yli 50 lasta, jotka hän haki Pietarista kävellen. Ja kaiken kovan elämänsä keskellä; hän tuotti 1200 runoa ja lisäksi 1000 sananlaskua ja arvoitusta. Hänen patsaansa on Helsingissä Hesperian puistossa. Tytöt saivat kotiläksyksi käydä katsomassa tuon näköispatsaan.

Juteltiin vielä Riitta Uosukaisen karjalaisuudesta ja kerroin tätini elämäntarinan. Ja paljon löytyi keskusteltavaa muistakin tuntemistamme karjalaisista naisista.

Matka jatkui ja saavuimme Suistamolle.  Suistamo; entisajan runon, laulun ja itkuvirsien paikka.

Siellä asui hilpeä ja herkkä karjalaisheimo. Ortodoksinen uskonnollisuus antoi leiman koko elämälle. 

Vanhempani vihittiin Suistamon kirkossa maaliskuussa 1935.

Suistamon kirkolta noin 40 kilometrin päässä on Loimola, jota joskus on kutsuttu Karjalan kauneimmaksi kyläksi. 1920-luvulla valmistui rata Loimolaan, josta alkoi kylän kehitys. 

Hilda-mummoni ja Abraham-vaarini muuttivat Viipurista Loimolaan, kun rata valmistui. Silloin kylään tuli sahalaitos, kauppoja ja koulu. Kylän kasvaminen käynnistyi.

Vuonna 1932 valmistui Loimolaan luterilainen kirkko ja sinne tuli luterilainen rajaseutupappi.

Mutta vuonna 1929 Abraham-vaari kuoli ja haudattiin Rauhanrantaan, Loimolan luterilaiselle hautausmaalle. Sinne vaarin syliin haudattiin myös 2-vuotias veljeni Keijo vuonna 1943.

ÄITINIon Terovaaran Muuannon kylästä Kuokan sukua. Mummoni oli Evdokia Georgintytär Jelgänen ja vaarini oli Feodor Kuokka. Mummo ja vaari saivat seitsemän lasta ja kuolivat jo nuorina. Heidät haudattiin Muuannon ortodoksiselle hautausmaalle.

Muuannon kylässä en ole käynyt, eikä minulla ole sieltä mitään muistikuvia. Äiti oli jäänyt täysorvoksi jo lapsena ja nuorin sisarussarjasta oli vain 5 kk vanha. Äiti kertoi, miten he perheen tyttölapset hoitivat pientä vauvaveljeään. Vauva nukkui lampaanvillojen sisällä uunin vierellä. He syöttivät vauvaa niin, että pellavaräsyä kasteltiin maidossa ja vauva sitä imi. Vauvan räsyjä tytöt pesivät kylmässä vedessä.

Lapset elivät keskenään isossa talossa ja huoltaja asui Terovaaran kylässä.

Taas tässä vaiheessa, kun näitä asioita muistelen, tulee mieleen miksi en tarkemmin asioita äidiltä kysynyt, kun vielä olisi ollut siihen mahdollisuus.

KESÄKUUSSA2019meitä kohtasi hiipuva Loimola. Kotikuja oli umpeutunut ja taloja sortunut. Vain muutama talo oli eletyn näköinen. Yllätys, yllätys kotitorpassamme oli talon tytär viettämässä kesää. Talon alahirret olivat lahonneet ja heinikko täytti koko pihan. 

Suuri kiitos Jyrkilän matkojen Pialle ja Tomille. Ilman heitä, emme olisi Loimolasta löytäneet mitään. He olivat innokkaita etsimään minulle tärkeitä paikkoja.

Loimolassa oli enää yksi kauppa. Hautausmaalle mennessä oli muutamia hyväkuntoisia taloja ja koulu, jonka pihalla oli koulubussi. Lapsia näkyi kylällä vain muutamia.

Paikallinen asukas lähti neuvomaan tietä hautausmaalle. Hautausmaan yläpuoli oli nyt pengerretty. Sinne kai aletaan rakentaa. Maisemathan ovat satumaiset Loimolan järvelle.

Paikallinen asukas halusi ehdottomasti näyttää rinteestä jotakin, ja kuljettajamme Tomi lähti hänen kanssaan alas rantaan. Siellä veden äärellä oli rikkinäinen hautakivi, ja sinne olisi haudattu 1935 joku Anna tai Anni. Teksti näkyi niin huonosti.

KERROINtaas tarinoita tytöille, koska kävinhän Loimolassa Aseman koulua kaksi vuotta. Opettajana oli Annikki Räsänen. Koulussa oli pulpetti ja pitkät penkit. Jokainen lapsi toi jakkaran kouluun ja penkit toimivat pöytinä. Koulussa laulettiin paljon, opittiin lukemaan ja kirjoittamaan.

Koulusta riitti minulta tytöille paljon kertomista. Ja ihmetystä tietyllä tavalla aiheutti se sen ajan vaatimattomuus. Koulunkäyntiin ei tarvittu hienoja asioita. Alakouluun riittivät kynä, kumi ja aapinen…ja jakkara.

Näin jälkeenpäin ajateltuna tuo kouluaika oli elämäni ehkä huolettominta aikaa!

LOIMOLAnäytti meille kauniit kasvonsa. Tuuli oli lempeä ja sää aurinkoinen. Heinikot kasvoivat täynnä erivärisiä luonnon kukkia. 

Ja nyt jo uskallan sanoa: Hyvästi Loimola!

MATKAjatkui Sortavalaan. Yövyimme Karjala- hotellissa. Varhain seuraavana aamuna lähdimme kohti Viipuria.

Kun ajelimme Laatokan rantoja; maisemat olivat upeita. Aina silloin tällöin joku tytöistä kyseli, että onko tämäkin ollut joskus Suomea?

Matkalla kävimme Käkisalmen vanhassa linnassa. Tutustuimme myös vielä ortodoksiseen hautausmaahan ja kappeliin. Tytöillä oli ihmettelemistä, kun pienen lapsen haudalle oli tuotu piparkakkuja ja karkkeja.

Tultiin Viipuriin ja teimme kiertoajelun kaupungilla. Kuljettajat osasivat hyvin kertoa meille Viipurin historiasta ja sen rakennuksista. Kuljettajat tiesivät ravintolan, mistä oli hieno näköala Viipurin linnaan ja Viipurin lahdelle.

Mieheni mummo, joka oli syntynyt Rautalammilla ja muuttanut Valkealaan, joutui sairaalaan Kouvolaan. Sieltä hänet vietiin hevoskyydillä Viipuriin, jossa hän kuoli. Hänet haudattiin Viipurin sillan vieressä olevalle hautausmaalle. Hiljaa ajaen ohitimme hautausmaan ja lähetimme lämpimiä ajatuksia sinne haudatulle mummolle.

Mieheni isä pelastui sodasta, kun Viipuria valloitettiin. Hänen paras ystävänsä kuoli, kun veneitä pommitettiin. Oli kaksi venettä, joista toinen sai täysosuman, ja vaarin vene selvisi.

Paljon, paljon tarinoita saivat tytöt kuulla näiden kahden päivän aikana ja paljon, paljon jäi vielä kertomatta.

MAIRE TAINIO O.S. ASIKAINEN   

Pyysin tyttöjä kirjoittamaan mietteitä matkasta ja tässä jokaisen ajatuksia.


ANNA, tyttären tytär, 36 vuotta

Harmaat talot - joillekin kodit 

puutalot - paikatut palaset seinissä,

kuin tummat palapelit.

Tuhansia savupiippuja - vihreiden koivujen varjoissa.

Vähintään yksi talossa - kolme oisko riittämiin.

Pitsiverhot ikkunoissa - kuluneita karmeja,

musta kissa ikkunassa.

Tuoreen puun tuoksu - halkopinoja,

uteliaita pieniä lapsia - värikkäissä vaatteissa.

Horsmia, horsmia - violetteja horsmia, 

koiranputkia - itikoiden ininää, 

aktiivisia - nälkäisiä paarmoja.

Etsimme kotia - jossa koivu lepää portin pielessä.

Loimolan juna-aseman löydämme.

Rappusille istun mummo-rutaleen viereen

Koitan aistia - ymmärtää elettyä elämää.

Mummo muistaa - tuntee - herkistyn,

ymmärtää en kuitenkaan täysin voi.

Tuossa - mummon kotitalo on tuossa.

Tuo on se koivu.

Nyt minä muistan,

muistan ison koivun, aidan.

Mummo muistaa - jakaa meille arvokkaita tarinoita

Tunnen kuinka tuuli puhuttelee - alkukesän heiniä.

Koivu ja tähti

lempisatuni edelleen - kymmenien joukosta.

Kerron sitä lapsilleni - liian harvoin kuitenkin.

Pitkä hiekkatie - satoja horsmia

hiekanpöllyttämä luonto vieressä,

sukujuuret - mummon kertomia tarinoita.

Löydän karjalaisuutta - itsestäni - lapsistani.

Mummo-rutale - kiitos ei riitä.

JAANA, tyttären pojan vaimo, 29 vuotta

Oli kunnia päästä mukaan matkalle Karjalaan, mieheni mummon juurille, josta tosin oman sukuni juuretkin tulevat.

Ei sitä pysty ymmärtämään, vaikka tarinoita kuulee, mitä se elämä silloin on ollut.

Matka oli varsinaista tunne mylläkkää, koettiin iloa ja riemua, haikeutta ja surua.

Luonto siellä oli vehreää ja kaunista, ihmiset olivat ystävällisiä ja sydämellisiä, vaikka olo siellä ei parhaasta päästä olekaan.

Talot olivat osittain lahoja ja vinksallaan ja tiet huonoja.

Päällimmäisenä jäi itselle ajatus, että pitäisi osata olla kiitollinen ja oppia nauttimaan siitä hetkestä ja siitä vähästä mitä meillä on.

Silmiä avaava ja mieleenpainuva reissu kaiken kaikkiaan.

MATILDA, tyttären tytär, 26 vuotta

Minulle jäi päällimmäisenä mieleen Karjalan reissusta ajatus siitä, millaista olisi jos alueet 

olisivat Suomen.

Luonto oli kaunista, mutta talot ränsistyneitäja tiet huonossa kunnossa.

Oli hieno kokemus nähdä, mistä mummoni on lähtenyt pienenä lapsena, vaikkei sitä pystynyt ymmärtämään millaista elämä silloin oli.

En ollut myöskään aikaisemmin käynyt Venäjällä, niin sekin oli mieleen painunut kokemus.

PEPPI-LIINA, pojan tytär, 22 vuotta

Eniten Karjalasta mieleen jäi Loimola, eli kylä missä mummo oli asunut pienenä. Loimolaan meni vain yksi todella huonossa kunnossa oleva tie ja olot siellä olivat muutenkin hyvin vaatimattomat.

Matkan aikana mieleen nousi monta kertaa se ajatus, miten eri lailla asiat olisivat sekä miten erilaiselta Karjalan kaupungit ja kylät näyttäisivät, jos Karjala olisi vielä osa Suomea.

Kokonaisuudessaan tämä matkan oli todella hieno kokemus, sillä emme koskaan olisi varmaan itse Karjalaan lähteneet.

Kiitos mummo, että veit meidät tälle matkalle.

EVELINE, pojan tytär, 21 vuotta

Loimola oli yksinkertaisuudessaan todella kaunis kylä. Jo vuosien saatossa ränsistyneet talot pilkottavan villin luonnon takaa ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. 

Meille suomalaisille itsestään selvyydet eivät päteneet Karjalaan, ihmiset elivät kuin eri vuosikymmenellä. 

Mieleen jäivät kaikesta huolimatta avuliaat ja iloiset ihmiset. Eräs sympaattinen herrasmies ohjasi meitä pitkään kohti kadonnutta hautausmaata ja lopuksi ei suostunut ottamaan edes muutaman euron arvoisia ruplia vastaan. 

Päivän kohokohdaksi nousi kuitenkin mummon lapsuuden kodilla käyminen. Saimme nähdä vihdoin sen paikan, josta olimme paljon kuulleet.

Tie Loimolasta Sortavalaan oli järisyttävässä kunnossa. Hiljaisuudessa selasin ottamiani kuvia ja katsoin videota kahdesta leikkivistä lapsesta. En voinut olla ajattelematta mitä he tulevat tekemään, kun he kasvavat. Pääsevätköhän he koskaan Loimolasta pois, vaikka haluaisivat? Olemme niin lähellä Suomen rajaa ja silti he syntyvät niin eri arvoiseen asemaan. Minkälainen tulevaisuus lapsilla olisi, jos Loimola olisi jäänyt Suomelle?

Matka Karjalaan oli ajatuksia herättävä. Ennen kaikkea olen kiitollinen siitä, että sain nähdä mistä mummoni- ja omat juureni ovat.

 
Lue lisää
2019-08-08 09:21:00

Vahviala-seuran kotiseuturetki

Vahviala-seuran kotiseuturetki  

Vahviala-seuran kotiseuturetkelle 27. heinäkuuta osallistui 28 henkilöä. Lahdesta lähdettiin klo 5, ja paluu oli n. klo 21.50. Matka suuntautui ensin Viipuriin, jossa viivyttiin ostoksilla muutama hetki. 

Viipurista jatkettiin kohti Vahvialaa ja näimme matkalla Rakkolan kaakelitehtaan rauniot. Yhteiskuva otettiin kauniilla paikalla Hovinmaan paperitehtaan raunioilla. Vahvialan Rauhamaan hautaus- ja kirkkomaalla käynnin jälkeen jatkettiin Tervajoen kautta Mitikalle ja Vanhaankylään.

Vanhankylän myllyn entisillä paikoilla nautittiin kenttälounas ja juotiin kahvit. Entisillä kotipaikoilla kävivät monet mukana olleet. Tieolosuhteet olivat Vanhassakylässä huonot, mutta helteinen sää suosi kaikkia. Matka taittui kuitenkin hyvin autonkuljettaja Jyrki Pakkasen johdolla hyvin ilmastoidussa autossa.  Kylätietoutta jakoivat Sipilän kylästä Hannes Sipiläinen, ja Vanhastakylästä Pekka Koskelainen, ´Vaivasniemen Peska`.

Mukana matkalla olikin ilahduttavasti uusia matkalaisia, jotka innokkaasti kertoivat oman sukunsa taustaa ja tapahtumia.

Matkanjohtaja Hannu Sollo kiitti kaikkia osallistujia ja toivotti tervetulleeksi uudelleen seuran tapahtumiin ja matkoille. 

 
Lue lisää
2019-07-02 12:47:44

Valkjärven kirkonmäellä talkoiltiin

Ilma oli kaunis toukokuisena keskiviikkona.  Kuuden hengen talkooporukka lähti matkaan kahdella henkilöautolla.  Toinen auto Turun alueelta ja toinen Keuruun-Oriveden tienoilta.  Ajeltiin Vaalimaalle, lounastettiin ja siirryttiin kohti rajaa.  Jono oli pitkä.  Suusta suuhun kulki viesti, ettei aamukahdeksan jälkeen ollut autoja Suomesta päässyt Venäjän tulliin.  Paperiton tullaus ei onnistunut tietokonevian takia.  Käväisi mielessä koko reissun keskeyttäminen, mutta vain hetken.  Nuijamaalle saatiin puhelinyhteys, ja siellä vastannut kohtelias tullivirkailija vahvisti rajanylityksen sujuvan lähes normaalisti.  Ei kun autojen nokat kohti Nuijamaata!  No menihän siinä tunti puolitoista, mutta kohta oltiin jo matkalla Viipuriin.

Tulevien tulkkausasioiden tultua järjestykseen matka jatkui kohti Valkjärveä.  Turusta lähteneessä autossa kuskina toimi Pauli Inkiläinen ja kartturina Valkjärven pitäjäseuran puheenjohtaja Marja-Liisa Pessinen Raisiosta.  He poimivat minut mukaansa Vantaalla Kehä III:n varrelta, itse asun Nurmijärven Lepsämässä.  Toisessa autossa oli myös kolme henkeä, Kari Korpela Helsingistä, Riitta Vanhanen Keuruulta ja Taneli Kymäläinen Orivedeltä.

Valkjärvellä majoituttiin vanhaan kunnon Hotelli Radugaan.  Se on kokenut totaalisen muodonmuutoksen.  Päärakennus sivurakennuksineen on remontoitu, ja piha-alue rakennettu lapsiystävälliseksi leikkipuistoksi.  Muutos on valtava verrattuna siihen Radugaan, jossa majailimme 90-luvulla!  Leikkisästi muistelimme noita aikoja.  Siellä eivät vessat enää toisena päivänä pelanneet, mutta palvelu pelasi, ja kaikki oltiin tyytyväisiä.

Tuloiltana 15.päivä toukokuuta pääohjelmana oli Marja-Liisan muistaminen.  Valkjärven pitäjäseuran hallituksesta oli hänen lisäkseen paikalla kolme jäsentä, jotka pistivät pystyyn Marja-Liisan tasavuotissynttärijuhlat.  Oli suolaista ja makeaa, oli kuohuviiniä ja mukavaa jutustelua.  Ja juhlan sankari oli kovin hämillään.

Torstaiaamu oli edelleen aurinkoinen ja lähes helteinen.  Tuhdin aamiaisen jälkeen suuntasimme kirkonmäelle.  Marja-Liisa piti käskynjaon kellotapulin juurella kirkonrappusilla.  Kohta lauloivat Paulin tuoma moottorisaha ja raivaussaha.  Sahureina toimivat Taneli ja Kari, ruohokentän ja vesaikkojen kimppuun kävi Pauli.  Marja-Liisa ja Riitta rapsuttivat kirkonportailta ylimääräiset sammaleet ja jatkoivat ryhtyivät haravoinnilla.  Aimo harjasi kirkon puiset aidat ja maalasi ne valkoiseksi.  Myös sankarihautausmaan risti sai hohtavan valkean maalin pintaansa.

Ruoka- ja juomataukoja pidettiin asiaankuuluvasti.  Tasan kello 12 soitettiin kirkonkelloa.  Kirkkoa meillä ei enää ole, mutta kellotapulin siunasimme käyttöömme kesällä 1994.  Iltapäivän saatossa Marja-Liisa ja Riitta tapasivat Valkjärven (Michurinskoje) kunnanjohtoa.  Sovittiin seuraavan tapaamisen asialista, mihin kuuluu mm. kirkonmäen hautarauhan vahvistaminen sekä vuoden päästä Valkjärvellä pidettävien pitäjäjuhlien järjestelyt.  Tulkkaus suoritettiin etänä.  Itse tulkki istui kotonaan kymmenien kilometrien päässä, mutta puhelimen kaiuttimen välityksellä homma sujui hienosti ja asiat tulivat hoidetuksi.

Kovan talkoopäivän tulos oli kymmenkunta täyttä säkkiä haravointijätettä ja pari metriä korkea puu- ja risuläjä.  Niiden vienti pois kirkkomäeltä jäi paikallisten vastuulle.  Poissa olivat kertoi yksi Valkjärvellä seuraavalla viikolla vieraillut pariskunta.  Marja-Liisa kiitteli vuolaasti talkooporukkaa.  Ammattinsa osaavat ja ahkerat heimosisar ja –veljet!  Ideoitiin kirkonmäelle suunniteltavia opastinkylttejä sekä sankarihautausmaan aidan uusimista.  Myös alueen siisteydestä kannettiin huolta ja yhdessä todettiin, että jonkun on otettava siitä  vastuu, joko meidän kanta-asukkaiden tai jonkun paikallisen henkilön.  Nämä kaikki vaativat rahaa.  Yhdessä sovittiin, että mikäli Aimon koostama kirjauutuus ”Valkjärven Muisteloita – Entisiltä ja nykyisiltä asuinsijoilta” tuottaa rahaa, niin se käytetään tahän tarkoitukseen.  Mainittu kirja tulee on saataville kesäkuun lopulla Valkjärvi-juhlilla Keuruulla.

Kolmepäiväinen talkooreissumme oli kaikilta osiltaan onnistunut.  Ei haitannut alkumatkan rajanylityskitka eikä sekään, ettei Radugan henkilöstö osannut sanaakaan englantia, tai osasivat he ”thank you”.  Majoitus oli hyvä, ruoka oli hyvää ja ennen kaikkea ryhmähenki oli vähintäänkin samaa tasoa kuin Suomen MM-jääkiekkojoukkueella.  Ja ne kuuluisat vessatkin toimivat vielä pois lähtiessämme.  Laitoimme kirkonmäen siistiin kuntoon, sen olemme velkaa esivanhemmillemme ja sankarivainajille.  Kirkonkellon kumahdukset lähtöaamuna perjantaina olivat kunnianosoituksemme heille.  Paluumatkalla poikkesimme Kuusaan Vanhassa Navetassa, Kyyrölän ja Muolaan hautausmailla.  Otimme  valokuvia ja suunnittelimme oman kirkonmäkemme opastintaulujen muotoa ja sisältöä.

Kiitos teille Marja-Liisa, Riitta, Kari, Pauli ja Taneli mukavasta matkaseurasta!

Aimo Inkiläinen

Nurmijärven Lepsämästä   

 
Lue lisää
2019-05-28 12:43:44

Rengasmatkalla toukokuisessa Lietlahdessa

TEIJA SIPILÄINEN

Kesän 2019 ”kivijalkasafarikausi” avattiin virallisesti toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kirvu vuoden 1944 jälkeen –projektitiimi vieraili Lietlahdessa ja haastatteli alueelle nousseen kiipeilykeskuksen isäntäpariskuntaa Olga ja Jan Grashulisia. Olga ja Jan asuvat ja työskentelevät talvet Pietarissa ja kesän saapuessa muuttavat muuttolintusten lailla Lietlahden rauhaan.

Saimme viime vuonna tietoomme, että Lietlahden upeissa maisemissa harrastetaan vapaakiipeilyä. Tarkemmin siis: kiivetään kallioseinämiä ylös käyttäen vain käsiä, jalkoja ja kallion luonnollisia otekohtia. Lietlahden kallioaines on erityisen sopiva kiipeilyyn. Lajin harrastajia vierailee Lietlahdessa aina ulkomaita myöten. 

Pieni museo tuloillaan

Olga ja Jan ovat keränneet alueelta löytyneitä vanhoja Suomen aikaisia kodin tykötarpeita aikeenaan perustaa alueelle pieni kotiseutumuseo. Kaikesta tästä kirjoitamme lisää, kun projektimme etenee ja tuloksia aletaan julkaista.

Lietlahti sijaitsee Kirvun länsipuolella, hyvin lähellä Venäjän ja Suomen rajaa. Aikaa säästääksemme ajoimme kylään Enson kautta. Kirvun kirkolta kylään on matkaa reittivalinnasta riippuen 10-14 kilometriä. Edellisenä päivänä Itä-Suomessa satoi sankasti lunta. Jännitystä oli siis ilmassa, kun kesärenkailla suhasimme pieniä hiekkateitä keskellä ei mitään. Pikkutiet olivat kuitenkin ajettavassa kunnossa, vain pari ikävämpää lumista kohtaa sai meidät mietteliäiksi, mutta hyvin kaikesta selvittiin.

Esiäidin jäljillä

Lietlahti oli aikoinaan 27 taloa käsittävä kylänen. Kylässä ei neuvostoaikana asunut ketään, vaan talot oli purettu isompien kylien rakennustarpeiksi ja polttopuiksi. Taloista on jäljellä vain kivijalat. Nyt kylässä komeilee yksi uusi pytinki, nimittäin kolmikerroksinen hirsitalo, jossa parhaimmillaan majoittuu 30 kiipeilijää. Sähköä saadaan aggregaatilla, mutta minkäänlaista lämmitystä ei talossa ole. Hirsilinna sijaitsee isoisoäitini Maria Juhontytär Reimin, os. Hämäläinen, synnyinkodin tontilla. Itse kotitalosta on jäljellä enää kivijalka, maakellari ja navetan valetut seinät.

Sovimme jo viime syksynä tapaamisajankohdaksi toukokuun alun. Vastaanotto oli erittäin lämmin ja meitä kestittiin hyvin. Jan esitteli meille kylän talojen paikat, kiipeilykalliot ja tietenkin pääsimme kallion laelta ihailemaan maisemia.  Läsnä oli myös nuorempaa venäläistä sukupolvea, niitä kiipeilyn harrastajia. Olivat laittamassa paikkoja kuntoon alkavaa kiipeilykautta varten.

Rajavartioston juttusilla

Vällyjen alla kylmässä vietetyn yön jälkeen jatkoimme matkaamme Tietävälän kautta Kirvun kirkolle. Ihailimme Tietävälässä paria komeaa valtoimenaan kuohuvaa koskea, eksyimme liian lähelle radiomastoa ja saimme tietenkin peräämme rajavartioston. Kohtaaminen tapahtui hyvässä hengessä, olimmehan luvallisesti liikkeellä ja kaikkien paperit kunnossa. Tiesittekö muuten, että rajavyöhykkeellä kuvaaminen on kielletty!

Matka jatkui ja jatkui ja paikoitellen tie muuttui yhdeksi isoksi vesilätäköksi, kunnes taas parani. Saavuimme vihdoin uudelle hautausmaalle ja jatkoimme siitä tuttua reittiä kirkolle. Kirkolla keräsimme talven jäljiltä roskia pussiin ja totesimme kirkkopihalla olleen, paikalleen kuivuneen havupuun rumiluksen kaadetuksi. Tarkempi tutkimus osoitti puun olleen täysin laho.

Sairalassa jo odotetaan

Sittenpä matkamme jatkui kohti uusia seikkailuja, sillä pörhälsimme autollamme reteästi Sairalan opiston porteista sisään ja tutkimme hetken aluetta. Kaikki näytti olevan samassa tilassa, kuin vuosia sitten opistolla vieraillessamme. Kaikki vähintäänkin yhtä rempallaan. Rauhassa saimme pihapiirissä kierrellä.

Opistolta jatkoimme Sairalan Osuuskaupalle suklaakonvehteja kotiinviemisiksi hankkimaan. Teille kaikille terveisiä kaupan tädiltä. Hän jo kovasti odottaa teitä, kesän matkalaisia, kaupoille. Kaupalta siirryimme Sairalan kahvilaan, jossa joimme tsaijut ja söimme suolaista pirogasta. Vielä pieni ajelukierros Sairalassa; kävimme katsomassa lähempää sota-aikana kaatuneiden säilytyspaikkana olleen Kososen navetan ja tutkimassa, onko Kososen arboretumista mitä jäljellä. Navetta on iso kuin mikä ja edelleen erittäin ryhdikäs rakennus. Siitä sitten kotiin ja rajan yli ennätysajassa.

Matkalla myös mukana:
Hannele Inkinen
Heikki Jääskeläinen 
Raimo Niukkanen
Helena Ryynänen

 
Lue lisää
2018-09-03 13:43:48

Tutun ”tuntemattoman sotilaan” jalanjäljillä

ANNA-LIISA PIRHONEN

Osallistuin elokuussa bussiretkelle, jonka aikana kuljimme Väinö Linnan kirjoittaman Tuntematon sotilas -romaanin tapahtumapaikoilla Venäjän Karjalassa ja Leningradin oblastissa. Matka oli minulle merkityksellinen, sillä oma isäni kiersi saman reitin vuosina 1941-1944. Hän taisteli JR 8:n panssarintorjuntajoukkueessa. JR 8 tunnetaan "tuntemattoman sotilaan rykmenttinä". 

Matkamme alkoi Kiteeltä 9. elokuuta, kuten myös isäni sotaretki kesäkuussa 1941. Minä istuin bussissa, isä kulki jalan kivääri olalla ja reppu selässä. Oppaana reissullamme toimi everstiluutnantti Ilmari Hakala. 

Isä piti päiväkirjaa koko jatkosodan ajan. Otin hänen tekstinsä mukaani ja luin niitä matkamme edetessä. ”27.6.1941. Lähdimme marssimaan Kiteen kirkon vieritse pitkin pohjoiskarjalaisia vaaramaisemia halkovaa tietä. Korkeilta vaaroilta näkyi karjalaiskyliä, jotka toistaiseksi olivat vielä vihollisen hallussa. Petroskoihin mennään, oli suunnitelma.”

Me majoituimme Sortavalassa hotelliin, mutta isä asusteli samalla seudulla taivasalla varmistamassa Sortavalan mottia. 
”20.7.1941. Nyt on sodan kuukausipäivä. Sodan piti olla kahden viikon juttu, mutta nyt olemme rytistelleet jo kuukauden. Kuinka kauan tätä oikein jatkuu?”

Sortavalasta matkamme jatkui Kollaan kautta Petroskoihin, jossa majoituimme hotelliin. Isä seisoi 30.9.1941 korkealla mäellä ja katseli tulimerenä roihuavaa kaupunkia.  
”Petroskoin palaminen pimeänä syysyönä oli kaikessa julmuudessakin komeaa katsottavaa, sillä eihän kyseessä ollut suomalainen kaupunki. Karjalan helmi, jota olimme koko kesän jahdanneet, oli viimein saavutettu.Tuota näkyä en vaihtaisi uusiin saappaisiinkaan, sanoi asetoveri, kun seisoimme vieretysten katselemassa kaupungin roihuamista.”

Kolmannen yön olimme Lotinapellossa, josta matka jatkui aamulla Salmin ja Tulemajoen maisemiin. Oppaamme luki matkan edetessä katkelmia Tuntematon sotilas -romaanista. Romaani päättyy Tulemajoen ylitykseen. Uusimman Tuntematon sotilas -elokuvan nähneet muistavat, että Rokka haavoittui siellä kantaessaan Suen Tassua joen yli 

Isäni oli Tulemajoella perääntymisvaiheessa 4.7.1944. ”Saimme kosketuksen viholliseen, josta seurasi tappelun kähinää. Jouduimme mottiin, josta livahdimme joutuaksemme uudestaan mottiin. Pääsimme Tulemajoen yli siltaa pitkin. Meitä seurasi komppanian viimeinen kuormasto, 12 hevosta kuormineen ja kenttäkeittiö. Olimme edenneet sillasta noin puoli kilometriä, kun se räjähti. Oli muutamasta minuutista kiinni, ettei kuormasto jäänyt väärälle puolelle jokea. Omia miehiä oli vielä paljon joen itärannalla.”

JR 8:n miesten sotaretki ei päättynyt Tulemajoelle, vaikka elokuva ja kirja sinne päättyivätkin. JR 8 jatkoi perääntymistä Loimolan itäpuolelle, talvisodan aikaisille Kollaan linjoille. Siellä miehet kaivautuivat asemiin. Teltat oli menetetty ja miehet viettivät päivät ja yöt taivasalla. Alkoi korsujen rakentaminen. 

”4.9.1944. Lähetti tuli aamulla kertomaan, että vihollisuudet lopetetaan aamulla seitsemältä. Me lopetimme sodankäynnin seitsemältä vihollisen ampuessa rumputulta kaikilla aseilla. Illalla keskitys osui korsumme luokse, ja sirpaleita lensi korsun ovesta sisälle. Sain sirpaleesta reiän puserooni. Vihollinen lopetti ammuskelun 5. syyskuuta klo 7 kuin veitsellä leikaten.”

Bussimme pysähtyi aivan JR 8:n Loimolan taisteluhautojen viereen. Kuljimme syvemmälle metsään komentokorsun reunalle, joka oli nyt metsittynyt kuoppa.

Minä olin Karjalan reissulla kolme vuorokautta, isäni kolme vuotta ja kolme kuukautta. Impilahdelta poimin tien varresta mukaani pienen kivenmurikan. Palattuani vein kiven isän haudalle muistoksi menetetystä Karjalasta. 

 
Lue lisää
2018-08-29 09:15:51

Kesäretki Vahvialaan 28.7.2018

Helteisen kauniina heinäkuun lauantaina matkasi 44 henkilöä Vahvialaan kotiseuturetkelle. Matkan johtajana toimi Hannu Sollo ja linja-auton kuljettajana Jyrki Pakkanen. Tunnelma oli innostunut ja odottava, koska matkalla oli lukuisa määrä uusia kotiseuturetkeläisiä. Myös nuoria oli mukana ilahduttavasti. Rajamuodollisuudet hoituivat rivakasti, ja ensimmäisenä kohteena oleva Karppilan kylä odottikin pian rajan jälkeen. Entinen Karppilan asukas Jaakko Ahokas kertoi elämästään kauniissa merenrantakylässä. Tutuksi tulivat entiset talot, urheilukenttä ja hautausmaa. Karppilan hautausmaalle laskivat kukat Raija Antila ja Jaakko Ahokas.

Karppilan jälkeen suunnattiin Tervajoelle, jossa olikin monta tuttua isovanhempien ja omaisten asuinpaikkaa. Tervajoen kansakoulu oli poltettu lähes kokonaan viime vuosien aikana. Tervajoen koulu vuodelta 1855 oli aikoinaan vanhin suomenkielinen maalaiskansakoulu ns. rahvaan koulu. Monien valokuvaamisten ja haastelujen jälkeen lähdettiin Tervajoen sillalle lounaalle. Hernerokka ja kahvit maistuivat hyvin kaikille.

Matkasuunnitelmaa tarkistettiin seuraavaksi, ja päätettiinkin lähteä Viipuriin. Kaupungissa oli Linnan turnajaistapahtuma, ja väkeä oli liikkeellä runsaasti. Noin tunnin ajan ehdittiin kävellä keskustassa ja vierailla tietenkin Kauppahallissa ja Pyöreässä Tornissa.

Viipuri herättikin matkalaisissa laajempaa kiinnostusta ja harkintaan pistettiin mahdollinen ensi kesän 2pv matka Viipurin, jolloin samalla käytäisiin Vahvialan hautausmaalla.

Ostosten jälkeen matkamme jatkui Vahvialaan Rauhamaan hautausmaalle. Siellä laskettiin kukat Sankarivainajien ja Karjalaan jääneiden vainajien haudoille. Lisäksi laulettiin Suvivirsi ja otettiin yhteiskuva matkalle osallistujista. Myös kirkon raunioilla käytiin, ja ihmeteltiin mm. vanhan kaivon paikkaa ja syvyyttä.

Keskustelu jatkui vilkkaana paluumatkan ajan, ja kaikki matkalaiset olivat tyytyväisiä matkaan. Paluumatkalla seuran varapuheenjohtaja  Eeva Maija Heikkilä kertoi seuran toiminnasta sekä ajankohtaisista asioista. Hallituksen jäsen Juha Metso kuvasi mm. Vahviala Säätiön toimintaa ja kuvatyöryhmän työtä. Seuraan jätti 5 uutta jäsentä jäsenhakemuksensa,  jotka toivotettiin tervetulleiksi. 

Vahviala-seura kiittää osallistujia ja  toivottaa hyvää kesän jatkoa!

Tervetuloa toimintaamme mukaan!

 
Lue lisää
2018-06-19 14:54:53

Jantusen sukuseuran kotiseutumatka ja vuosikokous

Jantusen sukuseura järjesti tämän vuoden vuosikokouksen kolmipäiväisen sukumatkan yhteydessä toukokuun viimeisenä viikonloppuna 25.-27.5. Rajan ylitettyämme suuntasimme etelään ja tutustuimme paikallisen oppaan johdolla Terijoen kaupungin keskustaan ja Kronstadtin kaupunkiin, jossa lounastimme. Kaupunki näytti meille kohentuvat kasvonsa, kun teimme kiertoajelun ja tutustuimme tarkemmin satamaan ja rantapuistoon. Näimme valurautatien ja vierailimme Pyhän Nikolain laivastokatedraalissa, joka tekee aina uudestaan vaikutuksen vierailijaan. Majapaikkamme oli Hotelli Losevossa, Kiviniemen kosken rannalla.

SEURAN vuosikokous järjestettiin bussissa matkalla Kronstadtista Losevoon. Kokouksessa olivat esillä sääntömääräiset asiat. Puheenjohtajana jatkaa Seija Halme, ja myös hallitus jatkaa entisessä kokoonpanossaan: Ahti Jantunen, Matti Jantunen, Marita Leppälä, Tuuli Leskinen, Paula Pöysti, Tiina Raspohja, Markku Talja, Martti Talja, Rauno Vanhanen ja Joonas Vanhatalo. Toiminnantarkastajana jatkaa Sirkka Talja ja varalla Riitta Jantunen. Seuran talous on kunnossa ja toimintasuunnitelmassa jatketaan lastenkirjahanketta, GPS-paikannuksen ja karttapohjien yhdistämishanketta sekä valokuva-albumihanketta.  

Vilkkain keskustelu käytiin hallituksen esittämästä jäsenmaksun korottamisesta vuodelle 2019. Korotuksen taustalla on Karjalan Liiton jäsenmaksu-uudistus. Kokousväki kannatti yksimielisesti jäsenmaksujen keruun uudistusta ja seuran jäsenmaksun korotusta. Uudistuksen myötä jokainen jäsen on automaattisesti seuran jäsenyyden lisäksi myös Karjalan Liiton jäsen. Nähtäväksi jää miten jäsenpito onnistuu. Paljon lopputulokseen varmasti vaikuttaa myös se, miten saamme yhdessä Liiton kanssa jokaisen jäsenemme tuntemaan itsensä osaksi karjalaista perhettä ja sukua.  

TOISENA  matkapäivänä teimme päiväretken Konevitsan luostarisaarelle. Kaksi vuotta sitten yritimme vastaavalla matkalla päästä saarelle, mutta silloin myrsky esti laivamatkan. Näiden kahden vuoden välillä muutos on ollut suuri: ennen kapea hiekkatie oli kokenut levennyksen ja saanut pintaansa asvaltin. Parannustyö oli edelleen menossa ja paljon työkoneita ja hiekka-autoja oli töissä. Sortanlahden rantaa rakennettiin myös kiivaasti: vanha harmaiden mökkien ja puutarhojen muodostama kalastajakylä oli saanut väistyä ja uusi suuri lomahotelli ja aktiviteettikeskus nousivat rantaan ja samalla satamalaitureita uusittiin. 

SAARELLA olimme kesän ensimmäisten vierailijoiden joukossa, mutta tunsimme olevamme odotettuja - jopa luostarin johtaja tuli rantaan toivottamaan meidät tervetulleeksi! Myös saarella oli kova työn touhu menossa, kun puistoympäristöä rakennettiin ja luostaripihan rakennuksia ja kirkkoja restauroitiin. Vierailimme luostarin kirkoissa ja tsasounissa, meille järjestettiin kirkkolaulukonsertti, ja kävelimme myös kauimmaiselle Hevoskiven päällä sijaitsevalle tsasounalle. Ennen kotiin lähtöä söimme vielä makoisan lounaan luostarin trapesassa. 

Kolmantena matkapäivänä suuntasimme Räisälän kautta Vuoksenrannan kirkolle ja sieltä Kaskiselkään, jossa jokaisella oli mahdollisuus viettää hetki aikaa omilla kotipoluilla. Paluumatkalla poikkesimme Antrean Sokanlinnassa katsomassa kuuluisaa juhlakalliota ja luolastoa, joka teki suuren vaikutuksen ensikertalaisiin kävijöihin. Illansuussa palasimme koti-Suomeen jälleen uusia tuttavuuksia ja kokemuksia repussamme. Mukana matkalla oli 25 suvun jäsentä.

 
Lue lisää
2018-06-07 15:02:18

Taipaleenjoki 200 vuotta- juhlamatka ja Metsäpirtin pitäjäjuhla

Taipaleenjoki 200 vuotta- juhlamatka ja Metsäpirtin pitäjäjuhla 18.5-21.5.2018

”Niihä myö lähettiin Mikonkadun turistipysäkilt Helsingist kohti Taipaleenjokkee aamuhämäris 18.5.2018.”

Pohjolan Matkojen bussi kaarsi Kaisanimestä Mikonkadun turistipysäkille, jossa kello 8 odotteli innokkaita Metsäpirttiin lähtijöitä. Matkan johtajat Pirkko ja Kalevi Hyytiä olivat jo hypänneet aiemmin linja-auton kyytiin. Matkatavarat mukaan ja kansallispuvut varovasti naulaan ja niin oli iloinen porukka valmis ottamaan suunnan kohti Vaalimaan rajanylityspaikkaa.

Illansuussa saavuimme Losevoon piipahdettuamme matkan varrella Viipurin Veikoissa rahavaihdossa ja ostoksilla. Kiviniemessä oli moottoritietyömaa pahasti kesken, mutta hyvin mahduttiin isolla turistibussilla puikkelehtimaan hiekkakasojen ja monttujen välistä. Kylmähermoinen ja rauhallinen kuskimme Pertti Luokomaa ohjasi bussimme varmoin ottein hotellin pihaan. Hotelli Losevskaja oli saanut ruskean laudoituksen ympärilleen ja ympäristö oli hiukan edellisestä reissustani kolme vuotta sitten siistiytynyt.

Kotiuduimme huoneisiimme ja päivällisen jälkeen aloitimme valmistautumisen Lauantain 19.5. Juhlapäivään Taipaleenjoen kunniaksi kuka mitenkin.

JUHLAPÄIVÄ 19.5.

Lauantaina päivä lähti käyntiin aamiaisella. Hotellilta lähdimme kohti Koselaa kello 9. Osa matkalaisista oli pannut parempaa ylle ja saimmekin ihastella taidokkaita kansallispukuja koko juhlapäivän ajan. Pyörähdimme Koselan kunnantalolla viemässä myöhemmässä juhlaosuudessa tarvittavia tavaroita valmiiksi paikalle.

Juhla polkaistiin käyntiin kello 11 Vaskelankosken rantatöyräillä. Päivä oli aurinkoinen, mutta tuulinen. Juhlaväkeä oli ilmestynyt paikalle runsaasti. Puheet, runot ja laulu kuului hyvin kiitos äänentoistolaitteiden. Zaporozhskojen kunnanjohtaja Anton Podrezov piti tervehdyspuheen, jonka kääntämiseen oli kutsuttu tulkki Wladimir Kokko Pietarista.

Raita Karpo lausui äitinsä Amanda Tuokon runon kauniissa kansallispuvussaan ammattitaidolla ja ylevöitti esityksellään tilaisuuden juhlalliselle tasolle. Useamman puhujan jälkeen ja kajautettuamme yhteislauluna Karjalan kunnailla- laulun päätimme tilaisuuden Vaskelankoski- osan. Suuntasimme kohti Metsäpirtin vanhaa suomalaista hautausmaata ja Muistojen lehtoa muistomerkkeineen. Itse hautausmaa on metsittynyt ja kivet kadonneet. Muistomerkkiä ympäröi kiharaiset männyt, muistuttamassa viime sodan jäljistä rungoissaan.

Hautausmaan muistomerkillä puhui mm. Pauli Tuohioja. Puheessaan hän käsitteli kuka tai mikä tarvitsee Muistojen lehtoa tai muistomerkkiä. Jumala ei sellaista tarvitse, mutta muistomerkkiä tarvitsemme me elossa olevat evakkojen jälkeläiset, jotta meillä olisi paikka jossa hiljentyä ja kokea yhteenkuuluvaisuuden tunnetta esi-isiimme ja äiteihimme. Muistella niitä, jotka kerran ovat täällä eläneet ja joiden maalliset jäänteet mäntykankaan alla lepäävät. Muistella sitä elämäntapaa ja rikasta kulttuuria, josta me evakkojen jälkeläiset olemme kuulleet ja sittemmin lukeneet.

Muistojen lehdon hiljaiseen, mutta arvokkaaseen osaan osallistui myös Karjalan Liiton puheenjohtaja kansanedustaja Pertti Hakanen. Somat kansallispukuiset tytöt ja lippujen rivi, jossa Suomen , Metsäpirtin, Venäjän ja Zaporozhskojen liput liehuivat lisäsivät osaltaan tärkeyden tuntua. Yhteislaulun ja kukkienlaskujen jälkeen suuntasimme lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkille uuden hautausmaan ja viisjoentien risteykseen.

Pääjuhla pidettiin Zaporozhkojen kunnantalolla juhlasalissa. Juhlasalin aulassa oli myynnissä Karjala-aiheisia tuotteita ja nykyisten asukkaiden käsitöitä. Mukaan Tynkä-Suomeen lähti Metsäpirtti- pinssi, t-paita ja Ruokamuistoja Metsäpirtistä- kirja. Ennen pääjuhlan alkua nautimme kahvit ja makoisat piirakat ulkosalla.

Pääjuhlan juontajana toimi Helka Eeva- Korpela ja tulkkauksesta vastasi edelleen Wladimir Kokko. Juhlaohjelma sisälsi puheita, tanssia ja laulua sopivissa väleissä. Erittäin ihastuttavia olivat paikallisten kuoro- ja tanssiesitykset. Erityisesti mieleen jäi Metsäpirtin eläkeläisten kuoro pinkeissä esiintymisasuissaan hanuristin säestämänä ja eri tyttöryhmien kansantanssiesitykset. Kirkkaita värejä ja musiikilla iloittelua. Suomalaisten laulu- ja esiintymistaidonnäytteistä vastasi Raita Karpo, hänkin juuriltaan metsäpirttiläinen.

Erittäin mielenkiintoinen oli geologian professori Matti Saarniston juhlapuhe 200 vuotta vanhasta Taipaleenjoesta sekä sen syntymiseen vaikuttaneista jääkauden vaiheista alueella. Kokoustekniikka oli käytössämme pitkälti Mauno Kuopan ansiosta, joten pääsimme myös nauttimaan puhetta tukevista kartoista ja havainnekuvista.

Noin 13 000 vuotta sitten Jääkausi loppui Karjalassa. Jään paino aiheutti maankuoreen ”lommon”, joka nyt hiljalleen oikenee muutaman millin vuosivauhtia. Kannaksen ja Vuoksen synty liittyy myös maankohoamiseen. Taipaleenjoen synnyn aiheutti ihmiskäsi Toukokuussa vuonna 1818, mutta myös poikkeuksellinen tulva. Maankohoamisen johdosta Suvanto olisi aikanaan puhkaissut tiensä hiekkaisen töyrään läpi Laatokkaan kallistuman muututtua tarpeeksi. 

Wladimir Kokon tulkkauksen ansiosta myös paikalliset kuulijat saivat osansa tästä mahtavasta tietopaketista. Matti Saarniston puhe avasi meille paikallaolijoille geologisia näköaloja ja kotiseutuamme katselemme jatkossa uusin tarkkailevin silmin nykyisen rajan molemmin puolin. Karjalan jääkautisia vaiheita käsitellään tarkemmin Viipurin Läänin historia osa 1-kirjassa, osassa  Karjalan synty. Kirjan aion laittaamyös omalle hankintalistalleni.

Juhlapäivä sisälsi paljon hienoja hetkiä ja antoi paljon ajateltavaa. Ohjelma oli järjestetty pääasiassa talkoovoimin. Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen puhui vielä uudelleen juhlasalissa ja hän myös painotti nykyisen yhteistyön merkityksellisyyttä. Puheenvuoron lopuksi hän ojensi oikeutetusti kunniakirjan Kalevi Hyytiälle.

Kunnanjohtaja Anton Podrezovin puheenvuorossaan korosti nykyistä lämmintä yhteistyötä paikallisten tahojen ja suomalaisten välillä. Lähitulevaisuudessa on tarkoitus avata kotiseutumuseo ja sen avaaminen edellyttää, että yhteistyömme jatkuu. Kunnanjohtajan puheenvuoron päätteeksi paikallinen kuvataiteilija Aleksej Lyboskin lahjoitti puuteoksen Larin Paraskeesta Kalevi Hyytiälle. Puinen kohokuva on kopio Albert Edefeltin maalauksesta, jossa  Larin Paraske soittaa kannelta.

Juhlan päätteeksi Aila Martelius-Mäkelä ja Kalevi Hyytiä jakoivat lahjoja esiintyjille ja puhujille. Samalla ilmoitettiin myös tulevan Metsäpirtin pitäjäjuhlien pitopaikka ja aika. Ensi vuonna 29.6.2019  Metsäpirtin pitäjäjuhlat pidetään Uudessakaupungissa.

KOTISEUTUMATKAPÄIVÄ 20.5.

Sunnuntai 20.5. oli varattu kotiseutumatkoille.  Osalle varattiin takseja ja muita kuljetuksia, kuten venekyytejä Taipaleenjoen yli. Loput vietiin omalla Pohjolan Liikenteen bussilla tienhaaroihin, josta matka jatkui kävellen kotikylään. Tiesin kotikyläni sijainnin ja jopa isoisoäitini Maria Haakalan tuvan paikan Vaskelassa, mutta päädyin kulkemaan bussin matkassa koko päivän sillä kaipasin kokonaiskuvaa Metsäpirtin alueesta. Kirsikkana kakun päällä oli luvassa Matti Saarniston kenttäluentoja alueen geologiasta, joten valinta oli helppo. Ensi kerralla sitten Vaskelaan.

Tiputeltuamme ihmiset eri noukintapaikoille suuntasimme kohti Taipaleenjoen suuta. Bussissa mukana kulki myös eilinen kokoustekniikka, jonka otimme menestyksekkäästi käyttöömme Pauli Tuohiojan oivalluksesta. Maastossa meillä kaikilla oli kuulokkeet ja kuulimme Matti Saarniston luennot selvästi, vaikka seisoimme etäällä toisistamme. 

Ihastelimme alueen jääkautisia muinaisrantoja ja kuljimme hiljalleen kohti Laatokkaa. Päivä oli helteinen ja tuuleton. Eteemme avautui venäläinen mökkikylä aitauksineen. Portinvartija päästi meidät sisään ja niin olimme hienoilla hiekkatöyräillä Taipaleenjoen suulla. Onneksi mukaan olivat tulleet uimavarusteet, joten pääsimme pulahtamaan rannasta jokeen. Vesi oli korkealla, mutta töyräistä löytyi kohta, josta oli hyvä mennä uimaan. Virkistävä kokemus uida vedessä, jonka alkulähteet olivat jossain kaukana Suomen puolella. Käynti Taipaleenjoessa tuntui myös eräänlaiselta kasteelta, olin hetken yhtä omien esi-isieni kanssa.

Laatokka on yhä yhtä mykistävä komeudessaan ja alue on säilynyt melko koskemattomana. Merkkejä jääkauden vaiheista on selkeästi yhä löydettävissä. Alueella ei voi välttyä tunteelta, että olemme hyvin vanhalla seudulla. Matti Saarniston luennoidessa alueen geologia ja kulttuurihistoria sitoutuivat yhteen selkeästi ymmärretyksi kokonaisuudeksi. 

Iltapäivän päätteeksi lähdimme kokoamaan joukkoamme samoilta paikoilta mihin olimme heidät aamupäivällä jättäneet. Terenttilän lossin vanha paikka jäi ehkä näistä paikoista parhaiten mieleen. Vuolas virta, jonka läpi pikkuiset veneet toivat väsyneitä matkalaisia. Iloiset ilmeet kielivät onnistuneista reissuista kotipaikoille. Kävimme vielä kahvittelemassa Viisjoen sillan liepeillä, jonka jälkeen lähdimme kohti Losevoa ja illallista.

Päivän päätteeksi ja maha täynnä ruokaa lähdimme iltakävelylle kohti Kiviniemen muinaislinnaa. Linna sijaitsee Kiviniemen uudesta sillasta hieman Pietariin päin. Sinne päästäkseen joutuu hyppimään yli moottoritien sivuojien ja tallaamaan moottoritien sivuille levitettyjen nurmikkomattokenttien yli ennen kuin oikea polku löytyy.

Polku kulkee ryteikköistä ja puskaista reittiä pitkin. Muinaislinnalla on yhä vallihaudat, joissa on vettä. Linnan seiniä tai muita rakennuksia ei enää ole olemassa, mutta maaseinämät on yhä tunnistettavissa. Toinen redukti eli maalinna sijaitsee Taipaleen kylän lähettyvillä. Päätimme äänestyksellä, että muinaislinna on rakennettu Ruotsin vallan aikaan ja tämä äänestystulos myöhemmin myös varmistettiin oikeaksi. Taipaleen ja Kiviniemen muinaislinnat ovat ilmeisesti myös samanikäiset. Nykyään alueella sijaitsee seikkailupuisto, jossa kiipeilytelineitä ja vaijeriratoja on vedetty ympäröivistä männyistä toiseen. Lisätiedoista kylläisinä palasimme yöpuulle.

Maanantaina 21.5 lähdimme aamusella kohti Tynkä- Suomea. Pistäydyimme ennen Viipuria Siiranmäen muistomerkillä Kivennavassa. Paikassa, jossa Neuvostoliitto yritti murtaa puolustuksemme kesäkuussa 1944. Oli mykistävä kokemus olla alueella, jonka lähellä isosetäni Aleksanteri Haakala katosi vain muutamaa päivää ennen sodan loppumista. 

Viipurissa meillä oli aikaa vierailla kahden tunnin ajan. Kävin huonetoverini Eija Paavolan kanssa Viipurin linnassa, taidemuseolla, kirjaston puistossa ja lopuksi pyöreässä tornissa kahvilla. Viipuri on upea kaupunki, jossa on säilynyt paljon sellaista arkkitehtuuria  kuten jugendia, mitä on muista suomalaisista kaupungeista sotien jälkeen hävitetty. Viehättäviä katuja, joissa kahviloiden ulkoterassit ja kauniit näkymät  viestivät omaa kieltään. Ilahduttavaa nähdä, että alueella remontoidaan monia kohteita parempaan kuntoon. Tunnelmat ja aurinkoinen keli saivat minut ajattelemaan, että ehkä Viipurin uusi kukoistuksen aika vielä koittaa. 

Niin oli jo iloinen matkaväki pian tullissa. Tullimuodollisuudet olivat sujuvasti ohi ja matka kohti Helsinkiä pääsi tankkauksen jälkeen alkamaan. Takana hieno juhlamatka, täynnä muistoja ja uusia tuttavuuksia. Kiitollisuuden tunne päällimmäisenä ihmisiä kohtaan, jotka näitä tapahtumia järjestävät ja pitävät yllä yhteistyötä paikallisten kanssa. Teette arvokasta työtä. 

Kotimatkalla Pauli Tuohioja kiersi bussissa ja vakuutti ihmiset Suvannon seudun tilaajiksi ja Metsäpirtti seuran uusiksi jäseniksi seuraavilla yksinkertaisilla, mutta merkityksellisillä sanoilla: ” Tilatessasi Suvannon Seutu-lehteä ja Metsäpirtti seuran jäsenenä sinulla on mahdollisuus olla osa jotain suurempaa kokonaisuutta.” 

 
Lue lisää
2017-09-05 07:53:33

KYMENLAAKSON PIIRIN KULTTUURIMATKA KARJALAAN

KUVA:

Eija Vänskä-Sinkkosen ottama kuva, jossa valittu joukko juhlistaa eläköön-huudoilla pääsyä Hättilään Vänskän suvun kivijalkojen viereen.  

RITVA RIKKA

Perjantai:

Viikonvaihteeseen 26.-28.5. ajoittunut perinteeksi muodostuneelle piirimme kulttuuri- ja kotiseutumatkalle oli tänä vuonna ollut kovasti kiinnostusta. Heti helatorstain jälkeisenä aamuna oli lähdetty matkaan.

Kokenut matkavastaava, piirimme sihteeri, Eija Vänskä-Sinkkonen sai talven ja kevään mittaan väkeä kiinnostumaan reissusta Sortavalaan, Valamoon ja Impilahdelle. Ennen rajan ylitystä ruokailimme Simpeleellä.

Tulli- ja rajamuodollisuuksiin ennätimme iltapäivällä Niiralaan, ja siinä vierähti aikaa tunnin verran. ”Pakollinen” tauko pidettiin Ruskealassa tien levikkeellä sillan kupeessa kuoharimaljoja nostellen hyvän matkan onnistumiseksi. Ihailimme tien toisella puolella olevaa maisemaa. Sinne on muutaman viime vuoden aikana rakennettu lomakylä. Siellä virtasi kuohuva koski vesiputouksineen. Virran yli oli rakennettu kauniita riippusiltoja ja kallioiselle sekä hiekkaiselle kumpareelle useita hirsirakennuksia.

Alkuillasta pääsimme Helylän kautta Sortavalan kaupunkiin, majoituimme hotelli Seurahuoneelle, jossa oli järjestetty matkalaisille illallinen.

Keväinen ilta houkutteli meitä tutustumaan kaupunkiin vielä iltakävelyn muodossa.  Ja puiston lintujen iltakonsertti oli juhlallinen.

Lauantai:

Aamulla hotellista lähdön jälkeen mentiin laivarantaan, josta toistakymmentä matkalaistamme siirtyi kantosiipialukselle päämääränä viettää koko päivä Valamossa. Päivä oli mieliinpainuva ohjelmineen siellä, kertoivat meille Valamossa kävijät illallisella. Aika monta oli sellaisia, jotka nyt pääsivät sinne ensimmäistä kertaa elämässään.

Laivarannassa käynnin jälkeen bussin keula suunnattiin tosi kauniita Laatokan rantoja myötäillen kohti Impilahtea. Se oli Vänskän suvun kotipitäjä ennen sotia. Asfalttitie jatkuu kohti Petroskoita, mutta Impilahden kyliin täytyi tyytyä ajelemaan vähän kuoppaisia hiekkateitä pitkin. Ohitimme Impilahden sahan, josta valmiit tuotteet menevät Venäjän markkinoille. Sahausjätteestä tehdään haketta, josta osa tuodaan Suomeen. Sahan omistaa Enso. Kun saha oli uusi, tuli johtaja sinne Suomesta, mutta nyt siellä on venäläinen johtaja ja työväki.

Impilahden kirkonkylässä oli kauppa, josta hankittiin retkievästä päiväksi. Kirkkoakaan ei siellä enää ole, mutta Vänskän Rauni ja Sinikka tiesivät osoittaa sen paikkaa meille muille. Rohkeasti jatkoimme bussilla vielä muutaman kilometrin eteenpäin, vaikka hiekkatie kapeni uhkaavasti. Sitten otettiin reppu selkään ja lähdimme kävellen kohti entistä Hättilän kylää.    Ylämäkeä riitti varmaan muutaman kilometrin verran. Vesipurokin virtasi rauhallisesti solisten kivisen ja vaatimattomassa kunnossa olevan kylätien vieressä. Ylämäkeen kiipeäminen sai ainakin minut hengästymään. Oli mukavaa pysähtyä ihailemaan pientareella kasvavia ketunleipiä ja rentukoita. Yritimme tunnistaa myöskin kuulemiemme pikkulintujen lajia niiden laulun perusteella. Ei ollut yhtään ainoaa rakennusta tien lähettyvillä.

Kilometrien mittaisen ylämäkiponnistelun jälkeen tulimme tiheän metsäisen osuuden jälkeen avautuvan peltoaukean laitaan. Vänskien: Sinikan, Raunin, Eijan ja Karin innostus tarttui meihinkin. Peltoaukealla tulimme ensin muutaman vanhan omenapuun luo. Niiden juurella kukkivat iloiset keltaiset esikot. Vänskän suvun rakennusten kivijalkoja ilmestyi vihreän ruohokasvuston lomasta. Tässä oli matkamme yksi etappi. Jari ehdotti kolminkertaista eläköönhuutoa ja sehän toteutettiin. Keskityimme eväiden nauttimiseen. Oli Ritvan päivä ja meitä oli kaksi Ritvaa paikalla. Kuohuviinipulloja poksahteli auki. Lauloimme Karjalaisten laulun ja Maammelaulun. Sinikka oli pienenä asunut täällä, ja nyt hän vei Karin vähän edemmäs ja sieltä he löysivät sukunsa vanhan kaivon. Jälleen raikuivat eläköönhuudot. Rauni kiirehti suurten koivujen alla oleville kivijaloille.

Aurinko lämmitti ihanasti, kun jatkettiin taas kävellen matkaa kohti Huunukkaa. Kun oli vaellettu pari kilsaa,  puolet joukostamme, vanhimmasta päästä, päätti kääntyä takaisin levähdyspaikastamme. Piti jaksaa kävellä bussille. Toinen osa, nuorimmat joukosta, jatkoi edelleen. He kävivät korkealta katsomassa Huunukan kylän kaunista maisemaa. Sieltä näkyi Laatokan sinistä selkää kauas aina horisonttiin asti.

Palasimme bussilla Sortavalaan hotelliin, jonne Valamon kävijätkin olivat tulleet. Reippaimmat jaksoivat vielä iltamenoihin kaupungille illallisen jälkeen.

Sunnuntai:

Aamiaisen jälkeen tehtiin pieni kiertoajelu Sortavalassa ja lähdettiin kotimatkalle. Ruskealaan saavuttuamme poikkesimme päätieltä Ruskealan marmorikaivokselle. Sinne on rakentunut matkamuistomyymälöitä, kahviloita, kuvauspaikka kaivoksen reunalle ja muita houkutuksia matkailijoille. Eija ja Rauni järjestivät bussissa arpajaiset matkan edistyessä.

Rajamuodollisuudet sujuivat loistavasti tällä kertaa. Pajarinhovissa pidettiin ruoka- ja kahvitauko ja sitten kotimatka halki kauniin keväisen Suomi-Karjalan sujui hyvin.

Hyvä on aina rajan taakse Karjalaan lähteä ja vielä parempi palata takaisin Suomeen ja kotiin!

 
Lue lisää
2017-09-05 07:56:33

Henkilöautolla Karjalaan

KUVA Vepsän kuoro esittämässä pajoja (lauluja)

Puolisoni kanssa lähdimme 13.7. Haminasta lomamatkalle Karjalaan henkilöautolla. Niiralan/Värtsilän raja-aseman kautta ajoimme ensimmäiseen yöpymispaikkaamme Rautalahden Vremeda Godaan, joka sijaitsee aivan Laatokan rannalla. Tarjolla on kymmenen rivitalohuonetta mukavuuksin. Paikka on siisti ja rauhallinen. Kahden hengen majoitus aamiaisineen maksaa 4500 ruplaa.

RAUTALAHDESTA JATKOIMME Prääsään, jossa meidät yllätti hellesää. Lounastauon jälkeen ajelimme Prääsän rantakatua pitkin, jonka varrella on kaunis sininen ortodoksikirkko. Petroskoista halusimme joutuisasti jatkaa Vepsän-maalle, koska tiesimme tien olevan surkean, ja matkaa perille olisi vielä lähes 90 kilometriä.

Ajelimme verkkaisesti kuoppia väistellen milloin tien oikeaa milloin vasenta puolta kylien Uusijoki, Puujoki, Petäjäselkä läpi, Shoksuun, josta poikkesimme Kvartsikylään. Sieltä ilmeisesti vieläkin louhitaan harmaata ja punaista graniittia. Tien varrella Ustessa on pieni kaunis hirsinen tsasouna lastentarhan kupeessa. Ystävälliset rouvat esittelivät mielellään rukoushuonetta. Ymmärtääksemme he puhuivat joko venäjää tai vepsää. Meistä kumpikaan ei osaa venäjää eikä vepsän kieltä, joten tältäkin osin matka on haastava.

Ajotiellä saattoi törmätä lehmiin, lampaisiin tai karhuun. Myöhemmin Aunuksessa selvisi, ettei karhun näkeminen ole kovinkaan harvinaista. Tuttavamme kertoi, että kerran hän löysi mäenrinteen täynnä puolukoita. Kuului viheltävä ääni, karhuhan siinä. Hän perääntyi ja sytytti nuotion, sillä karhu kuulemma vieroksuu savun hajua. Arvata saattaa, että muutaman päivän päästä marjat olivat päätyneet parempiin suihin.

Shoksun jälkeen on vielä Vehkaoja rauniokirkkoineen. Sitten olimme jo perillä Soutjärvellä (Seltozero), joka on vanha perinteinen vepsäläiskylä Äänisen rannalla. Se on Vepsän keskus ja kulttuurin kehto, jota parhaimmillaan edustaa Vepsän museo. Talo on perinteen mukaan tehty taidonnäyte. Sen rakensi soutjärveläinen Ivan Melkin, joten sitä kutsutaan joko Melkinin taloksi tai Rjurik Lonin taloksi. Rjurik Lonin hankki paljon vanhaa vepsäläistä esineistöä ja pani museohankkeen alulle. Lainaus museolta saamastani Kodima -lehdestä "Soutjärven Vepsän rahvahan muzei oli avaitud vodel 1967. Augun muzejale pani kodiröunan tedai, folkloran keradai Rürik Lonin." Museossa on 2000 esineistöä näytillä. Siellä pidetään erinäisiä näyttelyjä ja esitelmiä sekä vepsänkielen kursseja. Soutjärvellä tulisimme yöpymään kolme yötä. Saimme asunnoksemme yhdyshenkilömme Sergein tädin kodin pihan perällä olevan vanhan vepsäläismökin. Alakerrassa on keittiö, eteinen, jonka takana pieni kanala, yläkerrassa makuuhuone, aula ja olohuone. Huusi on pihalla polun päässä. Tädin pihamaa on täynnä kaikkea viljeltävää ja kukkia koriste-esineitä unohtamatta. Lähes joka millimetri on hyödynnetty. Saimmekin ruoaksi tosi lähiruokaa pihalta ja kanalasta.

Miksi olen reissaamassa täällä syrjäisessä paikassa. Sukututkimuksesta selvisi, että isoukkini tietoja tulee Vepsänmaalta, jossa hän kuoli 12.9.1915 ja on haudattu Soutjärven Metsäntakaan (Zalesje), niin heräsi uteliaisuus selvittää minkälaisia vepsäläiset ovat ja minkälaisella seudulla he elävät. Olen käynyt jo kaksi kertaa aiemmin tutustumassa paikkaan. Pari vuotta sitten vein pienen muistokiven isoukilleni Mihail Jefimoville Metsäntakan jo hylätylle hautausmaalle.

LAUANTAINA 15.7. pidettiin vepsäläisten kesäjuhlat Äänisen rannassa. Tämän vuoden juhlat olivat järjestyksessään kuudennet. Sergei Safonov toimi primus motorina ja vaimonsa Ira oli hankkinut esiintyjät, jotka tulivat Petroskoista ja Aunuksesta.

Kun saavuimme juhlapaikalle Sergein ja Iran tytär Karina tuli vastaan ystävättärensä kanssa sonnustautuneina kansallispukuihin. Karina tarjosi makeisia, jotka oli kääritty paperiin. Niiden sisällä löytyi mietelause. Toisesta korista otettiin värikäs nauha, joka tuli kiinnittää rukouksen kera kentän keskellä olevaan mäntyyn. Useissa banderolleissa, jotka somistivat juhlapaikka oli käkikuviointi. Juhlan avasi Karjalan Tasavallan päämies Artur Parfencikov.

Kodima lehdestä yritin tolkuta, että hän on syntyisin Kirkkojoelta, joten osaa suomea. Valitettavasti niin venäjää ja vepsää taitamattomana moni asia jäi arvailun varaan. Kuitenkin ymmärsin, että Vepsän kieli ja kulttuuri ovat tärkeitä ja niitä yritetään ylläpitää. Puheiden jälkeen kukitettiin Sergei Safonov ja museon johtajatar Natalja Arhimova, jonka tulisin tapaamaan seuraavana päivänä.

Tämän jälkeen esiintyi kansallispukuihin pukeutunut vepsäläisten kuoro. Saimme kuulla runsaasti vepsäläisiä lauluja, pajoja. Ne useimmiten kertovat arkisista askareista, joita lauletaan töitä tehdessä. Lapsuudestani muista miten isäni usein lauleskeli askarrellessaan. Kuoroja oli kolme ja lisäksi kansantanssiryhmiä. Eikä vain esiintyjät tanssineet, vaan yleisö otettiin mukaan karkeloihin ja lapset piirileikkeihin. Juhla oli yhteistä ilonpitoa. Soutjärvellä vuoden aikana syntyneitä pienokaisia muistettiin. Ira Safonova luetteli kaikkien lasten nimet ja heille luovutettiin pieni muistomitali. Kentän laitamilla oli erinäisiä myyntikoruja ja -pöytiä, joista saattoi ostaa mm. käsitöitä ja pientä purtavaa. Kolmetuntinen juhla päättyi köydenvetoon.

Kesätapahtuma oli hyvin lämminhenkinen vapautunut yhteinen juhla.

SUNNUNTAINA AJELIMME isoukkini jalanjäljille Metsäntakaan, jonne johtaa huonokuntoinen hiekkatie. Tarkoitus oli käydä Matvejanan Selkassa, jossa pitäisi olla komeita kaksikerroksia vepsäläistaloja, mutta rohkeus petti. Maastoauto olisi pitänyt olla.

Käännyimme takaisin Gornoe Seltozeroon (Mäki Soutjärvi), jonka rauniokirkolta kääntyy tie Metsäntakaan. Kuvasin taloja, talojen koristeita ja niittyjä. Peltoja ei enää näytetä viljeltävän. Olin toivonut pääseväni käymään kylän pienellä Saraijärvellä, mutta liian monta polkua tuli vastaan, eikä ollut tietoa mikä veisi järvelle.

Palasimme Soutjärvelle ja menimme tapaamaan museon johtajatarta Natalja Arhimovaa. Juminkeko-säätiöstä oli saanut tiedon, että museolta voisin saada apua sukututkimukseen. Vein sinne venäjänkielisiä minulla olevia asiakirjoja. Katsotaan löytyykö Petroskoin arkistosta jotain.

Vierailu museolla oli hyvin miellyttävä ja pari tuntia vierähti nopeasti. Erityisesti minua viehätti kirja, venäjänkielinen, jossa kerrottiin vanhoista kylistä, minkälaisia ne olivat olleet. Kirjasta löytyi mm. samainen ikkunakoristeleikkaus, jonka olin hetki sitten kuvannut Metsäntakassa.

MAANANTAIAAMUNA jätimme hyvästit Soutjärvelle ja jatkoimme pitkin Äänisen rantaa kaakkoon meille tuntemattomiin kyliin. Karjalan Tasavallan puolella ovat vielä Kalajoki, jossa toimii suuri kivilouhos. Sitten Kaskesoja ja Volodarskaja, josta siirryimme Leningradin oblastiin ohittaen Himjoen.

Syvärinniskassa lossille tulimme juuri sopivasti ja pääsimme nopeasti Syvärin toiselle puolelle. Ostasta lähtien tie oli välillä kovin huono. Vasta lähellä Podporozea se parani. Podporoze on isohko paikka, johon olisi voinut tutustua tarkemmin, mutta rankkasade yllätti. Lotinanpellosta käännyimme Aunukseen, Oloneciin. Päästyämme Mäkriin päätimme lähteä kuitenkin vielä ns. Kuittisen kierrokselle ihastelemaan harmaita karjalaiskyliä. Jos haluaa nähdä vielä aitoja karjalaisasumuksia suosittelen Kuittisen, Pienselän (Malaja Selga), Suurselän (Bolskaja Selga), Rutsejen kierrosta. Tie on ajettavassa kunnossa. Illalla saavuimme Aunuksen Tuksaan ja vietimme illan tuttaviemme seurassa.

Huomenna jatkaisimme matkaamme Laatokkaa myötäillen.

Öinen sade oli tauonnut, joten hyvässä säässä pääsimme tien päälle. Kotsilan ja Tuuloksen jälkeen tulee Vitele. Poikkesimme tieltä tarkemmin katsomaan minkälainen paikka tämä on. Kävimme kirkossa sytyttämässä tuohukset kiitokseksi kaikesta tähän asti kokemastamme. Enemminkin olisimme Viteleä tutkailleet, mutta silta tuli vastaan eikä näyttänyt siltä, että autolla olisi arvannut mennä yli.

Seuraavaksi pysähdyimme Salmissa, Pitkärannassa ja Läskelässä ennenkuin tulimme majapaikkaamme Vremeda Goda, jonka oli varannut lähtiessämme sieltä 14.7. Matkalla ihmettelimme sitä, miten paljon muistomerkkejä 1939-1945 sodista on tien varteen tullut. Yritin etsiä Vanhan Suomen rajakiveä, mutta ilmeisesti se on hautautunut pöpelikköön. 19.7. ennen rajalle menoa kävimme päivittämässä Helylästä käsin vielä Tuokslahden mummini mökin, jonka uuninpankolla minua on lämmitelty talvella 1944. "Oikotie" sinne on erittäin huono. Mökki oli vielä asumattomana pystyssä odottaen romahtamistaan. Tämä reissu taitaa nyt olla tässä, joten ajelkaamme rajalle.

MITÄ MATKASTA jäi käteen. Paljon mieluisia kokemuksia, ihania sydämellisiä ihmisiä. Vanha Nissan selvisi matkasta. Onneksi matka tuli tehtyä. Ikää karttuu eikä huomista tietä. Vepsänmaa on kolmannen kerran nähty ja juhlat ilolla koettu. Voi olla, että pieni osa minua jäi sinne. Toivon hartaasti sitä, että myös pienillä kansoilla olisi oikeus säilyttää kielensä ja kulttuurinsa suurten rinnalla.

Karjalaa ja Vepsänmaata muistellen Inkeri

 
Lue lisää
2017-08-02 09:15:05

Vahviala-seuran kotiseuturetki

 Vahviala-seuran kotiseuturetki 29.7.2017 suuntautui Hounin ja Louon kyliin ja matkanjohtajana toimi Hannu Sollo.  Matkalle osallistui 39 henkilöä ja sää suosi matkailijoita.

Rajamuodollisuudet hoituivat joustavasti ja aluksi kertoi Terttu Ravi Säkkijärven historiasta ja nykytilanteesta. 91 % Säkkijärvestä jäi Venäjän puolelle ja Säkkijärven järveä ei enää ole, se on kuivunut. Rajaluvat ja kaasuputkityömaa ovat vaikuttaneet  liikkumiseen nykyisin Säkkijärven alueella. Terttu Ravi kuvasi laajalti entistä Säkkijärveä ja sen historiaa sekä kulttuuria. Mm. Hugo Simberg asui Niemenlautan kylässä. Toivo Tuomi oli runoilija Nisalahdesta sekä Johannes Takanen taiteilija Urpalankylästä.

Matkan jatkuessa entiseen Hounin kylään oppaaksi siirtyi FT Esko Mälkki. Hän kuvaili Hounin kylää pitkälti kirjoittamansa kirjan ` Eloistamme entisistä` pohjalta. Kirja on kuvaus Hounin kylästä. Hän totesi kylän olleen vauras maanviljelys kylä, johon kuului merkittävästi myös rautatie ja Hounin pysäkki. Kylässä oli n. 50 taloa. Lisäksi hän kertoi Vahvialan pitäjän evakuoinnista, joka tapahtui 17.2.1940 jälkeen ja toisen kerran kesäkuussa 1944.

Hounin jälkeen matkamme jatkui kohti Louon kylää, ja oppaanamme toimi Irja Rongas (ent. Louko). Hän totesi olleensa 3 vuotias, kun evakkoon lähtö tuli. Louon kylässä oli 2 kylää, Louon ja Myyrän kylät. Hänen veljensä Aimo Louko on kirjoittanut kirjan kotikylästään, nimeltä Loukola. Louon pysäkiltä ei valitettavasti päästy pidemmälle, ja sen jälkeen suuntasimme kohti Koskelan kallioita, joilla nautimme maittavan lounaan.

Lounaan jälkeen matkamme jatkui Rauhamaan hautausmaalle, ja kirkkomaalle. Laskimme kukat haudoille ja kävimme kirkonmäellä. Hiljainen hetki pidettiin kirkonmäellä Esko Mälkin johdolla. Hautausmaalla Terttu Ravi lausui koskettavat runot, jotka hän oli itse kirjoittanut.

Lopuksi lauloimme Karjalaisten laulun.

Viipurissa ehdimme pistäytyä n. tunnin ajan. Matkalaiset olivat tyytyväisiä, ja kotimaahan ehdittiin hyvissä ajoin.

Vahviala-seuran puolesta puheenjohtaja Hannu Sollo kiitti osallistujia, ja toivotti tervetulleeksi seuran tuleviin tapahtumiin.

 
Lue lisää
2017-08-01 12:47:43

Kivennapaseuran kesämatka Kannakselle 30.6.- 2.7.2017

Kuvassa matkalaisia Kivennavan Linnamäellä.

 

 RITVA RIKKA

Matka alkoi aamulla varhain Tampereelta Hauhon Liikenteen bussilla, jota Tomi ohjasi taitavasti kohti Lappeenrantaa ja Nuijamaan rajanylityspaikkaa. Matkalta hän poimi lähtijöitä useilta paikkakunnilta Tampereen ja Lahden väliltä sekä vielä edelleen Lahdesta Kouvolan kautta Lappeenrantaan.

Matkanjohtajamme Raija ja minä nousimme kyytiin Viipurinportin ABC:ltä, jossa matkalaisilla ja kuljettajalla olikin aika pitää sopivasti kahvittelutaukoa. Etelä-Karjalan vehmaitten maisemien kautta pääsimme Nuijamaan tulleihin ja melko joustavasti sujuivat rajamuodollisuudet siellä, kun ei mitään suuria jonojakaaan ollut. Euroja vaihdoimme rupliksi uudessa pankissa jo ennen tullia. 

Kauniit maisemat ilahduttivat silmiä Saimaan kanavaa myötäilevällä tiellä. Ohi Viipurin huristimme ohitustietä pitkin ja sitten halki Karjalan Kannaksen.

Sotahistoriallinen kohteemme osui Kuuterselän taistelupaikoille, jonne nyt vapaaehtoiset sotahistorian harrastajat ovat entisöineet puiden rungoilla vahvistettuja taisteluhautoja. Metsään on rakennettu siltoja ja polkuja. Suomalaisten kesäkuussa 1944 rakentaman pallokorsun sodassa räjäytetyt jäännökset ovat helposti nähtävillä. Opastaulut, venäjäksi ja osin suomeksikin,  selvittävät siellä käytyjen taisteluiden kulkua kesällä 1944.  Neuvostojoukkoja oli kaksi armeijakuntaa hyökkäämässä väellä ja voimalla. Suomalaisia tällä osalla VT-linjaa oli vain noin 5.000 miestä. Kesäkuun 9. päivä Valkeasaaressa alkaneen rajun hyökkäyksen tavoitteena Stalinilla oli kolmessa viikossa rynniä Helsinkiin. Kuuterselkä menetettiin 14.-15.6. käydyssä taistelussa ja suomalaisten oli peräännyttävä Viipuri-Kuparsaari-Taipale-linjalle.

Syvissä ajatuksissa ja hiljaisina lähdimme sieltä. Matkamme jatkui kohti Vammelsuuta ja kohteenamme oli Rakkauden hauta. Bussissa Raija kertoi tositarinan siitä, miksi Rakkauden hauta ja sen viereinen bysanttilaismallinen kirkko sinne aikanaan tehtiin. Opastauluista katselimme kirkon ehjää kuvaa räjäytettyjen jäännösten vierellä. Venäläinen taiteilija on ihan viime vuosien aikana valmistanut naispatsaan Maria Kartavtsevan hautapaadelle ja pienen nallepatsaan sen edustalla olevalle kivelle. Paikalla on merkitystä myös venäläisille kävijöille ja nyt sinne onkin laitettu kukkaistutuksia Marian muistoksi.

Vammelsuusta ajelimme kaunista rantatietä pitkin ja Terijoen kautta matkasimme Raivolaan hotelliin. Illallisen jälkeen väsyneinä oli hyvä lintujen liverrystä kuunnellen majoittua yölevolle.

Kotikyliä ja sotahistoriaa


Seuraavana aamuna matkasimme aamiaisen jälkeen taas kauniille rantatielle ja Kuokkalasta kohti Kivennavan Linnamäkeä. Sinne tuli oppaaksi professori Jevgeni Balasov. Totesimme kasvuston seasta aikanaan olleen Kivennavan pappilan rakennusten kivijalkoja sekä kenraali Aaro Pajarin vuonna 1943 valmistuneen ns. Pajarin kirkon jäännöksiä Linnamäellä. Sieltä Balasov opasti ryhmää Kankaan hautausmaan lähellä olevia bunkkereita tutkimaan. 

Kirkonkylässä nousimme ohi kulttuuritalon entiselle kirkonmäelle. ”Ikuisuuden Portille” matkanjohtajamme laski sinivalkoisen kukkakimpun esivanhempiemme ja siellä eläneiden sukujemme muistoksi. Viime vuosien aikana kirkonkylästä on muodostunut nykyasukkaiden keskus kahviloineen, toreineen  ja kymmenine kauppoineen. Meistäkin monet kävivät iltapäivätauon aikana kahvittelemassa sekä ostoksilla. Kotikyliinkin oli menijöitä, mm. Raivolassa, Tammiselässä, Polviselällä, Kaukolempiälässä, Liikolassa, Voipialassa, Vuottaalla, Kauksamossa. 

Kirkonkylästä lähdimme Kekrolan kautta kiertäen kohti Siiranmäkeä. Hyvin vaikeaa oli ajotien varrelta katsoa parin-kolmen viime vuoden aikana tehtyjä puuston kaatoja ja hiekan kaivauksia  Soppikylän, Räikylän ja Kanalan kylien maastossa. Niissä kylissä juurensa olevien matkalaisten mielissä näky tuntui pahalta ja oli masentavaa nähdä hirvittävää luonnon raiskausta. 

Suurselkälän kohdalla Siiranmäkeen kääntyvän tienristeyksen  paikalla jäin itse pois bussista. Halusin käydä vielä kerran isäni suvun kotitalon kohdalla. Kuljin Kanalaan vievää hiekkatietä, joka nyt oli suurten hiekkakuormien kuljetukseen kunnostettuna tasainen ja tukeva entisen kuoppaisen ja vetisen savitien sijasta. Jättiputkien ja nokkosten välistä pujottauduin ison ojan ylitse kylämme peltoaukealle. Petyin ja masennuin siinä. 

Aikaisemmilla käynneilläni peltoaukea oli kukkaketoa, jossa kasvoi niittyleinikkejä, kurjenpolvia, apilaa, voikukkia ja keväisin suurina alueina valkovuokkoja. Siinä oli ollut helppo kulkea. Suurselkäläläisten talojen neuvostoaikaiset kivijalkakivien röykkiöt pihlajineen, pajuineen ja muine pensaineen siellä täällä helpottivat kymmenien vuosien takaisten kotitalojen rakennusten  paikantamista aina toissavuotiseen viime käyntiini saakka. Nyt kaikki kiviröykkiöt, kaikki puut ja pensaat oli tyystin poissa. Keto oli syvältä kynnetty ja äestetty varmaan viime vuonna. Pehmeässä mullassa kasvoi saviheinää ja jättiputkien taimistoa aina metsien reunoihin saakka. Suuresta Roskar-siipikarjatilasta oli sinne ajettu myös korkeat lantakasat. Haju oli sen mukainen. Ja vain muutaman sadan metrin päässä kohosi valtava hiekkavuori yli puiden latvojen. 

Itku tuli! Olen menettänyt isän kotipaikan Kivennavalta! Totean Ilmari Pimiän runon sanoin: Ei ole meillä enää Kivennapaa…

Lähdin pois kävelemään kohti Siiranmäen muistomerkkiä, jonne bussimme oli vienyt muita matkakumppaneitamme. Siellä professori Balasov kertoi rajuista torjuntataisteluista 13.-16.6.1944. En jaksanut kuunnella vaan kävelin vähän kauemmas ajatuksiini vaipuneena.

Toisilla kotikylissään käyneillä oli hyviä kokemuksia. Joku löysi koulun jäännöksiä, joku toinen taas äitinsä kotitalosta osan rappusia ja villiintyneen ruusupensaan taikka angervopensaan. Ohjustietä pitkin ajoimme kirkonkylään ja sitten maantietä ohi Vienolan, Tahoslammen, Uupuneen, Pamppalan ja Rantakylän. Alkuillaksi saavuimme Viipuriin ja hotelliimme Druzhbaan. Aurinkoinen ja lämmin ilta kutsui iltakävelylle illallisen jälkeen.

Viipurissa ja paluu Suomeen

Kolmantena aamuna lähdimme aamiaisen syötyämme kiertoajelulle Viipurin eri kaupunginosiin. Jotkut halusivat mennä tutustumaan Monreposin puistoon ja sinne heidät vietiin bussilla, koska kävellen olisi mennyt paljon aikaa ja energiaa. Monreposin puisto on niin laaja, että sinne lähtijän täytyy varata aikaa riittävästi eri nähtävyyksiä varten. 

Viipurikierroksen jälkeen meille oli tilattu käynti Viipurin kasarmissa nyt olevaan Talvisotamuseoon. Valeri-oppaan innostuneen kertomuksen avulla tutustuimme museoon kerättyihin esineisiin ja kuviin. Ostos- ja kahvitauon jälkeen lähdmme kohti Nuijamaata ja sieltä rajan yli Suomeen. Joustavasti sujuivat kaikki rajamuodollisuudet tälläkin kertaa.

Mielenkiintoinen ja uusia kokemuksia tarjonnut matkamme onnistui olosuhteiltaan hyvin poutaisena pysyneen säänkin ajan. Onkin aiheellista kiittää hyvistä järjestelyistä Raijaa ja mukavaa kuljettajaamme Tomia sekä kaikkia yli kolmeakymmentä matkakumppania, joista monista minulle tuli kolmen päivän aikana hyviä ystäviä.

 
Lue lisää
2017-06-29 11:05:58

HIITOLAN ULASKANNIEMi MIELESSÄIN

Kuvassa Milja Peltomaa (vasemmalla) sukulaisineen synnyinkotinsa rakennuspaikalla,

HIITOLAN ULASKANNIEMESSÄ syntynyt Milja Peltomaa o.s. Hänninen kokosi sukunsa edustajia ja muutamia muitakin hiitolaisjuurisia henkilöitä yhteiselle kotiseutumatkalle 6. – 9.6.2017 synnyinseudulle Hiitolaan. Matkan varsinaisena järjestäjänä toimi porilainen matkatoimisto Keskimatkat ja kuljettajana Petteri Keskinen.

Matkaan lähdettiin 6.6. Porista perinteisesti heti puolen yön jälkeen, jotta oltaisiin hyvissä ajoin perillä majapaikassa Käkisalmessa. Käkisalmesta lähdettiin kohti Hiitolaa 7.6. aamulla.

Pääosalla matkalaisista oli tavoitteena Laatokkaan pistävä Ulaskanniemi Kilpolan saaren kupeessa. Niemessä sijaitsi suomalaisaikana Ulaskanniemen kylä, mutta osa niemestä kuului Tujulan kylään, niemen luoteisjuuri Tiurulan kylään ja niemen kärki Kilpolan kylään. Bussilla ajettiin Kilpolan saaren mantereeseen yhdistävän Uitonsalmen pengertien ja sillan kupeeseen, mistä matkaa jatkettiin moottoriveneellä parilla kuljetuserällä Ulaskanniemeen ”Härkösen rantaan”.

ALUKSI SUUNNATTIIN Hännisten vanhalle asuinpaikalle, joka oli sijainnut aivan Härkösen naapurissa. Täällä Milja Peltomaa kertoi lapsuusajan muistojaan ja tietoja paikkaan liittyvästä sukuhistoriasta. Hännisten asuinpaikka oli myöhemmin siirretty pari sataa metriä etelämmäs lähelle Lekkerilampea, minne seurue seuraavaksi siirtyi.

”Kotiintulon” kunniaksi Timo ja Elisa Hänninen tarjosivat seurueelle tilkan kuohujuomaa. Ympäristöä tarkasteltaessa todettiin hieman huolestuneina, että niemessä ollaan tekemässä toimenpiteitä, jotka ennustavat uuden asutuksen syntymistä alueelle. Niemen kärjen suunnasta kuului moottorisahan ääntä ja siellä todettiin raivattavan vanhoja peltoja reunustavaa puustoa. Niemen lounaisrannan suunnassa oli työssä puskutraktori ja kaivinkone. Laurolasta niemeen johtavaa tietä oli parannettu ja myös uutta tietä oli pohjustettu. Uutta rakentamista alueelle oli siis odotettavissa, mikä saattaa tulevaisuudessa rajoittaa entisten asukkaiden pääsyä sukunsa vanhoille asuinpaikoille. Vaikka kaikenlaista kehitystä pitäisi yleisesti pitää toivottavana, tässä tapauksessa sillä saattaa olla kotiseutumatkailun kannalta ikäviä seurauksia.

Sovittuna aikana vene kävi noutamassa seurueen takaisin Uitonsalmelle, jossa oli luvassa Petteri Keskisen tarjoamat retkieväät. Ruokailutauon jälkeen seurue hajaantui hetkeksi. Hännisten ydinjoukko lähti uudelleen vesille ja suuntasi tällä kertaa Ulaskanniemen ympäri sen lounaisrannalle, missä oli sijainnut Milja Peltomaan isoäidin entinen asuinpaikka tai mummon paikka, kuten lähisukulaisten käyttämä ilmaisu kuului. Osa seurueesta lähti bussilla Kilpolansaaren Haapalahden kylään, jossa erityisenä kohteena oli Vihavaisen talo, joka oli yksi kolmesta saaressa säilyneestä suomalaistalosta. Monelle hiitolaisjuuriselle tuttu Pertti Vihavainen on syntynyt talon ”peräkamarissa”. Yleisenä havaintona todettiin, että Haapalahdessa venäläisten kesäasuntorakentaminen jatkuu ja uutta majoituspalvelurakentamistakin on havaittavissa.

SEURUE KOKOONTUI UUDELLEEN Uitonsalmella, mistä ajettiin bussilla Nehvolan kautta Päijälään etsimään Johannes Parkkalin perheen entistä asuinpaikkaa. Käytettävissä olevan ajan rajallisuuden ja riittävien karttaperusteiden puuttuessa asuinpaikka jäi vielä varmistamatta, mutta alue on tiedossa. Etsintää päätettiin jatkaa myöhemmin. Matkaa jatkettiin Mustolan kautta Hiitolan aseman alueelle, joka on nykyisen Hiitolan keskusta. Ennen Käkisalmeen paluuta käytiin vielä muistelukäynnillä Hiitolan hautausmaalla.

SEURAAVANA PÄIVÄNÄ lähdettiin paluumatkalle kohti Viipuria, jossa vietettiin viimeinen yö ennen Suomeen paluuta. Matkalla poikettiin tutustumiskäynnillä Pyhäjärven hyvin hoidetulla sankarihautausmaalla. Pyhäjärvi-Säätiön todettiin tehneen arvokasta työtä isänmaan puolesta henkensä menettäneiden miesten muiston säilyttämiseksi. Hautausmaan lisäksi tutustuttiin läheisyydessä sijaitsevaan lahjoitusmaatalonpoikien muistomerkkiin.

Matka jatkui kohti Äyräpäätä. Täällä sekä Vuoksen vastakkaisella puolella Vuosalmella käytiin kesällä 1944 jatkosodan ankarat ja sodan lopputuloksen kannalta merkittävät torjuntataistelut. Äyräpää menetettiin, mutta Vuosalmella neuvostojoukkojen eteneminen saatiin pysäytettyä. Sodan jäljet ovat edelleen nähtävissä Äyräpään harjulla. Äyräpään kirkko raunioitui pahoin jo talvisodassa, tuho täydentyi jatkosodassa ja neuvostoliittolaiset räjäyttivät vielä pystyssä olleet osat vuonna 1945. Seurue tutustui kirkon raunioihin, niiden läheisyyteen pystytettyihin muistomerkkeihin sekä kirkon raunioiden ympäristössä yhä näkyviin sodan jälkiin. Sillä aikaa Petteri Keskinen keitteli retkikahvi ja laittoi ”pöydän koreaksi”.

Äyräpäästä jatkettiin matkaa Heinjoen kautta Ihantalaan jatkosodan ratkaisutaistelujen merkittävimmän taistelun muistomerkille. Talin – Ihantalan raskaissa, mutta Suomelle menestyksellisissä torjuntataisteluissa neuvostojoukkojen eteneminen pysäytettiin ja sen seurauksena Neuvostoliitto alkoi siirtää joukkojaan käytettäväksi kohti länttä suuntautuviin taisteluihin tavoitteena Berliinin valtaaminen.

VIIMEISENÄ ILTANA kokoonnuttiin vielä hetkeksi yhteen Viipurin Pyöreässä tornissa kertaamaan matkan antia ja jo suunnittelemaan uuttakin. Parkkalin talon tarkka paikka pitäisi vielä varmistaa, mutta seurueessa esiintyi myös halukkuutta lähteä seuraavaksi Laatokan ympäri suuntautuvalle matkalle. Matkaan ja sen tulokseen oltiin kuitenkin tyytyväisiä. On tärkeätä tutustua juuriinsa ja sukunsa historiaan monipuolisesti.

Kotiseutumatkoilla juuret konkretisoituvat, kun käydään niillä paikoilla, joilla esivanhemmat ja muut suvun edustajat ovat elämänsä eläneet ja elämäntyönsä tehneet. Yhteinen matka tarjoaa myös tilaisuuden tavata sukulaisia ja tuttavia, joita muuten näkee harvoin. Sen puitteissa voidaan tietoisuutta suvun vaiheista lisätä ja yhteenkuuluvuutta syventää. Matka ei ole vain matka, vaan sillä on useampia ja syvempiä ulottuvuuksia.

 
Lue lisää
2017-06-27 10:00:00

TUNNELMIA VIRON HISTORIAN POLUILTA

Pirjo Riitta Rintanen 

Evakkolapset tekivät retken Viroon 12.-14.6. 2017, Mahimi Oy:n matkanjohtajana ja oppaana oli Kyösti Toivonen, hän tuntuu tietävän historiasta kaiken ja ylikin. Anti oli korvaamaton. Sadettakin saimme, mutta aurinko paistoi koko ajan meissä matkalaisissa.

Matkamme alkoi Tallinnasta, josta jatkoimme Tarttoon, kävimme Eliel Saarisen suunnittelemassa Paavalin kirkossa, jossa piispa esitteli kirkkoa ja kryptassa olevaa muistolehtoa. Kirkossa on vaikuttava suomalaisen Kuutti Lavosen tekemä viisiosainen alttarimaalaus, jossa on keskellä Kristus ristillä, Maria ja Johannes, Pietari ja Paavali, Ps. 84 todentuu vahvasti kirkossa.

Viron historia on traaginen, tämäkin kirkko tuhottiin viime sodan aikana ja se on nyt rakennettu uudelleen ja restauroitu.

Kävimme Toomean mäellä, jossa on yliopiston rakennuksia ja jossa Tarton rauha solmittiin 1920.

Ensimmäisenä matkapäivänä kävimme myös setukaisten asuinsijoilla ja museossa Värskassa. Helvi Vanninen kertoi jo matkalla setukaisista. Museoalue on vaikuttava pihapiireineen, olkikattoisine rakennuksineen. Koko maatilan rakennukset kalusteineen ja työkaluineen olivat nähtävänä. Hienoja käsitöitä oli esillä, niitä oli myös myytävänä. Setukaisista kertoi paikallinen opas, Helvi oli tulkkina.  Kävimme myös hautausmaalla ja lauloimme yhdessä Georg Otsin Äidin sydän, se oli koskettava hetki yhdessä.

Seuraavana päivänä ajoimme Tallinnnan Toompeanmäeltä alkaneen rauhanomaisen ihmiskilven jalanjälkiä pitkin Latvian rajalle, jossa on tästä tapahtumasta itsenäisyyden muistomerkki valtioiden yhtymäkohdassa. Tämän muistomerkin luona koimme vaikuttavimman hetken sukulaiskansan kohtalon hetkiä muistellen. Matkalla mukana ollut Raimo Vanninen oli ollut tuona päivänä Tallinnassa ja hän muisteli, miten rauhallisesti ihmiset nousivat mäelle ja muodostivat ihmiskilven.

Metsäveljien historiasta saimme tietoa Vaste-Roosan kylässä, jossa saimme tutustua metsäveljien muistoksi rakennettuun alueeseen, yksi metsäveljistä oli mennyt vapauduttuaan Australiaan ja hänen sukulaispoikansa sai häneltä perinnön, niillä rahoilla poika perusti metsäveljien muistopaikan, jossa on metsäveljien talo, suuri hoidettu kenttä ja esiintymislava, siellä voi järjestää muistojuhlia ja samalla vierailla metsäveljien piilopaikkaan. Metsäveljien tarkoituksena oli vapauttaa Viro 1945 sodan jälkeen kommunismin vallasta. Metsäveljien taistelu ei auttanut ja lopulta useimmat saivat surmansa, kun heidät ammuttiin metsästä tullessa, vaikka luvattiin vapautusta. Mukana oli myös joitakin suomalaisia. Kävimme myös hautausmaalla katsomassa heidän hautojaan. Hautakivinä oli kiviset kuuset.

Pohjan Poikien Viron vapaussodan 1919 Pajun taistelukentän näimme myös ja kävimme Valgan kirkossa, jossa on muistolaatta suomalaisista kaatuneista sotilaista, useimmat pohjalaisia, jotka olivat tulleet auttamaan Viroa. Niin virolaiset sotilaat tulivat vuorostaan meille viime sodassa kiitollisuudesta auttamaan meitä. Valgan kirkon kirkkoherra oli paikalla ja esitteli kirkkoa.

Paiden linnaan, vapauden muistomerkkiin, myös tutustuimme, se tuhottiin sodassa, mutta virolaiset rakensivat komean linnan uudestaan entisenlaiseksi.

Olimme myös Taageperan mahtavassa metsästyslinnassa yötä, linna sijaitsee suuren puiston keskellä, ikivanhat lehmukset reunustavat tienvartta linnaan. Saimme nauttia linnan rauhasta ja kuulemma naispuolinen kummituskin oli, kuten linnoihin kuuluu. Tunnelma oli täsmälleen kuin Agatha Christien kirjoissa, tunsin itseni neiti Marpleksi.

Viljandissa kävimme Linnanmäellä saksalaisen 1200-luvun ritarilinnan raunioille, sieltä oli mahtavat näköalat järvelle, hieno riippusilta ja kirkko. Tuli mieleen, ihminen osaa rakentaa ja sitten taas tuhota. Surullista.

Kävimme myös Turissa ja Raplassa, lopuksi ohjelmassa oli Tallinan merimuseo, todella toimiva ja vaikuttava rakennus merellisine muistoineen.

Viron maaseudulla näkyi hyvin hoidettuja viljapeltoja ja maa on siisti ja taidokkaasti rakennettu. Tallinnaa voi vain ihailla, miten nerokkaasti virolaiset ratkaisevat rakentamisen ja yleensä kaiken minkä tekevät.

Viron kansan kärsimys tuntui tuskalliselta kuulla, heidän vahvuutensa ja tulevaisuuden toivonsa taas herättää syvää kunnioitusta, se on esimerkillistä.

Itse olen kokenut koskettavasti, miten he ensimmäisillä itsenäisen Viron laulujuhlilla kynttilät kädessä lauloivat yhdessä presidentti Lennart Meren kanssa pimenevässä illassa ja lauloivat käsi kädessä viime laulujuhlillakin ”Mun isänmaa on mun armas…”  Tämä näkyy heidän maassaan, miten he isänmaata rakentavat ja rakastavat yhdessä.

 
Lue lisää
2017-06-05 11:15:45

YSTÄVÄNI MUISTATHAN, RANNAT RAKKAAT ANTREAN…

KUVA:

Kaijärven kimmeltävät aallot houkuttelivat heittämään talviturkin pois. (Kuva: Harri E. Hatakka)

HARRI HATAKKA

Hatakan Sukuseura järjesti  25.-27.5.2017 jo perinteiseksi muodostuneen kesäisen kotiseuturetken Karjalan kannakselle. Retkeläisiä oli tänä vuonna Espoosta, Helsingistä, Hyvinkäältä, Janakkalasta, Järvenpäästä, Kuopiosta, Lahdesta,  Lopelta, Nurmijärveltä, Riihimäeltä ja Tampereelta.  Matka alkoi helatorstai-aamuna anivarhain Lopelta ja jatkui Helsingin kautta koukaten kohti Lappeenrantaa, Imatraa ja edelleen Pelkolan rajanylityspaikkaa. Venäjän tullissa olleitten tietokoneongelmien vuoksi jouduimme odottelemaan rajanylitystä hieman tavallista pitempään, mutta lopulta olimme Ensossa täydentämässä ostoksiamme.

Ensosta matkamme suuntautui kohti Vuoksen varrella olevia Jääsken kirkon raunioita, jossa ystävämme Sergei jo meitä odottelikin. Lyhyitten tervehdysten jälkeen ryhmämme laski kukkatervehdyksensä niin Jääsken kirkon raunioille kuin myös Sergein tuomat kukat jääskeläisten sankarivainajien muistomerkille. Jääskestä matka jatkui Vuoksen vartta seuraten kohti Antreaa, missä veimme kukkatervehdyksemme Antrean kirkon raunioille sekä Antrean sankarimuistomerkille. Seuraavana ohjelmassa oli Vuoksen ylitys Kuukaupin siltaa myöten ja kunniakäynti Ihantalan taistelujen muistomerkillä.  Illansuussa olimme Viipurissa ja majoituimme tällä kertaa hotelli Severnaya Koronaan, jonka jälkeen oli aika lähteä syömään ja muutenkin tutustumaan kaupunkiin.

Seuraavana aamuna linja-auton nokka käännettiin takaisin kohti Antreaa, jossa retkemme suuntautui Koljolan kautta Liikolaan, joka on keskeisimpiä sukumme synnyinseutuja. Kylän Armilanpäästä matka jatkui Huinvuoren rinnettä kohti Jäkärmäkeä ja edelleen kohti Hatakan- eli Mat’Jussinniemeä. Perillä ajoimme kieltomerkkejä uhmaten sovitun mukaisesti suoraan ystävämme Jurin mökille, jossa hän olikin jo Tanjan ja venemiesten kanssa meitä odottamassa. Tervehdysten vaihdon jälkeen aloimme valmistautua Riisrantaan lähtöön täysin tietämättöminä mikä meitä vielä odottaisikaan. Meitä oli 32 henkilön ryhmästä matkassa 29 henkeä, kun Jurin työmiehet veivät osan ryhmästä veneillä Hatakanlahden yli Riisrantaan meidän muiden valmistautuessa patikoimaan tuon n. 2 km matkan. Matkalla pysähdyimme hetkeksi  Kumm’Antin talon raunioille sekä majavien tekemän padon luo, kun Juri, joka oli halunnut viedä reppumme mönkijällä Riisrantaan jo etukäteen palasi luoksemme. Lyhyt viesti oli, että ”Harri ei kävele” ja niinpä matkanjohtaja nousi mönkijän kyytiin ja ennen Riisrantaan saapumista koukkasimme vielä Kotimäen talon entisellä pellolla tarkastamassa Jurin tekemän riistapellon.

Perillä Riisrannassa meitä odotti yllätys. Entisen verkkoladon luona oleva perinteinen nuotiopaikkamme oli siivottu, paikalle oli tuotu kuivat puut sytykkeineen ja rantaan oli pystytetty juhlava lounaspöytä ruokineen ja juomineen. Olimme lähes sanattomia tästä ystävällisyydestä ja herkimmillä nousi jopa kyynel silmäkulmaan.  Me nautimme paikalle tuoduista herkuista, tutustuimme Riisrannan rakennusten kivijalkoihin ja vietimme todellista laatuaikaa muutaman tunnin ajan. Sovitun mukaisesti venemiehet tulivat noutamaan osaa retkeläisistä osan lähtiessä kotimatkalle kävellen. Kun ryhmämme oli palannut Hatakanlahden toiselle rannalle lähti Tanja venemiesten kanssa purkamaan ja siivoamaan leiripaikkamme, joka sai näin jäädä jälleen paikallisten karhujen temmellyskentäksi. Lopuksi Juri antoi muutaman lahjakassin ”Harrille ja hänen ystävilleen”, sillä Jurin yritys oli keväällä viettänyt 55-vuotispäiviään. Kiitollisina ja yhtä hienoa kokemusta rikkaampina lähdimme kotimatkalle poiketen kuitenkin vielä Vuor’rinteen sekä Jutenan talojen raunioille, missä ensimmäistä kertaa matkassa olleet saivat tutustua näihin sukunsa synnyinpaikkoihin. Liikolan kylän rajalla pysähdyimme kauniin Kaijärven rannalla, jossa paistoimme makkarat ja joimme kahvit sekä rohkeimmat heittivät talviturkkinsa Kaijärven kimmeltäviin aaltoihin.

Liikolasta matkamme jatkui kohti Sokkalaa, missä kävimme tutustumassa Sokanlinnan luoliin ja onkaloihin sekä siellä olevaan pariin erikoiseen, vaakatasossa olevaan hiidenkirnuun. Tämä on paikka, joka oli monelle Antreassa aiemmin käyneellekin uusi tuttavuus. Hyvillä mielin lähdimme Sokanlinnalta takaisin Viipuriin, missä nautimme yhteisen illallisen viime joulukuussa avatussa, uudelleen rakennetussa Kahvila-ravintola Espilässä. Ruokailun jälkeen piti ensikertalaiset toki käyttää myös mm. Pyöreässä Tornissa.

Kolmantena päivänä oli aika tutustua Viipurin kaupunkiin vielä kerran ja tutuksi tulivatkin niin Tuomiokirkon rauniot, Alvar Aallon suunnittelema Viipurin kirjasto kuin Jussi Mäntysen tekemä Hirvi-patsaskin. Osa ryhmästä kävi tutustumassa myös mm. Lallukan taloon ja muihin historiallisiin kohteisiin. Ennen poislähtöä teimme ne lähes pakolliset ostoskierrokset Kauppahallissa sekä tavaratalo Karusellissa ja niin matkamme kohti Nuijamaata alkoi Saimaan kanavan rantoja seuraillen.  Saavuttuamme Suomen puolelle saatoimme todeta matkan onnistuneen yli odotusten ja moni retkeläisistä ilmoittautuikin jo mukaan seuraavina kesinä järjestettäville matkoille. Matkanjohtajakin tunsi itsensä nöyrän kiitolliseksi.

 
Lue lisää
2016-10-04 12:48:54

Inkerin matka ”Samuli Paulaharjun jalanjäljissä”

KUVASSA :

Lempaalan järvi

RAIJA VÄNSKÄ

 ”Samuli Paulaharjun jalanjäljissä”  oli Inkerin matkan teemana 5.-8.syyskuuta. Paulaharju oli kirjailija ja kansantieteilijä, joka vietti kesän 1911 Inkerissä keräten tietoa haastattelemalla ja valokuvaamalla ihmisiä ja kyliä.

Meidän matkamme tehtiin bussilla ja osallistujia oli 45 henkeä. Matkan johtajana oli valt.tri Helena Miettinen. Lähes kaikilla matkatovereilla oli juuret Inkerissä. Mukana oli myös kolme inkeriläissyntyistä naista Virosta. Matkaohjelma oli runsas, laskin ohjelmasta parikymmentä paikkakuntaa. Monet niistä olivat kuitenkin tuhoutuneita tai raunioita. Ensimmäinen pysähdyspaikka Inkerissä oli Lempaala. Sieltä on kuvattu oheinen järvimaisema. Sitten matka jatkui Raudun kautta  Kiviniemeen, jossa yövyimme Vuoksen rannalla sijaitsevassa hotellissa. Seuraavana aamuna palattiin taas Inkerin puolelle ja käytiin Vaskelassa, jossa Larin Paraske on syntynyt. Inkerin Kulttuuriseura on teettänyt syntymäpaikalla nykyisin sijaitsevan kaupan seinään Paraskelle muistolaatan. Maalari on seinää maalatessaan sotkenut vähän laattaakin. Matka jatkui Toksovaan. Siellä kävimme luterilaisessa kirkossa, joka oli rakennettu 1886. Se oli neuvostoaikana muutettu kulttuuritaloksi, mutta kunnostettu ja vihitty uudelleen kirkoksi v 1994. Kuva kirkosta.

Kävimme myös Kelton kirkossa, joka on neljäs kirkko kyseisellä paikalla. Nykyinen kirkko on otettu käyttöön 1992. Inkeriin ovat muuttaneet 1600-luvulla asukkaat Suomen puolelta Karjalasta ja Savosta. He ovat siis olleet luterilaisia ja suomenkielisiä. Muutto Inkeriin alkoi Stålbovan rauhan jälkeen, koska alue kuului silloin Ruotsille. Kelton kirkon yhteydessä toimii Teologinen Instituutti, jossa koulutetaan seurakuntien työntekijät. Samassa pihapiirissä on myös vanhainkoti. Suomesta käsin on paljon tuettu Inkerin luterilaisia seurakuntia. Kuva kirkosta.

Kävimme sitten Rääpyvässä, josta kerrottiin alkaneen niin sanottu ”Elämän tie” Laatokan yli kuljetettiin autoilla elintarvikkeita Pietarin piiritykseen jääneille. Rääpyvässä oli monia eri sodissa kuolleille venäläisille pystytettyjä muistomerkkejä mm Afganistanissa ja Tsetseniassa kaatuneille. Saksalaisten keskitysleireillä kuolleille lapsille oli muistomerkki.

Yhden yön olimme Pietarissa, suuressa Moskova hotellissa. Muuten ei nyt Pietariin tutustuttu. Matkaa jatkettiin Pähkinäsaareen, jossa on komea, vanha linna sekä Pähkinäsaaren rauhan muistokivi. Teksti: Till minne av Nöteborgsfreden mellan Novgorod och Sverige, vuosi oli 1323. Linna sijaitsee Laatokan ja Nevajoen risteyskohdassa. Linna on kuulunut välillä Ruotsille ja välillä Venäjälle. Lopullisesti se kuului Venäjälle Pohjan sodan jälkeen vuodesta 1702. Sitä käytettiin vankilana sekä tsaarien aikana että Neuvostoliiton aikana. Meille näytettiin linnoituksessa ainakin kolme eri vankilan paikkaa sekä puu, jonka vieressä on ollut mestauspaikka. Linnaa ja sen muureja entisöidään ja linna on osa Unescon suojelukohdetta.

Kävimme vielä Kolppanassa, jonne on perustettu seminaari 150 vuotta sitten sekä kirkko. Seminaari on nykyisin lopetettu. Kirkko toimii, mutta seurakunta on pieni. Lopuksi suunnattiin Hatsinaan, joka on suurin kaupunki Pietarin lähialueella. Siellä on keisarillinen palatsi, jonka Katariina suuri on rakennuttanut alun perin rakastajalleen, ruhtinas Orloville. Siellä on asunut myös Katariinan poika, tsaari Paavali ja muita tsaari- perheiden jäseniä. Linna on myös Unescon suojeluksessa. Hatsinassa olimme yötä mukavassa, vanhassa hotellissa ja siellä viettiin läksiäisiltaa. Paikallinen lauluyhtye esitti hauskoja kansanlauluja vähän Värttinän tyyliin. Matkatovereista kaksi oli tuonut kansallispuvut mukanaan ja se juhlisti iltaa.

Viimeisenä matkapäivänä oli käynti Venäjän Laivaston tukikohdassa Kronstadtissa . Lähinnä olimme sen hienosti kunnostetussa Pyhän Nikolain kirkossa.  Kirkko on kuulemma rouva Medvedevin suosiossa ja on siksikin saanut rahoitusta. Lopulta ajoimme Viipurin ja Nuijamaan kautta koti-Suomeen. Mielikuviin Inkeristä jäi autiot kylät ja tyhjät kirkkojen paikat, tuhotut hautausmaat. Matkatoverieni kertomukset vanhempiensa ja isovanhempiensa kohtaloista nostivat kyyneleet silmiin. Erään Inkeristä kertovan kirjan nimi on: Niin kuolee kansa, niin suree suku pois. Mielestäni  Inkeriä ei oikeastaan enää ole.

 
Lue lisää
2016-09-19 15:25:38

NYT KUN KESÄ MENNYT ON…

KUVA

Kirvulaiset Antrean kirkon muistoportilla toukokuussa 2016.

HARRI HATAKKA

Hatakan Sukuseura järjesti jälleen tänäkin kesänä kaksi eri kotiseutumatkaa Karjalan kannakselle.  Ensimmäinen reissu suoritettiin jo 21.-22.5.2016 ja se suuntautui Enson ja Antrean kautta Kirvuun. Ensossa tapasimme ystävämme Sergein, jonka jälkeen matka jatkui Antrean kirkonkylään ja edelleen Sairalan ja Inkilän kylien kautta Ylikuunun ja Vallittulan kyliin. Aluksi tutustuttiin täällä Kuusjärven tuntumassa Hatakan suvun vanhoihin asuinpaikkoihin, minkä jälkeen palattiin Sairalaan ja suunnattiin kohti Kirvun kirkonkylää. Täällä ryhmä tutustui sekä Kirvun entiseen sankarihautausmaahan että Kirvun kirkon raunioihin. 

Kirkonkylästä matka jatkui kohti majapaikkana toiminutta Rätykylää, jonka vanhan koulun, opettajien asuntojen ja paikalle rakennettujen uusien rakennusten muodostamassa kokonaisuudessa toimii nykyään lasten ja nuorten leirikeskus Sputnik. Kylän entistä kauppaa on laajennettu ja se toimii nykyään leirin ruokalana ja lisäksi alueelle on henkilökunta rakentanut uusia asuintalojaan. Hatakoitten 42-henkinen ryhmä mahtui nyt toukokuussa hyvin majoittumaan alueelle, mutta kesäkuusta elokuuhun paikan valtaavat kolme eri 150 kaupunkilaislapsen ja –nuoren ryhmää, jotka kukin asuvat kesäisin leirillä kolmen viikon ajan. Leiriläisten ohjelma koostuu monenlaisesta tekemisestä urheilusta, voimistelusta ja luonnossa liikkumisesta  aina erilaisiin leikkeihin, peleihin ja teatteriesityksiin asti. Monelle kaupunkilaislapselle tämä onkin ehkä ainoa mahdollisuus päästä tutustumaan elämään kaupungin ulkopuolella.

Saunan jälkeen venäläiset ystävämme Angelikan johdolla yllättivät meidät suomalaiset järjestämällä lauantai-iltana oman pienimuotoisen juhlatilaisuuden Sputnik –leirin 55-vuotisjuhliin sekä Rätykylän kansakoulun 100-vuotisjuhliin liittyen. Illanvietto oli rento ja lämminhenkinen lisäten omalta osaltaan kansojemme välistä ystävyyttä ja hieman erilaisten kulttuuriemme molemminpuolista ymmärtämistä.

Miehet viettivät yönsä tämän lähes 100-vuotiaan entisen kansakoulun jykevien hirsiseinien suojassa ja naiset puolestaan leirikeskuksen uudemmissa majoitustiloissa. Aamun tullen osa matkalaisista lähti tutustumaan suvun asuinpaikkoihin Maamäessä ja Rätykylässä, meidän muiden tutustuessa kylän alueeseen mm. Kankaanlammen, Lapilammen ja Punkaharjun ympäristössä. Varhaisesta liikkeelle lähdöstä huolimatta tämäkin aamupäivä kului nopeasti ja niinpä olikin ruokailun jälkeen aika jättää hellät jäähyväiset Rätykylälle ja sen ystävällisille työntekijöille. Paluumatkalla pysähdyimme kuitenkin vielä Antrean kirkonmäellä, Kuukaupilla ja Ensossa, mistä matkamme jatkui kohti nykyisiä asuinseutujamme mm. Nastolassa, Lahdessa, Orimattilassa, Nurmijärvellä ja Lopella.

Toinen kotiseutumatka tehtiin 15.-17.7.2016. Tällä kertaa matkassa oli Liikolan Ahtiaisten, Armisten, Hutien ja Hatakoitten lisäksi edustajat Kirvusta, Viipurista, Räisälästä sekä Antrean Kekinniemestä ja Kuparsaaresta. Linja-auto lähti Lopelta aamulla ani varhain ja hyvissä ajoin seurue olikin Ensossa. Nopeasti suoritetun kaupunkikierroksen jälkeen matka suuntautui Vuoksen rannalla olleen Jääsken kirkon raunioille, missä tapasimme jälleen ystävämme Sergein. Jääskestä ”Gruppa Hatakka” jatkoi matkaansa Antreaan, missä vietimme hetken tutustuen niin Antrean entiseen kirkonmäkeen kuin Sankarimuistomerkkeihinkin. Sankarihaudoilla ollessamme tunnelmaa nostatti hienosti Matti Ahtiaisen ja Seppo Kuparisen yhdessä laulama Veteraanin iltahuuto. Kirkonkylästä ryhmän matka jatkui Kuukaupille ja ryhmäläiset ylittivät sillan jalkaisin saadakseen paremmin tuntumaa tuon virran mahtavuuteen ja tunteakseen kostean tuulenvireen kasvoillaan. Vuoksen ylityksen jälkeen ryhmä kipusi jälleen autoon ja matka kohti Viipuria alkoi. Matkalla tehtiin kuitenkin jo perinteiseksi muodostunut kunniakäynti Ihantalan taistelujen muistomerkillä ja näin retkikunnan nuoremmatkin jäsenet saivat omakohtaisen tuntuman kohta 100-vuotiaan itsenäisyytemme historiaan. Viipuriin saavuttaessa oli aika kirjautua Viipuri-Hotelliin, joka sijaitsee entisessä Karjala-lehden toimitalossa ja jonka tiloissa toimi aikanaan myös kuuluisa ravintola ”Knut Posse”. Hotellilta ryhmä siirtyi ruokailemaan paikallisessa ravintolassa, jonka jälkeen tehtiin myös vierailu Pyöreässä Tornissa, joka osalle seurueestamme oli uusi tuttavuus sekin.

Seuraavana aamuna matkaseurue suuntasi takaisin Antreaan ja siellä matkan pääkohteena olleeseen Liikolan kylään. Ystävämme Juri oli jo etukäteen pyytänyt meitä ajamaan suoraan Mat’Jussin niemessä olevan vapaa-ajanasuntonsa pihaan ja siellä hänellä odotti meitä yllätys. Juri oli pyytänyt paikalle mm. tuttavansa Irinan (Itä-Karjalan tyttöjä), joka osasi erinomaisesti englantia ja pystyi näin tulkkaamaan venäläisten ja suomalaisten yhdessäoloa. Lisäksi Juri oli varautunut työntekijöineen kuljettamaan ryhmämme moottoriveneillään korvauksetta Hatakanlahden yli, minkä jälkeen hän saapui vielä Irinan kanssa mönkijällä Riisrantaan tuoden meille kuivat nuotiopuut, sytyttäen nuotion ja ojentaen tuomansa tervetulolahjat. Ryhmä tutustui tähän Hatakan suvun synnyinpaikkaan parin tunnin ajan, jonka jälkeen ystävämme tulivat noutamaan meidät veneillä takaisin lahden toiselle puolelle. Jätettyämme jäähyväiset ystävillemme meillä oli vielä mahdollisuus tutustua Kumm’Antin ja Hela-Antin talojen raunioihin ja kirjoittaja käväisi myös tarkastamassa majavien Saarijärvestä laskevaan jokeen tekemän padon ja kylän Hatakanpäähän johtavan tien tämänhetkisen kunnon.

Liikolan kylän laidalla retkeläiset pysähtyivät vielä Kaijärven rantaan, missä oli hyvä tilaisuus uimiseen ja minkä rannassa keitimme nuotiokohvit ja pidimme ruokatauon. Tässä vaiheessa aurinko oli kuivattanut viimeisetkin sateen rippeet taivaalta ja karjalainen luonto näytti parhaita puoliaan.

Kaijärveltä lähdettäessä matka kulki Koljolan kylän kautta Sokkalaan, missä ryhmä pääsi nyt rauhassa tutustumaan Sokanlinnan kallioihin ja niiden sisällä oleviin onkaloihin. Kyseessähän on kalliomuodostelma, joka on aikanaan toiminut muinaislinnana ja jonka päällä antrealaiset ovat vielä ennen viime sotiamme järjestäneet kuuluisiksi tulleita kesäjuhliaan. Sokanlinnan tutkimiseen olisi hyvinkin mennyt kokonainen päivä, mutta seurueen oli valitettavasti aika palata majoituspaikkaamme Viipuriin ennen illan hämärtymistä.

Kolmantena päivänä ryhmällä oli vielä aikaa tutustua Viipuriin ja sen nähtävyyksiin, joista viimeisimpänä käytiin kuuluisassa, laulunkin kautta tutuksi tulleessa Monrepos’n puistossa. Täältä matka jatkui kohti Vaalimaata ja edelleen takaisin Lopelle.

Mitkä sitten olivat tuntemukset näiden kahden eri kotiseutumatkan jälkeen.  Huolimatta maailmanpoliittisen tilanteen muutoksista, on henkilökohtaisten suhteitten merkitys Venäjällä matkatessa edelleen tärkeä. Monet olivat ne molemminpuoliset yhteydenotot ennen reissuja ja useaan kertaan meidät toivotettiin tervetulleiksi, pyydettiin ottamaan yhteyttä heti mikäli jotain ongelmia matkalla syntyisi ja meille tarjottiin hyvää palvelua ja unohtumattomia elämyksiä pyyteettömästi. Lisäksi pois lähtiessämme meidät toivotettiin sydämellisesti tulemaan uudestaan (”Milloin tahansa. Soitatte vaan etukäteen.”). Vuosien mittaan olen myös huomannut, että venäläiset kunnioittavat vanhempiemme toimintaa viime sotien aikana, suomalaisten tapaa kunnioittaa sankari- ja muita vainajiaan sekä perinteitään ja myös esimerkiksi kirjoittajan isänmaanrakkautta ja maanpuolustusharrastusta. Tuo kaikki silti, vaikka erään tuttavamme isoisä oli aikanaan kuollut Talvisodassa Kannaksella suomalaisten luotiin.
Mitäpä tuohon lisäisi. Uskomatonta, että tähän on tultu kaikkien näiden vuosien jälkeen.

 
Lue lisää
2016-08-19 09:43:29

Ikävalko-sukuseuran 63. sukukokous ja kesäretki

HELLEVI IKÄVALKO

Ikävalko-sukuseura teki tänäkin kesänä jo lähes perinteisen kesäretken, nyt kohteina olivat muun muassaAntrea, Käkisalmi ja Viipuri. Matka alkoi Helsingistä pilvisen sään saattelemana keskiviikkoaamuna 6.7., minkä jälkeen pysähdyimme Utissa ja Imatralla, jossa pidettiin seuran sääntömääräinen, jo 63. sukukokous. Kokous sujui nopeasti, olihan suurimmalla osalla mielessä jo rajan ylitys ja mielenkiintoinen matka. Kokous valitsi seuran puheenjohtajaksi edelleen Antti Ikävalkon ja hallituskin jatkaa lähes entisessä kokoonpanossaan. (Yrjö Ikävalko, Eero Ropo, Johannes Grönvall, Hellevi Ikävalko ja uutena jäsenenä Auli Gagneur). 

Rajan ylityksen jälkeen jatkoimme matkaa kohti Antreassa sijaitsevaa Ikävalkolan kylää, josta suvun ensimmäinen tunnettu kantaisä Maunu Ikävalko on lähtöisin. Ikävalkolan kylässä on vielä joitakin suomalaisten rakentamia, nyt jo varsin huonokuntoisia taloja ja piharakennuksia, mutta suurelta osin rakennukset ovat hävinneet ja tilalle on tullut joitakin venäläisten tekemiä loma-asuntoja. Kevyen sateen ropistessa nautimme retkikahvit vanhassa pihapiirissä, joka toimi nyt venäläisen perheen vapaa-ajanviettopaikkana.

Ikävalkolan kylästä matka jatkui kuoppaisia ja mutkaisia teitä pitkin Käkisalmeen, jonka nykyinen nimi on Priozersk. Käkisalmi oli aikanaan kuuluisa kukkivista omenapuistaan ja yllättävän siisti ja kaunis kaupunki se oli edelleenkin. Yövyimme Korela-nimisessä hotellissa, joka sijaitsee Jalmari Lankisen suunnittelemassa funkkistalossa. Rakennus valmistui juuri sodan kynnyksellä 1939, jolloin siinä aloitti toimintansa hotelli Vuoksenhovi. 

Iltakävelyn aikana Käkisalmi vaikutti varsin rauhalliselta ja hiljaiselta, vaikka kävimme juuri niissä paikoissa, joihin oppaamme Riitta Variksen mukaan ei ainakaan kannattaisi mennä. No, viileä ja arkinen kesäilta ei ehkä anna koko kuvaa Käkisalmen elämänmenosta ja iltaelämästä. 

Seuraavana päivänä matka jatkui ensin Kiviniemeen, jossa oli menossa suuri siltatyömaa. Vanhan sillan viereen oli jo rakennettu uusi silta ja parhaillaan kunnostettiin vanhaa siltaa. Hanke liittyi Pietarin ja Sortavalan välisen tieyhteyden parantamiseen. 

Ja sitten kohti Äyräpäätä ja sen taistelupaikkoja. Sukuseuran pj Antti Ikävalko on tunnettu sotahistorian harrastaja ja niinpä saimme kuulla havainnollisen esityksen Äyräpäällä käydyistä kiivaista taisteluista ja niiden merkityksestä sodan kulkuun. Kovimmat taistelut käytiin kesä-heinäkuussa 1944, ja niiden aikana kaatui useita tuhansia suomalaisia, venäläisiä vielä paljon enemmän. Suomalaiset saivat kuitenkin tärkeän torjuntavoiton, eivätkä venäläiset näin saavuttaneet yhteyttä Tali-Ihantalan alueella oleviin joukkoihinsa, mikä oli heidän ensisijainen päämääränsä. 

Äyräpäältä matka jatkui sitten Viipuriin, jossa odotti lounas Pyöreässä tornissa, sen jälkeen pakolliset kauppahalliostokset ja lopuksi matkan erääseen pääkohteeseen: Viipurin kirjastoon. Noin tunnin mittaisen opastuksen aikana saimme kuulla kirjaston kunnostuksen vaiheista ja sen tämän päivän toiminnasta. Hieno paikka ja ilman muuta näkemisen arvoinen.  

Sitten olikin enää jäljellä kotimatka Ihantalan ja Jääsken kautta kohti Imatraa, ja sieltä edelleen Kouvolaan ja Helsinkiin. Kivaa oli, minkä lisäksi saimme - hyvän oppaan ja matkalla mukana olleiden kertomusten myötä - aimoannoksen tietoa alueen historiasta ja talvi- ja jatkosodan vaiheista sekä myös välähdyksiä nyky-Venäjän tilasta ja elämästä Karjalan kannaksella. 

Matkavalokuvia löytyy seuran verkkosivuilta (www.ikavalkot.fi) sekä seuran facebook –sivuilta.

 
Lue lisää
2016-08-03 10:22:05

Terijoelta. Jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua

PAAVO PAJU

Lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen päätimme jälleen lähteä Terijoki-seuran järjestämälle matkalle Terijoki-Zelenogorskiin viettämään yhteistä kaupunkijuhlaa kaupungin nykyisten asukkaiden kanssa. Kaikki olemme sodan jälkeistä sukupolvea, poikani, hämäläisine vaimoineen,  jo toista. Vanhempani, Sylvi ja Toivo Paju ovat molemmat syntyisin Terijoen ja Uudenkirkon alueilta, lopulta kuitenkin asettuneet Terijoen Tyrisevän kylään meren rannalle. Isäni oli ammattikalastaja, rysäTopinakin paikkakunnalla tunnettu.

Koska poikani, nelikymppinen oli mukana ensimmäistä kertaa päätimme lähteä matkaan omalla autolla jotta ennen bussimatkalaisten saapumista ehtisimme tutustua kannakseen laajemminkin. Ensimmäisenä päivänä kiersimme Viipuria jonka vielä aistittavissa oleva, mutta osin ränsistynyt kauneus teki vaikutuksen nuoriin. Rakennusalan koulutettuja kun molemmat ovat. Aallon kirjasto oli illallisen keskustelun pääaiheita.

Kronstadt  

Päiväksi oli valikoitunut Venäjän laivaston vuosipäivä, 27.7. eli päivä jolloin Pietari Suuren laivasto 1714 saavutti ainoan merkittävän meritaisteluvoittonsa Hankoniemen Riilahdessa lyötyään Ruotsin laivaston pienehkön osaston. Pääosan Ruotsin laivastosta purjehtiessa kiireesti Tukholmaa suojelemaan.  Eipä Tsaarien eikä Neuvostoliiton laivasto ennen eikä jälkeen tuota tapahtumaa mitään mainitsemisen arvoisia voittoja sitten ole saanutkaan meriitikseen. Mutta paikka on suvullemme sitenkin merkityksellinen että sittemmin verkko- ja siimaTopiksi muuttunut isäni kalasti äitini kanssa meidän lapsienkin avustaessa sotien jälkeen Riilahden merialueella eläköitymiseensä asti. Ja kalastustila, lapsuudenkotini siis, on edelleenkin sukumme omistuksessa.

Olivat kuitenkin rakentaneet  todella upean uuden moottoritien kohti Pietarin keskustaa ja sehän imaisi mukaansa.  Eräidenkin U-käännösten jälkeen kun vihdoin Kronstatin Merimieskirkon kupoli oli edessämme, marssivat paraatijoukot takaisin kasarmeihinsa soittokunnan tahdittamana. Nyt oli kirkkosalikin avoin ja  mitä upeimmat kultaukset, ikonit ja salin valtavuus ovat sykähdyttävä näky.

Salia kiertää kivitaulujen kehä joissa kerrotaan merkittävistä merellisistä tapahtumista aikojen alusta lähelle nykypäivää. Ja löytyihän sieltä lähes puoli taulullista tekstiä joka oli päivätty 27.7. 1714 ja tapahtumapaikaksi oli merkitty Gangut, nimi jota venäläiset käyttävät Hangosta. Valtaosa muista tapahtumista oli kuitattu parilla rivillä. Kronstadt, kaiken kaikkiaan vaikuttava pala Venäjän historiaa. Illaksi ajelimme Terijoelle hotelli Geliokseen.

Taipalejoen suuta ja Laatokkaa

Seuraavana aamuna suunnistimme kohti Taipalejoen suuta ja Laatokkaa.

Oppaanamme oli kartta johon on merkitty vanhat rajat, puolustuslinjat sotilasrakenteineen sekä merkittävimmät taistelupaikat ja muistomerkit. Vammeljokisuun, Lehtikuusimetsän, Kivennavan, Siiranmäen, sodanjälkeen rakennetun betonisen, ohjuslavetteja varten rakennetun tien (koko järjestelmä näkyy muuten Google-satellittikuvissa hyvin) Venäjä jälleen yllätti Lempaalassa. Vanhan tien viereen oli rakennettu upouusi moottoritie, joten hujauksessa olimmekin Raudussa ja sitten hieman hitaammin Metsäpirtissä. Ja vielä hitaammin Laatokan rannassa.

Paluumatkalla tavoitimme Raudusta vielä perinteistä torielämää, muuallahan torit on yritetty siirtää sisätiloihin kauppakeskuksiin.

omatoimisesti Terijoen kyliä

Seuraavan päivän omatoimiretkellä kaiken sen minkä tiesin, kerroin.

Rajajoen romahtanut/purettu Dyynit hotelli, aikoinaan Repinskajan (Kuokkala) kanssa kai ensimmäiset joihin suomalaisia 60-luvulla majoitettiin, itsenikin kerran. Kellomäki, Terijoenranta ja sokerina pohjalla Tyrisevä, meijän kylä.

Äitini isän aikoinaan kaivamasta ja koko kylänkin käytössä olleesta, sittemmin uudistetusta kaivosta perinteinen vesipullo vanhempieni Hangossa olevan haudan kukkien kasteluun. Sitten rannalle kuvittelemaan millaista oli kalastajan elämä silloin, aavan meren äärellä ja isäni juttuja nuoremmille kertomaan. Kansalaissodan kuumimpana aikana kalastajat ottivat verkkonsa ja veneensä ja siirtyivät kalastamaan Suomenlahden toiselle puolelle Inkerinmaalle, odottamaan tilanteen rauhoittumista. Isänikin 10-vuotiaana. Kun Neuvostoliitto rupesi valvomaan rajojaan tarkemmin ja parhaat kalavedet olivat jääneet rajan taakse, käytiin naapurissa kuitenkin kalassa. Joskus reissu venähti pariksi viikoksi ja paluu tapahtui Spalernajan, (vankila Pietarissa) isäni kohdalla Kronstadtin kautta.

Kun vain kaikki tarinat muistaisi ja muistaisi kertoa nuoremmille.

Illalla bussilla saapui n 40 henkeä.   Yhteisellä päivällisellä tavattiin tuttuja ja tuntemattomia, tarinaa riitti kaikkien kanssa. Illalla ei tuntemattomia juurikaan enää löytynyt, tutuiksi olivat kaikki tulleet. Terijoki yhteisenä nimittäjänä.

KIERTOAJELULLA

Aamulla bussiin kiertoajelulle. Tällä kertaa ryhmän mukana ja oppaana Marja Felt joka puolivuotiaana oli evakkoon Terijoelta lähtenyt. Mutta hyvin oli tyttö jo vauvana kerinnyt paikkakuntaan tutustua, niin tarkkaa oli tarjottu tieto.

Meillä päät kääntyilivät kuin tennisottelussa.

Rajajoen rautatiesilta ei enää ollut kaksivärinen. Sillalla aikoinaan talvisodan ensimmäiset kaatuneet. Niin, jos niitä ”Mainilalaisia” ei lasketa.

Nyt junat suhahtelivat suuntiinsa ilman rajamuodollisuuksia.

Puhtulan kylä korkealla hiekkaharjulla, jossa matkakahvit kruunasi Marjut Torkkelin leipoma herkkukakku.

Raivolassa kävimme laskemassa kukat Edith Södergranin muistomerkille kylän keskustassa ja oman pronssipatsaansa oli saanut Edithin Totti-kissakin. Lehtikuusimetsäkävelyn jälkeen Terijoelle.

Iltapäivän kruunasi upea urkukonsertti Terijoen luterilaisessa kirkossa. Olli Torkkeli ryhmineen on tehnyt suurtyön kirkon kunnostusprojektissa.

Lähtötilanteena oli että ensimmäinen jumalanpalvelus pidettiin vielä elokuvateatterina olleessa tornittomassa rakennuksessa ostamalla näytöksen kaikki liput. Olli kiipesi ennen tilaisuutta katonrajaan poistamaan siellä riippuneen ”Popeda” (voitto) tekstin. Kaunis kirkko, laadukkaat urut ja loistava urkuri. Kelpasi sitä yhdistelmää kuunnella. Samanaikaisesti seuran edustajat nauttivat Zelenogorskin kaupungin johdon tarjoamaa päivällistä juhlapuheineen.  Yhteistyön maljojakin kuulemma nosteltiin. Yhteistyö on tässäkin vaihtoehdoista paras.

Aamulla lähtö itkua vailla. Hyvästejä, halauksia, kiitoksia.

Taas te teitte sen. Retken ikimuistoisen.

Valtatietä Viipurin kautta Torfjanofkaan, juoheat tullimuodollisuudet, Vaalimaalle, sama jatkui ja sitten Haminaan.

Jotain vanhaa ? Muutama jäljellä oleva pitsihuvila, rantapuistikot ja hiekkarannat, dyynit. Tyrisevän kaivo ja ranta. Ja kajavakivi.

Jotain uutta? Suuri määrä toinen toistaan upeampia uusia huviloita, aidattuina pikkuruisilla tonteillaan. Hotelleja toistensa vieressä. Venäläisen asiakaspalvelijan hymy.

Jotain lainattua ? Terijoki.

 
Lue lisää
2016-07-29 08:20:26

Jaakkiman matka

KUVA

Jaakkiman kirkon rauniot.

HEIKKI INKILÄINEN

Vaimoni Ritva Inkiläinen alkoi suunnitella matkaa Jaakkimaan jo kolmisen vuotta sitten. Hänen

äitinsä, Irja Heletoja ja isovanhempansa Vilhelmiina ja Emil Innanen olivat kotoisin Jaakkiman

Luotovaarasta. Vuosi sitten hänen sukuaan alkoi myös kiinnostua matkasta. Niinpä meitä oli matkalle lähtijöitä 11 henkilöä. JaPi-matkat Haminasta räätälöi meille matkan. Tämän kesän

heinäkuussa matka sitten toteutui.

Menimme 15 hengen pikkubussilla Imatralta rajan yli ja meillä oli kuljettajana JaPi-matkojen toimitusjohtaja Jarmo Ahonen. Hän selosti meille matkan varrella ja venäjänkielen taitoisena

hän pärjäsi hyvin paikallisten ihmisten kanssa. Svetogorskin tullissa joudumme odottamaan yli tunnin, sillä tullivirkailijat olivat saaneet uudet ATK-systeemit sekaisin. Vesa Tuomainen kävi jo

Svetogorskissa katsomassa isoisänsä talon raunioita.  Sitten ohitimme Rouhialan voimalaitok-

sen. Jos voimalaitos olisi sodan jälkeen jäänyt Suomen puolelle, niin tuskin tarvitsisi nyt ostaa

Venäjältä tuontisähköä langat punaisina. Jääskessä ylitimme Vuoksen jo toista kertaa. Matka

Räisälään oli monessa kohtaa kuin ”pyykkilautaa”. Räisälässä levähdimme ja täydensimme

ostoksia.

Käkisalmessa näimme Käkisalmen linnan auton ikkunasta Täällä pidimme ruokatauon eräässä

ravintolassa. Jaakkimaan tie oli asfaltoitu, mutta hyvin mutkaista. Jaakkimassa asema on säilynyt, jota kuvattiin ahkerasti. Myös Uudenkylän koulu on säilynyt, jota Ritvan äiti on käynyt.

Ritvan serkun, Arja Erkheikin isä oli taas käynyt Lahdenpohjassa koulua. Sitten lähdettiin

etsimään Ritvan äidin ja Arjan isän kotipaikkaa asemalta kaksi kilometriä koilliseen entistä

Uukuniemen tietä. Talo oli purettu jo sodan jälkeen, mutta onneksi löydettiin talon kivijalka.

Samoin löydettiin siitä 300 metriä pohjoiseen Ritvan äidin kotipaikka.

Nyt mentiin Lahdenpohjaan, jossa majouduttiin hotelli Karleenin uudempaan osaan kahdeksi

yöksi. Illalla vielä katseltiin Lahdenpohjaa. Seuraavana päivänä menimme Sortavalaan, josta

menimme kantosiipialuksella Valamoon. Täällä meillä oli hyvin suomea taitava opas, joka

kertoi Valamon historiasta ja esitteli paikkoja. Lopuksi meillä oli pienimuotoinen konsertti

eräässä kappelissa. Valamon pääkirkot, talvikirkko ja kesäkirkko mykistivät meidät upeilla

ikoneillaan, joissa oli käytetty paljon kultauksia. Joimme vielä kahvit Valamossa ja sitten

lähdettiin kohti Sortavalaa. Kyllä Laatokka, tuo ”Karjalan meri” sävähdyttää suuruudellaan,

joka on yli 10000 neliökilometriä suurempi kuin meidän suurin järvi, Saimaa.

Sortavalassa söimme hotelli Piipun Pihassa ja katselimme Sortavalaa vielä tunnin verran.

Siellä pidettiin ennen sotia Vakkosalmessa suuria laulujuhlia. Vietimme toisen yön Lahdenpohjassa, aamulla kävimme katsomassa Jaakkiman rauniokirkkoa. Se oli valtavan kokoinen, siihen mahtui aikanaan 3000 ihmistä. Kirkko tuhoutui vuonna 1977 tulipalossa. Ritva laski kukat kirkon raunioille. Kävimme vielä Jaakkiman hautausmaalla.

Kotimatkalla tulimme Käkisalmeen, josta ajoimme Sakkolan Kiviniemeen, koska täällä oli

parempi tie. Kiviniemessä katselimme Vuoksen tyrskyjä, jossa harrastettiin koskimelontaa.

Nyt tulimme Valkjärven kautta Muolaan Ylä- Kuusalle, jossa meillä oli ruokapaikka vanhasta

kivinavetasta tehdystä ravintolassa. Sitä piti professori ja hänen inkeriläinen vaimonsa. He

puhuivat hyvin suomea. Täältä jatkoimme Viipurin maalaiskunnan Portinhoikkaan, jossa on

suuri neuvostoaikainen sotamuistomerkki. Sen jälkeen tulimme Svetogorskin kautta Suomeen.

Kaikki olivat tyytyväisiä onnistuneeseen ja antoisaan matkaan.

 
Lue lisää
2016-07-29 08:21:35

Valkjärvellä – esi- isien kotikonnuilla

KUVA 

Heikki Inkiläinen laskee kukat kirkon muistomerkille.

HEIKKI INKILÄINEN

Kalevi Ponkkonen on pari vuotta ihmetellyt, miksi  Inkiläisen Heikki ei ole käynyt Valkjärvellä,

vaikka hänen isänsä ja mummonsa on sieltä kotoisin. Isoisä on kuollut jo Karjalassa vuonna 1934. Tänä kesänä minä sitten hankin monikertaviisumin ja kävin Kallen kanssa parin päivän reissulla Valkjärvellä.

Olin minä karjalaisuudesta kiinnostunut jo asuessamme Lauritsalan Mustolassa. Kävin silloin

Saimaan Kanavan Karjalaisten tilaisuuksissa. Vuonna 1960 muutimme Joutsenoon isän työn

perässä ja meni pitkä aika ennen kuin juurruin joutsenolaiseksi. Olin kyllä 30 vuotta Kaakon

Karjalaisten jäsen ennen kuin liityin Joutsenon Karjalaisiin.

Yritimme mennä Nuijamaan kautta Venäjälle, mutta meidän täytyi tulla talaisin Suomeen

vaikka olimme odottaneet Venäjän tullissa kaksi ja puoli tuntia. Tullivirkailija ei laskenut,

koska Kallella oli autona Ford Focus eikä Hyundai Pony, jolla Kalle oli useita kertoja käynyt

aiemmin Venäjällä. No tulimme takaisin Joutsenoon, Kalle vaihtoi autoa ja menimme Imatran

kautta rajan yli. Siellä jouduimme taas Svetogorskissa odottamaan yli tunnin ennen kuin pää-

simme rajan yli.  Moni olisi jättänyt matkan seuraavaan päivään, sillä kello oli jo yli 14, mutta

me emme antaneet periksi.

Jääskessä ohitimme Rouhialan voimalaitoksen, joka oli Stalinin tärkein sotasaalis, oikea lotto-

voitto hänelle. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli Viipurin maalaiskunnassa Ihantalan

taistelun muistomerkki, johon minä laskin kukat. Minä yllätyin maisemien kauneudesta ja

luonnon vehmaudesta. Seuraavaksi pysähdyimme Muolaan Kyyrölässä. Kyyrölä oli kuuluisa

savipoteistaan. Nyt tämä saviperinne jatkuu Hämeenlinnassa, jossa Tiina ja Jaana Uschanoff

jatkavat isänsä Leon perinnettä. Nyt alamme olla lähellä isän ja isovanhempien kotiseutua

Valkjärven Valkeamatkaa.

Valkjärvellä on isoja korkeuseroja ja niinpä siellä kehitetään kovaa vauhtia loma- ja urheilukeskuksia. Me kävimmekin katsomassa toista laskettelukeskusta, jossa joimme kahvit.

Täältä oli hyvät näköalat kauas pitäjälle. Tästä vähän matkan päässä oli taivaalle suunnattu

valtava satelliittilautanen.

Saavuttuamme Valkjärven keskustaan varasimme yöpaikan  hotelli Radugasta läksimme kiertämään kirkasvetistä ja kuulemma kalaisaa valkjärveä. Sen itärannalla tiellä oli puomi, joka

oli onneksi auki, jonka jälkeen järven rannalla oli komeita datshoja. Ne oli korkeilla aidoilla

aidattuja. Koko kierros järven ympäri on noin 14 km. Sitten kävimme katsomassa keskustassa

joutsenolaisen Aulis Lunnon  vanhempien kotitaloa. Nyt uni maittoi pitkän ja seikkailurikkaan

päivän jälkeen.

Seuraavana aamuna kävin kuvaamassa hotellin lähistöllä olevia uusia kerrostaloja. niiden pihalla oli upeita maastureita. Ladoja en nähnyt Valkjärvellä ollenkaan. Aamupalan jälkeen lähdimme katsomaan kirkonpaikkaa. Valkjärven viidennestä kirkosta on vain kivijalka jäljellä.

Löydettyäni kaupasta kukkia laskin kukat kirkon portaiden vieressä olevalle muistomerkille

ja sankarihautausmaan ristille. Tuntui pahalta, kun venäläiset olivat haudanneet omiaan             melkein kirkon rappujen eteen.

Sitten kävimme Valkeamatkassa. Matkalla sinne oli mielenkiintoista havaita se, kuinka selkeästi erot näkyvät muun muassa asumisessa. Teiden varsilla on kaatumaisillaan olevia mökkejä

ja hulppeita taloja vieretysten ja kaikissa asutaan yhtä lailla. Tiesin, että isäni kotitalo on purettu  ja sen paikalla on viljapeltoa. Hänen kotipaikkansa sijainti olisi ollut melkoista hakuammuntaa, mutta tulipahan käytyä isän entisessä kotikylässä. Nyt kävimme tutustumassa Valkjärven toiseen laskettelukeskukseen. Siellä oli kaksi uutta hotellia ja upeita uusia taloja.

Sitten tulimme Viipurin ja Svetogorskin kautta kotiin. Tulomatkalla kävimme katsomassa

Jääsken viidennen tuhoutuneen kirkon paikkaa. 

 
Lue lisää
2016-07-11 12:43:44

Karjalan kunnailla ja Kannaksen teillä

Matkatunnelmia kirjasi

Irja Jefremoff

 

Ylä-Lapin Karjalaseura järjesti kesäkuun alussa retken Karjalan kannakselle ja Pietariin. Pienen osallistujamäärän vuoksi retki toteutettiin Ivalosta Helsinkiin julkisia kulkuneuvoja –bussi- ja junavuoroja-  hyväksi käyttäen.  Helsingistä matkaa jatkettiin Viipuriin nopealla Allegro-junalla. Viipurissa odotti venäläisen ohjelmapalveluyrityksen pienoisbussi,  jolla matka jatkui kohti Terijokea.  Retken erityiskohteena olikin terijokelaissyntyisen Pirkko Mattuksen, omaa sukuaan Luoma-ahon, kotipaikat Terijoella ja Kivennavan Jalkalan kylässä.


MENOMATKALLA Terijoelle pysähdyttiin ensimmäiseksi Raivolan kylässä. Kauniin puukirkon takaa löydettiin runoilija Edith Södergranin ja kissansa Totin muistokivet. Raivolasta matka jatkui Vammelsuuhun,  ja sen jälkeen saatiinkin nauttia rehevästä merenrantamaisemasta vanhoine ja uusine huvilamiljöineen. 

Terijoen keskustassa on säilynyt funkkis-tyylinen Terijoen Osuuskaupan rakennus, jossa Pirkon isä oli aikanaaan työskennellyt. Terijoki  oli Pirkolle lapsuudesta tuttua asuin- ja kotiseutua. Lähellä sijaitsevat kirkot – Terijoen luterilainen kirkko sekä Kazanin Jumalanäidille pyhitetty ortodoksikirkko ovat molemmat kunnostettuja ja nykyisin kirkollisessa käytössä. Luterilainen kirkko ei ikäväksemme ollut enää auki meidän Terijoelle  saapuessa.

Retken majapaikaksi oli valittu Cronwell Park-hotelli Kuokkalassa eli Repinossa. Paikan nimi jo kertoikin, että lähellä hotelliamme sijaitsi taiteilija Ilja Repinin ateljeetalo, johon meillä oli myös mahdollisuus  tutustua matkamme aikana. 

KOLMANNEN MATKAPÄIVÄN retki suunnattiin Kivennavan Jalkalan kylään, jossa Pirkon isovanhempien kotitalo aikanaan sijaitsi ja jonne myös hänen vanhempansa talvisodan evakosta palattuaan asettuivat ja rakensivat oman talon. Pirkon edellisestä vierailusta Jalkalaan oli ennättänyt kulua kymmenisen vuotta, joten jännitys oli suuri, mitä entisille kotipaikoille nyt mahtoi kuulua. 

Entinen kotikylä oli rakennettu täyteen näyttäviä pietarilaisten ”datsoja”,  joita ympäröivät vankat aidat ja lukitut rautaportit.  Mutta ihme kyllä Pirkon isän rakentama talo oli jäljellä, korjattuna ja osin laajennettuna, korkean aidan sisällä. Uutta päärakennusta oltiin rakentamassa tontille.  Monella tavalla koetettiin saada näkymää entisen kotitalon pihapiiriin: yhdistyksemme sihteeriä Eevaa tuettiin seisomaan sementtisen kaivonrenkaan päälle ottamaan kuvaa aidan sisäpuolella näkyvästä kotipihasta.

Pirkon tytär Maarit löysi kuvakulman pihalle portin alitse. Joka tapauksessa oli iloinen asia, että kotitalo oli säilynyt, sitä käytettiin ja oli kunnostettukin.

Jalkalan kylässä sijainnut Parviaisen talo liittyy Vladimir Iljits Leninin historiaan Venäjän vallankumouksen alla. Paikalle rakennetussa museossa esitellään vallankumousjohtaja Leninin vaiheiden ohella kylän karjalaisasutuksen historiaa.  Näyttelyssä oli kuvia niin Pirkon vanhempien kuin isovanhempienkin rakentamista taloista sekä perheenjäsenistä. 

Pirkko tyttärineen otettiin huomaavaisesti vastaan, ja kohta istuimme koko ryhmä ulkona teepöydässä odottelemassa, että museoväki oli ohjannut museossa ennen meitä vierailleet ryhmät luontopolulle. Pian sitten saimmekin perusteellisen esittelyn sekä Parviaisen talolla että museolla. Pirkon isovanhempien talo museota ympäröivän luonnonsuojelualueen sisällä on säilynyt ja odottaa kunnostus-määrärahoja. Mummolan pihalla saimme kokea koskettavan hetken Pirkon lausuessa meille Ilmari Pimiän runon Kivennavasta.  Paikalle kutsuttiin myös museon entinen johtaja, joka oli eläkkeelle jäätyään asettunut asumaan Jalkalan kylään.  Pirkko Mattus oli valmistuttanut  lahjaksi museolle ja sen entiselle johtajalle valokuvakirjan vaiheistaan Terijoelta ja Kivennavalta ensin Längelmäelle ja sitten ammattiin valmistuttuaan kätilöksi ja porotilan emännäksi Inarin Lappiin.

KOSKETTAVAN kotipaikkakäynnin jälkeen suuntasimme entisen Lintulan luostarin paikalle, jonne on kohonnut uusi kaunis kirkko. Kirkkoa esitteli meille paikalla rakennustöidenkin aikaan mukana ollut sisar Maria. Paikalla viimeisteltiin ympäröivää piha-aluetta, ja saimme kuulla Kivennavan Lintulan olevan jo nyt merkittävä pyhiinvaelluskohde alueella.

Kolmas matkapäivä vei ryhmämme aurinkoiseen Pietariin, jonka kohteita meille esitteli paikallisen oppaan ohella erinomainen Pietarin ja Venäjän historian tuntija Mirja Luomakoski, joka toimi myös tarvittaessa tulkkinamme. Viimeisenä matkapäivänä palattiin Viipuriin. Pyöreässä tornissa nautitun hyvän lounaan jälkeen oli aikaa tuliaisostoksiin. Oli aika kiittää meitä neljä päivää hyvin palvellutta viipurilaista autonkuljettajaa ja siirtyä raja- ja tullimuodollisuuksien jälkeen asemalaiturille, josta nousimme jälleen Allegro-junaan.  Kannaksen vehreydessä ja lauhkeassa meri-ilmassa vietettyjen päivien jälkeen kotona pohjoisessa odotti kolea alkukesä räntä- ja lumisateineen.

 
Lue lisää
2016-07-01 10:28:58

Lumivaaran asioidenhoitomatka

KUVA

Lumivaaran kirkon kello Huuhanmäellä Jaakkiman Paikjärven rantamilla.

Kari ja Raija Rapo,  Vaasa

Juuret syvästi Lumivaaran mullassa

Kesäkuun alkupäivinä suuntasimme automme nokan kohti Karjalaa. Tiesin jo ennakkosuunnitelmia tehdessä, että aikamme vierähtää Lumivaaran asioiden hoidossa.

Sortavalassa oli hoidettavana Lumivaaran sankarihautausmaan ristien teettäminen paikallisella puusepällä. Olin jo keväällä pyytänyt tarjouksen ja antanut työohjeistuksen ristien tekemisestä. Nyt jäivät hoidettavaksi vain käytännön asiat. Myös risteihin tulevien nimilaattojen hinta ja tekijä saatiin selville. Enää puuttui vain lupa Lahdenpohjasta ristien laiton osalta. Torstaina iltapäivästä saavuimme Sortavalaan ja lähes vuorokauden päästä pääsimme jatkamaan matkaa kohti Lahdenpohjaa. Lahdenpohjassa oli tarkoitus neuvotella ristien laittoluvasta, mutta siellä ei meitä voitukaan ottaa vastaa perjantaina.

Kävimme  samalla Jaakkiman sankarihautausmaan muistomerkillä laskemassa Lumi –Säätiön kynttilän.

Olimme tällä kertaan majoittautuneet Huuhanmäkeen erääseen mökkiin, josta oli näkymä Paikjärveen. Illan suussa lähdimme käymään Lumivaarassa, missä mitoitimme sankarihautausmaan alueen. Muistomerkille laitoimme Sortavalasta tuodut kukat ja laskimme kynttilän.

Kävimme myös entisen Leinosen myllyn alueella asuvan Albertin luona, mutta siellä olivat portit lukossa. Myllykylästä lähdimme Räimäkeen. Mennessä korjasimme kalmiston tienviitan näyttämään oikeaan suuntaan. Piipahdimme Musan ja Viktorin luona. Veimme myös kynttilän Räimäkeen. Kalmiston opaskyltti oli puusta pois, olikohan kaivinkoneen kauha ”vahingossa” osunut, koska siinä paikassa oli kaivettu ja laitettu mökkikylien opasteita.

”Harviin” suuntaan on perustettu tiettävästi kaksi uutta mökkikylää. Oli perjantai- ilta ja Harviin tiellä oli liikettä.  Huomio kiinnittyi siihen, että oli paljon sellaisia autoja liikkeellä, joissa oli polkupyöriä katolla. Pietarin asukkaat olivat tulossa viettämään viikonloppua Lumivaaraan.

Lauantaiaamuna suuntasimme Leinosen myllylle. Albertiin olimme perjantaina illalla olleet puhelinyhteydessä. Alberti lupasi tulla meille tulkiksi ja autonkuljettajaksi. Tutustuimme ensin Leinosen myllyn tienoisiin. Meille kerrottiin suomalaisten rakentamasta sillasta, joka oli mennyt rikki vasta vuonna1949, kun panssarivaunu oli siltaa ylittänyt. Meille kerrottiin tulvasta, joka oli täyttänyt Iijoen muutama vuosi sitten.

Lähdimme liikkeelle Albertin autolla kohti Lumivaaran luterilaista hautausmaata. Sielläkin laskimme kynttilän muistomerkille ja istutimme kukkia. Yhdessä suunnittelimme Albertin kanssa syyskuun hautausmaatalkoita, mitä silloin voisimme tehdä luterilaisella kalmistolla.

Matka jatkui kohti kirkon ”suntion” Andrein työpaikkaa Hangasjärven mökkikylää. ”Suntiolle” oli täysi yllätys, kun saavuimme vieraaksi. Hän oli lastannut peräkärryyn välineet valmiiksi, sillä hän oli lähdössä kirkonmäelle leikkaamaan ruohoa. Albertin avustuksella keskustelimme nykyisistä ja tulevista. Yllätys oli, kun ”suntiomme” sanoi lopettavansa työn tämän vuoden jälkeen eli sanoi itsensä irti.  Tarjolla oli uusi ”suntio”, mutta se asia siirrettiin syksyyn.

Katselimme vielä yhdessä valokuvia, jotka olin saanut Pietarista. Niiden arveltiin olevan mahdollisesti ”Juhon” sormuksen löytöpaikalta jostain päin Lumivaaraa tai sitten jostain Karjalasta. Albert ja Andrei ei kuvien paikkoja tunnistaneet.

Poikkesimme omilla juurillani Ukko Roopen pihapiirissä. Otin muovikassin pohjalle maksaruohoa, jota sitten istutan kotipihaamme.

Poistuimme Leinosen myllyn alueelta omalla autolla kohti vaimoni Raijan isän kotipaikkaa Tervajärvellä. Riihikalliolla keitimme ruokaa ja kohvit. Jatkoimme Ihalaan, sillan ja myllyn maisemiin. Poikkesimme myös Ihalan asemalla.

Ehdimme käydä ennen sulkemista Huuhanmäellä avatussa uudessa matkakohteessa. Suomalaisten louhimaan kallioluolastoon oli tullut museo, joka kertoi sodan ajan historiasta sekä erilaisista kivilajeista. Paikan nimi oli nyt Huuhkanmäki.

Tiesimme myös, että Huuhanmäessä erään hotellin pihassa on pienempi Lumivaaran kirkon kelloista. Löysimme hotellin ja kellon. Hotellin terassilla tapasimme hotellin johtajan. Kerroimme, keitä olemme ja miksi olemme täällä. Hän tiedusteli mielipidettämme kellon nykyisestä sijainnista. Vastasimme, että kellon paikka olisi kirkon tornissa, mutta parempi paikka on nyt se, missä on kuin jossain muualla.

Ajoimme mökille järven toisella puolen. Istuimme mökin terassilla ja vaimoni sanoi kuuletko, kun kello lyö. Hotellin johtaja oli päättänyt soittaa meille Lumivaaran kirkonkelloa, olihan lauantai - ilta ja ehtookellojen aika.

Tämä Lumivaaran kirkon pienen kellon soitto, meille lumivaaralaisjuurisille, oli hieno kokemus meidän matkallamme.

”Sie kuulet sen,

tuon äänen niin tutunoloisen.

Kesäillan rauhassa,

sen ääni kantautuu

veden pintaa pitkin.

Se helähtää, se helkähtää –

tuo kello oman kirkon.

Ei ole se kellotapulissa – omassa,

 vaan Luojan taivaan alla

soimassa kiitosta, kertomassa mennyttä tarinaa,

tuomassa muistoja meille”.

 
Lue lisää
2016-06-30 09:11:40

Jantuset juurillaan

Kuva:

Karjalan Liiton myöntämät hopeiset ansiomerkit jaettiin Pyhäjärven kirkolla. Merkkien saajat vasemmalta Markku Talja, Paula Pöysti ja Seija Halme. Merkit jakoi seuran varapuheenjohtaja Martti Talja.

 

 

ESKO KIURU

 

Kesän ollessa heleimmillään Vuoksenrannan Kaskiselän Jantusen sukuseura juhlisti 25-vuotista olemassaoloaan järjestämällä juhlamatkan juurilleen Kannakselle 17-19.6.. Täysi bussillinen eli 47 henkeä ylitti rajan aamuvarhaisella.

Kaukaisimmat sukuseuralaiset olivat Victoriasta, Kanadaan länsirannikolta ja Ruotsista. Erittäin ilahduttavaa oli nuoremman sukupolven mukanaolo. Vanhan perinnetiedon jatkuvuuden takasi myös muutaman Vuoksenrannassa syntyneen ”Jantusen” läsnäolo.

 

Vuosikokous bussissa

 

Matkan aikana hieman yli 200-jäseninen seura piti myös vuosikokouksensa bussissa. Seuran sukuneuvosto valittiin ja sen esimiehenä jatkaa Seija Halme. Seuran tulevan toiminnan painopisteistä voisi mainita haasteellisen suvun vanhojen asuinsijojen ja muun kyläyhteisön gps-paikannuksen uusille kartoille nykytekniikkaa käyttäen; siis eräänlaista ”geo-kätköilyä”. Se varmistaa myös nuoremman sukupolven tiedonsaannin. Toinen projekti on suvun oma valokuva-albumi digitaalisesti ja valokuvakirjatekniikalla toteutettava ”uusi sukukirja”, joka täydentää aikaisemmin julkaistuja kahta erittäin laajaa sukukirjaa.  Työtä ja haastetta siis riittää!

 

Sukuhistoriaa

 

Kaskiselän Jantusten kantaisänä on sinne v. 1698 asettunut Elias Jantunen. Jantusten kantatalo Jantulan kylässä Helisevän järven rannalla läänitettiin v. 1632 Erik Tranalle. Hänen läänityksensä käsittivät osan Pyhäjärveä. Jantuset kokivat vääryyttä joutuessaan alitettuun asemaan eivätkä oikeustoimetkaan tuoneet maita heitä tyydyttävällä tavalla takaisin. Jantuset muuttivat Suurten nälkävuosien jälkeen Jääsken Kaskiselkään 1600-luvun lopulla Peltomiehen autiotilalle. Ja sieltä alkoi sitten suku lisääntyä ja laajentua Vuoksenrannan Kaskiselän kylässä silloisesta kantatalosta. Uusimman, v. 2012 julkaistun 800-sivuisen sukuhistorian henkilöhakemiston mukaan Elias Jantusen jälkeläisiä on nykyisin reilut 12000 henkilöä.

 

25-vuotisjuhla

 

”Normaalien” rajamuodollisuuksien jälkeen ohitimme Viipurin ja pääsimme iltapäiväksi Kivennavalle Lintulan sivuluostariin lähelle Terijokea. Luostari on aivan uuden Viipuri-Pietari -tien varressa. Vanhat rakennukset ovat tuhoutuneet, mutta isolla Moskovan rahalla rakennettu, nykyisin sivuluostarina toimiva Lintula on saanut uuden upean kirkon. Luostarin puutarhasta saimme nunnan avaamaan kirkon ovet. Ja sisällä odotti viimeisen päälle rakennettu kirkko lukuisine ikoneineen ja muine koristeineen. Kirkko oli osittain rakennettu vanhojen perustusten päälle ja uudet kivet arvelimme tuoduiksi Antrean kiviveistämöiltä, muitahan ei Venäjän tässä osassa ole. Vanhat kuuset ympäröivät luostaria.

 

Kivennavan kirkolle

 

Meillä oli onni, että opas oli omasta takaa eli matkaseurueessamme oli yksi toisen polven kivennapalainen, Marja Halme, joka toimi oppaanamme. Kivennavan kirkonmäellä yritimme paikantaa viimeisimmän kirkon merkkikiviä ja sankarihaudan reunakiviä. Vaikeata se on, koska rakennukset tulevat lähemmäksi ja lähemmäksi. Ja ovat jo osittain jyränneet vanhat kulttuurimuistomerkit. Katri Paavolaisen hautamuistomerkki kuitenkin on niin mahtava, että se näyttää vastustavan paikallisia oloja.

 

Kiviniemi

 

Kohti Vuoksen Kiviniemeä ajaessamme ohitimme myös Olavi Paavolaisen Vienolan, jota ei tietenkään enää ole olemassa. Pietarin läheisyys väestöpaineineen ja hyvät yhteydet sinne ovat vaikuttaneet siihen, että ”entinen maailma” Kivennavalla esittäytyy paljolti vain hienoissa maastonäkymissä. Sotahistoria Kivennavan läheisine Siiranmäkineen ja Kuuterselkineen sekä rajantakaisine Mainiloineen luonnollisesti puhuttelee matkalaisia.

Yöpyminen Sakkolan Kiviemessä Vuoksen Suvannon suulla havisi myös lähihistoriaa. Itse asiassa Taipaleen joen avaaminen Vuoksen pinnan laskemisineen ja sen juoksusuunnan muuttaminen 1800-luvulla Kiviniemen kohdalta vaikutti aivan oleellisesti myös yläjuoksun Vuoksenrannan oloihin. Uutta viljelysmaata tuli kilometrikaupalla ja isännät olivat tyytyväisiä. Nyt pitkä koski mahtavine kuohuineen näyttää houkuttelevan draftailijoita ei vain Pietarista vaan myös Suomesta. Ties monesko on myös kosken ylitse nykyisin rakenteilla oleva silta, jota tarvitaan Pietari-Käkisalmi -liikennettä varten. Sotien aikana puolin ja toisin tuhottiin ja rakennettiin useampia siltoja tähän strategisesti tärkeään paikkaan. Taisi olla myös niin, että hotellimme oli juuri niillä paikkeilla, joilla Talvisodan aikana puna-armeija yritti Vuoksen ylitystä mm. lähettämällä panssarivaunuja toiselle puolelle, mutta jää ei näitä kestänyt. Koskeenhan vaunut päätyivät eivätkä hiihtojoukot saaneet vahvistusta.

 

Seuraavana päivänä eli lauantaina 18.6 ei kesän heleydestä enää ollut paljoakaan jäljellä. Myrsky ja sade pyyhki Kannasta ja Laatokkaa niin, että tutustumismatkasta Konevitsan saarella ei tullut mitään. Laivamatkat olivat liian vaarallisia ja ne oli peruutettu. Matkajohtomme kehitteli suunnitelma B:n lauantaiksi. Matkallamme oli mukana ”sukuun naitu” Pirjo Jantunen, joka kertoi elävästi äitinsä lotta-muistoja Konevitsan saarelta ja elämästä siellä. Pirjon äiti oli kotoisin Mennonmäestä, Laatokan rannalta vain parin kilometrin päästä Sortanlahdesta. Selvisi myös, että saaren ja luostarin nimi tulee ”hevoskivestä” saarella (koni). Ja että tyynellä säällä kesällä tosiaan inversio-ilmiön johdosta Konevitsan luostarin kellot todella kuuluivat veden yli mantereelle usean kilometrin matkan. Laatokan äärettömyys ja Sortanlahden satama jäivät siis nyt näkemättä, mutta jäihän jotakin ensi kertaankin.

 

Pyhäjärvi

 

Pyhäjärvelle oli sovittu tapaaminen Pyhäjärvisäätiön edustajien kanssa. Mahtava 1936 paljastettu lahjoitusmaamuistomerkki on tapaamispaikkana. Talkooporukka oli myös edellisenä päivänä saanut loppuun sankarihautausmaata ympäröivän aidan uudelleenmaalauksen ja kirkon muistomerkin aitauksen uudistamisen.

Vuoksen- ja Pyhäjärvisäätöiden nokkamiehet, meidän Martti Talja ja Pyhäjärven Pertti Hakanen – virkaveljet myös Eduskunnasta – totesivat, että molemmissa säätöissä ja pitäjäseuroissa on yhtenevät tavoitteet: pyrkimys olemassa olevien kulttuurimuistomerkkien (kirkot/niiden rauniot, hautausmaat, sankarihautausmaat) suojelun varmistamiseen yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.

Seuraavaksi käynti Pyhärven Taubilan (Touvilan) mahtikartanon maille. Mahtavat tammi- ja lehmuskujat olivat jäljellä. Samoin osa hedelmätarhasta. Karl Fazer oli aikanaan omistanut kartanon. Ei ihme, sillä yleensä Kannaksen nykyoloihin verrattuna ei voinut olla huomaamatta, että Pyhäjärven seutu on nytkin hyvin hoidettua.

 

Käkisalmi

 

Sateinen ja myrskyävä Kannas näytti voimansa matkan suuntautuessa kohti Käkisalmea. Onneksi pääteille ei kaatunut puita, hoitamattomissa tienvierimetsiköissä kyllä sitäkin enemmän. Käkisalmen linnassa meille sattui hyvä opas – sen jälkeen kun olimme löytäneet hänet. Linnan ja Käkisalmen historia oli mielenkiintoinen varsinkin niiltä ajoilta, jolloin se oli Novgorodin/Moskovan/Pietarin alainen. Suomen itsenäisyysaika oli myös dokumentoitu hyvin valokuvin. Talvi- ja jatkosodan historia karttoineen sen sijaan kuvastaa neuvostoajan historian tulkintoja. Käkisalmen ”vapautushistoria” ei myös ole yhteneväinen suomalaistulkintojen kanssa. Museotekstit olisi kyllä syytä saada myös muulla kielellä kuin vain venäjäksi.

 

Vuoksenranta

 

Sunnuntaiaamuna oli sitten kotikylävierailun aika. Matka Räisälän, Sairalan ja Antrean kautta Vuoksenrannan kirkolle sujui nopeasti isoja sepelirekkoja ja tien kuoppia väistellen. ”Sotahistorioitsijamme” Martti selosti linja-autossa talvi- ja jatkosodan taisteluja Antreassa ja Vuoksenrannassa. Hyvin valmisteltuun matkaan kuului myös SA-kuvien perusteella näistä samoista tapahtumista valmisteltu valokuvadokumentaatiokansiosto. Kiitos Mikko Halmeelle. Varsinkin Äyräpää-Vuosalmi -taistelut olivat niitä, jotka aivan uudella tavalla avautuivat matkan nuoremmille osallistujille. Aivan ratkaisevaa oli suomalaisen, Kaskiselän kyliin sijoitetun tykistön ja sen Sintolan harjulle, Onni-tukikohtaan sijoitetun tykistön tulenjohdon merkitys.

 

Vuoksenrannan kirkolla pidettiin pieni muistohetki ennen matkan jatkamista n. 10 km:n päässä olevaan Kaskiselän kylään, Jantusten ”kotikylään”. Sukuneuvoston esimies Seija Halme luki tätinsä muistelman Vuoksenrannan kirkon viimeisestä kirkollisesta toimituksesta: suurhyökkäyksen vuoksi Vuoksenrannan väestö evakuoitiin 18.6.1944 ja kylän tuli olla tyhjä illalla klo 18. Jumalanpalveluksessa tuona päivänä kirkko oli täynnä sotilaita. Sen jälkeen tuli vihkitoimitus, jossa Seijan kummitäti vihittiin. Ja välittömästi nuorikko lähti evakkoon ja tuore aviomies takaisin rintamalle. Myöhemmin 90-luvulla veteraanitilaisuudessa, joku muisteli olleensa jumalanpalveluksessa Vuoksenrannassa 18.6. ja sen jälkeen muistavansa jonkun vihkiäiset. Seijan täti oli noussut ylös ja sanonut ”Se morsian olin minä”.

 

Matka Vuoksenrannan kirkolta Kaskiselkään ei suju muuten kuin venäläisillä maastobusseilla, joiden maavaran on oltava ainakin 40 cm. Kahdella bussilla siis eteenpäin. Jakauduttiin taloittain. Erinomainen apu oli kylän kartta, johon talojen paikat oli merkitty. Kukin nautti perinteiseen karjalaiseen tapaan ”omassa” talossaan (lue: sen kivijaloilla) sunnuntaibrunssin – nykyolot huomioiden tietenkin. Joku vielä kaivoi ruusunjuuren tai teki omista koivuistaan vihdan.

Iltapäivän lopussa kokoonnuttiin takaisin Vuoksenrannan kirkolle. Kukkivat jasmiinikimput laskettiin Leiposten hautausmaalle, Noimäen kirkon raunioille sekä Vuoksenrannan kirkon sankarimuistomerkille. Vielä yhteiskuva ja sen jälkeen matka kohti koti-Suomea.

 

 

 

 

 

 
Lue lisää
2016-06-30 09:10:19

Matkalla sukujuurilla Heinjoella

OSMO KAHILA

Viime kesänä me Kahilan sisarukset teimme päätöksen, että teemme ainakin vielä yhden kotiseutumatkan isovanhempien ja vanhempien entiselle kotiseudulle Heinjoelle ja tarkemmin siellä Kämärän kylään.

Valmistelu alkoi elokuussa viime vuonna ja tietoa löytyi facebookista ja Terhi Koivistolta. Lisäksi olimme mukana Heinjoki -tilaisuudessa lokakuussa Karkkilassa, jossa saimme lisävinkkejä matkaan.  Talven aikana kerättiin porukkaa kotiseutumatkalle.  Saatiin  yli kymmenen henkeä ensivaiheessa, mutta muutama valitettava peruutus tuli. Matkan järjestäjänä toimi Heinjokisäätiö, joka hoiti järjestelyt erinomaisesti.

Toukokuun lopulla hyppäsimme Vainion liikenteen tilausajobussiin pitkin Uuttamaata ja Helsinkiä jo aamuvarhaisella ja sieltä kohti Pyhtäätä, josta kyytiimme nousi matkanjohtaja Terhi Koivisto.

Rajamuodollisuudet sujuivat nopeasti. Matkamme jatkui kohti Viipuria ja poikkesimme mm. Tali-Ihantala alueella olevalla neuvostosotilaiden hautamuistomerkillä, jonka kunniatauluissa oli n. neljätuhatta nimeä. Kävimme myöskin uusitulla Karisalmen rautatieasemalla.

Majoitus hotelli Druzhbassa. Illallisen jälkeen kukin lähti tutustumaan Viipuriin.

Kävellessämme Viipurin kaduilla totesin, että ei ole paljon rakennusten korjaus edistynyt edellisen kerran jälkeen, josta on yli kymmenen vuotta. Salakkalahden ympäristön kävelytien kunto on todella heikko ja sille tulisi pikaisesti tehdä jotakin.

Lauantain aamiaisen jälkeen lähdimme kohti Heinjokea. Ensimmäinen pysähdys oli Kämärän-kylässä, jossa oli asuneet mm. isovanhempani ja vanhempani ennen sotia. Löysimme pienen etsiskelyn jälkeen isovanhempiemme asuintalon kivijalan pusikoiden keskeltä ja lisäksi sodan aikaista romua.

Sateessa suuntasimme kohti Kämäräjärveä. Veljeni oli päättänyt, että hän ui Kämäräjärvessä ja hän myöskin toteutti sen.

Meidän seurassa oli miellyttävä äiti ja tytär Salosta, jotka iloisuudellaan vesisateessakin sai meidät muutkin hyvälle mielelle. Kiitos heille siitä.

Kävimme myöskin Heinjoen kirkon ja hautausmaan raunioilla, jonne Heinjokisäätiö oli aiemmin laittanut opastetaulun niin kotiseutumatkalaisille ja paikallisille tiedoksi mitä ko. paikalla oli aiemmin ollut. Marja Paakki piti valaisevan esitelmän Heinjoen kirkon vaiheista. Kiertelimme tosi huonoilla teillä ammattitaitoisen  linja-auton kuljettajan kyydissä Terhi Koiviston kertoessa meille Heinjoen paikoista ja missä oli asunut ennen suomalaisia. Monta tuttua nimeä kuulin.

Sunnuntaina kiertelimme Viipurissa ja ostoksilla kauppahallissa. Paluumatka sujui rajamuodollisuuksineen kiitettävän nopeasti. Meitä oli matkalla lähes neljäkymmentä osallistujaa ja niin heille kuin matkan järjestäjille kiitos mukavasta matkasta.

 
Lue lisää
2016-06-29 15:19:22

Haminan seudun Karjala-seura kulttuuri- ja sotahistoriallisella matkalla

RITVA RIKKA

Kuva Raija Herrala

Haminan seudun Karjala-seuran alkukesän ohjelmassa oli matka sotahistoriallisille seuduille Laatokan ja Äänisen seuduille.

Maanantaiaamuna 30.5. kymenlaaksolaisten lisäksi oli matkalaisia myös Helsingistä, Joutsasta,ja Lappeenrannasta. JaPi-Matkojen tilausliikenteen bussi lähti jo varhain Haminasta halki Etelä-Karjalan kohti Niiralan rajanylityspaikkaa. Ritva oli jo kokeneena matkanjohtajana lounaspaikalle Pajarinhoviin päästyä ohjeistanut kaikki papereiden täyttämiset ja niinpä rajalla ei tarvinnutkaan kovin kauaa ylitystä odotella.

Matkalaisten ryhmän koko oli 24 plus vakituinen kokenut kuljettajamme Ahosen Jarmo. Pakollisten Venäjän tullin jälkeisten ”laskenta- ja leimatarkastusten” jälkeen matka eteni ripeästi kohti Laatokan rantoja myötäilevää tietä Koirinojalle ja Surunristin muistomerkille laskimme kukat sen juurelle. Muutaman kymmenen metrin päässä olevan muistokiven juureen laskimme sytytetyn muistokynttilän kaikkien alueella käydyissä taisteluissa menehtyneiden sankarivainajien kunniaksi.

Sotahistorian asiantuntijamme Taisto selvitti kuulijoille sekä talvi- että jatkosodan vaiheita ja alueella olleiden mottien kohtaloita. Ritvan selostus kuultiin Surunristin muistomerkin tekopäätöksistä ja sen tekijöistä. Matka jatkui Loimolan ja Uuksujoen kauniita maisemia ihaillen. Kollaalle pysähdyimme, poimimme orvokkeja ja kieloja, jotka veimme maljakossa siellä olevalle muistomerkille ja myös sinne laskimme muistokynttilän.

Iltaan mennessä saavuimme ensimmäisen yön majapaikkaamme, Suojärven hotelli Kareliaan. Illalla jäi muutama tunti aikaa tutustua paikkakuntaan.

Seuraavana matkapäivänä aamiaisen jälkeen paikkakunnalla asuva ja suomea puhuva paikallisopas Galina kertoi Suojärven keskustan merkittävimmistä taloista ja muista rakennuksista kiertoajelumme aikana. Ritva luennoi Suojärvestä ennen talvisotaa.

Bussimatkamme heikoin tieosuus Suojärveltä kohti Karhumäkeä vei koko päivän. Valtavia suoalueita, isoja ja pienempiä järviä ja lampia sekä useita jokia näimme matkamme aikana. Siellä täällä putkahti mutkan takaa myöskin muutamien talojen kyläseutuja. Kieloja ja kulleroita oli suurina esiintyminä tien varsilla. Porajärvellä kuljettajamme Jarmo keitti retkikahvit. Ehtipä kaima-Ritva Tavastilasta myös uimaan Porajärvessä.

Illan suussa ehdimme Karhumäen ohitse Poventsaan katsomaan Stalinin kanavaa. Taiston sotakertomus traagisista tapahtumista siellä oli vaikuttava. Poikkesimme Sandarmohiin, Stalinin vainojen uhrien teloituspaikalle ja hautausmaalle. Siellä tapahtuneista teloituksista kuullut kertomukset saivat ihon kananlihalle. Karhumäessä majoituimme hotelli Onezhkayaan. Illallisen jälkeen monet lähtivät tutustumaan kaupunkiin ja sen läheisiin seutuihin. Siellähän on vieläkin nähtävissä bunkkereita ja taisteluhautojen jäännöksiä runsaasti. Suomen ajalta oleva rautatieasema kiinnosti suurta joukkoa matkalaisista. Seuraavana aamuna kurvasi Jarmo vielä rautatieaseman kautta. Monet halukkaat kävivät sitä rakennusta kuvaamassa.

Aamuaikaan poikkesimme suurelta Muurmanskin valtatieltä sivutielle, joka johti Kivatsun luonnonsuojelualueelle. Sääsket olivat vähän kiusana, kun menimme Kivatsun vesiputousten äärelle ihailemaan valtavia vesimassoja vyöryviä koskia. Patikoimme myös puistoalueella.

Prääsään teimme kiertoajelun kaunista rantatietä myöten. Edelleen matkamme jatkui kohti Sortavalaa. Nuosjärvellä oli pieni pysähdys kaupassa käyntiä varten ka Kolatselän kylässä löytyi kahvibaari. Itä-Lemetin motin muistomerkillä kävimme ennen Sortavalan kaupunkiin tuloa. Siellä yövyimme hotelli Kauniissa.

Neljännen matkapäivän aamuna jäi aikaa seikkailuun kaupungissa. Bussimatkalla Ritva luennoi Sortavalan kaupungin ja maalaiskunnan historiasta, asukkaiden vaiheista ja tunnetuista henkilöistä. Kirjailija Maiju Lassilan elosta ja tuotannosta kerrottiin. Samoin Haminassa nykyisin toimivan Jamilahden kansanopiston perustamisesta ja ensimmäisestä rehtorista Mikael Nybergistä sekä hänen musiikillisesta tuotannostaan selvitti asioita Ritva. Jänismäen myymälä- ja kahvilarakennuksessa poikkesimme tauolla ja sitten ajettiinkin jo rajamuodollisuuksiin.

Kotimatkalla kuulimme Raja-Karjalaisista perinteistä ruokien ja käsitöiden osalta.

Yhdessä totesimme matkamme olleen antoisan ja mielenkiintoisen sekä kaikin puolin onnistuneen. 

 
Lue lisää
2016-06-28 10:42:59

Isovanhempien kotipaikalla Koivistolla

KUVA:  Hotelli Sammon edustalla Viipurissa. Matkalaiset vasemmalta Antti Toiviainen, Eino Piela, Pirkko Metso-Vainio, Markku Vainio, Eija Vainio, Juha Loikkanen, Inger Falkenheim, Risto Piela ja Anton Piela. Kuva Pirkko Metso-Vainio.

MARKKU VAINIO

Olimme sisareni Eija Vainion, sukulaisten ja Juha Loikkasen kanssa monesti keskustelleet matkasta isovanhempiemme, August ja Gunilla Pielan ja Reinhold Soinin kotikonnuille Koiviston saareen. Koiviston saari on luonnonsuojelualuetta ja kuuluu rajavyöhykkeeseen, joten erikoislupia piti olla.

Matkamme alkoi 4.6. Porvoosta. Mukana oli yhdeksän henkilöä, joista August Pielan lapsenlapsia ovat: Markku Vainio (äiti Elsa Vainio s. Piela), Eija Vainio (äiti Elsa Vainio, s. Piela), Risto Piela (isä Toivo Piela) sekä Antti Toiviainen (äiti Leena Toiviainen s. Piela).

Lisäksi matkassa olivat Juha Loikkanen (äiti Anja Loikkanen s. Soini, isoisä Reinhold Soini), Eino Piela (isä Anton Piela, August Pielan veli), Pirkko Metso-Vainio (sukujuuret Sortavalassa), Inger Falkenheim ja Riston poika Anton Piela.

Viipurissa Torkkeli Knuutinpojan patsaan luona tapasimme matkanjärjestäjä Svetlana Gråhnin. Hän lähti Koivistolle omalla autollaan. Kauppalan rannassa meitä odotti kaksi pelastusvenettä, jotka veivät meidät salmen yli Koiviston saareen.

Tietön ryteikkö

hidasti kulkua

Rantauduimme Kuninkaanniemen hienolle hiekkarannalle.  Eväiden jälkeen lähdimme patikoimaan kohti Patalan kylää.

Vaikka matka oli vain 2-3 km, oli kulku aluskasvillisuuden sekä ryteikköjen takia hidasta ja vaivalloista. Maasto oli epätasainen ja teitä tai polkuja ei ollut. Saavuimme Kapakkamäelle ja jatkoimme Osuuskaupan raunioille. Sen läheltä löysimme kivijalkaa ja talon pihapaikkaa – siinä oli ollut Reihold Soinin kotitalo.

Matka jatkui yli peltojen, jotka olivat villiintyneet ja heinä oli kasvanut metrin korkuiseksi, kohti August Pielan kotipaikan raunioita. Pidimme pidemmän tauon navetan betoniseinän luona. Poksautimme kuohuviinipullon sen kunniaksi, että olimme Patalassa. Lepäsimme hetken ja kuvasimme maisemaa.

Luonto oli kaunis. Ikuistimme syreenit, omena- kirsikkapuut sekä juhannusruusut. Sykähdyttävää oli kuulla Koiviston käen kukuntaa. Eino Piela kävi vielä Antti Toiviaisen kanssa tarkistamassa läheisen kotipaikkansa sekä Terho Lehtolan kotitalon ja maakellarin paikan Metsäkylässä.

Heinä valtasi

pallokentän

Eino Piela näki vanhan palloilupaikan, missä pelattiin muun muassa pesäpalloa. Eino totesi, ettei pelaaminen siellä enää onnistuisi, koska heinä oli kasvanut niin korkeaksi. Patikointi jatkui takaisin rantaan. Koska aurinko suosi meitä koko lauantain, jäimme rannalle odottamaan paluukuljetusta.

Ihailimme luonnon kauneutta, rantaa, merta ja vanhoja mäntyjä. Kun meren aallot kimaltelivat auringossa, tulivat mieleeni äitini Elsa Vainion, s. Piela, kertomukset Koiviston hienoista hiekkarannoista ja merestä.

Eino Piela kertoi uineensa monta kertaa rannassa. Veneet veivät meidät Koiviston kauppalan rantaan. Kävimme katsomassa kirkkoa ja kirkkomaata – harmi vain, ettei sisälle kirkkosaliin päästy. Koivistolta jatkoimme Viipuriin. Päivä oli kaikille ikimuistoinen ja tunteikas, vaikka mitään rakennuksia ei sukujemme kotipaikoilla enää ole. Eino Piela oli joukostamme ainoa matkalainen, joka on asunut Patalassa.

 
Lue lisää
2015-11-21 10:00:32

Maastoautoretki Vuoksen rannoilla huikea kokemus

KUVA:

Marja ja Lasse Koskinen Äyräpään ja Vuoksenrannan pitäjien rajakivellä.

Vanha pitäjien rajakyltti kertoo Suomen ajasta

LASSE KOSKINEN

Syksyinen maastoautoretki Karjalankannaksen unohdettuja tieväyliä pitkin on ainutlaatuinen sukellus Suomen rajantakaiseen historiaan. Vuoksen virran pohjoispuolella kulkee entinen suomalainen maantie. Se vie Äyräpään Vuosalmelta Vuoksenrantaan, Vuokselaan ja edelleen Antreaan. Hyväkuntoisesta tiestä on enää muisto jäljellä.

Aaltomaisia kuoppia käsittävällä tiellä selviää nipin napin nelivetoisella ajoneuvolla pätevän, reitin tuntevan kuljettajan kyydissä. Kuljettajana on lähes kaikki Suomen rajantakaisen Karjalan tiet ja polut kolunnut lahtelainen, Kurkijoelta sukujuuret omaava Hannu O. Nenonen, kyydissä minä Marja – vaimoni kanssa. Nenosen paikallistuntemus on pettämätön.

Eväiden syönti maastossa Vuosalmella, vastapäätä virran toisella puolella olevaa kuuluisaa Äyräpään kirkonmäkeä on elämyksellinen kokemus. Viikonlopusta johtuen, Vuoksella vaahtoa venäläinen moottorivene ja autoretkikuntia syö omia eväitään virran molemmin puolin. Venäläiseen tapaan alkuperäinen nuotion paikka on päässyt kulottumaan hieman nuotiota laajemmalle.

Vuoksenrannan

kirkon kuoret

Äyräpään ja Vuoksenrannan rajalla on vielä jäljellä suomenaikainen, ruostunut pitäjien nimikylttipari muistona kahden pitäjän historiasta. Sitä vastapäätä on kivipilari, jossa on kaiverrettuna suomeksi kummankin pitäjän nimi. Pilari on pystytetty joskus parikymmentä vuotta sitten.

Vuoksenranta tunnetaan entisen pääministerin ja nykyisen kansanedustajan Matti Vanhasen sukujuurien paikkakuntana. Hänen isänsä, tämän vuoden kesällä kuollut Tatu Vanhanen tunnettiin Vuoksenrannan perinteen säilyttäjänä. Kaskiselän kylän jälkipolvet ovat pystyttäneet opasteviitan kyläänsä ja isoon kivilohkareeseen on maalattu kylän nimi. Pitkin tien vartta on pensaikoissa suomalaistilojen kivijalkoja.

Vuoksenrannan kirkosta ovat ulkokuoret jäljellä. Sitä on suomalaisen pitäjäseuran väki kunnostanut monen vuoden ajan. Kirkossa on nyt kunnollinen peltikatto. Ikkunat ja ovet ovat poissa, tukevat ristikot peittävät aukkoja. Sisällä ja kirkkopihalla kotiseutumatkailijat pitävät kesäisin hartaustilaisuuksia ja kotiseutujuhlia. Hautausmaa on hävitetty, mutta muutama hautakivi on jäljellä kirkon ulkoportaikon vieressä. Kirkon historiasta on pihalla suomeksi ja venäjäksi selostetaulu. Uusi rautatie näkyy kirkon kupeelta vajaan kilometrin päässä.

Hiekkaa ja

tiekuoppia

Vuoksenrannassa oli harvinaisuutena metodistiseurakunta ja sillä oma kirkkoalueensa Noismäellä. Kirkosta ja hautausmaasta on jäljellä vain muisto. Muistoristi teksteineen ja pari valkoista puuristiä nimineen muistuttaa pyhästä paikasta mäntykankaalla. Seurakunnan kirkko on nykyisin Asikkalassa.

Antreassa uusi aika iskee vastaan yllättäen, kun vanhalta maantieltä avautuu eteen asvalttitie ja uuden rautatien massiiviset sillat. Rautatietä pitkin kulkevat pian tavaravirrat pitkin suomalaismuistojen Karjalankannasta. Antrean kivilouhosten valtaisia hiekkavuoria ihmetellessä mieleen tulee, miksi ihmeessä tuota punertavanpuhdasta hiekkaa ei ole saatu Karjalan paikallisteiden tiekuoppiin.

Kuoppaista maantietä ja huikeita maisemia ihmetellessä voi vain kuvitella, millainen alue olisi jos suomalainen järjestelmällisyys olisi saanut rauhassa sitä rakentaa. Karjalaan on aina pakko palata, vaikka siellä ei omia sukujuuria olekaan.

 
Lue lisää
2015-07-30 11:53:20

Kesämatka Kirvuun, Antreaan ja Viipuriin

Ristin juurella sanat: Tällä paikalla on seissyt Kirvun kirkko 1500-luvulta. Viimeisin , kolmas oli rakennettu 1816, tuhoutui 1978.

INKERI OVASKA-LAHTI

Teimme veljeni Heikki Ovaskan ja hänen Pirjo-vaimonsa kanssa kotiseutumatkan Karjalaan. Heikki suuntasi autonsa Imatran kautta synnyinseudulleen.

Kirvuun

Totesimme perillä kotikylämme Sairalan ränsistyneen entisestään. Vain kaupan edustalla oli pientä liikehdintää. Tultuamme kansanopiston suoralla sijaitsevaan Eino-isämme entiseen kotitaloon, sen nykyinen isäntä toivotti meidät tervetulleiksi.

Kahvitellessamme pihalla hän kertoi vaimonsa ja naapurissa asuneen siskonsa kuolleen. He olivat meille tuttuja aikaisemmilta vierailuilta. Pirjon antaessa tuliaisina ruokapakkauksia saimme kuulla, ettei kyläkaupassa ole riittävästi ruokaa, eikä apteekkiakaan enää ole. Isänään sovittaessa Heikin tuomia uudehkoja vaatteita, huomasin hänen silmänsä kostuvan.

Yksinäinen mies jäi kotiinsa silmin nähden onnellisena.

MATKALLA kirkonmäelle ohitimme kansanopiston pihatiellä olleen esteen takia. Kirvunjäven läheisyyessä avautui heinikkoinen kirkonmäki. Sankaripatsas ja muistokivi olivat kukitetut. Kivessä olivat sanat: ”Tällä paikalla on seissyt Kirvun kirkko 1500-luvulta.” Heikki mietiskeli kirkonrauniolla:

-       Historia kertoo, että silloisen kirkon lattiapalkkien alle on haudattu myös Ovaska sukumme jäseniä.

-       Kirkonmäellä vallitsi suvisen pyhäpäivän rauha.

SIIRRYIMME hautausmaan muistomerkille. Siinä pyhällä maalla muiden kirvulaisten joukossa ovat myös Matti-ukkimme ja Anna Mari- tätimme leposijat. Hiljaisuuden rikkoi ainoastaan mäntyjen humina.

MUUTAMAN kilometrin jälkeen erosimme erittäin kuoppaiselle Inkilään johtavalle tielle. Onneksi vastaantulijoita ei tälläkään tiellä ollut. Metsän jälkeen avautui entisen Inkilän mummolanpiha. Olemme olleet tietoisia siitä, ettei päärakennusta eikä aittaakaan enää ole. Metsätie Viienlammelle on umpeutunut ja jykevä pihakoivu lahonnut. Nykyään asutaan silloisessa valkoisessa navettarakennuksessa. Talonväkeä emme tavanneet. Poimiessani pihalta kesäkukkia, kaipasin käen kukuntaa.

MYÖS ASEMANSEUTU oli lähestulkoon autio. Kävimme koulun takana etsimässä sukulaisten talojen paikkoja, mutta emme niitä tunnistaneet. Nousimme Kopossillalta mäenharjalle. Tien vasemmalla puolella on asuttu talo, jonka maat laskeutuvat kauniiseen Alajärveen.

Siinä on ollut isämme isoisän Ukko-Matin silloinen koti. Poika-Matin, eli isämme isän avioiduttua naapurin Hlelenan kanssa, he muuttivat Kuismalaan. Ukon toisesta avioliitosta lähti maailmalle 11 nuorta Ovaskaa.

Hyvästi Kirvu-Svabodnoje, hyvästi

ANTREAAN.

Koljolan tiellä vastaan tulleet kuorma-autot jättivät jälkensä rankat pölypilvet. Etsimme asemanseudulla Olkinuoran kylään johtavaa tietä, mutta emme sitä löytäneet. Siell Savijoen lähettyvillä on Lempi-äitimme syntymäpaikka.

Olkinuora-sukumme tätien ja enojen silloiset talot tunnistimme Kukkolassa ja kirkolla. Ne ovat edelleen asuttuja. Antrean kirkon rauniolla muistelimme edesmenneitä omaisiamme. Pysähtyessämme Kuukaupin sillalla totesimme, ettei ole Vuoksen voittanutta.

Hyvästi Antrea-Kamennogorsk, hyvästi!

VIIPURIIN

Majoituimme Victori-hotelliin, jossa Heikin autolle oli varattu suljettu pysäköinti. Tilavan huoneen äänieristys ja ilmanvaihto olivat hyvät ja Flovour-ravintola antoi parastaan. Hotellin näköalahissit sijaitsevat rakennuksen seinän ulkopuolella. Sieltä avautuu näköala Salakkalahden ympäristöön.

Jännitin läpinäkyvässä hississä niin, että tunsin tehneeni 86vuotiana hitaanlaisen tandem-hypyn. Se tuntui mukavalta. Lähdimme mielenkiintoisina tutustumaan meidän karjalaisten kaupungin nähtävyyksiin.

Näkemiin, Viipuri-Vyborg, näkemiin!

 
Lue lisää